söndag 25 januari 2009

På farmen

Äntligen har Internet kommit tillbaka! Jag har ingen aning om varför det har varit borta hela eftermiddagen, men retande har det varit.

I dag har jag vinkat av min kompis P som har varit här i veckan. Nu har hon åkt hem till Sverige igen. Trist och tomt i huset med andra ord. Men jag hoppas att hon kommer tillbaka snart, och det tror jag att hon gör, för hon älskar Kairo så mycket att hon inte kan hålla sig härifrån.

I går eftermiddags var vi och besökte en liten gård inte alls långt härifrån. Det är en kille på Kontoret som äger farmen och han bjöd dit oss för att se det nya tillskottet, det lilla åsnefölet. Farmen ligger alldeles i utkanten på Sahara, och man ser till och med Cheopspyramiden från åkrarna. Ingen dum utsikt det inte! Tyvärr bor han inte på gården, för det finns en sopstation i närheten där de bränner sopor, och det luktar inte så vidare värst gott. Han hoppas att den "anläggningen" ska flytta så att han kan bygga sig ett hus på sina ägor.

Nu håller han på att odla upp marken för att kunna föda sina djur, han odlar alltså bara djurfoder på marken än så länge, och han är i färd med att öka odlingarna lite mer för varje år så att han kan skaffa fler djur varefter. När han ärvde marken för några år sedan var det bara öken. En gammal brunn förser gården med vatten och han använder sig av den moderna metoden droppbevattning, så det ligger ganska tunna slangar kors och tvärs genom åkrarna och fram till de nyplanterade mango- apelsin- och citronträden. Plantorna växer i ökensanden, som man får gödsla.

Lösa planer finns på att så småningom skaffa fler djur och öppna en djurpark för barn, ni vet en sån där med små djur som barnen kan klappa och leka med.

Tyvärr hade solen redan börjat gå ner när vi kom fram, och hela farmen låg i skugga, så det är ingen vidare kvalitet på fotona. Svårt att få djur att stå still när man ska fotografera dem i halvdagern.

Utsikt över Cheopspyramiden från åkrarna.

Stolt tupp på väg till hönshuset.

Små korgar och byttor hänger under ett tak, där bor duvor.

En alldeles egen fredsduva är inte dumt att ha.

Vattenbuffeln var lite rädd för mig.

Två av lammungarna.

En liten hundvalp tycker det är skönt att sova i höet. Att åsnemamman äter samtidigt gör ingenting. Och hon har tydligen ingenting emot att ha middagsgäster.

Världens sötaste åsneföl. Det är en liten tjej. Hon står inte bunden vid trädet, hon bara lutar sig lite.

Jag har inget namn än. Är det någon som kan döpa mig?

23 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Det är något med djur och mitt hjärta, jag blir aldeles varm:-) Tack för härliga bilder!!

Suzesan sa...

Åhhh så fina bilder. Vilka fina djur.
Så söt valp och åsnefölet kan man ju bara pussa på.
Åsnefölet kanske kan heta Hapshetut. "Solens dotter". Den bortglömda enda kvinnliga faraonen. Jag tänker alltid på henne då jag gjorde ett fördjupningsarbete om henne och Egypten religion och faraokulturen... i skolan efter att jag läst just boken "Solens dotter". Jag blev djupt förankarad i Egypten den gången. Lärde mig massor.

Man blir helt handikappad när internet inte fungerar. jag är sån att jag kan reta mig på det även om jag inte behöver det med en gång. Det ska bara funka.
Men så tråkigt att din vän åkt MEN nu är det ju inte så långt kvar tills ni åker till Sverige så håll ut Marianne:)
Annars kan åsneflickan heta Alva eller nåt*fniss* Håhåh så fin bild på pyramiden. Vilken drömutsikt från en farm.
Ha en bra söndag
Kram
Susanne

anna of sweden sa...

Vilka fina bilder. Tänk så tydligt det syns att det är "utomlands" trots att det är detaljbilder (ja, förutom pyramiden då). Växtligheten, jorden, zinkbaljan, plåtdunken ... allt talar sitt tydliga språk.

Där skulle jag gärna vandra runt med min kamera!

Marianne sa...

