onsdag 14 januari 2009

Över 1000 döda

Mer än 300 av dem är barn.

DE ÄR BARN!

16 kommentarer:

Suzesan sa...

Jag såg nyss nyheterna och jag grät.
En mor förlorade sin son. Han var två år och hon har väntat på honom i 21 år ...tjugoett år!!!Hon grät...hon var så skadad. Brännskador. Men hon var så ledsen. Jag kan aldrig glömma den mamman nån gång i mitt liv.
Det var en liten söt pojke kanske fyra. Han berättade om när hans mor blev skjuten och hur han fick kulan som gick in i ryggen och ut genom magen. Han lever!
Nu ska jag gå ner till ditt fantastiska kakinlägg och stänga av igen.
Kram
Susanne

Desiree sa...

Det är verkligen för sorgligt och hemskt. Jag hoppas det snart blir ett slut på detta elände.

Grekland nu sa...

Ja, det är knappt man orkar se de här scenerna på Tv. Då kan man ju tänka sej hur det är att LEVA mitt i det. Fruktansvärt.

Millan sa...

Ja usch sa vansinnigt hemskt :-(

Musikanta sa...

Hoppas på snar vapenvila. Det verkar vara på gång i alla fall.
Kram

Mia sa...

Det är fruktansvärt, finns inte ord för att beskriva det. Hoppas det får ett slut snart.

Marianne sa...

Suzesan: Ja, jag har också sett dem. Just nu brinner visst en av FN:s anläggningar ...

Jag försöker också stänga av, bara så svårt. Hur är det inte för dem ...

Desirée: Jag hoppas på mötet som är här i Kairo i dag. Hoppas. Hamas lär ha sagt ja i alla fall.

Ingabritt: När jag har sett nyheterna brukar jag krama mina katter och tala om för dem att vi är världens lyckligaste ... (Klas har varit bortrest så jag har inte kunnat krama honom.)

Millan: Vidrigt. Riktigt vidrigt. Krama dina barn.

Musikanta: Ja, jag hoppas som sagt på mötet här i dag. Önskar jag kunde gå dit och tala om för dem vad de ska göra. Det är så enkelt, egentligen. Så kan de prata hur mycket de vill sedan. Fast, Ban Ki-moon har sagt det samma: "Just stop now."

Mia: Det måste få ett slut. Måste. Krama dina barn du också.

Emmama sa...

Man måste titta och titta och orka ta in! Om vi inte orkar titta så vet vi inte vad som händer - och det vore hemskt. Berätta gärna mer om mötet i Kairo! Och fortätt din engagemang!

Kram!

Marianne sa...

Emma: Jag försöker följa, men måste också stänga av ibland, för jag bara gråter hela tiden. Har du hört Mr Brockmanns (President of UN General Assembly) tal i FN i dag? Klara ordalag och han stack inte under stol och var diplomatisk. En applåd för honom. Ban Ki-Moon höll nyss ett tal också, det gick inte heller att missförstå även om han klappade Israel lite mer medhårs.

Jag vet inte mer om mötet i Kairo än att en israel var här i dag och pratade med Mubarak. Sedan åkte han hem och lägger fram det för israelerna. Vi får se hur det går. Jag vet inte ens var de håller hus för de där mötena. Men jag önskar att jag fick åka dit och tala om för dem vad de ska göra - för det är en jävla sandlåda ibland tycker jag med snack hit och dit medan en massa barn dör.

Inte vågar jag gå och demonstrera heller, det hade jag gjort om jag var i Sverige nu.

Synd bara att folk misstar judar för Israel och attackerar judiska församlingars lokaler etc i andra länder.

Kram!

Anonym sa...

