onsdag 28 januari 2009

Onsdagsrecept: Mozzarella in Carozza

Onsdag betyder onsdagsrecept. Och ett snabbt men gott mellanmål, eller varför inte enkel snabbmiddag om man lägger till en sallad, är ju aldrig fel. Jag hittade en supergod mozzarellasmörgås Mozzarella in Carozza i Nigellas kokbok Nigella bites som jag nu har gjort flera gånger och som man enkelt kan variera med olika kryddningar eller andra inslag. Nigellas hemsida hittar du här.

Nigella skriver att den här rätten naturligtvis blir bäst med fint italienskt bondbröd eller liknande, men att det duger alldeles utmärkt med "plastbröd", det vill säga vanligt vitt färdigskivat formbröd som de flesta med barn i hushållet har hemma. Dessutom menar hon att det inte lönar sig att köpa den dyraste fina buffelmozzarellan till den här smörgåsen, utan vanlig billig komozzarella duger alldeles utmärkt eftersom buffelmozzarellan är lite för rinnig och den vanliga mozzarellan smälter alldeles perfekt.

Mozzarella in Carrozza (2 pers)

6 skivor vitt bröd med bortskurna kanter
1 boll mozzarella som skärs i ungefär halvcentimeters skivor och sedan i stavar
1,25 dl helfet mjölk
3 rågade matskedar vetemjöl (bästa är italienskt 00-mjöl, men det vet jag inte vad det är)
1 ägg
salt och peppar
olivolja att steka i

Fördela mozzarellan på tre av brödskivorna men lämna en liten marginal i kanterna ostfria, gör sedan dubbelmackor. Pressa ihop kanterna med fingrarna för att stänga in osten (en av fördelarna med "plastbröd" är att det är lätt att klämma ihop skivorna). Häll mjölken i en skål, mjöl i en annan och vispa upp ägget lätt med salt och peppar i en tredje skål. Värm oljan på medelvärme i en stekpanna. Doppa smörgåsarna snabbt i mjölken (inte för ordentligt för då blir de bara en kladdig sörja), sedan i mjölet och sist i ägget så att de täcks. Stek i oljan tills de har fått en gyllene yta och osten har smält inuti. Lägg dem sedan på hushållspapper för att rinna av. Dela till trekanter och ät.

Om man vill sätta lite sprätt på de här smörgåsarna kan man krydda med lite chili, basilika, en skiva salami eller vad man nu känner för. Låt fantasin flöda.

Nu blev jag hungrig.

14 kommentarer:

Petchie75 sa...

Mums, jag blev också hungrig! Det låter lite som Os spanska fattiga riddare, förutom då att det inte är någon ost i hans mackor så klart! Och gärna lite kanel i mjölken...
Jag kommer förhoppningsvis med ett onsdagsrecept också - ett MYCKET LÄTT sådant, som jag ska laga åt O och min pappa om någon timme...
Stor kram och trevlig onsdag!

Ninni sa...

Mmmm, det lät gott! Det passar alldeles förträffligt här där det vimlar av mozzarellaost, fast inhemsk fusk-mozzarella. Men den är god!
Receptet ska testas, tack för det!

Anonym sa...

Låter smaskens!

Annika sa...

Meget gott!!
Jag brukar alltid beställa mozzarella panini på en lunchrestaurang här i Reston. Det är verkligen smaskigt med mozzarella.
I "min" mozzarella macka tar jag alltid pesto och basilika...MUMSUGT!!
KRAM!!!!

Desiree sa...

Mozzarella är alltid gått så ett sådant här recept går alltid hem. Tack igen och ha en bra dag.

Marianne sa...

Det låter verkligen mumsigt. Det ska testas.
Sen är jag inte ett dugg avundssjuk på dig när du berättar om din shoppingrunda i Kairo. Men det förståss, maten du köpte skulle sitta bra i min frys också.
Och så fullständigt älskar jag dina bilder på kameler. De är ju så fulsnygga, ja rent av charmiga med sina olika frisyrer och långa ögonfransar.
Nu börjar det väl närma sig Sverige resa. Har du med alla recept hem nu på alla goda kakaor du bakat. Det kommer säkert att bli uppskattat.
Kram från mörka Norden

Anne sa...

Mmmm, låter supermums och enkelt. Smält mozzarella blir så seg och härlig. Jag sitter och skriver inköpslista och planerar några dagars mat, så jag lägger nog till de ingredienser som behövs till de dessa mackor. Tycker du för övrigt att Nigellas kokbok är bra, nåt du rekommenderar?
Kram

Emmama sa...

ÅH vad gott! Varm mozzarella är ju som en dröm! :) Hoppas du haft en skön onsdag! :) Kram kram!

Marianne sa...

Petra: Os fattiga riddare älskade jag som barn. Med blåbärssylt. Men de här är lite matigare, himla bra när man vill ha något snabbt och mättande men ändå med matig smak. Och man kan ju variera hur mycket man vill. Hahaha, jag blev jättesugen på fiskpinnar!

Kram!

Ninni: Helt okej med fusk-mozzarella, bara det är gott. Och det var så skönt i receptet att hon skrev det så man slipper det där mat-snobberi-kravet.

Trollpackan: Perfekt när man är hungrig till lunchen.

Annika: Det blir nog supergott att bre pesto på brödet innan man lägger på osten och sedan klippa över basilika. Ska prova det.

Kram!

Desirée: Det har du rätt i, mozzarella är alltid gott! Tur att någon "uppfann" det!

Marianne i Sverige: Men jag är avundsjuk på dina shoppingrundor på vanliga ICA eller Konsum eller vad det kan vara. Det är ljuvligt att komma in i en svensk mataffär med allt gott som finns!

Jo, jag har gjort en sammanställning av alla recept och gjort en inköpslista. Ska göra det för snittarna också. Tror jag har bestämt mig där.

Kram!

Anne: Jag älskar Nigellas kokbok! Den är så avslappnad och skön och tar bort all den där prestigen som ibland kan få mig att bara inte våga vissa saker. Jag har redan testat flera recept ur den och alla har varit bra. Jag tänkte faktiskt skriva om den på fredag som månadens fynd! Vill ha hennes tidigare böcker också. Den här köpte jag för bara ett par veckor sedan.

Kram!

Emma: Hahaha, jag har ett ännu bättre tips till dig: Bre jordnötssmör på en macka. Mosa en BANAN och bre över. Lägg på en macka till. Steck. Det är en Elvis Presley-macka!

Kram!

Saltistjejen sa...

Smarrigt!
Tur jag just ätit lunch annars hade jag nog blivit vrålhungrig efter att läst ditt recept... ;-)
Jag har mailat dig och kicki ang en ev Sverigeträff! :-)
Använde den mailadressen du gav henne i hennes blogg.
Kraaaam!

Marianne sa...

Saltis: Tack för mejl! Jag ska svara er båda när jag har varit och handlat.

KRAM!

Anonym sa...

Det later verkligen gott! Tack!
Har kommer ett liknande recept, som jag gillar, men som jag ater bara nan gang da och da. Kalori rikt minsann...

Monte Cristo sandwich:

http://southernfood.about.com/od/turkeysandwiches/r/bl30107j.htm

Marianne sa...

Margoth: Hej och välkommen hit! Jag tror inte jag har sett dig tidigare? TACK för receptet! Ska genast kolla upp det!

Marianne sa...

Margoth: Massor av goda smörgåsar! TACK än en gång! Jag har sparat hela länken i mina bokmärken.