fredag 30 januari 2009

Fredagstema Show and Tell: Månadens fynd

God morgon alla glada bloggare! Nu är det fredag vilket betyder att helgen har börjat här i Egypten, så maken är hemma och vi har fått sovmorgon. Alltid lika skönt att sova tills man vaknar av sig själv i stället för av väckarklockans pipande.

I dag ska vi gå på en försenad nyårsfest tillsammans med Kontoret. Det ska bli roligt eftersom allas familjer inklusive barn är inbjudna. Allt blir så mycket roligare och lättare när man i alla fall har träffat allas respektive och ättlingar. Jag är dock lite osäker på om en del fruar kommer att dyka upp – jag vet att några är heltäckta och visar inte mer än ögonen utanför hemmets fyra väggar, och de lär vara lite blyga i sådana här sammanhang. Vi får se, jag hoppas att de kommer. Ännu mer hoppas jag att alla barn kommer, för jag vet att killen som är ekonomiansvarig har köpt individuella presenter till varje barn! Inte bara ett gäng dockor och bilar alltså, utan verkligen genomtänkt efter ålder och intresse. En verkligt trevlig, varmhjärtad och omtänksam kille som ni förstår.

Fredag betyder också fredagstema. Alltid lika roligt! Under januari är det Strandmamman som har hållit i tyglarna och bestämt vilka ämnen vi ska skriva om och visa i bilder. I dag är dock sista fredagen i januari och i februari är det Fritt ur hjärtat som tar över.

Tack Strandmamman för jättebra teman under januari!

Dagens ämne är Månadens fynd.

Fynd brukar för mig vara någonting bra som jag har hittat för en billig peng, och det tror jag är den betydelse de flesta främst lägger i ordet. Jag skryter mycket hellre om hur billigt jag har kommit över någonting än att jag har låtit mig luras till att ösa ut en fantasisumma för någon produkt bara för att en känd designer har sitt namn på grejen, även om jag tyvärr kan låta mig förföras av sådana dumheter jag också. Hjärta och hjärna har inte alltid direktkontakt i mitt fall.

Men den här månaden har jag inte gjort några ekonomiskt bra fynd. Däremot har jag gjort en annan sorts fynd, fynd där föremålen i sig skänker mig en otrolig glädje även om jag har fått betala ett normalt pris för dem.

Det första fyndet jag gjorde den här månaden var Nigella Lawsons kokbok Nigella Bites.

Fotot lånat från Nigellas hemsida. Hon får ju lite gratisreklam här, så det får hon bjussa på.

Otroligt inspirerande och jag har faktiskt läst varenda ord hon har skrivit i den! Hennes texter får en att slappna av, släppa köksångesten och längta till spisen. Hör på det här: ”I know that suggesting homemade ice cream for an easy after-work supper makes me sound as if I’m going into deranged super-woman overdrive, but may I put the case for the defence?” Och sedan berättar hon om hur lite jobb man faktiskt måste lägga ner för att få till någonting riktigt gott, att man inte måste använda en massa snobberiprodukter, att resultatet blir bäst om man gör si och så, och lite andra tankar runt rätten.

Boken är uppdelad i olika avsnitt, men inte de traditionella förrätt, varmrätt, soppa, kyckling utan all-day breakfast, comfort food, tv dinners, party girl, rainy days, trashy, legacy, suppertime, slow-cook weekend och templefood. Trashy. Bara en sån sak. Helt underbart och roligt. Vad sägs om en skinka i Coca-cola? Eller en Elvis Presley’s fried peanut-butter and banana sandwich? Friterad Bounty med ananas? I avdelningen trashy har jag hittills bara provat Elvis-mackan, och den var god. Kan faktiskt tänka mig att söta upp den med lite honung till och med!

I avdelningen slow-cook weekend skriver hon: ”The point about weekend food is not that you’ve got more time to cook it, but that you’ve got more time to eat it.” Flera recept går ut på att man ställer in köttet i ugnen med låg temperatur och låter det stå där över natten. En söndagslunch för tolv personer kan bli en lat och lättsam historia om man ställer in köttet redan vid lunchtid på lördagen. Perfekt tycker jag som avskyr att stå och röra mig svettig bland grytorna samtidigt som folk är på ingång. ”You are just going to have to believe me when I tell you that there is such a thing as a lazy Sunday lunch for twelve and, keep calm, I propose you cook it.”