Israel måste få skydda sin befolkning! Hamas har flera hundra israeler på sitt samvete. Palestinierna valde själva Hamas och Hamas har lagt pengar på vapen istället för sjukvård och skolor. ( detta innan Israel gick in) Hamas skjuter in över 90 raketer vissa dagar i städer i Israel. Israel har varnat och varnat Hamas men dom bryr sig inte. Hamas lägger sina vapenförråd mitt i Gaza för att dom vill att civila ska dö för det blir ett plus för Hamas. Hamas är en terroristgrupp enligt FN och EU. Man kan inte försvara dom det är lika dumt som att försvara andra terroristgrupper. självklart är det tragiskr att barn dör i konflikten men det är fullr med konflikter just nu i världen där barn dör. Varför uppmärksammar du bara barnen som dör i Gaza?? Är inte dom andra barnen som dör lika mkt värda??

linda sa...

Jag gåter lika illa varje gång jag ser nyheterna! Att man es kan skada dess oskyldiga barn är sjukt!

Marianne sa...

Anonym: Enligt Genevekonventionen är en ockupationsmakts första plikt att skydda den ockuperade befolkningen, i andra hand den egna. Israel har många tusen palestinier på sitt samvete. Palestinierna har valt den motståndsrörelse de anser starkast, Israel har bombat sönder (under många år) de skolor och sjukhus som byggs upp av biståndspengar. Den svenska biståndsministern ska utreda om Sverige kan skicka en räkning till Israel för att ersätta svenska biståndspengar. Israel ockuperar mark olagligt enligt FN-resolutioner så frågan är om Hamas skjuter raketer in i Israel eller Palestina. Hamas har varnat Israel och Israel struntar i det och fortsätter ockupera mark för olagliga bosättningar. Menar du att det är rätt att polisen skjuter dina och mina barn om en bankrånare tar dem som gisslan? Kan jag rå för om mina grannar sysslar med vapen? Kan mina barn det? Under andra världskriget skulle Hamas ha kallats "motståndsrörelse" i Frankrike, Polen, Danmark, Norge ... inte "terrorister". Jag har aldrig försvarat Hamas, jag undrar varför Israel mördar hundratals oskyldiga barn. Skulle du rycka på axlarna och säga att det "är tragiskt att barn dör i konflikten" om det var dina barn? Ja, det är fullt med konflikter i världen där barn dör, men inte många där över 300 barn dör inom tre veckor, där gravida mödrar föder prematurt pga att deras kvarter bombas och de för tidigt födda fryser ihjäl därför att det inte finns el eller andra värmekällor, där drygt 1.500 barn är lindrigt till kritiskt fysiskt skadade och får oläkliga sår i själen på så kort tid osv, osv.

Två fel blir inte ett rätt. Inte ens i matematiken och statistiken. Det borde Israel som välutbildad och demokratiskt stat inse. Det borde det israeliska folket - om något här i världen - inse.

Det israeliska folket har inte en mur runt sitt område, de är fria att flytta till säkrare platser. De kan till och med åka på en solsemester om de vill. Och kom inte och påstå att det skulle vara farligt för judiska människor att bo i till exempel USA eller Sverige.

Har du hört vad Ban Ki-moon har sagt? Har du hört vad mr Brockmann (ordförande i FN:s generalförsamling) har sagt? Har du hört vad Christopher Gunnis i UNRWA har sagt? Har du hört vad chefen för Röda korset har sagt? Har du hört vad John Ging för FN har sagt? Har du hört vad Mads Gilbert och Erik Fosse (de norska läkarna) har sagt? Jag skulle kunna göra den listan väldigt lång.

Bland annat sa mr Brockmann att Israel som kan tacka FN för sin blotta existens, nu flagrant struntar i vad FN har att säga. Ganska anmärkningsvärt.

I övrigt vore det trevligt om du i alla fall kunde hitta på en signatur. Lite trist att kommunicera med en grå skugga som inte ens genom ett alias kan stå för sina åsikter.

Marianne sa...

Linda: Ja, det är sjukt att skada och mörda barn. Det är sjukt att sitta och tjafsa när barn skadas och mördas.

Jag hoppas att varenda mördare i hela världen får bältros i ögonen. För det gör förbaskat ont. Nu var jag lika barnslig som jag tycker att vissa av de aktuella kontrahenterna är.

Anonym sa...

