torsdag 3 juli 2008

Lite allmänt kvällspladder nu igen

I dag fick jag besök av en liten, liten ödla. Den satt i diskhon när jag kom ner i köket. Och när jag ser något röra sig på det där sättet, reagerar jag med reptilhjärnan (haha, pun intended) och tror att det är en kackerlacka. Så det är DÖDA som gäller för min del. Vattenkranen var ju närmast till hands så jag öste på med vatten på den lille stackaren. Som tur var upptäckte jag att det var en ödla och inte en kackerlacka, så jag stängde kvickt av innan vattnet blev skållhett. Och så fångade jag den med kaffekopp och pappersark och kunde släppa ut den i frihet. Den blev så tacksam.

I dag hade jag tänkt berätta om den muslimska heliga dagen som jag trodde var i dag. Men när jag försökte gratulera så mycket på Första dagen i profeten Muhammeds mors graviditet, för det var det jag trodde det var, fick jag höra att det inte var i dag man firade här i Egypten, det är först i slutet av juli. Märkligt. Jag vet ju att Ramadan kan skilja någon dag mellan olika länder, men så länge? Jag tror nu ändå att turken som anlitades för att översätta Regaip Kandili, som dagen heter på turkiska, inte riktigt hade koll på de olika heliga dagarna. För lite senare kom det fram att han översatte det till den dag jag ska berätta om den 29 juli.

Och jo, man gratulerar på sådana här dagar, ganska vanligt i andra länder även om man inte gör så i Sverige.

Men järnspikars då! Mitt i allt datorelände under gårdagen glömde jag lägga in ett onsdagsrecept! Jaha, det får bli en liten drink i dag i stället, det kan ju passa bra så här i semestertider när många tar sig något att dricka även till vardags.

Jordgubbsdrink

Foto: www.alltommat.se

Lägg ett par - tre frysta jordgubbar i glaset. Fyll på med lagom mycket brun rom (vit går också bra). Pressa en lime eller två och häll juicen i glaset. Lägg i en limeklyfta också. Fyll på med fruktsoda. Is behövs inte eftersom jordgubbarna är frysta, och de tinar lagom tills man har druckit upp drinken, och då får man ett gott tilltugg, eller eftertugg.

Receptet hittade jag hos Allt om mat, fast jag följer det inte så noga med centilitrar och jag pressar hellre en lime än köper den färdigpressad på flaska.

Och så slutar jag med en liten hjälp till FRA. Det här inlägget innehåller följande farliga ord: döda, frihet, muslimska, heliga, profeten, Muhammed, Ramadan, Regaip Kandili (och det namnet får ni på FRA kosta på en egen översättare för att få tolkat).

15 kommentarer:

Desiree sa...

Mmmm den där drinken såg ju helt förförsik frisk och god ut. Vilka lustiga helgdagar det finns. Ja då får du väl vänta till slutet på juli för att fira detta istället. Ha en skön helg för imorgon är det helgdag här. 4 th of july eller independence day och det firas stort med pompa och ståt och fyrverkerier.

Suzesan sa...

Jag skrattar så jag kvider av skratt. Är det bra så här sent..? :)Jag kommer nog vakna inatt och skratta. Vilken lista. Vad du är rolig.
God Drink det ser man direkt:)
Åhh rom i all former är ju gott. jag snapsade på fin brun rom när vi hade personalfest på Gr**d Ho*el för flera år sen. Jag hittade en flaska.Det var ju fritt gratis tills chefefn kom på att vi drack för mycket, Hmm ja jag var trött och hade jobbat dubbla pass i 3 månader plus helger. Sista rundan så fick jag inte upp korken och det var för att Kajsa(inte chefen) hade sett att jag snapsade på den och hon ville ha resten så hon hade bankat ner korken REJÄLT. Ärligt jag tror inte hon fick upp den själv:)
Kram
Susanne

Suzesan sa...