I morgon när vi har besök av svenske F som bor i Istanbul har jag tänkt göra en Chocolate-chestnut refrigerator cake till dessert. Ett enormt lätt recept där man i princip bara smälter chokladen, rör ihop alla ingredienser och sedan låter kakan stå i kylen i minst fyra timmar. Ni läser rätt, den ska inte ens in i ugnen. Kan det bli enklare? Receptet får komma i ett onsdagsrecept senare.

En sak som är rolig med kokboken är att när jag först läste och såg vilka ingredienser hon använder tänkte jag ungefär att: ”Jaha, hade jag varit i Sverige kanske jag hade hittat dittan och duttan, men här?” På något underligt sätt har de mer okända ingredienserna fastnat i min skalle och när jag sedan har varit på stormarknaden och handlat har jag hittat grejorna! Ja, allt utom skinka och så då. Jag har till och med hittat just det märket av flingsalt hon tycker att man ska använda på grund av att det är ekologiskt! Så ni förstår kanske att jag nu har en hel del grejor som jag inte riktigt minns vilket recept de hör till, men när jag väl står där och behöver risvinäger eller nigellafrön – då har jag det hemma! Avskräcks nu inte av det, jag är övertygad om att man kan hitta alla ingredienser i åtminstone US och Sverige, och i Storbritannien är det väl en självklarhet. Hon talar ofta om vad som finns i den lokala affären och vad man kanske får söka lite efter.

Nu vill jag ha fler av Nigellas böcker. Vad sägs om Nigella Express – Good Food Fast, eller How to be a domestic goddess?

Kan tillägga att min nyväckta kokboksentusiasm har tänts av alla kokboksentusiaster här på bloggarna!

Mitt andra fynd den här månaden är ett keramikfat.

Min nya stora skål.

Härom veckan tänkte jag att vi bara har vanliga salladsskålar, vi har ingen bra stor skål som man kan servera både sallad och pasta och en gryta ur. Och så vara jag på fotoutflykten på Wissa Wassef Art Center i tisdags, och vad hittade jag inte i deras butik för keramikföremål? Jo, en alldeles perfekt skål för just det jag behöver, vacker och dessutom tillverkad av mrs Suzanne Wissa Wassef, dotter till grundaren för konstcentret som vi fick en liten pratstund med och vars lilla vovve gillade mig efter att med små snälla skall ha talat om vem som bestämde.

Här är det jag som bestämmer.

Fler fredagsbloggare hittar du här: Annika, Desirée, Saltis, Anne, Petra, Millan, Victoria, Anki, Cecilia, Nilla, Simone, Anna, Lia, Leopardia, Marina, Ingabritt, Strandmamman, Jemayá, Mia D, Lena, Mais oui, Erica, Mia, Jennie.

Nya fredagsbloggare: Moster Mjölgumpa, Marie, Taina och Christel.

Sparkling är också med! Hade missat, sorry! Och Emma!

Är du med men jag har missat ditt namn? Säg till så lägger jag in det!

Är du inte med men vill vara med? Häng på - ALLA får vara med! Säg till så vi kan länka!

34 kommentarer:

Petchie75 sa...

Vad kul att du är så nöjd över kokboken och att du till och med har hittat de lite konstigare ingredienserna... Jag har inte testat någon av Nigellas kokböcker men jag blir verkligen inspirerad nu (och O kommer att slita sitt hår när jag föreslår ännu ett kokboksköp!)!
Jättevacker skål, jag kan tänka mig att det vimlar av vacker keramik i Egypten. Skålar kan man INTE ha för många av (ännu en gång något som O sliter sitt hår över - vilket han inte borde göra eftersom det ändå håller på att trilla av...).
Hoppas att ni får en trevlig nyårsfest, den låter väldigt genomtänkt och omtänksamt med fina nyårspresenter till alla barnen. Vi hade förresten förra årets sista julfest i februari!!
Stor kram och mysig helg!

