torsdag 8 januari 2009

Vardag och fest

Fruktförsäljare i Mohandessin.

Nu är det vardag igen, på riktigt den här gången, inte bara några klämdagar. Nästa helgdag här i Egypten blir inte förrän 9 mars då man firar profeten Muhammeds födelsedag.

I dag har jag städat undan julen, allt som återstår är de elektriska ljusstakarna men dem får Maken ta för han har fiffat till det så fint med elen att sladdarna inte syns och det är olika upphängningsanordningar och så. Fint är det men det är bara dumt att jag ger mig in på hans patentlösningar.

Vi har nu planerat min kära svärmors 80-årsdag, och hon tycker det är bra planer:
Lördagen innan den stora dagen åker hela familjen och äter en god middag, antingen blir det restaurangen i Ulricehamns kallbadhus (hon är från Ulricehamn) eller Sjömagasinet i Göteborg. Jag ska undersöka lite närmare och boka.
Söndag och måndag går sedan åt för mig och Maken till att baka sju sorters kakor, mjuka kakor, och tårtor samt göra snittar. Det ska vi bjuda på när vi på tisdagen den 10 februari har öppet hus för alla hennes vänner och hela släkten. Maken och jag ska leka servitriser har vi tänkt.

21 kommentarer:

Petchie75 sa...

Jag har också städat undan julen - nästa iaf, julgranen är avklädd men tänkte precis som du be om manlig hjälp att få ner den i sin låda... Och ska väl försöka få ner alla julgrejorna som ligger på en gästsäng i en låda...
Det låter som jättemysiga planer för din svärmors 80-års dag. Tänka sig jag visste inte att Ulricehamn låg vid Göteborg, trodde av någon anledning att det låg på östkusten. Så bra är jag på Sveriges geografi!
Kram!

Suzesan sa...

Såååå härlig bild. Så gott det ser ut. Men det ser ut som om man tar en... så rasar alla:)
Jag är faktiskt skiträdd för allt elekriskt. Har till och med svårt att skruva i en glödlampa utan att tro att jag ska få en stöt. Så Löjlig jag är!
Låter som en fin plan det där för din svärmorsa;)
Ha en härlig kväll
Kram
Susanne

Jenny sa...

Vad sugen jag blev på först frukt... och sedan tårta och kafferep... Hm, du skulle inte kunnat vända på ordningen, så att vi avslutar med det nyttiga, ha ha? Låter jättemysig planering i vilket fall, när bär det av till Sverige? Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Jag har nästan städat undan julen. Låter nog adventsljusstakarna vara framme till över helgen. Adventsstjärnan blir svårare att ta ner, den är så fin!

Åh, får man anlita er när jag fyller 80?

Saltistjejen sa...

Aha! Så då blir det Sverigeresa snart med andra ord? Skoj! och vad ni är duktiga som kan baka sååå många kakor och andra fikabröd!!!!
Det låter som det komer bli ett hejans bra kalas! och mysigt med restaurangbesöket också!
Själv ska vi STÄDA nu i helgen. Då åker det lilla julpynt vi hade också bort. Men framförallt ska det bli skönt att få undan resväskorna som fortfarande är mer eller mindre opuppackade, samt att få lite mer ordning hemma. Hittills har vi inte orkat ta tag det det.
kramar!!!!!

Mia sa...

Vilken härlig bild på alla frukter! Jag kan verkligen rekommendera Sjömagasinet i Göteborg om ni inte varit där innan. Det är en underbar restaurang.

Tusen tack för utmärkelsen! Vad gulligt av dig! Jag ska skicka den vidare så snart jag har lite tid över.

Kram

Anonym sa...

Jag är ju från Göteborg och att sitta på Sjömagasinet (speciellt på sommaren på deras veranda) är härligt och maten supergod. När jag var liten så hade vi sommarstuga vid Ulricehamn så jag förstår att det blir svårt att välja. Ulricehamn är en sådan underbar liten stad. Jag hoppas ni får det riktigt trevligt!

Anonym sa...

Tack för utflyktslänken. Hade nog tänkt kolla på ving om de hade någon sådan men har inte kommit så långt än. Har lagom lärt mig vart jag ska. hihi
Har inte haft så bra koll eftersom det inte är jag som har bokat resan.
Men om man ska välja mellan Luxor och Kairo, vart tycker du då man ska åka?
Bra att få lite tips. :)
Kramis

Annika sa...

Min jul är numera ett minne blott...
Riktigt skönt att den är bortstuvad nu :-)

VAD trevligt för din svärmor!! Vilken fin present ni ger henne. Det blir säkerligen lyckat allting.

Härlig bild har du idag också. Jag blir klart fruktsugen när jag ser den bilden. MUMS!!!

KRAAAM!!!

Anne sa...

