lördag 15 november 2008

Vikingar i Kairo - svenskfika

Så många vikingar det finns i Kairo!

Vilken härlig dag det har varit! TACK Martin för initiativet och TACK Ulrika och Klas för att ni öppnade ert hem för att alla vi svenskar skulle få träffas!

Alla barn hade jätteroligt i hoppborgen och stoppade munnarna fulla av kanelbullar och pepparkakor. Och alla vuxna pratade och pratade och pratade och stoppade också munnarna fulla av kanelbullar och pepparkakor.

Men det var bara barn som var vikingar nog att bada, de flesta vuxna var lite för frusna av sig. Det var ju bara en 24-25°C i dag.

Och jag har fått se och prova vilka objektiv det är jag egentligen vill ha, det visste jag inte innan. Och det finns en fotoklubb här i Kairo, där vill jag så gärna vara med. Och jag ska få tips om en bra fotoaffär, något jag inte har lyckats hitta än. 

Ja, ni förstår att det har varit en toppendag på alla sätt. Nu är jag lagom trött, men måste väl trolla fram någonting ätbart ändå. När Maken säger: "Ska vi äta laxmackor i dag igen då?", förstår man att det inte är riktigt det han drömmer om.


PS. Glömde säga att det inte är jag som har tagit fotot, jag står i stället med i gruppen. Men det är med min kamera. Jag kan tyvärr inte tala om vem fotografen var, för jag vet inte vad hon heter. Men duktig var hon.

Apropå den aktuella upphovsrättsdebatten: Vad gäller i det läget?

18 kommentarer:

Emil sa...

Jag har varit på fotomässa idag så nu är "vill-ha-listan" fylld med trevliga prylar. Berätta mer om fotoaffär och fotoklubb! Blir ju jättenyfiken!

Lena sa...

Har ingen kommentar till det du skrivit. Finns inget att tillägga, du har fått med allt. :) ville bara tala om att jag har hälsat på! Ha en fortsatt trevlig helg! Lena

Suzesan sa...

Vilken härlig bild och vilken härlig date;)
Du förtjänade en toppendag.
Såå många! Nu behöver du aldrig känna dig ensam då och då.
Ha en underbar lördag.
Kram
Susanne

Marianne sa...

Emil: Å, jag är nog lite avis! Jag vet inte så mycket mer än. Men priset på åtminstone fotolampor och paraplyer och sånt är visst bra där. Fotoklubben var en italiensk kille som startade. Jag får veta mer och du ska också få veta mer.

Lena: Vilken tur att det var du! Jag fick för mig att det var någon som var med i dag, och att jag helt hade glömt vem det var och det var ju pinsamt ju!

I morgon är min helg slut, här börjar arbetsveckan på söndagen och slutar på torsdagen. Fredag är den heligaste dagen, som vår söndag, och lördag är som vår lördag. Fast som vår söndag eftersom det är sista ... Nä, nu ska jag sluta svamla. Ha en bra söndag!

Marianne sa...

Suzesan: Ja det var en riktig toppendag, och att det fanns så många svenskar här hade jag ingen aning om! Jätteroligt. Jag vet att de var oroliga på svenska "skolan" (extraundervisning i svenska för de svenska barnen) i våras för att det skulle finnas för få barn för att bedriva undervisningen, men nu ser det ut att vara proppfulla klasser!

Jag har nog inte känt mig så ensam här, men har mest umgåtts med andra nationaliteter än svenskar. Nu blir det fler svenskar i framtiden.

Ha en jätteskön lördagkväll! Själv ska jag snart ge upp och gå och lägga mig!

Kram!

Emil sa...

Jag väntar med spänning på mer info! Just nu funderar jag på om jag ska släpa med mig min analoga kamera eller inte. Ska höra med lite vänner vad framkallning kostar i Egypten...

Annika sa...

Härligt med en äkta svenne-dag nere i kairo!!
Förstår ju att ni hade det jättemysigt!
Härligt att det var en toppendag, Marianne. OCH JO! Jag ska be att ngn bakkunnig kompis ska göra Desirees muffins :-)
Kram!!

nina sa...

Hej, jag svarade just pa din kommentar pa min blogg men passar pa att saga hej har ocksa och visa att jag lever. :-) Tog mig faktiskt i kragen och akte till ett internetcafe nu pa kvallen.

Vad roligt att traffa andra svenskar. Jag har hort ryktas om att det finns nagra har ocksa men har bara traffat pa ett par stycken. Amerikaner finns det daremot gott om.

Ville bara saga hej, nu ska jag fly faltet innan jag far tinnitus av alla dessa skrikande dataspelsungar. ;-)

Marianne sa...

Emil: Analoga? Om du har en digital, varför? För kvaliteten blir väl minst lika bra? Tänkte faktiskt på det i går, max 36 bilder, sedan var det till att byta rulle. Dyrt också genom att det ändå SKA framkallas, om man inte hade lab själv. Då måste liksom varenda ruta bli bra, om man inte är rik förstås. Nu kan man chansa och som sagt, jag som har mer tur än skicklighet skulle inte ha råd med en analog.

Eller har jag fel?

Ska kontakta Klas i dag och få mer uppgifter.