Ninni sa...

Jag älskar ju kokböcker och mat, men Nigella har jag bara sett på TV, aldrig tittat i hennes böcker. Men nu har du gjort mig nyfiken:) Ska kika på någon när jag kommer hemåt Sverige, här finns de säkert bara på portugisiska och det blir nog för avancerat.
Gillar boxern...en sån hade mina föräldrar.
Hoppas nyårsfesten blir trevlig och resten av helgen också!

Marianne sa...

Petra: Hahaha, tala nu bara inte om för O att det var mitt fel! : D

Keramiken är blandad här måste jag säga. Som de stora krukorna till exempel, de är fina men ganska dålig kvalitet. Det som finns på Wissa Wassef är mycket bättre när det gäller kvalitet.

Skönt att höra att det inte bara är vi som är sena med julfesterna! Problemet var att försöka hitta ett datum så att alla skulle kunna vara med. Vi ska tydligen vara ute i någon trädgård på en restaurang. Nu måste jag gå och duscha!

KRAM och hade skönt på landet!

Ninni: Haha, nä, portugisiska låter rätt avancerat! Jag ska också se om jag hittar någon mer nu när jag är i Sverige, enda problemet är att hålla sig till 20 kg när man ska tillbaka.

Boxern var så söt! När hon skällde så lät hon som jag vet inte vad, inte var det något skräckinjagande voff i alla fall. Men hon var rätt gammal, så hon kanske hade tappat rösten.

Ha en skön helg du också!

Anonym sa...

Vad mycket du har hunnit skriva på ett par dagar! Jag blir nästan överväldigad i mitt småfebriga tillstånd, och ögonen går aningen i kors. Jag får läsa och kommentera senare!

:)

Grekland nu sa...

Visst kan ett fynd vara nåt som man hittar och blir extra glad över, det måste ju inte vara billigt. Låter som en mycket klok kokbok,med spännade recept. Friterad Bounty med ananas låter ju kul! Annars är jag ingen stor kokboksfantast eftersom jag inte är någon matlagningsfantast. Fas å andra sidan borde man ju läsa kokböcker då och låta sej inspireras...

Kerstin sa...

De har visat Nigellas matprogram i omgångar här i Sverige och hon är otroligt inspirerande. Charm har hon också och det är aldrig fel.
Så fin skålen var som du fyndade. Jag är lite lik dig i det fallet att jag gärna berättar om vilka fynd jag gjort. Handlar det mesta på rea. :)
Hoppas att er nyårsfest blir en trevlig tillställning. Vad duktig killen var som köpt individuella presenter till alla barn. Applåd till honom. :)
Ha det gott.

Annika sa...

Nigella är ju så bra!! Jag gillar att hon är så opretto!
Att hon smakar av md fingarna etc.
Sen gillar jag hennes röst!
Mycket!
Coca colka med skinka...DET är gott! Peters pappa gär en fantastisk BBQ sås med cola som BAS. bara så bäst!!! Den brukar jag också fixa i min slow cooker ngra ggr per år!Din skål är så fin, tycker jag!
Ha en jättefin helg!!Kram!!!

Anonym sa...

VAcker skål!
Och den "lille" vovven var riktigt söt. Men så liten verkar den inte vara. fniss
Ha det så kul på Nyårsfesten!
kramen

Fritt ur hjärtat sa...

Skålen är precis vad jag söker! Slog mitt favoritfat i bitar för ett tag sen.Loppis here i come;-) Nigella har jag blandade känslor inför. Men det låter som u funnit i den boken det jag funnit i Hannus böcker, så jag vet känslan
:-)

Taina sa...

Nigellas kokbok måste jag ha. Fastnade för uttrycket att under helgen behöver det inte tar mer tid att laga maten utan vi har faktiskt mer tid för att ÄTA den och det ska jag ta fasta på! Tack för ett kanontips och ha så kul på festen!

Jemayá sa...

