söndag 9 november 2008

Dygnsrytm

funny cat pictures - Iz tired frum lilkken all  dem dishes kleen!
more animals

Härom dagen pratade vi om dygnsrytm, när man går och lägger sig, vaknar osv. Och vi som är svenskar går ju och lägger oss så där på kvällen, lite olika beroende på hur trött man är, men kanske senast vid 12 och sedan går vi upp vid sju - halv åtta.

Men egyptier tycks leva ett helt annat liv. De är visserligen på kontoret när de ska vid 9 (ja, ungefär alltså) och jobbar hela dagen till 5 drygt, ibland senare. Sedan åker de hem, går ut och träffar kompisar, går till något kafé och röker en vattenpipa, sedan äter de lite middag, hem till någon kompis för att spela tv-spel, sedan till något kafé igen för att röka vattenpipa - och så går de och lägger sig vid 3-4 på natten. Förr i tiden hade man siesta under den varmaste tiden på dagen, men det har man inte längre om man jobbar på ett modernt och framför allt internationellt företag. På landet kanske, men inte här i storstaden. Jag begriper inte hur de orkar!

Logiken säger ju i de här varma länderna att det är vettigt att sova en stund på eftermiddagen, och leva mer på nätterna. Men när man nu inte längre kan det, och många jobbar i lokaler med AC, så behövs det inte. Och om man ska ha kontakt med andra länder i affärssyfte funkar det ju inte att vara borta på eftermiddagen.

I Grekland och Spanien går man väl också ut väldigt sent och äter middag? Hur funkar det? För inte har de väl siesta där inte? Hur är det i de länder ni bor?

18 kommentarer:

Bert sa...

Vardagar är det läggdags vid 23-tiden. En stunds läsning och se'n gonatt!

Upp halv sju. Jobb från 8-17, ibland längre.

Hem. En kort 10-minutersslummer. Middag vid 18.30 om jag inte går och tränar. Då blir det middag vid 19-tiden.

Lördag-söndag: Radion slås på tidigt. Vid sex ungefär. Sedan ligger vi och lyssnar, somnar om, lyssnar, somnar om. Frukostmakaren går upp 08.30. Frukost klar kl nio och den är alltid lång, bortåt 1½ timme. Sedan bäddning, diskning stök och så ut i naturen.

Eftermiddagsslummer vid 15-tiden. Middag vid 19. I säng vid 23.

Anne sa...

Snacka om lite olika vanor och livsstilar. För internationella företag, är det inte lite frustrerande och en kamp ibland att få lokalinvånarna att jobba enligt ett mer västerländskt, internationellt arbetsschema med tydliga arbetstider (dvs dagtid) eller det kanske går bra ändå?

Marianne sa...

Jösses, vi lever nog i medeltiden här ha,ha :o)).
Vi bor 2,5 mil från våra jobb. Så vi går upp klockan 05.15. För kl 07.00 börjar min man att jobba. Han jobbar som bilbesiktare. Och prick kl 7 står det en radda på kö och ska in på besiktning.
Det är för dyrt att åka i två bilar varje dag så jag får anpassa mig till hans arbetstider. När jag åker själv till kontoret kan jag flexa. Då ringer klockan 06.00 och jag åker hemifrån 07.00.
Vi är hemma igen vid ca 18-snåret och då finns det inte mycket kvar av orken. Då är det bara lite mat och matlådor tills nästa dag som gäller. Och blir det tid över för ett par timmars TV-tittande får man vara glad.
Gissa om jag ser fram mot pension, om ca 5 år eller så.

Laura sa...

Haha, det är nog DÄRFÖR som jag känner mig så hemma här i Turkiet. :P Till och med enligt turkarna så går jag och lägger mig sent! Tur att jag har hittat en man åt mig som är likadan, annars så skulle det nog inte funka. :)

Det som jag däremot har varit ganska chockad över är hur sent barnen går och lägger sig här! Min lillasyster i Finland som är 8 år gammal går och lägger sig senast 20-tiden på vardagar och 21 på helger, medan Ceyhun som är 4 år gammal lägger sig 12-1 på natten! :S

Marina sa...

jo men visst har man siesta på vissa ställen, men som du säger så kan det ju inte fungera i det 'moderna' samhället, där man alltid ska ha tillgång till allting. Förstår dock inte heller hur de orkar där i Egypt, men jag minns att det var härligt det där myllret av människor på cafena och vattenpiporna och hur man drar från ställe till ställe :)

Kersti sa...

Skulle gärna vara uppe lite längre men när väckarklockan ringer 6.00 så funkar det inte kommer ändå alltid i säng för sent. halv elva elva sådär. Släcker vid halv tolv. Vardagar börjar halv åtta och slutar lite olika eftersom jag inte jobbar heltid. ledig fredag men går upp vid sju i alla fall. Helger sover jag gärna till nio nästan kommer aldrig i säng före tolv. Är en riktig nattuggla om jag får välja. Sonen är likadan. men han jobbar på restaurang och börjar två slutar vid midnatt. Det passar honom perfekt.