Det är bara att gratulera farmaren att han har farmen just där. Och vilket jobb han måste ha lagt ner. Jag som är en gammal bonddotter tycker förståss såna här bilder är som att komma hem igen. Jag gillar alla bilder men den lille valpen som sitter i matskålen är ju för gullig. Och lammungarna vill man ju bara krama om. Tuppen ser så stolt ut. Hoppas han är snäll mot sina hönor. Och den lille åsnan, ja hon är ju hur charmig som helt. Jag gillar frisyren. Kan inga Egyptiska namn. Vore hon här skulle jag kalla henne Blondie.
Tack igen för härliga bilder.
Kram.

kapten Susanne sa...

Så fina bilder som vanligt!

Maken blev väldigt impad av "tuppen" men jag tycker personligen att bilden på åsnan och doggyn berörde på något vis.
Kolla hundens "min" den ser ut att säga; föralldel ät du, bekymra dej inte ett dugg för mej som råkar ta siesta här..."

Kul att få se dina bilder och läsa dina berättelser, missar aldrig någon story men är lite dålig att lämna "avtryck"

Kramen!

Saltistjejen sa...

Men ååååå vilka underbara bilder!!! och vilken farm! Härligt! Utsikten över pyramiden var liksom bara pricken över i:et! :-)
Tycker att det vore toppen ifall han kunde förverkliga sin dröm om att göra farmen till en sådan där barn kan komma och klappa och hälsa på djuren! Som en 4H-gård mitt i öknen!
Alltså bilden på hästen och hundvalpen är bara heeeelt fantastiskt underbar! Och lilla åsnefölet var så söt att man måste le! Så härligt.
Hoppas nu att du snart kommer över din "post-vän-besök-blues". Det brukar ta ett par dagar men sedan är man ofta tillbaks i vardagen igen.
Många kramar!!

Annika sa...

Vilka bilder, Marianne! Vilka färger! Otroligt fina!
SÅ sött åsneföl, nästan som en leksak.
GOSIGT!!
Det är så exoktiskt att se dina bilder. Pyramiden är så fin där den ligger i kvällsljuset.
Trist att P åkt hem. JAG vet hur det känns för dig...tomt som 17...Som ett vcuum nästan.
KRAM från ett KALLT DC!!!

Laura sa...

Vilka underbara bilder! Lammen var ju härliga, och åsnefölet som stod vid trädet! Så mjuka, så gulliga! Jag får lust att krama dem, men det kanske de inte skulle tycka om? :)

Emmama sa...

Jättefina bilder och vilken underbar idé att ha en djurgård för barn att komma till, sånt blir jag glad av att höra! Åsnan är ljuvlig men det är lite svårt att välja namn.. Åsnor anses ju vara dumma men det är snick snack säger bananodlarn som tycker åsnor är starka och fantastiska djur... SÅ om det sista stämmer passar väl Emma eller Marianne bra? :D

Marianne sa...

Simone: Speciellt djurens ungar, ulliga och gulliga så man bara smälter.

Suzesan: A (ägaren) sa att han ville ha ett svenskt namn, så Alva kanske passar. Det måste ju funka på arabiska också. Så du gjorde fördjupningsarbete om Egypten. Spännande. Vem skrev den boken, Solens dotter? Den skulle jag kanske ta och läsa jag också!

Internet försvann i går kväll igen, hoppas strulet är över nu.

Kram!

Anna of S: Du har rätt, det syns på allt att det är "ett annat land". Jorden är ju egentligen inte mylla, det är sand och växterna är sådana som tål klimatet och torkan. Nu när vi åker till Sverige ska jag ta med kameran och försöka ta på mig egyptiska glasögon, försöka se vad som är exotiskt i Sverige. Det ska också bli kul, för man "ser" inte det man har omkring sig i vanliga fall.

Marianne i Sverige: Jag tror nog inte att A själv har svettats särskilt mycket, han har nog mest sagt till arbetarna vad de ska göra : ) Men han är enormt miljömedveten och gör allt för att det ska vara ekologiskt riktigt på alla sätt. Visst är den söt den lille valpen. Han var alldeles nyvaken när vi kom och tittade upp ur höet, så där lite nyvaket förvirrat. Åsneflickan ska ha ett svenskt namn, ett som funkar på arabiska också. Har du något bra på lager?

