torsdag 13 november 2008

Onsdagsrecept: Dillstuvad potatis

Ja, kära vänner, bättre sent än aldrig. Och bild får ni klara er utan i dag, för när jag försökte leta upp en bild på dillstuvad potatis hängde sig datorn och jag fick totalpanik när jag inte fick igång den igen. Jo, till slut så, men innan dess. Allt arbete jag har lagt ner på översättningen ... Det första jag gjorde när det började funka igen var att lägga in allt på en minnespinne. Så nu är det räddat. Alla foton hade varit trist. Jobbet hade varit katastrof. Om det hade raderats eller försvunnit på något sätt.

Och dagens recept. Ja, förmodligen är det väl så att ni alla redan kan göra dillstuvad potatis. Det trodde jag också att jag kunde. Men nu vet jag att jag inte kunde. För jag utgick från att man gör som med allt annat man stuvar. Man kokar det lite lagom, och så gör man en redning som när man gör bechamelsås, fast det ska inte bli så tunt som sås. Ack vad jag bedrog mig. För när P var här visade hon mig hur man ska göra för att det ska bli så där riktigt gott. Så, ifall det är någon där ute som lever i samma illusion som jag:

Dillstuvad potatis
potatis, skalad och skuren i lagom stora tärningar
smör
mjölk
grädde
hackad, brynt lök (inte för mycket)
salt
hackad dill

Lägg potatistärningarna i en stor kastrull. Lägg i en rejäl smörklick. Täck med mjölk och grädde. Koka upp. I med löken efter en stund. Låt koka under passning tills potatisen är klar (mjölken bränner lätt annars). Salta och peppra efter behaaaag (som farbror Melker rekommenderas dock inte). I med dillen.

Låt stå och svalna en liten stund, det ska inte bli kallt, men inte heller serveras skållhett om det är till rökt lax från Falkenberg. Som vi åt det.

Märker ni också att jag är trött och bara är tramsig? Jag tror det börjar bli dags att krama kudden. Maken får jag inte krama förrän vid halv fem i morgon bitti när han kommer hem från Thessaloniki.

Fler onsdagsrecept hittar ni hos: Petra, Mia och Desirée


9 kommentarer:

Suzesan sa...

Det är gott det dära. Mumma.Med lax är gott med isterband gillar jag det. Kött också faktiskt gäran långkokt. Du sover väl nu men GodNatt på dig eller godmorgon. Jag har haft roligt jag har debatterat idag oh shit så kul.
Varje gång jag skriver där så slutar de snorkiga skriva*fniss*
Vi har debatterat fildelningens..nerladdningarnas vara eller icke vara. Typ. Jag har inte haft några åsikter utan bara varit mittemellan egentligen:)och retats.
Kram
Susanne

Petra H sa...

Oj, vad länge sedan det var jag åt dillstuvad potatis - mums! Får komma ihåg att be mormor göra det... eller kanske borde jag bara testa ditt recept istället! Dill, hm BORDE väl gå att få tag på i PR - ska kolla upp det!
Och jag hade nog också trott att man gör en vanlig stuvning...
Inte är du tramsig, hoppas att du vaknar utvilad imorgon fredag!
Kram

Marianne sa...

Suzesan: Exakt, till lax och isterband. Har aldrig testat med lånkok, men jag är inte så förtjust i kokt kött. Jo, i gryta då, men inte bara kokt. Var är det du debatterar? Själv tycker jag bara att hela debatten är konstig, tycker det är självklart att upphovsmännen ska ha en slant för att man använder deras verk. Varför ska musiker jobba gratis när ingen annan gör det? Vissa blir stenrika, som Björn och Benny, men det är väl skoj för dem?

Ha en skön fredag!
Kram!

Petra: Så skönt att det inte bara var jag som inte visste hur man gjorde! Ibland tror man att saker är så självklara att man inte kollar upp dem. Om du inte får tag i dill kanske du kan använda persilja. Inte riktigt samma sak, men gott ändå. Så får jag ofta göra här. I mangokycklingen ska man ju ha purjo. Det finns nästan aldrig här, så det blir sockerärtor eller liknande i stället! Bad Klas köpa med sig purjo från Grekland (han var ändå inne i en affär och köpte fläskfilé) men det glömde han : (

Sov ända till halv åtta i dag! Jätteskönt! Så nu ska jag jobba en stund medan Klas sover och sedan göra fredagstema!

Kram!

Lena sa...

Dillstuvad potatis - Isterband? Det är nog sån mat man kan få för sig att man saknar när man inte är i Sverige! Min enda anledning till att flytta från Sverige skulle vara att jag SLAPP Dillstuvad potatis/Isterband/Lutfisk! Hua
Men ni kan ju vara snälla ändå? :)

Marianne sa...

Lena: Hahaha, du är ju för rolig! Lutfisken håller jag med om förstås.

Jo, vi är rätt snälla, även om vi gillar äcklig mat : D

Lena sa...

Det var skönt det! Man vill ju inte ha å göra med elaka typer! Å andra sidan, om du var en elak typ så är det ju skönt att du sitter där borta i Kairo. (skämtar bara) Ha en bra fredag!¨
Lena

Suzesan sa...

Upphovsrätten. De är helt galna hos Strömstedt. Han är så rolig. Han retas och triggar dem. Jag vill ha tillbaka vinylen:)
Kokt kött är supersupergott tycker jag mumma.
Pssst jag älskar lutfisk. Stuvad åhhhh jag får ont i magen vad jag längtar nu!!
Ha en härlig fredag!
Psst. Fina fönster här uppe så slipper jag skriva där om jag får sagt det här*fniss*
Kram
Susanne

Marianne sa...

Hi,hi - jo det går att lägga ut ett onsdagsrecept på en torsdag. Jag blev lite full i skratt, jag trodde först det var torsdag idag, men så kom jag på att jag nyss svarade på ditt fredagstema. Så nu är det nog jag som är trött :o)
Kram

Marianne sa...

Lena: Ha en skön fredag du också! Nu ska jag gå och baka muffins.

Suzesan: Ha en bra fredag du med!

Kram!

Marianne: Jag tror jag skrattar ihjäl mig! Jag var helt ÖVERTYGAD om att det var onsdag i går, SAMTIDIGT som jag var fullt medveten om att det skulle bli fredag i dag! Snacka om att vara trött! Det är inte du som är trött, det var jag!

Kram!