Musikanta sa...

Jag blir bara trött när jag tänker på att vara upp till 3. Det är så det brukar funka för mig på julafton och ska göra i år också. Först tre julböner på dan och sedan en midnattsmässa på natten och en julotta påföljande morgon.

Kommer förmodligen hem vid ettiden på natten om det vill sig väl. Och så upp kl halv 4 igen. Repetition med kören till julottan är redan kl 6. Det tar en halvtimme att åka till den kyrka som jag ska ha ottan i. Det går väl an en gång om året men varje dag...

Sen, när vi kommit hem från julottan brukar vi sova till lunch ungefär, men det gör tydligen inte egyptierna...

Själv brukar jag ta mig en liten lur efter lunch om jag kan. Det behövs inte så lång tid för att man ska känna sig som en ny människa!

Tyvärr hann jag inte skriva någonting om godis. Var har du skrivit om vilka de andra temana är?

KARLAVAGNEN sa...

Japp, kompisarna som gick vid 22 skulle gÅ till Kina restaurangen och käka mat. Jag baxnade när jag insåg allt jag behövde fixa innan jag 90 min senare kunde dyka i säng.
Siesta har man inte längre i de större städerna i Spanien (utom på helgerna efter lunch). Lunchen varar hos spanska företag och myndigheter i regel mellan 14 och 17. Sedan jobbar de fram till 20. Inte optimalt för utländska företag.

Mia sa...

Hemma hos oss ringer väckaklockan 06:30 varje dag. Om jag ska ha en sportsliga chans att komma upp vid den tiden så måste jag gå och lägga mig senast kl 22 annars är jag ett vrak. Det blir alltid ett par vändor upp på natten för att lugna oroliga barn. På vardagarna får vi väcka busungarna vid 07 för att de ska hinna upp och iväg till dagis men på helgerna vaknar de glatt av sig själva vid 6-tiden. Känner på sig att mamma o pappa vill få sovmorgon, men det är väl onödigt!
Vi var i Spanien med båda barnen för ett år sedan och var själva på restaurangerna varje kväll eftersom vi gick ut och åt vid 18-tiden för att barnen skulle hem och sova. Kändes då väldigt svenskt och tråkigt! :-)

Suzesan sa...

Jag har konstig dygnsrytm så det går inte beskriva alls. Har alltid haft oregelbundna arbetstider så kroppen har blivit anpassad till att sova när den är trött. Det är inte säkert jag kan sova då.Så det kan vara lite svårt att komma över trött-tröskeln. Men det går. Jag fåranpass mig till den situation jag är i. Mest jobbigt då jag inte kan varva ner och får lite sömn.
Inatt kunde jag inte somna före 04.00. Asjobbigt!
Tur jag är hemma så jag kunde sova längre. Annars är det sånt man får ta!
Jag fattar inte hur de orkar jobba när det är som varmast. Siesta borde alla ha.
Tack Marianne så mycket för din fina hälsning. Här är katastrofroliga hagelskurar. De kommer från ingenstans(havet) och pang så är de där..nyss med åska.. och pang så vräker det ner livsfraligt hagel pang så år de borta. Vi skrattar. Nu är det nog en ny på G solen lyser starkt:)
Ha en bra dag.
Kram
Susanne

Petra H sa...

Jag skulle ha stora problem att flytta tillbaka till Sverige och börja jobba vid 8 eller tidigare! Båda mina syskon är ofta på jobbet vid 7-tiden eftersom de försöker undvika de extremt fulla pendeltågen från Lund till Malmö efter klockan sju!
I Bryssel började jag alltid jobba kl 9 och slutade vid 17.30-18. Många kompisar jobbar dock ännu länge dagar, ofta till 19-20, O är en av dem som aldrig slutar före 19. Han jobbar ofta 12h / dag... så snacka om att jag blev orolig när han ringde i torsdags och sa att han var på väg hem vid fem-tiden (han var bara trött och kände inte för att jobba - inget farligt men väldigt ovanligt).
Os syster som är jurist och har egen advokatbyrå i Zaragoza jobbar oftast till minst 20-21 men precis som Karlavagnen nämner så har hon ju lunch mellan 13.30 och 16.30/17. Då kanske hon först tar nga tapas med vänner, sedan hämtar hon upp sin dotter på dagis och äter tillsammans med henne hemma, och sover en kort siesta. På kvällen efter jobbet träffar hon ibland vännerna igen över ngt tapas innan hon går hem och gör middag. Däremot stänger dagis vid 20-tiden så då hämtas dottern och får vara med på tapas-ätandet eller på kontoret om hon jobbar längre. Dottern (2 år) lägger sig när mamman lägger sig, 23-24, ibland lite tidigare... Inte en chans att spanska barn lägger sig vid svenska tider, ha ha! Jag har dock ifrågasatt om inte spanska barn behöver mer sömn?
Här i PR vet jag inte riktigt hur tiderna är, det äts middag tidigare än i Spanien men senare än i Sverige...
Lång kommentar, sorry!
Kram

Annika sa...