Kram!

Marianne sa...

Kaptenen: Tack! Hihi, maken kanske identifierar sig med den stolte tuppen? Jag tycker också att åsnetjejen och valpen var sötast, tillsammans med lammugarna. Synd att de var lite rädda, det var bara valpen jag fick klappa. Ska ta med lite morötter (vad äter åsnor?) nästa gång och försöka charma henne.

Ingen fara, läs och skriv som du känner för! Bloggen är inte ett tvång! Glöm aldrig det!

Kram!

Saltis: Så heter det ju ja, 4H-gård! Hade helt tappat det namnet. Jag hoppas också att han kan förverkliga det, men först måste han odla upp mer mark så att han har mat till djuren. Den där lilla åsnetjejen skulle man ju vilja ta med hem, men jag tror inte hon skulle uppskatta att bo inomhus ... För att inte tala om vad katterna skulle tycka ... Hehe, inte en häst som äter ur baljan med valpen, det är åsnemamman : )

Jo, man vänjer sig efter ett par dagar igen, men i morse vaknade jag och tyckte att det var konstigt att det bara var Klas och jag, att P inte skulle komma upp från källaren. Nå, på fredag får vi besök igen, även om det är i jobbet så blir det skoj för det är en trevlig kille.

Kram!

Annika: Tack! Ja det där åsnefölet är så gosigt, man skulle vilja gosa in ansiktet i pälsen och riktigt gulla med henne, men hon var lite rädd och sprang undan hela tiden. Ska ta med godis till henne nästa gång så kanske hon kommer fram. Mamman fick jag i alla fall klappa, trots att det var mitt i maten.

Alltid lika trist när folk åker, men som jag skrev till Saltis, på fredag får vi nytt besök av en trevlig kille från kontoret i Istanbul. Svensk som bor där. Så det blir kul.

Kram!

Laura: Visst är de söta! Men de var lite folkskygga, jag får försöka åka dit med jämna mellanrum och tämja dem så att jag får gosa med dem : ) Nu var det bara valpen och ett svart får jag fick klappa, de andra undrade vad jag var för konstig figur.

Kram!

Emma: Visst är det en fin tanke! Och alldeles utanför grindarna är ett bostadskvarter med mängder av ungar som säkert skulle tycka det vore roligt.

Vet du jag tror att bananodlaren har rätt, han har säkert erfarenhet av åsnor (också). Starka och fantastiska djur. Jag ska föreslå Emma : )

Kram!

Anonym sa...

Vilka sötisar!

Ninni sa...

Trist med ett Internet som inte fungerar! Hoppas det löser sig.
Åsnefölet är ju bara sååå söt!! Och den lilla hundvalpen...
Fina bilder Marianne, trots det dålig ljuset. Utsikten mot pyramiden är ju verkligen inte alls dum;)
Jag är dåligt insatt i årstiderna i Egypten, har ni vinter nu? Så otroligt torrt det måste vara hos er nu.
Må så gott!

lilla jag sa...

Fina bilder o söta djur!!! Intressant att läsa om din farfar häromdagen förresten!
Jag läser din blogg nästan varje dag, men har varit lite dålig på att kommentera..
Kramar,
Lilla jag

Suzesan sa...

Pauline Gedge heter hon. Boken är skriven som en roman. Men ändå hyllar det lite farao H. För hon är "bortglömd" just för att hon var kvinna. Boken är nog skriven för en ung publik och den är gammal. Men googlar du på den så ser du mer. Den är superbra ändå.
Emma tyckte jag var en bra idé med namn på lilla åsnan.
Kram
Susanne

Laura sa...

Tack så mycket för dina kommentarer vännen! Jo precis, jag blir så irriterad då folk dömer andra, speciellt då de inte ens känner mig! :S Men jag har sett mycket värre kommentarer på andra bloggar, så jag försöker att inte ta åt mig.. :)

Ja, just det, ni bor väl lite längre ifrån centrum va? Finns det för övrigt såna små kvartersbutiker i Egypten, som det finns i Turkiet? Såna små som är öppna nästan dygnet runt och säljer det mesta?