Älskar keramik! Brukar vara nästan smärtsamt att vara i länder med fina vaser (ju större, desto bättre), skålar, fat...för det är ju så besvärligt att transportera hem dem! Kokböcker har intresserat mig speciellt mycket de senaste åren, eftersom jag mest blivit frustrerad över att det oftast inte finns alla ingredienser att köpas i vår lokalbutik - men du gjorde ett gott jobb med Nigellas bok, blev faktiskt riktigt intresserad!! Fina bilder som vanligt i de tidigare inläggen också (hann inte kommentera då jag var hastigt in en gång tidigare!). Trevligt veckoslut!

Desiree sa...

Den där kakan du ska göra får du ha som onsdagsrecept så att vi andra kan göra den också för den lät riktigt mumsig. Det märks att du både är matinteresserad och duktig på att laga mat och gärna experimenterar i köket, kul! Keramikfatet var ju jättevackert, vilket kap! Ha en riktigit mysig helg.

Cecilia sa...

Liten och liten vovve...ähum,den ser mer ut som en bjässe,hihi.
Vilket fin skål.Visst är det bra att ha sådana lite större skålar som passar till att ha sallader i och pasta osv.
Nigella har jag inte kollat på på TV sen hon först visades i Sverige.Låter som en inte dum kokbok,kanske vore nåt att fynda nån gång.
Ha en trevlig helg!
Kram

Millan sa...

Vad kul med nyarsfest! Hoppas ni far jatte skoj!!
Jatte skoj att du ar nojd med din nya kokbok. Jag har tva av hennes bocker: Forever Summer och Nigella Express. Expressboken ar faktiskt himla bra!! Jag tycker valdigt mycket om hennes bocker och egentligen tycker jag om henne som person ocksa men tyvarr tycker jag inte om hennes stil i tv-serien. Hon ser urtontig ut nar hon kramar sig framfor kamerorna och slickar sig om fingrarna pa ett satt som uppenbarligen ska vara lite sexigt men som bara blir sa pinsamt.... Jaja,,det var ju inte detta inlagget handlade om sa jag ska sluta svamla nu ;-).
Kram!!

Sparkling sa...

det lät som en intressant kokbok :)
jättefin skål :) jag är också med! kram

Saltistjejen sa...

Vilken otroligt härlig kokbok! Jag såg något avsnitt av Nigella i svensk TV för en herrans massa år sedan, men fastnade inte då. Jag hade tidigare sett Jamie och tyckte att hans stil var så avslappnad och skön. Nigella likaså, men jag blev ändå itne riktigt "fast" i serien. Men kanske berodde det mer på tiden än på henne?
Blev iallafall väldigt nyfiken och isnpirerad att köpa en av hennes kokböcker efter att ha läst ditt inlägg här!
Och ditt keramikfat var sååå fint! Jag gillar keramik! Och glas. Fat är förresten något man lägger upp saker i alldeles för sällan tycker jag. Det mesta ser ju så mycket vackrare och festligare ut om man lägger upp det på ett fint fat.
Hoppas du får en skön helg nu!
kramar!

Marianne sa...

Matilda: Men är du sjuk! Krya på dig fort nu! Skrivit har jag hunnit en del för jag hade så mycket att skriva om, men jag har däremot inte hunnit läsa! Jag tycker att jag läser ikapp och läser ikapp hos alla hela tiden, och aldrig kommer jag ikapp!

Friskkramar till dig!

Ingabritt: Jag blir så trött på att laga mat ibland att jag kan dö. Och andra gånger tycker jag det är riktigt roligt. Men det är ju någonting som måste göras hela tiden, och kan man då hitta ett sätt att göra det roligare är det ju bra. Titta i hennes kokböcker om du ramlar över en i en bokaffär!

Kerstin: Visst är det bra när någon tv-kock för en gångs skull tar bort prestationsångesten från ens axlar i stället för att öka på den! Det är så många som håller på att bygga torn av maten och jag vet inte vad, kan ofta reta mig till och med i stället för att hitta inspiration.