Annika: Jaa, verkligen en härlig dag. Men guuud så trött jag var när vi kom hem. Kan ha lite med den två timmar långa resan hem att göra också. Det stod helt still när vi kom av motorvägen och skulle ta oss några kilometer fram till pyramiderna.

Jag hade jordgubbar (frysta) i ena batchen (vad säger man på svenska?) och det blev supergott. Måste skaffa en sån där muffinsform så att det blir enklare.

Kram!

Nina: DÄR ÄR DU! SKÖNT att höra att allt är bra. Man blir ju lite orolig när det går för lång tid utan ett pip. Ni har alltså inte fått ordning på Internet än? Trist, det är ju liksom livlinan ut i världen. Nyheter och mejl och Skype och blogg.

Ja, det var skoj att träffa andra svenskar. Jag vill ju inte bara umgås med svenskar (då hade jag nog stannat i Sverige) men det är roligt lite då och då och det är faktiskt vilsamt också, för man kan redan alla outtalade koder i samspelet. Och så kan man babbla obehindrat : )

Kram!

trollpackan sa...

Lät som en trevlig dag! Kanelbullar är ju aldrig fel;)
kramen

Suzesan sa...

@ Man får inte publicera utan att fråga innehavaren. Inget. Inte en bild eller nåt. De kan man få böter.
Känns som jag kan allt nu efter "piratlobbyisternas" debatt. Kunde inget från början förutom då upphovsrätten ...där jag vet att man ska ange källan. Men de kan ändå göra anspråk om man inte frågat.
Kram
Susanne

Marianne sa...

Trollpackan: Kanelbullar är alltid rätt, utom när de tar slut innan jag hinner få några. Nåväl, jag fick smaka mina egna jordgubbsmuffins i alla fall, och jag tyckde de var goda de också : )

Kram!

Suzesan: Är innehavaren jag då om fotot finns i min kamera? Tror inte det är någon större fara så länge man inte tjänar pengar på andras bilder. Den här till exempel går ju knappast att tjäna någonting på. Om någon lånar bilder hos mig vill jag ha kredd för dem - så länge de inte tjänar kosing för då vill jag också göra det : D

Kram!

Suzesan sa...

Japp så är det alldeles säkert. Fotot är ditt då det är i din kamera:)
Nääe jag tror inte det är nån fara med nåt. De är inte ute efter oss vanliga!!!
Det är de som piratkopierar och säljer som är hysteriska nu.
Sov Gott
Kram
Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Jag fattar inte varför alla dessa påhittiga människor inte hittar på någonting eget. Samma med brottslingar, de kan lista ut världens planer och lägga ner massor med jobb för att råna en bank, varför inte lägga energin på någonting som är schysst i stället?

Ja, ja, så är det här i världen.

Kram!

Emil sa...

Kvaliten från en digital systemkamera är riktigt god, även om den inte alltid kommer upp i samma kvalité som film. Om man tittar på de bästa kamerorna i småbildsformatet så är de bättre än film. I mellanformat är det en annan historia.
Men jag tycker det är roligt att fota med film. Det blir lite mer tanke bakom bilden och inte 5 olika exponeringar på sammma sak bara för att få en bild som duger. Sen att framkalla filmen själv är också ett roligt hantverk. Jag har en mätsökarkamera fråm 70-talet som jag ärvt efter min morfar som jag gillar riktigt mycket. Blir riktigt bra bilder och så är den ljusskarp, tyst och väcker inte lika mycket uppmärksamhet som en stor digital systemkamera. Men jag fotar oftast med min digitala kamera, men ibland är det kul att fota lite "analogt", t ex med en lådkamera från 30-talet. Man kanske kan jämföra med folk som kör gamla bilar även om det finns nya, bättre och snabbare bilar idag. Det finns en tjusning i gammal teknologi. Och när jag ser en gammal kamera vill jag gärna testa den och veta mer om den och dess historia. En liten hobby helt enkelt.

Marianne sa...

Emil: Okej, då förstår jag! Nu vet jag lite mer om fotoklubben. Det är totalt 7 pers (inkl. mig) av blandade nationaliteter som har bildat en klubb. I morgon ska vi till en ö i Nilen och fota. Måste ta reda på mer om vart jag ska ta vägen osv. När du är här kan du också vara med!

Själv måste jag ta tio knäpp av ett motiv för att få en hyfsad : ) Det stadiet är jag på. Men man lär sig mer och mer ju mer man håller på, så vem vet, till slut kanske även jag kan få till det inte bara av rena rama turen utan av lite duktighet.

Desiree sa...

Vad kul med en svenskträff. Oj vad många svenskar ni trots allt är och fick ihop på träffen. Det är ju ändock speciellt och roligt att anordna och gå på något sådant. Läte som en toppenmysig dag. sådant här betyder mycket för en då man är utlandssvensk.

Marianne sa...

Desirée: Ja, jag hade ingen aning om att det fanns så många svenskar här i Kairo! Och då vet man ju att det var många som inte kom, så det finns ännu fler. Ingen från ambassaden till exempel. De är ju trots allt några stycken också. Sånt här betyder jättemycket tycker jag, för det är så enkelt att umgås, man vet vad som gäller och alla gillar ungefär samma saker och längtar efter samma saker. Ja, som vi har det här på bloggarna!

Kram!