onsdag 7 maj 2008

Berömd svenska i Egypten: Vivi Täckholm

Maken kom hem häromdagen med ett kuvert i handen och sa:
- Vi missade en inbjudan, för jag är inte van att kolla i de nya postfacken på kontoret.

Det var en inbjudan till en mottagning på Svenska ambassaden med anledning av ett svensk-egyptiskt symposium om den berömda botanisten professor Vivi Täckholm och utgivningen av en biografi om hennes liv.

Tror ni jag blev putt? Det hade ju varit jätteintressant att få lyssna på presentationen av boken, och kanske kunna köpa den också. Nu får jag släpa den från Sverige - nä, "någon annan" får släpa den från Sverige, gissa vem : I

Professor Vivi Täckholm (1898-1978)
Vivi Täckholm blev intresserad av botanik redan som barn, och 1921 fick hon sin examen i ämnet från Stockholms högskola. Samma år gav hon sig av till USA där hon tog sig fram från östkust till västkust genom olika pigjobb som hon senare skildrade i boken Vivis resa (1923). Det var hennes första bok och den blev en bästsäljare på 1920-talet.

Några år senare gifte hon sig med sin gamla professor i botanik, Gunnar Täckholm, och flyttade med honom till Egypten 1926. Här påbörjade de tillsammans mastodontverket Flora of Egypt, det som skulle bli hennes livs verk. Verket är i fyra delar och de kom ut 1941, 1950, 1954 och 1966. Den femte och sista delen blev tyvärr aldrig färdig.

Sju år efter att de hade gift sig dog Gunnar och Vivi begravde sig i arbete. Hon var verksam vid Vetenskapliga fakulteten vid Kairo universitet, där hon byggde upp den botaniska institutionen vid universitetet och 1946 utnämndes hon till professor. Hon undervisade studenter i växttaxonomi, ledde forskningsresor till olika delar av Egypten, byggde upp herbariet och biblioteket på Kairo universitet, och var handledare för olika botaniska forskningsprojekt.

Under resten av hennes liv bodde hon i Kairo, med några få undantag som under andra världskriget när hon tillfälligt bodde i Sverige och jobbade på tidningen Husmodern.

Förutom sina botaniska verk författade hon ett flertal barnböcker, hon skrev reseberättelser och berättelser om Egyptens människor och hon delade med sig av sina personliga erfarenheter i Egypten på ett sådant sätt att generationer av svenskar fick upp ögonen för Egypten.

Av Vivi Täckholm har följande böcker utkommit:
Vivis resa. Ett år som piga från New York till San Francisco, 1923.
Sagan om Snipp, Snapp, Snorum, 1926.
Katt: en kärlekssaga, 1936.
Som husmor i Egypten, 1937.
Bättre än svarta börsen, Husmodern, 1942.
Faraos blomster: En kulturhistorisk-botanisk skildring af livet i det gamle Ægypten, 1952.
Egypten i närbild, 1964.
Faraos barn: Kopterna i Egypten, 1965.
Egyptisk vardag, 1966.
Levande forntid: Strövtåg i Kairomuseet, 1967.
Öknen blommar, 1969.
Sagans minareter: En bok om islam, 1971.
Students Flora of Egypt, 2:a utgåvan 1974.
Lillans resa till månen: En saga för stora och små, 1976.
Våra hav: En bok för stora och små, 1978

Biografin om Vivi Täckholm
Professor Vivi - den sagolika botanisten av Beata Arnborg, 2008.

Mina källor till det här inlägget har varit:
Inbjudningskortet från Svenska ambassaden

PS. Tyvärr hittade jag inte något foto av henne eller hennes verk på nätet.

8 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Intressant! Mycket intressant!

Marianne sa...

Jag skulle vilja ha ett verk av henne med de vanligaste växterna, typ Flora i färg. För det lönar sig inte att fråga någon vad något är. En hel del av hennes böcker ska jag i alla fall leta upp nästa gång jag är i Sverige. Det är nog antikvariat som gäller för dem.

KARLAVAGNEN sa...

Googlar du henne finns massor med info och 2 böcker säljs på www.tradera.se

Marianne sa...

Ja, jag såg massor av böcker till försäljning på olika ställen, men mycket lite info om henne själv. Det vettigaste jag hittade var just UNT. Nu har jag i alla fall en krok ute om jag kan beställa biografin om henne, så slipper man släpa från Sverige. Hoppas att det nappar : )

Lullun sa...

