måndag 7 juli 2008

Puss, puss

Här i Egypten pussar man varandra fyra gånger på kinderna. Man byter sida hela tiden. Inte puss puss och puss puss, utan puss, puss, puss, puss.

Män pussar på män och kvinnor pussar på kvinnor. Man korsar inte könsgränserna, om man inte är väldigt nära släkt förstås. Jag vet inte riktigt var gränsen går.

Lite roligt det där med hur många gånger det ska vara. I Turkiet var det tre gånger.

Hur många gånger pussar man i landet där du bor?

20 kommentarer:

trollpackan sa...

Inte alls!;) Inget pussande här inte.
Du, hon finns bland mina länkar: "Nyx" Hmm...kanske ska byta namn på länken och skriva "nighttimemagic"?
kramen

Marianne sa...

Trollpackan: Hihi, nej, i Sverige är det inte alla som pussas. Ja, gör det, byt namn på länken så att man vet : )

Kram!

Desiree sa...

Här i USA pussas man inte alls. Jag tycker faktiskt att det är rätt skönt att slippa ifrån pussandet. Men då jag bodde i Nicaragua hälsade man genom att kindpussas. Det var lite olika hur många kindpussar man delade ut beroende på hur väl man kände varandra eller hur nära man stod i relation. I Mexico kindpussas man också. Det är flera pussar och på varanann kind som du beskriver.

Kersti sa...

Skulle någon börja pussa på mig skulle jag känna mig väldigt obekväm. Men man kan kanske vänja sig. Jag tycker inte heller alltid om det där kramandet, jag vill på något sätt välja själv hur nära jag vill vara. Ibland är det skönt med lite vanligt svenskt handskakande.

Marianne sa...

Desirée: ja man pussas inte när man inte känner varandra närmare här heller, förstås. Klas tyckte det var väldigt jobbigt i början i Turkiet, när han besökte olika leverantörer och de skulle pussa honom på kinden : )

Kersti: Som jag skrev till Desirée, det är inte alltid det är så roligt! Fast jag tycker man har börjat pussas och kramas rätt mycket i Sverige. Men karlar gör nog inte det : )

Anne sa...

Vad intressant, det märks du har koll och vet hur pussarna ska gå till både i Turkiet ocgh Egypten :) Själv kan jag inte alls vett-och etikettreglerna vad gäller pussandet i olika länder. Som Desiree skrev så är det inga pussar som gäller här.
Jag tycker det är mycket kramar, men det är det väl även i Sverige nuförtiden.
Speciellt kvinnor-kvinnor, då är det mycket kramar, även om man inte känner varann utan kanske möts och är bjuden till nån middag första gången.
Mer handslag män-män.

Petra H sa...

Ha ha, jag har alltid problem med antalet pussar!! I Bryssel bland fransktalande och expats är det 2, bland flamländare 1 eller 3 - det blir alltid fel när man träffar en flamländare som inte kan bestämma sig om han ska anpassa sig eller inte till 2 pussar.
I Geneve samma sak, schweizarna pussar 3 ggr men vad gör en fransman som bor i Geneve - ibland 2, ibland 3...
Ibland brukar jag säga innan pussandet börjar "vi tar två, va?"!
Sorry för den långa bloggkommentars-tystnaden Marianne... hoppas att jag hinner läsa kapp under veckan som kommer (wordpress strular så jag har inte lyckats skriva mer än ett halvt inlägg på min egen blogg).

Matildas fikarum sa...

Bara om man är mycket fisförnäm pussas man i Australien, och då mest kvinnor emellan. Att luncha med sina väninnor när alla andra jobbar kräver minst en puss på varje sida.

Annars pussas man inte alls. Inte heller skakar man hand särskilt ofta. Man säger hej, bara, både privat och inom affärsvärlden. Möjligtvis skakar man hand om det är advokater eller stora företagsägare.

Men jo, om man fått en present eller tårta, DÅ pussar man givaren en gång och säger tack. Inget annat duger, det måste vara en puss på kind. Men bara en!

Marianne sa...

Anne: Nej det där är ju ingenting man direkt har koll på, mer än när man måste därför att man bor i det. Men det är lite kul att se hur olika det är.

Så hos dig ska man kramas även om man aldrig har träffats, när man är hembjuden? Det skulle kännas lite konstigt tycker jag.

Petra: Haha, vilken röra! Jag kan se det framför mig! Men så blir det väl när folk inte kan anse sig som belgare eller schweizare i första hand, utan mer som just flamländare, fransmän ...