Jag har läst och sett många av dom tal du nämner. Men du har verkligen inte koll på va du snackar om. Jag kan säga dig att det är över tusen barn som dör IDAG på grund av svält krig eller hiv. Det är lite mer än 300 barn som dör på 3 veckor. Förresten är detta Palestinska siffror som FN och Sverige valt att lyssna till. Jag tycker i ju för sig att det spelar ingen roll hur många det är som dör det är lika tragiskt om det är ett barn som dör. Israel är absolut inte en perfekt stat som man kansek uppfattar att jag tycker på mitt inlägg men Israel får ALLTID lov att dra tillbaka när man skyddar sin befolkning. 90 % av alla Israeler är för kriget! Det säger en hel del om hur komplicerad situationen är.

Israel fick sitt land 1948 och slut punkt med det. Annars kan vi börja diskutera hur det gick till väga när Amerika blev Amerika. Indianerna bodde där först. Likadant med nästan hela Sydamerika som Europa bara kom och tog. Israel lämnade Gaza till Palestina för något år sedan. Första månaden man lämnat Gaza börjar man att bomba Israel. Detta är sjukt.

Jag tycker inte synd om alla palestinier som röstat fram Hamas för Hamas använder sig ju av barn som vapen. Man utbildar dom i små åldrar som självmordsbombare. Det stöder du och det palestinska folket. Då är man INTE på barnens sida! Att man över huvudet taget försvarar Hamas är obegripligt! Det är klart och tydligt att Palestinierna hela tiden ska vara på tvären. Israel har fred med Egypten och Libanon och man för samtal med Syrien. Det kommer aldrig bli fred så länge Hamas håller på i Gaza och vägrar låta Israel vara ett land.

Du håller på med argument som hur skulle du känna om...... hur skulle du känna.....
Om jag ska göra likadant kan jag säga hur skulle du känna om Norge bombade 90 bomber per dag i flera månader i ett utrymme mindre än Rinkeby. Fast dom har fått mark som förut vart ockuperat.

Jag vill vara anonym för att jag anser att jag måste vara det. Feghet må hända. Men jag står för mina åsikter.

Marianne sa...

Anonym: Du får ursäkta, men jag måste få i mig lite mat nu. Jag återkommer med svar.

Marianne sa...

Anonym: Då är vi i alla fall överens om en sak – att det är tragiskt när barn dör. Och ja, det är många barn som dör dagligen runtom i världen, men inte på grund av att en rik grannstat urskillningslöst bombar dem. Låt oss hålla oss till ett ämne: Israel – Palestina och det som händer i Gaza just nu.

Att FN och Sverige, bland andra, lyssnar på Palestinska siffror är kanske inte så konstigt eftersom internationella journalister inte släpps in i Gaza annat än tillsammans med en noga utvald trupp (eller vad den sortens militär enhet kallas). Varför är det så? För att det är farligt för journalisterna som Israel hävdar? När det till och med är svårt att få ut bland annat svenska medborgare (inklusive barn) ur området? Israel hindrar all sorts objektiv bedömning varför de uppgifter som läcker ut via palestinska källor och biståndsorganisationer är det enda världssamfundet har att bedöma. Israel har själv satt sig i den sitsen.

Du säger att Israel fick sitt land 1948. Ja, och jag önskar också att det kunde vara slut och punkt med det. Men Israel har inte nöjt sig med det land FN tog en resolution om, inte heller senare resolutioner, utan har fortsatt att ta för sig ny mark hela tiden för att bygga upp nya bosättningar. Om vi tittar på dagens karta över området: Vad skulle Israel tycka om att ha en liten landremsa här och en liten landremsa där? FN talar inte om att ”kasta ut” Israels befolkning och ge allt land åter till Palestina. FN talar om att Israel ska följa de resolutioner som anses bindande och återlämna de bosättningar som enligt världssamfundet är olagliga för att Palestina ska kunna upprätta en enhetlig stat och bli likvärdig med Israel och andra stater. Tycker du att det är för mycket begärt att människor som i modern tid har tvingats från gård och grund ska få tillbaka det som FN har enats om? Jag tror du är lite obetänksam när du gör jämförelser med USA och de amerikanska indianerna, för det är ju exakt det som är, eller i alla fall har varit, den israeliska statens mål: Att ”återta” den mark som beboddes av det judiska folket för cirka 2000 år sedan. Ben-Gurion ansåg att Bibeln var ett ägarbevis för att den judiska befolkningen hade rätt till marken och att Palestina inte tillhörde invånarna. Även det är dock ett stickspår som jag tycker att vi lämnar (jag var bara tvungen att svara på ditt uttalande om att jämföra med USA), för både det antikverade synsättet och tanken på att hela staten Israel skulle omintetgöras och återgå till den palestinska befolkningen är lika omöjliga och ingetdera en önskan från världssamfundets sida. Jag tror inte heller att det är en önskan hos majoriteten av israelerna att återskapa ett ”stor-Israel” (att fanatiker finns i alla läger är även det ett sidospår).

