onsdag 2 juli 2008

FRA: Riksdagsledamöterna svarar - det gör jag med

Jag anslöt mig till Expressens upprop härom dagen där man kunde mejla till riksdagsledamöterna och protestera mot FRA-lagen. De har börjat svara. Här kan ni se ett mejl jag fick i dag, och nedanför mitt svar till honom. Det är lite kul det där med att han inte gillar att man inte skriver personligt författade protestbrev. Eller tror ni att han har knåpat ihop just det här brevet till just mig, och att alla andra hundratusentals som också anslöt sig till uppropet får andra svar?

Från: Roger Tiefensee

Hej,

Tack för ditt mejl om FRA. Det är lite synd att du inte skickar ett
personligt mejl utan använt dig av Expressens massmejl, eftersom det
innehåller felaktiga påståenden. Ett mejl mellan två svenska användare
kommer inte som Expressen påstår att "avlyssnas av FRA" oavsett om
det skulle passera landsgränsen.

Inrikes trafik förmedlas utan att den som kommunicerar kan påverka hur
detta sker. Operatörerna väljer vanligtvis den billigaste transportsträckan
vilket kan medföra att inrikestrafik kommer att gå över landets gräns och
tillbaka. Därför kan det inte helt uteslutas att inrikestrafik rent
tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA. Det innebär dock inte att
trafiken får inhämtas - för det krävs att trafiken är relevant för svensk
utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik eller för kartläggning av yttre
hot mot landet. Om sådan trafik ändå skulle hamna i FRA:s system finns
tydliga bestämmelser om förstöring av kommunikation som saknar relevans för
signalspaningens ändamål.

Om du har andra frågor du vill ha svar på kan du titta på dessa frågor och
svar som finns på regeringens hemsida.
http://www.regeringen.se/sb/d/3013/a/78411
Mvh / Roger

Mitt svar till Roger Tiefensee:

Hej Roger!

Tack för ditt svar, även om jag inser att inte heller det är personligt författat till just mig. Följande är dock personligt författat av mig, ägnat just dig.

Jag är svensk. Men eftersom min make är utskickad av ett svenskt företag och vi bor i Egypten, innebär det att alla mejl jag skickar till mina svenska väninnor går via FRA. Det är inte särskilt lustigt att veta att vissa personliga tankar och känslor hädanefter kommer att kunna läsas av obehöriga, helt lagligt.

Svenskar höjer ofta rösten när det gäller yttrandefrihet och tryckfrihet i andra länder. Varför gör vi det? Jo, därför att vi anser det vara en mänsklig rättighet. Men FRA tillsammans med det senaste förslaget i EU från Marianne Mikko, där bloggare ska registreras och kontrolleras, innebär att vi i framtiden har både censur, åsiktskontroll och begränsad tryckfrihet.

Som boende i Egypten vet jag vad det innebär att inte ha rätt att uttrycka sig fritt och privat. Jag anser att FRA kränker de mänskliga rättigheterna.

Bästa hälsningar
Marianne

12 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Olé! Ska nog banne mig skriva en personlig protest jag med.

Freedom sa...

Hej! Jättebra svar till Roger!

Man kan undra vart vi är på väg. Det är tydligen något på gång i EU ang. beslut om utbyte av personlig information av EU-medborgare till USA (såsom websurfarvanor, kreditkort, resevanor etc.).Se artikel i Sunday Times, 28 June 2008.http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article4232264.ece

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja, gör det. Alla mejl och samtal som vi gör till dem där hemma kommer ju att avlyssnas!

Freedom: Hej, och välkommen hit! Tack, jag blir jätteglad.

Ja, just det, det var det där utbytet med USA också. Läste om det i SvD för några dagar sedan. Jag vet ärligt talat inte riktigt vad man ska ta sig till.

Suzesan sa...

