onsdag 9 juli 2008

Onsdagsrecept: Rispaket på sultanens vis

En av sultanens kockar i Topkapi-palatset.
Bilden lånad från www.turkish-cuisine.org

Jag tänkte bjuda på lite mer ur det turkiska köket, i det här fallet det osmanska. Hela den osmanska historien är oerhört färgrik och spännande och jag vill gärna dela med mig, men det får anstå till en dag när jag har tid att ägna mig åt det lite mer helhjärtat.

Det här receptet kommer från min goda vän V i Istanbul.

Rispaket på sultanens vis - Sarayi pilav
1 hackad lök
1 dl hackad torkad aprikos
1/2 dl torkade korinter
4 dl ris - samma typ som man använder till risotto
2 msk pinjenötter
1 kycklingbuljongtärning
4 dl kokande vatten
salt
peppar
2 dl finskuren stekt kycklingfilé
2 blad filodeg - yufka på turkiska
smält smör
skållade och skalade hela mandlar

Fräs lök och pinjenötter i smör. Tillsätt buljongtärningen, aprikoserna, korinterna, salt, peppar, riset och det kokande vattnet. Koka under lock på svag värme i ca 15 minuter. När riset är färdigt blandas kycklingbitarna ner.

Skär ut ca 15 x 15 cm stora fyrkanter ur filodegsbladen. Lägg en klick av riset i mitten av fyrkanterna och toppa med några skållade och skalade mandlar. Mandeloljan kommer att smälta ner över riset och ge en god smak. Gör små paket som penslas med smält smör (använd inte olja eftersom filodegen blir hård av det).

Grädda i 200°C cirka 20-25 minuter tills paketen fått vacker färg. Serveras varma, gärna med en kall yoghurtsås.

Afiyet olsun!


15 kommentarer:

Bert sa...

Det där måste man ju prova. Låter väldigt gott. Synd bara att filodeg är så jobbig och att den bara säljs i förpackningar som är gjorda för restauranger (känns det som).

KARLAVAGNEN sa...

Mums, ska bli så kul när ni flyttar till Madrid! :-P!

Desiree sa...

Jag kan bara säga mums! Fast filodeg blir nog svårt att få tag på här. Men jag kan alltid göra riset fast inte i paket med filodeg.

Marianne sa...

Bert: Problemet med filodeg fick mig att fundera lite. Om man lägger riset i portionsformar och sedan täcker med folie så borde det bli lika bra. Deg är ju ändå bara deg. Om du inte har en turkisk restaurang i stan, då kan du gå in där och be att få köpa ett par blad yufka. Eller om du känner en turkisk husmor. Hon gör dem säkerligen själv.

Karlavagnen: : D

Desirée: Som jag skrev till Bert här ovanför: Prova att lägga riset i portionsformar och sedan täcka med folie. Det borde fungera. Ska prova själv. En annan variant är om du kan få tag i deg till kinesiska ... vad heter det nu igen ... sådana där små paket som de friterar eller ångkokar? Vet du vad jag menar?

Anne sa...

Mums säger jag, det där lät mycket gott. Rätt spännande och lite annorlunda också, speciellt med korinterna där. Aprikos och kyckling är väldigt gott, den mixen har jag haft i kycklingsallad t.ex. En kall yoghurtsås till skriver du, kan tzatsiki funka?

Till Desiree, om du ser det här. Filodeg har jag köpt på Trader Joe, så om du har en sån affär ska det gå få tag på.

Marianne sa...

Anne: Tzatsiki funkar jättebra. Jag brukar bara krydda till yoghurten med de kryddor jag känner för, salt och några droppar olivolja som jag inte rör ner för ordentligt utan låter stanna som en virvel.

Vad bra att man hittar filodeg på Trader Joe. Det var väl där du handlade en del specialsaker om jag har rätt för mig?

trollpackan sa...

Låter mumsigt!*dreglar*

Jenny sa...

Titta! Nu får jag ju min arabiska mat :-)!! Det här ska jag pröva i helgen! Till Desiree så finns det faktiskt också Filodeg (Jag tror det heter Phyllo dough eller nåt liknande) finns faktiskt i frysdisken i vår lokala affär, så kolla! Och annars så tror jag hårt på vårrulls"deg" eller vad det nu heter. //Kram

Solvarm sa...

Hej Marianne!

Kul att du bjuder på dina recept.

Jag vill bara tala om att jag har startat en ny blogg Skål och välkommen

Kram från Solvarma Irene

Matildas fikarum sa...

Det verkar gott, men är ett alldeles för långt recept för att jag ska orka. Min hjärna somnar efter torkad aprikos. Jag vill så gärna vara intresserad, men är nog inte programmerad för matlagning.

:(

Marianne sa...

Trollpackan : : )

Jenny: Hehe, kalla ALDRIG en turk för arab! De blir inte så glada då, om man säger så : D

Ja, vårrullsdeg tror jag också på. Tunn ska de vara i alla fall.

Irene: Det turkiska köket är så gott att man bara måste dela med sig. Kul att du har startat en ny blogg. Just nu hinner jag inte läsa bloggar, men jag ska kika in så fort jag kan. Lycka till med den nya!

Matilda: Hihi, egentligen skulle man kunna säga så här: Koka riset med lite grejor som du tycker är gott. Gör sedan paket av det och lägg i ett par mandlar inuti så att mandeloljan smälter ner och gör det gott. Pensla paketen med smält smör, inte olja för då blir degen hård. Grädda i ugnen.

Alla kan inte vara intresserade och duktiga på allt. Jag är till exempel väldigt ointresserad av bissniss och ekonomi. Och rörmokeri. Och produktionsmetoder. Och ... : )

Matildas fikarum sa...

Tack för förkortningen! Det var verkligen snällt, men tyvärr är det fortfarande lika klart som korvspad, för mig. Konstigt det där, att man kan ha så lätt för vissa saker och inte för andra...

Marianne sa...

Matilda: Vilken tur att du inte måste laga det här då! : )

Fritt ur hjärtat sa...

Jag har idag tilldelat dig en Award.

http://fritturhjartat.blogspot.com/2008/07/awarden-gr-vidare.html

Marianne sa...

Simone: OJ! TACK! Jag ska genast gå in och titta!