Alltid roligare när man får mer för pengarna i stället för mindre. I alla fall för oss som inte är gjorda av pengar. Och jag undrar hur kul det är EGENTLIGEN för dem som bara skaffar allt de får lust med och aldrig får drömma om någonting.

Festen blev verkligen jättetrevlig. Inte någon stel cocktail-tillställning där man behövde finprata.

Ha en skön helg!

Marianne sa...

Annika: Opretto är ordet! Det gillar jag stenhårt för då slipper man för en gångs skull känna sig som världens mest misslyckade i köket i jämförelse med alla prettokockar!

KAN du inte lägga ut receptet till den där BBQ-såsen och det du gör? Jag har lite svårt att komma över en stor skinka här : ) så en BBQ-sås hade varit så perfekt för det kan man bergis ha till lamm också.

I dag blir det sushi!

KRAM!

Truddelutt: Hihi, nä den var nog ganska stor egentligen, fast när hon väl hade talat om vem som var herre på täppan blev hon som en liten gosebebis. Stora hundar har en förmåga att bli det med mig, trycker sig mot mig och ska pussas hela tiden. Fast jag är inte så förtjust i att pussa hundar om jag ska vara ärlig så jag brukar ha en del sjå med att hålla deras blöta tungor på avstånd ...

Kram!

Simone: Å vad trist när ens favoritgrejor går sönder! Sånt där är svårt att laga också, i alla fall så att de går att använda. Jag vet att du har skrivit om Hannus böcker, man jag har ju aldrig haft möjlighet att titta i dem. Kommer garanterat att kika i dem när jag ramlar över någon i en bokaffär i alla fall.

Marianne sa...

Taina: Hej och välkommen hit! Hoppas att du kommer att tycka om Nigellas böcker lika mycket som jag! Visst är det rätt filosofi att man inte ska slava ihjäl sig i köket utan kunna njuta av vännerna när de sitter runt bordet! Helt min stil!

Jemayá: Tack! Jag förstår fullständigt att du inte hinner läsa bloggar just nu. Om inte jag hinner, hur ska du då hinna som har så mycket omkring dig? Och visst är det så när man är ute och reser, man vill ha den där STORA fina saken som dessutom är lite ömtålig. Men det kan man ju aldrig köpa för hur i hela friden ska man få hem det? Så det är en av fördelarna med att bo sig runt i olika länder, man kan verkligen skaffa de där sakerna och sedan får flyttgubbarna packa och bära dem : ) Jag vet inte hur stor orten är där du bor, men om det är en mindre stad förstår jag att det kan vara svårt att hitta ingredienser. Jag har ju normalt ständigt samma problem eftersom jag oftast läser svenska recept, men har efter hand lärt mig att ersätta olika saker så att man i alla fall får någonting liknande det man blev sugen på. Du kanske får ta en shoppingrunda i Helsingfors?

Hoppas du får en riktigt bra helg du också, på alla sätt!

Desirée: Om kakan blir så god som den verkar i receptet lovar jag att lägga ut den. Ska faktiskt gå ner och göra den när jag har svarat på kommentarerna här. Den ska ju stå i kylen några timmar sedan. F hade med sig riktig 78%-ig choklad i går också, som jag inte hittar i min vanliga butik, så chansen är stor att den blir god. Fast jag vet inte om jag är så himla duktig i köket, det går upp och ner. När jag tycker det är roligt blir det så klart bättre, men ibland tycker jag det är så trist att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Fatet var ett riktigt kap och jag är jätteglad för det.

Kram!

Marianne sa...

Cecilia: Hehe, nä hon var ju rätt stor, men som de flesta som är gulliga känns de lite mindre och lätthanterliga när de vänder sötsidan till. Jag måste helt klart skaffa fler fina skålar från Wissa Wassef. Men de är ju inte direkt gratis, så det får bli en i taget med jämna mellanrum. Kika i kokböckerna när du ramlar över dem i någon bokaffär, jag glömde skriva det att fotona i dem är också helt fantastiska, man riktigt ser hur lätt det är.

Kram!