Marianne hatten av för dig och bugning:)Så modigt och sååå bra skrivet. Du fick med mycket i ditt brev. Han skrev ju ett långt ?svar?... men raden kunde varit enkel för honom när man läser det. Han kunde skrivit "Det finns ingen garanti för att din post inte hamnar under granskning av FRA".
Nordiska länder har protesterat nu oxå. Det kommer bli fler när de fattar. Reinfeldt sa på TV idag att han tänker inte ändra beslutet. De har fått 5 000 000 protester.
Undrar om Expressen får tag på nåt svarsmejl:)???!Jag tycker inte denne Roger behöver ha nån åsikt över hur du har skickat din protest. Det är protesten som är viktig inte hur den kom dit!En folkpartist hade sagt att "det är väl intet att komma med att protestera nu efteråt. ?? Det skulle ju folk gjort före beslutet togs??" ..(vet inte vem det var men jag hörde det)Då säger jag att inget gick ut om att beslutet skulle tas över 24 timmar utan nån nästan alls information om det till allmänheten!!!
En advokat sa idag att hon ska sätta ihop en författning där där är tre..( tv4.se nyheterna kl 19.00).. punkter och där terdje punkten skall vara bl a hur de ska kunna lämna ut så mycket information till allmänheten som möjligt utan att tystnadsplikten behöver brytas.
Jag tänker på din Mac så den kryar på sig till imörra. Hahaha skämt åsido tur du skickade svaret idag till RT så du inte av misstag skulle använda dig av ditt nya arabiska tangentbord*fniss åhh dåligt skämt av mig*
Ha en bra kväll!
Bra gjort!
Kram
Susanne

Suzesan sa...

*tredje inte terdje:)Hon är en känd advokat men namnet var oviktigt för mig då när jg lyssande så jag la inte det på minnet:)
/S

cecilia sa...

Haha, är övertygad om att han skrev det mejlet personligt till dig:).

Jag tycker att ditt mejlsvar är jättebra!!!!

Marianne sa...

Suzesan: Tack! Fast modigt? Tja, vem vet, snart kanske vi har fängelsestraff även i Sverige på att säga emot regimen. Kommer du och hälsar på mig då?

Bra att andra länder också protesterar, det berör ju faktiskt deras medborgare också, i alla fall de som har kontakt med Sverige.

Haha, det blir finkan direkt för mig om tangentbordet spökar ordentligt. Då vet jag ju inte vad det är jag skriver!

Cecilia: Tack!

Ja eller hur, visst tänkte han "Nu ska jag skriva till Marianne, hm, vad ska jag då skriva?" : D

Suzesan sa...

Ja så klart att jag kommer och hälsar på dig i finkan isåfall*fniss*
Förresten jag lärde mig ett nytt ord idag som var roligt. "Någonannanism"
Kram
Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Bra. Ta med dig mycket godis. Och böcker : D

Och FRA blir "Lägganäsaniblötism".

Lullun sa...

U go girl! Underbart svar som jag gärna också hade skrivit under på, med utbytande av land först då så klart. Kära Roger gillar ju inte massmails... ;-)

Bert sa...

Bra rutet till Roger. Jag tycker det verkar som om våra politiker lite allmänt inte hängt med i svängarna vad gäller utvecklingen av elektroniska media.

Jag tycker nu att de borde tänka efter lite längre, när de får kalldusch efter kalldusch bestående av folks upplevelser om hur det kan komma att fungera i praktiken.

Marianne sa...

Lullun: Tack! Ja vi är ju många som sitter i samma situation, allt blir läst. Fast det är klart, alla potentiella terrorister i Grönland, klart vi måste skydda oss. Vem vet vad de kokar ihop där i igloosarna : D

Bert: Tack! Hehe, de har väl en sekreterare var som sköter den biten åt dem. Så att de har tid att hämta och lämna barnen på dagiset i riksdagshuset.

Men allvarligt talat, sedan när lyssnade politikerna på vad folk tycker? I annat syfte än att vinna nästa val, då?