Så totalt annorlunda det är. jag skulle förmodligen ha skitsvårt att anpassa mig till det levernet. Jag som släcker senast 12 och kliver upp 6:20. OJ, att äta sådär sent skulle nog få mig att bli lite knäpp också, hahaha! Men jag antar att man vänjer sig vid allt...kanske?
Nu ska jag iallafall snart äta frukost md tjejerna...
KRAM!!

Efwa sa...

lite häftig det där, fast jag spelar ju i en helt annan liga då jag ju är hemma, sjuktrasig, o har inga små barn alls att "ta hand om", dottern är ju snart 17 :-)

somnar (meddelst sömntabletter...hmm) mellan 2-5 varje natt, kan sova hur länge som helst egentligen men om jag ska upp tidigt känns det oftast "enklast" att helt enkelt strunta i sömnen den natten..

kan väl bara säga att "mitt sätt" inte är något att föredra då jag även har epilepsi, men men, min sovklocka har alltid ringt alldeles för sent på natten/morgonkröken oavsett om jag börjat jobba 7 på morgonen eller på eftermiddagen.... skiftarbete är nog inge vidare i långa loppet misstänker jag, inte heller barn som vägrade sova nattetid... blev väl kanske än mer omprogrammerad då, men det är ju såååååå länge sedan... nå ja, ser ju att Egypten verkar vara ett land för mig då, kanske ska satsa på att flytta dit n är jag är hel o ren igen? ;-)

Grekland nu sa...

Jag har också funderat på ibland hur grekerna orkar, för det verkar som om de aldrig sover, det finns precis som i Egypten folk i rörelse nästan hela natten! Siesta finns fortfarande här på mindre orter, men i stora städer är det ju ingen som hinner hem på middan för att sova. Här i Naousa stänger dock affärer och kontor mellan 2 och 5 och då har alla sin siesta. Själv sover jag middag minst en timme om dan och det är jätteskönt, sen orkar jag vara uppe till 12 på natten (går upp sju på morgonen).

Marianne sa...

Bert: Du tar alltså små siestor på kvällarna och helgerna. Önskar jag kunde det, men då blir jag så trött att jag är värdelös resten av dagen.

Anne: Jo du, det är inte lätt det där med tider och så vidare alla gånger. Och så trafiken ovanpå tidsoptimismen. Man kan dessutom inte alltid lita på att en fabrik ska göra det de säger att de ska till en viss tid, man måste kolla hela tiden. Och då inte bara ringa och fråga, utan åka dit och leka "barnvakt". Men det är olika. Många är hur punktliga som helst, det glömmer man ofta när man pratar om sånt här. Det man själv upplever som konstigt och negativt låter man ofta ta överhand över det positiva - och här finns MYCKET som är positivt. Annorlunda, som sagt ...

Marianne i Sverige: Fy vilka långa dagar ni får! Men när du börjar så där tidigt kan du väl flexa på eftermiddagen så att du får gå tidigare också? Fast ni är inte hemma förrän vid 18. Usch vilka långa dagar! Jag har själv aldrig fattat varför vissa - som byggjobbare till exempel - ska börja 7. Och på Bilbesiktningen finns det väl ingen anledning?

Laura: Hahaha, snacka om att du skulle trivas här! Här hade du haft en fullständigt normal dygnsrytm! Och barnen ska vi inte tala om, de springer glatt omkring och leker vid 2 på natten! Undrar om det är bra för barn. Men det kanske inte är så farligt om de bara sover timmarna de behöver, oavsett när på dygnet. Jag vet inte.

En sak jag inte fattar med att låta barnen vara uppe så länge är att föräldrarna får ju aldrig någon egen vuxentid. Men de kanske inte behöver det som vi nordbor. Det kanske är vi som är knasiga som separerar barn/vuxna så mycket?

Marina: Jag älskar folkmyllret här! Tittade på en webbkamera från Stureplan härom kvällen, och det var ju helt folktomt! Fy så trist. Nu är jag lite för kvällstrött för att dra runt på kaféer mitt i nätterna, men hade jag varit ung hade jag nog gjort samma sak. Nu orkar jag inte det längre.