Mitt i skrattet så glömde jag skriva vilken utr du räddade livet på den lilla ödlan. Jag tycker ödlor är söta så länge de inte springer över mig. Det verkar gå vilt till hemma hos dig med alla husdjuren. Några går det bra för och några lite sämre:)
Tack Marianne för dina inlägg för du är så rolig.
Kram
Susanne

Matildas fikarum sa...

Såna där små ödlor har vi också. De tar sig in i lägenheten ibland. Inte ofta, men det händer. I Asien kallas de väl gecko? Här i Sydney kallas de för skinks. Helt ofarliga och så söta!

Marianne sa...

Desirée: Drinken rekommenderar jag varmt, speciellt nu under sommaren när man behöver något att svalka sig med.

Ja, nästa helg här liknar en kristen helg väldigt mycket till orsaken. Men det tar jag då, som sagt.

Ha en jättekul 4th of July! Ska in och läsa hos dig när jag kommer tillbaks från shoppingen, och se vad ni ska hitta på.

Suzesan: Det är alltid bra att skratta! Allra bäst är när man vaknar mitt i natten och skrattar, då vet man att livet är rätt bra på det stora hela.

På vintern är det gott med brun rom i te. Med mjölk och socker. Jättebra mot förkylning : D

Det är faktiskt rätt roligt, när jag bodde i Sverige där städerna är förhållandevis små, om man jämför med dem jag har bott i på sistone, hade jag väldigt lite kontakt med djur och natur. Men i både Istanbul (cirka 16 miljoner) och här i Kairo (cirka 20 miljoner) är det flyttfåglar, åsnor, kattungar, ödlor och jag vet inte vad (för att hålla oss till de trevliga) som jag faktiskt upplever på rätt nära håll.

Tack för dina fina ord!
Kram!

Matilda: Första ödlan jag har sett här, var lite förvånad förut faktiskt att jag inte hade sett någon. Vet inte vad de kallas här, det kändes lite fel att skriva gecko eftersom jag förknippar dem med Indonesien. Ska försöka ta reda på vad det är för sortefej.

Bert sa...

Ödlor är bra djur. Håller efter ohyra och andra insekter. Förmodligen hade väl din ödla just svalt en kackerlaka för att rädda dig. Men du svarar med otacksamhet.

Ödlor kan blänga. Det gjorde säkert din också.

Marianne sa...

Bert: Inte alls! När jag såg vem det var RÄDDADE jag den från att bli uppäten av katterna : )

Nu ska jag titta på ditt bläng.

Marianne sa...

Bert: Wow! Har ni sådana drakar där i Norrbotten? Hihi, kryper du alltid runt på knäna?

sus sa...

Jordgubbsdrink blir ju perfekt i kväll när Gästerna kommer!
Satt precis och funderade på om det skulle bli skumpa med gubbar, men det blir en drink . Kul!
Tackar å bockar och önskar trevlig helg!
Kramen!

Millan sa...

Ah mums den dar drinken sag farligt god och somrig ut!! Men det gar kanske lika bra i Oktober nar jag far lov att dricka alkhol igen? ;-) Eller vad skriver jag nu, da ammar jag ju forhoppningsvis.. sa den kanske kommer lagligt till nasta sommar istallet! :-D

Marianne sa...

Sus: Jag ska också ta en sådan drink i kväll. En färsk mango och en jordgubbsdrink. Nyttigt och gott! Hoppas ni får en trevlig fest och en skön helg!

Kram!

Millan: Hehe, ja du lär ju få vänta ett tag. Fast du kan ju fuska lite och ta jordgubbar, fruktsoda och lime. Hoppa över romen så länge. Den drinken heter Belly Up : D

KARLAVAGNEN sa...

Vi har ödlor i Madrid också! nudge, nudge

Marianne sa...

Karlavagnen: Jag såg hos Bert att de finns ända uppe i Norrbotten. Ser ut som riktiga drakar där. Den här var lite mer genomskinlig. Bebis kanske?

Nettan sa...

MMM, lät riktigt god den där drinken!!

Marianne sa...

Nettan: Den är jättegod. Tog mig en i går kväll i min ensamhet. Tyckte jag var värd det : )