Julen är bortstädad här också, känns rätt skönt. Fruktbilden inspirerar extra mycket den här tiden på året, efter mycket innesittande och ätande. Vad goa och snälla ni är som planerar ett så fint 80-årsfirande för svärmor. Jag gillar ert upplägg, det kommer nog födelsebarnet bli nöjd med. Det verkar vara en pigg dam.

Anonym sa...

Det är såna fruktstånd man saknar när man bor i Norrland.. :)

Marianne sa...

Jag som inte har nån matlust blev faktiskt riktigt sugen på frukt nu.
Nä , min jul är kvar och det får den va tills orken kommer tillbaka. Det går långsamt framåt och snart börjar jag bli otålig. Fast det kanske är ett friskhetstecken.
Och så duktiga ni är som fixar allt bröd själva. Den festen blir nog lyckad tror jag. Lycka till.

Anonym sa...

Så maken ska vara servitris ha,ha..
Lova att ta med kameran och ge oss ett foto på "servitrisen" :D

Men firar inte även den muslimska världen alla hjärtans dag den 14 feb? Iofs ingen riktig helg, men lite smågullig är den ändå!
kramen!

anna of sweden sa...

Bilden är fantastisk.
Får mig att sakna marknaderna i Portugal.

Anonym sa...

Vi städar undan julen imorgon.
Det låter som en bra planering inför födelsedagen även om ni får mycket att göra med allt bakande och snitt fixande.

Emmama sa...

Vad kul att det snart vankas Sverigeresa, da maste du ju kopa filidutter, glom for sjutton inte det! :) Kram!

Suzesan sa...

Skönt bloggledigVila Marianne eller har de grävt av den där Internetkabeln i Medelhavet igen. Den där Italienaren du vet som gjord det sist. Hoppas allt är bra.
Tänkte bara undra lite så du är helt säker på att du är saknad*ler*
Kram
Susanne

Fröken Anki sa...

Ohh vilken härlig fruktbild! Och vad gott det låter med alla kakor. Lycka till med baket!

Har inte varit inne hos dig på länge, har haft så fullt upp. Men nu är jag tillbaka i leken igen. Och ska försöka hålla takten.

Du frågade vad jag tyckte om Pamuks bok, och vet du vad - jag har faktiskt inte läst i den på jätteläääänge. Och jag hann inte så långt i den heller. Det var inte riktigt så att den fångade och höll kvar, vet inte varför för det är ju ett trevligt språk han har. Det kom en massa annat i vägen så jag la den åt sidan. Och nu har jag fått ögonen på lite annat att läsa så vi får se när jag tar upp den igen. Ska berätta då vad jag tycker, när jag läst ut den.

Ha en härlig vecka!

kram

Marianne sa...

ALLA: Ursäkta att jag inte har svarat på era kommentarer, jag har legat med feber och bara inte orkat mer än läsa. Nu är jag lite bättre, så nu får kudden klara sig utan mig tills i kväll.

Petra: Här står halva julgranen fortfarande bredvid lådan i källaren, och elljusstakarna är inte bortplockade. Innan sommaren hoppas jag : ) Ulricehamn ligger mellan Jönköping och Borås, och mina svärföräldrar bor i Borås. Kommer inte ihåg hur långt det är men jag har för mig ett par mil till Ulricehamn österut, Göteborg har jag för mig är en 6 mil åt nordväst. Jag är inte heller så bra på Sveriges geografi, kan utan att tveka peka ut Yogyakarta och andra underliga platser på världskartan, men Säffle är jag lite mer tveksam om ...

Kram!

Suzesan: Tack sötnos! Det värmer. Men bara lite sjuk alltså, kabeln hoppas jag italienarna ger tusan i : ) Hihi, man måste ta frukten som ligger överst, inte underst : D Du ska veta att jag är också skraj för att skruva i glödlampor - i det här huset. Speciellt lampan över matbordet för det är en egyptisk konstruktion för elen i den. Man måste stänga av huvudströmmen när den lampan ska bytas! Jag tror också att det blir en bra plan för svärmor. Ska nu leta reda på vilka sorter som ska bakas, och provbaka.

Kram!

Jenny: Du har rätt, klart man ska avsluta med efterrättssnittar - fruktbitar på tandpetare! Vi åker till Sverige den 6 februari, inte så lång tid kvar!

Kram!

Karlavagnen: Jo, visst kan du få anlita oss när du fyller 80, om du vill ha ett par hundraåringar som stapplar runt och tappar kakorna i golvet : D

Kram!

Saltis: Det blir inte så krångliga kakor, jag har tänkt mig att det ska vara rätt lättbakat så att man inte sliter livet ur sig och misslyckas med hälften. Inga chokladbiskvier med andra ord (fastän det är det godaste som finns med hembakade chokladbiskvier). Förstår att det ska bli skönt att bli av med resväskorna, när man inte har någonstans att gömma eländet måste man antingen ta itu med det eller snubbla över det. Gillar Lipton också att sova i resväskorna? Våra vill helst krypa in i dem och lägga sig på kläderna (jättekul - inte) eller i värsta fall ovanpå dem. Vet inte om de försöker vakta så att man inte kan åka ...