Millan: Festen var verkligen toppen med så många barn att jag fortfarande inte vet riktigt hur många de var. Ett tjugotal skulle jag tro. Jag har inte sett Nigella på tv så många gånger och det var länge sedan, så jag kommer inte riktigt ihåg. Men jag kan tänka mig att producenterna vill spela på att hon ser bra ut. Kul att du gillar den där Express, för det är ett absolut toppenkoncept att inte behöva bo framför spisen. Måste få tag i den!

Kram!

Sparkling: Förlåt att jag missade dig! Ska genast lägga till dig och länka! Boken är toppen och fatet bara älskar jag!

Marianne sa...

Saltis: Nigella var så länge sedan jag såg att jag inte kommer ihåg riktigt ordentligt, och då bara något enstaka program. Jamie däremot vet jag att jag gillar på tv, han är också så där avslappnad och skön. Ofta kan jag gilla att titta på ett matprogram, men jag letar aldrig upp recepten efteråt. Med en kokbok blir det annorlunda, man får riktiga instruktioner i stället för bara en show. Kolla in dem när du är i en bokaffär och Ella har tålamod : )

Till vardags brukar jag ofta servera ur pannan direkt, det är ganska hemtrevligt tycker jag om det inte är för kladdigt. Fast när man har gäster eller om man vill ha det lite extra blir det roligare med fina fat. Har mest gamla Ikea-fat om jag ska vara ärlig, men det tänker jag ändra på nu!

KRAM!

Suzesan sa...

Nigelle är så smart. Hon är riktigt intelligent...och rolig.

Jag gillade inte henne i början men sen såg jag en talkshow med henne, där hon var med.
Hon drev med killarna för de var vid vissa tillfällen riktigt "elaka mot henne". Hon har sånt där roligt retligt sätt. De "gick i golvet" för allt hon sa.
Jag har inte läst hennes böcker men det ska jag göra. Tack för tipset. Hon gör matlagning enkel. Men så klart det ser ju enklare ut för henne ..än för andra för hon är ju van.
Hoppas din nyårsfest var bra. Hoppas det kom många kvinnor också de som du inte var säker på om de skulle komma. Snyggt med sallad i den skålen. Hunden såg gammal och sur/snäll ut:)
Ha en bra dag
Kram
Susanne

Anonym sa...

Underbar skål....

Moster Mjölgumpa sa...

De allra bästa fynden är inte de ekonomiska, tycker jag. Utan det är som du säger, de som skänker glädje.

Mia sa...

Åh den kokboken verkar ju underbar. Jag gillar verkligen hennes program på TV. Enkelt och gott! Visst är det svårt att hitta det där perfekta fatet som har precis rätt storlek. Kul att du lyckades! :-) Jag hittade en skål för ett tag sedan som är prefekt när man är 4-6 personer som äter och man vill ha en lagom stor sallad. Har bara haft antingen för små eller för stora innan. I morgon ska jag börja med dina halsband!Ha en bra helg!

Anonym sa...

Nigella gillar jag verkligen, brukar kolla hennes program på TV:n och hon har alltid en sådna närvaro.
Får nog leta efter hennes böcker på bokrean i februari ;)
Och skålen är underbar!
Trodde först att du skaffat doggy, men se´n förstod jag ju *fnisss*

Ha nu en skön lördag, kramen!

Anna, Fair and True sa...

Oj, 26 kommentarer redan! :) Just ja, i Egypten är helgen fredag-lördag och din make jobbar igen på söndagar, eller? Och torsdagskväll är som fredag. Fin skål!

Marianne sa...

Suzesan: Ja det ser alltid så enkelt ut när proffsen lagar mat på tv, sedan är det inte alls lika lätt att apa efter själv. Men kylskåpskakan jag gjorde i dag var verkligen enkel. Hoppas nu att den är så god som jag tror. Skulle gärna se det där programmet!

Hihi, hunden var riktigt söt!

Kram!

Christina W: Hej och välkommen hit! Ja, jag blev alldeles förälskad i den där skålen.

Moster: Visst är det så! Men så många bra inlägg det har varit om att fynda inom sig själv också! Och det kostar ju verkligen inte någonting.