Kersti: Min pappa var en riktig nattuggla. Han var lite som egyptierna. Kunde gärna sitta och jobba till fyra på morgonen. Jag ringde honom aldrig före 14. Det var liksom ingen idé. Medan han jobbade hade han ett litet specialavtal också, att han kom när han ville, för han gjorde sitt jobb och lite till i alla fall. Själv är jag ganska kvällstrött nu för tiden. Annat var det förr. Och så måste jag ju få mina 7-8 timmar per natt. Bra jobb för sonen om han är nattuggla!

Musikanta: Jag är glad att jag inte är kantor. Jag har ingenting emot att gå upp rätt tidigt om jag bara har fått sova ordentligt, men julen med dina tider hade jag inte klarat. Firar ni jul själva, eller är ni för trötta?

Jag har skrivit ämnena för november i högerspalten, ganska högt upp. Jag ska gå in till dig och skriva dem så att du säkert får dem.

Det blir så ibland, man hinner inte även om man vill.

Karlavagnen: Så då hinner de i alla fall vila sig på eftermiddagen, om det så bara är att sitta på ett kafé och slöa. Och om de jobbar till 20 är det inte så konstigt om middagen inte är klar förrän 22-23. Men ni har alltså inte tre timmar lunch på ditt företag?

Mia: Visst är det typiskt! När de ska upp vill de inte, när de borde sova som vanligt - nähä, då ska det lekas. Jobbigt att de vaknar varje natt. Man kan väl bara hoppas att det går över snart.

Visst är det trist när man kommer till en krog i "lagom" middagstid och så är det tomt och de tittar konstigt på en! Men ibland är det praktiskt. Lagom lunchtid för oss är det tomt på sushi-restaurangen, sen eftermiddag är det lunchh för egyptierna och fullproppat.

Suzesan: Nej, det är ju det, hur orkar det jobba på svenska företaget 9-17/18 när de inte går och lägger sig förrän 3-4? Jag begriper det inte. Någon enstaka gång går väl an, men jämt?

Du får börja med en kopp varm choklad innan du går och lägger dig, varm mjölk ska ju vara lite sövande.

Kram!

Marianne sa...

Petra: Jag har inga större problem med att komma upp på morgnarna om jag bara har fått sova mina timmar. Men jag skulle ha väldigt svårt att anpassa mig till middag så där sent. När jag blir för trött orkar jag inte äta, då petar jag bara i maten, och det är inte bra.

Men man har i alla fall siesta fortfarande i Spanien. Om man kan. Och så orkar man ju säkert bättre än när man måste jobba hela dagen.

Och jag undrar som du, är det riktigt bra för barnen det där?

Nu är jag till exempel så trött så jag håller på att dö. Gick inte och la mig förrän 01 när jag väckte Klas för att han skulle med flyget till Grekland kl 04. Och sedan upp i vanlig tid halv sju. Funkar inte för mig.

Då får skriva hur långa kommentarer du vill!
Kram!

Annika: Nej, jag kan inte äta för sent, som jag skrev till Petra petar jag bara i maten och jag är för trött. Funkar inte. Skönt att man inte jobbar på ett egyptiskt företag som kanske vill att man ska jobba till 9-10 på kvällen och ta siesta eller börja vid 12-13. Det hade jag inte klarat!

Hoppas du hade en mysig frukost!
KRAM!

Efwa: Hej! Och välkommen hit! Jag ska in till dig och kika, men just nu hinner jag inte mycket bloggläsande för jag jobbar så mycket, och mer måste det bli nu när jag har haft besök så länge.

Trist att du är sjuktrasig, hoppas att du blir frisk fort så att du kan komma tillbaka till det vanliga snart! Fy så jobbigt det måste vara att inte kunna sova ordentligt. Kan du inte få hjälp på någon sömnklinik? Och definitivt hjälp att byta jobb till regelbundna tider? Eller, ja, flytta hit : )

Ingabritt: Du har anpassat dig till siestasystemet alltså! Men greker går i alla fall normalt och lägger sig åtminstone vid 12-1? Här verkar som sagt 3-4 vara normaltiden. Själv är jag för gammal för att ändra de vanorna. Jag vill sova på nätterna och gå upp på morgnarna så jag inte missar dagen.

Laura sa...

Ja, jag kommer i alla fall att lägga min barn tidigt på kvällen så jag får lite tid över för mig själv och min man. :P Det enda problemet är ju förstås att barnen i så fall kommer att vakna tidigt också, och då måste jag med göra det. Hur ska det gå till? :P Men om de får mina och Ahmets gener så kommer de med all trolighet vara likadana nattugglor som oss.. :)

Marianne sa...

Laura: Hahaha, jag kan se den lilla familjen sitta där klockan 4 på morgonen och äta och prata och leka : ) Familjen Uggla. Vad heter uggla på turkiska? Finns det ugglor i Turkiet?

Nä, men det är nog så att man får in en annan rytm när man får barn, bara för att man måste. För att om de vaknar kl 06 så gör du också det ...