tisdag 15 juli 2008

Tävling!

Nu är det min tur att utlysa en tävling! Den som först kan tala om vad den här blomman heter vinner ... äran att lära mig namnet på den!

Och som Fritt ur hjärtat så riktigt påpekar behöver man se hur bladen och grenarna ser ut för att kunna tala om vad det är för blomma och träd. Så här kommer först en bild på grenarna, sedan på bladen. Och det är alltså frågan om ett litet träd, ungefär i storlek med ett äppelträd (tror jag). Bilderna är klickbara.
Mutter, mutter, jag måste försöka få tag i ett exemplar av Vivi Täckholms Flora of Egypt!

18 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Som trädgårdsamatör måste jag få säga en sak....;-) Jag vill se bladen, veta om den är flerstammig eller mer träd. Annars är det onödigt svårt! Men så är jag amatör också!!

Desiree sa...

Det var inte lätt. Jag kommer nog inte vinna denna tävling.

Suzesan sa...

Alltså Marianne jag älskar blommor. Men alltså jag har ingen aning. Men guuuud så fin. Det ser ut som en blandning av äppelblom och körsbärsblom och kaprifol och sån där balkong fushia. jag skulle lätt kunna ha den på mn balkong:)Blommorna ser ut som nån korsning. Knopparna som fuchia.
Vann jag??? Hoppas det för jag ogillar att förlora*skrattar*
Nu har jag sett repris på Allsång på Skansen och skrattat så mycket åt Sissela Kyle!! www.svt.se Så modigt av henne. Man får kolla själv och tycka själv ..så jag skriver inte mer att utifall om FRA läser*ler*
Sov Gott
Kram
Susanne

Anne sa...

Åh, vad fin. Dessvärre har jag inte den blekaste... Så ingen vinst för mig inte.

Marianne sa...

Simone: Ska se om jag har en bild med blad, annars får jag väl gå och ta ett foto på dem : ) Det är i alla fall ett litet träd. Eller så himla litet, men inte lika högt som en ek eller så. Mer som att det blir ett lagom tak vid en uteplats, ungefär så högt. Hoppas du klurar ut det!

Desirée: Jag vinner aldrig tävlingar där man ska tala om namnet på en växt! Det borde finnas Mulle-skolor för vuxna, jag skulle gå med direkt!

Suzesan: Du kanske har rätt, det kanske är en gatukorsning mellan fuchsia, körsbär, äpple och kaprifol! Ja du leder ju helt klart än så länge : )

Allsången brukar jag nog inte följa ... Inte riktigt min kopp te, eller hur man säger.

Anne: Det är det som är mitt problem när det gäller de flesta växter. Inte den blekaste ... Hoppas någon vet : )

Suzesan sa...

Marianne jag är lika där jag följer inte den heller:)Jag såg bara inslaget med Sissela Kyle för det stod om det i tidníngarna.Om det hon skämtade om. Riktigt roligt. Åhhh spännande med en ledning men jag tror inte den håller nu när fler bilder kommit på det vackra trädet.
Kram
Susanne

nina sa...

Eftersom jag har en sån enorm fördel som det vandrande blomlexikonet håller jag nog tyst nu och låter andra gissa. ;-)

Väldigt vackert är det i alla fall!

Bert sa...

Det värsta med trädgårdsväxter är att de kan vara hybrider/korsningar, som inte alls ger någon ledtråd om man bara går till utseendet.

De enskilda blommorna ger heller ingen idé om vad det kan vara.

Jag går bet. Men om du bjuder ner mig till Egypten kan jag komma och titta..... ;)

Bert sa...

Ett hett tips, dock: En akaciasläkting.

G sa...

Ingen aning!*S*
Men oj.. jag skulle vilja ha den i min trädgård!!

Mimo sa...

Blev uppmuntrad av Karlavagnen att komma med en gissning, är ganska hemma i botanikens värd.
Men jag går bet. Har varit inne på korallträd där bladen stämmer och tulpanträd där bladen inte stämmer. Dessutom kan dessa träd bli höga. Kommer jag på något så återkommer jag ;)

Marianne sa...

Suzesan: Du har rätt, ledningen håller inte längre, vet inte om det är Bert eller Mimo som leder, men det är väl där täten är just nu : )

Kram

Nina: Jag som hade hoppats på ett bra namn från dig. : )

Bert: Jag vet inte om det är trädgårdsträd eller vild, den finns lite överallt här. Den här står i och för sig inne på området, så det är väl trädgårds- då.

Du är alltid välkommen, det trodde jag du visste : )

G: Vem vet, den kanske tål kargare klimat!

Mimo: Jag vet inte hur höga träden kan bli, men de jag har sett är nog som äppelträd eller lite högre. Hoppas du kommer på något. Eller vet du något ställe dit man kan skriva och fråga?

Anonym sa...

Kanske Cassia bakeriana eller någon annan rosablommande Cassia.
/Ingrid

Marianne sa...

Ingrid: Hej och välkommen till min sida! Tack för tipset, jag ska googla på det!

Musikanta sa...

Vilka underbara bilder du har tagit. Och så avundsjuk jag är på dig som vet hur man gör för att klicka dom större! :-)

Marianne sa...

Musikanta: Trädet är så fint, och det finns lite överallt här i stan. Tack vare Ingrid här ovanför vet jag också att det är en Cassia!

Jag gör ingenting för att göra bilderna klickbara. Det är jättekonstigt att du inte får dem så! Allt jag gör är att överföra dem. Har försökt leta (för din skull) om jag har någon inställning som gör det, men jag kan inte hitta någonting!

Musikanta sa...

Jag försökte igår att göra bilderna klickbara genom att ändra "mellan" till "stor" på lägga till bild - menyn. Två bilder gick bra att klicka på, för den tredje var det stopp.

Sen ändrade jag tillbaka till "mellan" och då gick en bild att klicka på men inte den andra! Konstigt.

Så bra att vi fick reda på vad trädet med de vackra blommorna heter! Ingrid är väl kompisen på Gotland? Hon är duktig!

Marianne sa...

Musikanta: Jag fattar inte varför det inte funkar med klicken för dig! Nästa gång jag laddar en bild ska jag skriva upp exakt vad jag gör och vilka grejor jag har iklickade.

Jag vet inte vem Ingrid är. Är det din kompis på Gotland? Duktig är hon i alla fall!