Mia: Jättefat tycker jag kan vara snyggt också. Eller ja, inte överdrivet, men just att det blir lite oversized. Jag ska betala in till dig, mejlar dig när jag har gjort det. Å vad roligt det ska bli att få sådana halsband!

Kram!

Kroken: När är det bokrea? Jag kan väl inte ha sån tur att det är mellan 6-12 februari? Hihi, nä, ingen hund här inte. Tror det är tre kattfröknar som hade protesterat. Möjligen att de hade accepterat en mycket liten valp, men en gammal boxerdam? Nä, inga fler husdjur förrän vi bor i vårt eget hus i Sverige, det är för jobbigt för både djuren och oss människor vid flyttarna.

Ha en skön helg du också!
Kram!

Anna: Ja, så är det. Torsdag är fredagkväll och lördag är söndag. Kan man säga. Han jobbar söndag - torsdag. Men det blir oftast mer än så. I dag åkte han till Alexandria 9 i morse och är ännu inte hemma halv sju på kvällen. Tur att maten är klar - de kom hem med sushi från bästa shushikrogen.

Anne sa...

Jag är svag för kokböcker så den här (eller nån annan av hennes böcker) kommer nog hamna i min hylla. Blev sugen redan efter din kommentar i tidigare inlägg, men ännu mer nu. Gillar de där texterna hon verkar ha till rätterna och i boken.
Keramikskålen är verkligen jättefin, skålar kan man aldrig ha för mycket av :) Perfekt med en lite större som funkar för sallad, pasta osv. Ingen massproducerad produkt heller utan en mer unik, personlig.
Kram!

Marianne sa...

Anne: Jag tror att du är en av dem som inspirerade mig att titta på kokböcker! Jag är så nöjd med den här, i går gjorde jag kylskåpskakan (som vi får äta i dag i stället för Klas och Fredrik kom inte hem förrän halv tio på kvällen) och i dag ska jag göra apelsinglass att ha till. Hade tänkt ha kylskåpskakan i går och apelsinglass i dag, nu får det bli en combo : ) Hon är så bra för hon lyfter bort all stress från ens axlar, så det känns roligt att gå ner till köket. DET gillar jag!

Jag måste absolut köpa fler keramikskålar där. Köpte fyra små fat också som jag har till sojan och wasabin när vi äter sushi. De har små fåglar som sitter på kanterna.

Kram!

Jenny sa...

Vilken underbar skål! Och jag längtar redan efter receptet på kylskåpskakan, mums!! Kram

StrandMamman sa...

Kokboken var ett bra fynd, gillar hur du beskriver innehållet i boken. Och en så vacker skål du har hittat, den kommer du säkert att ha glädje av många gånger. Kram!

Jemayá sa...

Lite fortsättning än på ditt svar - Jeppo är en liten ort med ca 1000 invånare, så du kan tänka dig att det är rätt sparskrapat med exotiska kryddor :). Närmaste stad är 20 km bort och den är inte vidare stor heller(öh, dålig på siffror men 16 000 dyker upp i huvudet...). Till Helsingfors är det ca 600 km så bara för en "shoppingtur" far jag inte dit :) - fast på fredagen (inch Allah!) ska jag faktiskt dit över veckoslutet för att träffa kompisar och gå på mässa! Hurra! :)

Marianne sa...

Jenny: Det receptet kommer i dag : )

Kram!

Strandmamman: Tack! Jo den känns som ett riktigt fynd eftersom den är så inspirerande. Hehe, hoppas att jag får glädje av skålen många gånger - att jag inte tappar den i golvet ...

Kram!

Jemayá: Kan tänka mig att utbudet i Jeppo inte är så stort! Men om det är någonting speciellt kanske handlaren kan ta hem till dig? Kräver visserligen en del planering, men just om man ska ha fest eller så kanske han/hon kan göra det?

Förstår att det inte blir resor till Helsingfors för att handla mat ... Men vad roligt att du ska dit till helgen! Hoppas att du får riktigt, riktigt roligt!

Kram!