Nej, vad synd att ni missade det! surt. Jag har dock redan skrivit upp boken på min bokönskarlista (älskar böcker, men tiden att läsa dem är inte där just nu. Men tiden kommer nog tillbaka igen framöver...;-)). Vilka spännande saker hon gjort. Korsa USA på 20-talet t.ex, var ju inget kvinnor bara "gjorde" då.

Marianne sa...

Lullun: Ja, det är ju sånt som gör att man blir så nyfiken på henne. Hon ska visst ha varit väldigt trevlig också.

Anonym sa...

Hej Marianne. Brukar inte läsa bloggar och vet ej vem du är, men jag blev intresserad eftersom du bor i Kairo och har skrivit om Vivi Täckholm i din blogg. Jag hittade din blogg då jag googlade lite på Vivi. Jag arbetade för längesedan i Kairo i ett drygt år för ett svenskt (stort) företag, men är numera en glad "senior citizen". En frukt av min Kairo-vistelse blev min egyptiska hustru som sedan dess både vant sig vid svenskt klimat och blivit duktig på att lägga in sill. Vid vårt senaste Kairo-besök - två veckor sistlidna november - började jag läsa Beata Arnborgs biografi över Vivi Täckholm, en mycket intressant bok, i varje fall för mig. I likhet med alla Kairo-svenskar på den tiden träffade jag Vivi vid flera tillfällen. Hon var en självskriven gäst vid ambassadmottagningar och liknande. Vid ett tillfälle guidade hon svenskarna i vårt företag på Egyptiska muséet. Hon var den bästa guide man kunde ha där. På julaftonseftermiddagen besökte alla Kairo-svenskar, och alla andra hon kände, Vivi i hennes hem på Sharia Girgawi, där hon bjöd på kaffe och pepparkakor. Alla fick dessutom en julklapp. Svenskarna fick någon egyptisk sak, något billigt men typiskt egyptiskt. Egyptierna fick, den gången jag var där, en bok "Street trees in Cairo", författad av en av Vivis medarbetare och henne själv. Välvalt, eftersom Kairo-invånarna ofta inte har en aning om namnet på gatornas träd. Min julklapp bestod av "egyptiska tandpetare", en "egyptisk tandborste" samt ett enkelt radband gjort av bönor. Alltsammans var gammaldags hantverk och inte sådant som används idag. Dessutom medföljde en hälsning, handskriven av Vivi själv. Jag har sakerna någonstans i mina gömmor, måste leta fram dem en dag. Julaftonstraditionen hade gamla anor och är givetvis omtalad i biografin. Jag var även med och firade Vivi på hennes 75-årsdag vid en mottagning som inte hölls på svenska ambassaden som det står i boken, den hölls hemma hos en Kairo-svenska på Zamalek. Den nuvarande Svenska ambassaden var ännu inte byggd, ambassaden huserade i ett hus i Dokki. Biografin är mycket intressant och ger läsaren en bild av en person som var ganska välkänd i Sverige på 1960-70-talen, bl a pga de svenska radio- och TV-program som gjordes om henne. Trots det var hon ganska okänd som person. De flesta - i likhet med mig - visste nog knappast någonting om henne utöver det hon var känd för. T ex var hennes relativt korta äktenskap - som avslutades med makens död - långt ifrån lyckligt och hon pratade aldrig om det. Men, hon är fortfarande hågkommen i Kairo, även av många som inte rör sig inom hennes gebit. Ja, boken är verkligen läsvärd.

Marianne sa...

Tord: Hej och välkommen hit! Och TACK för din mycket intressanta kommentar! Vilka fina minnen du har av Kairo, och så fantastiskt att ha fått uppleva och träffa en så stor personlighet som Vivi Täckholm. Vilket stort hjärta hon måste ha haft som verkligen ansträngde sig så runt jularna och som engagerade sig så mycket i människor runt omkring.

Jag och min man är här för Ikeas räkning. Tyvärr inget varuhus i sikte, men Ikea köper en del varor här i landet, framför allt mattor. Själv är jag mest hemmafru och fuskar lite i översättarbranschen. Vi stortrivs här i Kairo och är enormt tacksamma över förmånen att få bo här i några år. Drygt ett år har redan gått, tiden går alldeles för fort!

Välkommen tillbaka, jag lägger ut ganska många foton från dagens Kairo - säkert väldigt annorlunda mot det Kairo du fick uppleva vilket måste ha varit före 1978.