Kram!

Mia: Jo, vi var på Sjömagasinet när svärfar fyllde 75, vilket måste vara en tio år sedan. Där är verkligen fint och maten är jättegod. Kollade upp ett par andra krogar i Göteborg som också har en stjärna i Michellin, men det var sån krånglig mat som man inte fattar vad man äter, det vill vi inte ha den här gången. Själv röstar jag för Sjömagasinet, men jag ska kolla upp Kallbadhuset i dag.

Kram!

Mais oui: Hihi, att sitta ute tror jag inte det blir tal om i början av februari! Men det är fint inne också, och det ser fint ut på nätet vid Kallbadhuset också. Fördelen med Sjömagasinet är ju att man VET att maten är supergod. Visst är Ulricehamn en söt liten stad! Nästan lite sagoaktig i centrum.

Kram!

Truddelutt: Hihi, lägger du dig inte i vart du ska åka ? Jättesvårt att svara på om man ska välja Kairo eller Luxor. Har själv inte varit i Luxor än, men jag har hört av alla att det är helt fantastiskt. Kairo är också fantastiskt fast på ett annat sätt. Här är ju väldigt stökigt med trafiken och man måste åka kors och tvärs genom stan för att komma till de olika sevärdheterna. Jag tror att ni ska läsa lite om de olika turerna och sedan bestämma med magkänslan. Vilket lockar mest? Vad är ni mest nyfikna på att se? Ungefär så.

Kram!

Annika: Visst är det skönt att vara av med julen! Lika roligt att den kommer varje år, och lika skönt när den är över. Nu ska våren in i stället! Vi har dessutom tänkt ge svärmor en lyxhelg på en herrgård i närheten, kanske med ansiktsbehandling eller massage. Inte spa direkt, för jag tror inte hon är sugen på pool och baddräkt osv, men med god mat och vacker miljö framåt våren/sommaren. Svärfar får så klart hänga med på ett hörn då : ) Hmm, tror jag får gå och skala en apelsin till mig själv jag också!

Kram!

Anne: Ja visst känns det som om det är fruktdags nu! Frukt och vår och blommor vill vi ha! Jag tror också att det blir ett bra upplägg till svärmor, lite klassiskt 80-årskalas med moderna inslag. Det tror jag att jag kommer att vilja ha. Och jo hon är rätt pigg, kanske ingen maratonlöperska direkt, men alltid pigg och glad. Jag har faktiskt en enorm tur med min svärmor, vet ju av erfarenhet hur de kan vara ...

Kram!

Marina: Jag kan tänka mig det! Men i mataffären finns väl färsk frukt ordentligt? Det är väl inte som i Grönland där färsk frukt är lyx?

Kram!

Marianne: Vad bra att jag kunde få det att vattnas i munnen på dig! Du behöver ordentligt med C-vitaminer nu! Strunt du i julsakerna tills du är ordentligt frisk igen, det skadar ingen att de blir stående!

Kram!

Kroken: Hahaha, jo, det är ju nästan så att man skulle sy ett sånt där litet Betty Boop-förkläde till honom : D Vi firar Alla hjärtans dag här också, men det är ju inte officiell helgdag när man är ledig från jobbet. Du vet hur det är annars, alla religioner har hur mycket helgdagar som helst, i Sverige också, så det är nog tur att man inte är ledig på alla ...

Kram!

Anna of Sweden: Tack! Ja, kan tänka mig att det är fina marknader i Portugal. Jag saknar marknaderna i Istanbul, där fanns allt och allt var superfint och gott ...

Kram!

Kersti: Det blir inte så farligt mycket jobb tror jag med bakningen, småkakor kan man ju göra ett par dagar innan utan att de blir dåliga. Det pyssligaste blir nog ändå snittarna som skulle behöva stå kallt tills de serveras. Tårta brukar jag göra på färdigköpta bottnar, för de är tillräckligt lätta och luftiga, och faktiskt bäst tycker jag. Så det är en enkel match!

Kram!

Emma: Men vet någon annan än han i kiosken i Älmhult vad filidutter är? Tror du att de vet det i Borås? Jag vet ju inte själv ...

Kram!

Anki: Jag vet hur det är, jag hinner inte heller läsa hos alla hela tiden som jag skulle vilja. Sånt är livet! Hihi, det låter som om du tycker ungefär detsamma som jag gör om Pamuks Snö. Men jag kan varmt rekommendera Mitt namn är Röd. DEN är helt fantastisk!

Ha en bra vecka du också! Kram!

Anonym sa...

Nu blev jag sugen på fruktsallad...

Marianne sa...

Hannele: Men vad bra att jag kunde inspirera till någonting som är både nyttigt och gott! Apelsinerna är ju så goda nu.