tisdag 8 juli 2008

Dålig förbättring

Jag kikade in på Tasteline i dag, de har gjort reklam för att sajten är ombyggd och ännu bättre än tidigare. Det lät ju bra.

För att se om det var någon skillnad när man läser ett recept och när man skriver ut det, gick jag in på "Hel kyckling". Ett recept jag valde på måfå. Jag måste säga att jag blev ganska besviken.

För det första har jag aldrig hört talas om "intervallånga". Jag kanske kan googla det och lära mig något bra, men när man läser ett recept bör nya begrepp förklaras någorlunda, alternativt bör redaktören hänvisa till ett ställe på sajten där man får det förklarat. Det är ju enkelt, det är bara att länka.

För det andra ska man "grilla kycklingen i (känt märkesnamn) ugn ..." Va? Jaha, och jag som har en ugn som heter Jollynox, då kan jag inte laga den här maten? De får gärna ha en reklamruta för olika produkter, jag förstår också att sajten måste betalas på något sätt, antingen genom reklam eller genom att jag betalar en avgift. Men mitt i texten på det här sättet? Nä, det betackar jag mig för.

För det tredje undrar jag vem receptskrivaren vänder sig till. Förutom "intervallånga" känns det som om läsaren ses som en otålig tonåring som måste ha det "lite trevligt" medan han/hon läser receptet. Varför inte göra det i serieteckningsform när de ändå håller på?

Och när jag ändå är i farten: Hemsidan är så tung att man får sitta och vänta i evigheter. Jag har ändå en förhållandevis snabb uppkoppling.

Nä, jag måste säga att jag tycker att Tasteline har blivit sämre.

10 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Jag har alltid haft svårt för att följa recept just därför att de ofta gör det mer invecklat än nödvändigt. "Intervallånga" har jag eller aldrig hört talas om. Är det "långa" eller "ånga" som åsyftas?

Marianne sa...

Matilda: Jag läser mest recept för att få nya idéer, sällan jag följer ett recept till punkt och pricka utom när jag bakar. Speciellt när jag har idétorka, då behöver jag bläddra bland recept och Tasteline var riktigt bra förut.

Aldrig hört talas om den där ångan heller, i en ugn? Ska det vara vatten i plåten då kanske? Som man tömmer ur med jämna intervaller?

Bert sa...

Reklam kostar pengar. Folk läser inte reklam. Därför smygs den in på andra ställen.

Så är det!

Matildas fikarum sa...

De kanske menar att matlagningen ska ske i bastu?

Marianne sa...

Bert: Fast det här var lite väl plumpt. Ska man göra det ska man göra det lite elegant.

Matilda: Ska man vara innovativ, så ska man! Eller förresten, basturökt skinka finns redan. Recept på Bastuångad kyckling: Lägg hönan på laven. Häll vatten på stenarna. Vänta tio minuter. Öppna sedan dörren till bastun och vädra i tio minuter. Häll sedan vatten på stenarna igen. Upprepas i intervaller om tio minuter. Se till att inte svettas alltför mycket på maten.

SweFlo sa...

Använder Tasteline ganska ofta för inspiration, men har inet sätt de nya "förbättringarna" ännu. fast här i USA är det som regel att det står specifika märken oftast i recpet från komersiella ställen. Och jag menar i princip ALLT utom färskvaror! Men det har jag lärt mig att ignorera vid det här laget... :-)

Marianne sa...

Sweflo: Jag brukade också gå in på Tasteline rätt ofta, men nu känns den rätt trist måste jag säga.

Så är det ju i Sverige också att när Arla (till exempel) ger ut ett eget recepthäfte så skriver de att man ska använda Kelda mellangrädde osv, men på det här sättet kändes det rätt plumpt. Det var liksom klumpigt gjort på något sätt. Tur att det finns hur många receptsajter som helst : )

Anonym sa...

Intervallånga är en funktion som ofta finns hos ångugnar. Receptet förutsätter alltså att du har en ångugn.

Marianne sa...

Anonym: Hej! Välkommen hit. Ångugn har jag aldrig hört talas om! Jag får googla! Tack för informationen!

Anna, Fair and True sa...

Håller med!