Jag försvarar inte på något sätt Hamas, som jag sa tidigare blir två fel inte ett rätt. Men jag kan förstå att man blir desperat när man stängs in på en (visserligen återlämnad, bra så) landremsa långt från den andra delen av ens land och utan möjlighet till fri rörlighet över gränserna. När förnödenheter och arbetstillfällen skärs av och man blir omringad av en fysisk mur. Israel har rätt att skydda sin befolkning. Ja. Okej, glöm alla internationella juridiska överenskommelser. I så fall måste väl Hamas också ha rätt att försvara sin befolkning?

Varför påstår du att jag skulle stödja barnsoldater och självmordsbombare? Varför hittar du på ett sådant påstående? Det gör jag inte. Det har jag aldrig gjort. Vad jag har sagt är att jag förstår det mänskliga psyket som i desperation tar till desperata medel. Det är inte samma sak att förstå en sak som att stödja och tycka att det är bra. En läkare och forskare förstår mekanismerna i cancerceller – men tycker fortfarande inte att det är bra att folk får cancer. Man måste dock förstå de grundläggande mekanismerna för att kunna åtgärda problemet. Var snäll och blanda inte ihop det.

När folk går till val är det inte alltid säkert att de är fullt informerade om de yttersta målen för de olika partierna. I synnerhet när det rör sig om en fattigare befolkning med bristfällig utbildning och hög analfabetism. Det är välkänt att partier i många länder använder sig av taktiker som matpaket, utlovad trygghet, präster och imamer mm för att fiska röster. Lockbeten som appellerar till folks basala behov. Jag tycker inte att det är rättvist att straffa en befolkning för att de enligt mina åsikter har valt fel parti. Man ska inte glömma att det även finns människor i Gaza som inte röstade på Hamas. Även de är utsatta för en kollektiv bestraffning. ”Det kommer aldrig bli fred så länge Hamas håller på i Gaza och vägrar låta Israel vara ett land.” Vänd på meningen, det är alltid två som träter. Det blir inte fred så länge både Palestina och Israel ”hela tiden ska vara på tvären”.

Jag förstår inte riktigt din parallell med Norge. Norge ockuperades av Sverige och sedan återlämnade Sverige det ockuperade territoriet till Norge. Inte bara en bit i norr och en bit i söder.

Inget land här på jorden är en perfekt stat, jag tror inte att någon förväntar sig att Israel ska vara det heller. Men, många med mig förväntar sig att staten Israel ska vara lite klokare, lite mer förstående, lite ”vuxnare”.

Det där med anonymiteten. Du får gärna vara anonym, jag ber inte om namn och adress. Jag bad dig bara hitta på ett alias, Elvis Presly eller vad som helst.

Trevligt med diskussioner. Men jag avlutar just den här diskussionen här eftersom det tar för mycket tid av annat som måste göras. Jag bjuder dig på sista ordet om du vill ha det, men jag kommer inte att svara, bara så att du vet, jag ignorerar dig alltså inte. Kommer du med osanna påståenden om min person igen så kommer jag dock att radera kommentaren.

Till sist kan vi alltid hoppas på positiva besked från Israels säkerhetsråd i dag.