söndag 13 juli 2008

Lamptillverkare

18 kommentarer:

Suzesan sa...

Hallau Marianne mitt i natta. Hantverk ska man värna om. Är det en sån Alladin lampa som man ska gnugga på och vips så är han där Alladin. Prova:)
Nu ska jag försöka sova. Omtumlande dag idag. Positivt:)
Är det en sån lampa du hade bild på tidigare??
Kram
Susanne

Matildas fikarum sa...

Jag tycker det ser ut som att han dunkar på en ovanligt rund hjärna.

Matildas fikarum sa...

Jag tycker det ser ut som att han dunkar på en ovanligt rund hjärna.

Marianne sa...

Suzesan: Jag ska prova, så kanske Aladdin kan komma och jobba åt mig : ) Ja, det är en likadan lampa som den jag visade tidigare. Fast den han jobbar med här är mycket mindre än vår. Lite roligt i alla fall att tänka sig att det kanske är just han som har gjort vår. De hade ett par gubbar till som gjorde lampor, så jag vet inte vem av dem det verkligen var.

Bra att du har haft en positiv dag! Jag ska ta mig tid att gå in och läsa hos dig i dag!

Kramar!

Matilda: Så det var där jag glömde min. Kunde inte hitta den : D

Bert sa...

Va!? Varför har ni så stora glödlampor.

Marianne sa...

Bert: För det är så mörkt om natta!

sus sa...

Hantverkare är något utrotningshotat i denna del av världen. Skönt att se att det iaf finns exemplar kvar. Jag lade mest märke till hans ansikte. hur koncentrerad han verkar, t o m stolt. Kanske hade han lärt sig av sin far som lärt sig av sin... hoppas det finns en son (eller dotter!) som kan föra traditionen vidare.

Kramen och tack för en tänkvärd bild!

Marianne sa...

Sus: Som tur är brukar det finnas en del som är måna om att föra traditionerna vidare, även i Sverige. Jag har för mig att det till och med finns sådana som fortfarande kan lägga halmtak. Men så är det, det blir för dyrt med hantverk och så köper man Ikea i stället. Det är synd. Vi borde kanske tänka mer på det och försöka köpa lite av hantverkare i stället.

Kram!

trollpackan sa...

Ser fin ut, och skulle vara lite udda här i Sverige och sån´t gillar jag;)
kram!

Marianne sa...

Trollpackan: Jag har sett sådana i Sverige. Det finns en inredningsaffär i Västermalmsgallerian som säljer dem, men de är svindyra. Tror de tog en 5000:- för en i den storleken som är på den här bilden. Så jag antar att vår skulle gå lös på en 7-8000:-. Vi betalade ca 700:-. Men de finns.

Kram!

leopardia sa...

jag tycker att det var en helt fantastisk bild. ett knippe historia kombinerat med idag...

Marianne sa...

Leopardia: Det har du nog rätt i, för så har de nog suttit i många hundra år och knackat fram lampor.

Kersti sa...

Det är alltid roligt att se hur saker blir till. Jag tycker om att veta hur. Kanske är det den lille hantverkaren i mig som vill veta.

Marianne sa...

Kersti: Håller med, alltid roligt att veta. Själv är jag dock så långt från fingerfärdig man kan bli, tyvärr. Önskar jag hade något sådant där konstnärligt drag.

Fritt ur hjärtat sa...

Är en sådan lampa mycket dyr?? Skulle den fungera med elen i ett svenskt hem?? jag bara undrar;-)) vi är ju några som verkar smått förtjusta, du kanske kan börja skicka runt.... gynna lampknackare;-)

Marianne sa...

Simone: Tror vi betalade en 700:- för vår stora. Så de är inte så farligt dyra här. I Sverige lägger de på en hel del däremot som jag skrev till Trollpackan här ovan. Elen är däremot inte att leka med. Maken bytte glödlampa och då gick huvudproppen ...

Tror inte jag ger mig in i någon exportbissniss, det är rätt mycket med tullar och frakt och liknande.

Fritt ur hjärtat sa...

*Pust* vilekn tur;-) För var skulle jag ha den... Det finns ju så mycket snyggt och om du minns Show and tell om ljus, så ÄLSKAR jag lampor.

Marianne sa...

Simone: Hihi, det är det värsta, man skulle behöva ett helt palats för att få plats med allt snyggt. Oj, förresten apropå det, du skulle se den häftigaste lampa jag har sett. Det var med äggformade bollar i metall, stora cirka 30 cm långa, ungefär 10-15 stycken som hängde i olika långa kedjor. Jag bara stod och suckade och konstaterade att man skulle behöva ett palats på riktigt för att kunna ha den. Den var sååå snygg! Sen var den inte så billig heller ... Men det var här i Kairo och samma typ som farbrorn sitter och knackar på bilden, fast äggformade.