Tack så mycket för din komplimang angående min turkiska! Den är långt ifrån felfri, men vad kan man vänta sig av en som har bott här i tre år och inte har studerat vare sig turkisk grammatik eller något annat. :) Blev lite nyfiken, hur bra kan du turkiska? :)

Ha en fin dag!

Kram!

Marianne sa...

Matilda: Visst är de! Man vill gosa in nosen i pälsen.

Ninni: Hoppas på fint ljus i morgon när vi ska på fotopromenad. Vi har väl vad man skulle kunna kalla "inte sommar" just nu. Vinter är kanske att ta i med tanke på att det är cirka 20°C om dagarna, även om det sjunker ner till bara några få plusgrader om nätterna. Och torrt är det året om, jag tror det regnade totalt cirka 7-8 gånger under 2008.

Lilla jag: Å, dig måste jag också läsa ikapp mig hos! Jag kämpar mig framåt i mina listor i alla fall. Förstår inte vart tiden tar vägen.

Kram till dig!

Suzesan: Ja, Emma kanske är ett bra namn, lätt att säga på alla språk. Tack för boktipset, det kan vara hur bra som helst även om det riktar sig till en yngre publik.

Kram!

Laura: Ja du ska inte ta åt dig av sådana där dumheter. Även om det finns betydligt värre, det har jag förstått. Jag har hittills klarat mig, ta i trä.

Vi bor i utkanten av stan, ungefär. Inte långt från pyramiderna i Giza, de som är så berömda, alldeles i kanten av Sahara. Det finns typ bakkal här också, men ingen här där vi bor. Vi är tvungna att åka till shoppingcentret med Carrefour för att handla. Som sagt, jag kan inte ens springa ner och köpa en liter mjölk eller några ägg. Å, saknar äggen som jag köpte i "min" bakkal i Istanbul. De var världsagoda!

Jag kan inte ens hälften så bra turkiska som du kan. Kan få ett hum om vad en artikel i en tidning handlar om (när det inte är för komplicerat - eller rättare sagt lite enkelt) men jag kan inte läsa en tidning. Det blir ju så när man lever med en svensk man och är engagerad i SWEA och jobbar på svenska. Du har det bättre förspänt som lever med en turkisk man och nästan bara har turkiska kompisar. Då är man tvungen på ett annat sätt och har språket runt omkring sig hela tiden. På lördag ska jag få min första arabiskalektion!

Kram!

Laura sa...

Åh vad spännande! Kan tänka mig att arabiska är ett ganska svårt språk att lära sig för en svensk (eller varför inte en finsk också)! Arabiska är annars ett språk som jag också hoppas på att kunna lära mig någon dag, men jag satsar på felfri turkiska först.. Lycka till!

Kram!

Marianne sa...

Laura: Arabiskan har en massa ljud som är "aningen" svåra, sånt som ska uttalas ljudande långt ner i halsen samtidigt som man harklar sig - ungefär. Turkiskan är nog lättare för dig om du kan finska, det är ju uppbyggt på samma sätt med suffix. Jag har i alla fall hört att talad egyptisk arabiska är lättare för svenskar än standardarabiska, för den talade har samma meningsbyggnad som svenskan. Vi får se hur det går ...

Kram!

Kersti sa...

Jätte fina bilder trots att ljuset inte var de bästa har du lyckats väl. Åsnefölet är hur söt som helst och den lilla hunden i matskålen.

Marianne sa...

Kersti: Tack! Djurbarn har en förmåga att vara så gulliga att man bara vill ta hem dem. Det är väl någon mening med det antar jag ... Nej, vi har ingen åsna i trädgården och vi har ingen hundvalp i huset : )

Truddelutt sa...

Tänk att bo med den där utsikten... Fint!
Söt åsna. :) Ser ut som om hon har ett fluffigt pannband på sig. hihi.
Och vilken modig valp! Söt den oxå.
kramen

Marianne sa...

Truddelutt: Ja den utsikten går inte av för hackor! Det var tydligen några ungar som hade hittat valpen och kommit och lämnat den på farmen! Bra, för det är många som inte tycker om hundar här, de anses av någon underlig anledning smutsiga. Men den här hunden får ett bra liv.

Kram!