Du har väl ingenting att ursäkta dig för! Du är ju på semester! Det är inte meningen att man ska sitta och läsa bloggar då, man ska roa sig, träffa folk, vila, bada, shoppa, njuta! : )

Matilda: Fniss, så det är bara socitetare som pussas hos dig! Kan se de fina damerna framför mig när de är redo att sätta sig med sitt torra vita vin på fina restaurangen med utsikt över hamnen och operan i Sidney : D

Vilka regler det finns va! Vad hade hänt om man pussade två gånger eller gav en kram för att man blev så himla glad för presenten? Och allt det där måste man bara "veta".

G sa...

*S* Åhh I Sverige pussas minsann Globetrotters..såna som varit ute i stora världen och anammat andra kulturer, annars är det kramar vänner emellan om man inte setts på länge.
Annars, vardagspussaas man väl mest privat med partnern?*S*

Marianne sa...

G: Hihi, jo det är klart, är man världsvan måste man väl visa det : D

Nära vänner kramar man ju klart om på ett annat sätt, och maken och katterna är väl de som får de flesta pussarna : )

KARLAVAGNEN sa...

I Nederländerna tre gånger och i Spanien två gånger. Inte alltid så hiimla trevligt...

nina sa...

I Costa Rica pussas man två gånger, först mot vänster sen mot höger. Det är antingen tjej-tjej eller kille-tjej.

Tror aldrig jag har sett två killar pussas när de hälsar. Däremot sträcker ofta den ena av killarna ut en knuten näve som den andra dunkar i ovanifrån. Sen dunkar den första killen tillbaka. Lite som high five, ungefär.

Själv tycker jag väl att kindpussande är rätt ok, om det inte är någon småfull kille som ska säga hejdå och liksom "råkar" slemma sig över halva kinden...

Är det bara min blogger som strular förresten, har försökt skriva inlägg men det blir bra "eternal error" hela tiden. Buhuuuu.

Marianne sa...

Karlavagnen: Bra att du bor i Spanien nu då, så att det bara är två gånger : D

Nina: Tyckte det var lite konstigt i början i Turkiet när jag såg att karlar kramar om varandra och pussas på kind. De kan gå arm-i-arm eller hand-i-hand också. Nu har jag vant mig och tycker det är helt normalt. Maken tyckte dock att det var lite pinsamt när han var tvungen att vandra runt en hel fabrik arm-i-arm med ägaren första gången : D

Slemmon är alltid äckliga.

Det är nog bara din blogger. Jag har inte märkt av några problem, inte just nu i alla fall. Hoppas att det ordnar sig snart så att vi får mer att läsa!

ylva sa...

england, två pussar. :) hittade din blogg via dagbok från världen, kul att läsa lite!

Petra H sa...

Förresten måste jag säga att jag tycker det känns jättefånigt att pussa svenskar - det känns alldeles för mycket Östermalm och pretto över det!! Jag KRAMAR mina svenska kompisar, MYCKET mer intimt faktiskt att pussa någon på kinden vilket oftast ju blir i luften!!

nina sa...

Jag håller med petra här, det är helt klart mer intimt att krama sina kompisar. När man kindpussas gör man ju det i luften och lite nonchalant samtidigt som man rabblar hela "hur mår du, bra, själv?", men när man kramar någon gör man ju oftast det ordentligt.

Kan förstå att din man tyckte det var lite pinsamt i början. I Sverige har vi ju inte alls en sån kultur bland män medan tjejer kan gå armkrok eller hålla varann i handen utan att någon bryr sig. Så det är inte så konstigt att det tar ett tag att vänja sig med fysisk kontakt mellan män. Fast jag tycker låter fint!

Marianne sa...

Ylva: Hej och välkommen! Två låter mer praktiskt. Fyra tycker jag är lite väl mycket : )

Petra: Jo, men ens riktiga vänner kramar man ju. Speciellt när man inte har sett dem på ett tag. Kindpusseri i Sverige blir det ju bara med sådana som man ... måste vara pretto med : D

Nina: Bra beskrivning om hur man måste rabbla allt också : ) Jo, det är lite gulligt när två killar går och håller om varandra så där.

SweFlo sa...

Som Desiree sa här i USA kindpussas det inte. Fast min svärmor och min närmsta väninna ge smig fta en puss på kinden i samband med en kram när vi ses och säger hejdå. Lite trevligt när man känne rpersonen, men skulle nog inte vilja pussas på sådär av vem som helst. För svensk för det, ha ha!

Marianne sa...

Sweflo: När det är nära och kära blir det ju lite annorlunda. Då är det bara trevligt. När det är lite halvbekanta pussas man inte egentligen, det är luftpussar kind mot kind som gäller här. Så man slipper en massa läppar mot kinden : )