fredag 14 november 2008

Fredagstema Show and Tell: Fönster

Fredag igen och dags för Show and Tell. Alltid lika roligt tycker jag, och den här gången är jag faktiskt förberedd för dagens tema som är fönster. Att jag är förberedd beror inte så mycket på att jag har varit duktig och tagit med mig kameran i syfte att förbereda temat, utan för att det finns så många vackra fönster här i Kairo. Hur kan man låta bli att fotografera i det läget?

Visserligen skulle jag inte vilja bo i ett hus med bara den typen av fönster, eftersom de har ett gallerverk som måste skymma både sikt och ljus, men jag kan inte låta bli att beundra skönheten och hantverket. Orsaken till gallerverken är att kvinnorna skulle kunna gå fram till fönstren och titta ut utan att synas utifrån. En del galler är naturligtvis till för att hindra inbrott, och de galler som byggs i dag har mest det syftet. På moskéer har gallren förmodligen mest ett dekorativt syfte.

Så ni som trodde att ni skulle få se alla de där gardinerna jag har tjatat om blir besvikna. Ni SKA få se dem – när alla är klara. Jag har fortfarande två kvar till sovrummet. Suck. Tyvärr tappade jag farten när vi plötsligt inte hade fler fingerkrokar att hänga dem med, men jag ska försöka ta tag i det igen. Jag har tyvärr en förmåga att skjuta på saker och ting om jag inte gör dem med en gång. Det var därför jag ångade på så direkt när vi hade köpt dem. Nå väl, de kommer, de kommer.

Här i Kairo har vi nästan bara fönster som går från golv till tak, det är bara i gästrummet på andra våningen och i köket som vi har normala fönster, och där saknas fönsterbrädor. Klas ska nog försöka fixa till en fönsterbräda i gästrummet så att det känns lite mer ombonat, vi tror det är just precis det som saknas. Jag försökte faktiskt ta en bild nu, men det är för ljust ute så det måste göras antingen på kvällen eller i gryning/skymning.

Nu till en del av alla de vackra fönster som finns här i Kairo:

Tre på rad med gemensam dekoration.

Modern variant av klassiskt snitt som släpper in ljus och utsikt.

Burspråk i modern tappning med klassisk design.

Fönster eller dörr? För liten för dörr, men ändå i gatuplan.

Från koptiska, dvs kristna delen av Kairo. 

Även det här från koptiska delen av Kairo.
Ser ni korsen i gallerverket som talar om att det är kristet?

Enklare variant av gallerverk.

Polisstationen på Citadellet.
När jag tog den här bilden trodde jag att polisen skulle komma och säga till mig,
men de kanske är vana vid turister. Stationen är nog också mest till för turisterna.

Inifrån Muhammed Alis moské.

Muhammed Alis moské.

Gammalt och slitet, men fortfarande vackert.

Fönster på vår lilla moské.

Avslutar med utsikten från sushi-restaurangen. Bakom den lilla rondellen ser ni
Alexandria Desert Road, de bilar som kör åt höger på bilden är på väg i riktning
mot Alexandria. På andra sidan vägen: Sahara.


Fler fönster mot världen hittar du här: Annika, Desirée, Lullun, Saltis, Aurorabuddha, Anne, Petra, Millan, Victoria, Anki, Cecilia, Nilla, Simone, Anna, Susanne, Lia, Leopardia, Anne-Marie, Marina, Ingabritt, MKB, Marie, Strandmamman, Barbamorsan, Ulrika, Jemayá, Nina, Kicki, Sparkling, Emma, Musikanta, Mia och nya den här veckan är Lena och Petra C och Mais oui.

Häng på du också i fredagstemat! The more the merrier!

34 kommentarer:

Emil sa...

Visst finns det mycket spännande arkitektur i Kairo! Synd att mycket inte underhålls.

Jag måste testa den där sushirestaurangen i Dandy mall nästa gång jag är där! Nu är biljetten bokad och betald, så nu är det bara att avsluta den här termninen och ladda inför Kairo!

Mia sa...

Vad många fina fönster. Helt plöstligt känns våra svenska väldigt fantasilösa och tråkiga! Kommer ihåg att jag tyckte om alla trädetaljer som fanns på dörrar och fönster när vi var i Egypten. Tyckte också att det var fascinerande att man helt plötsligt såg Sahara när man tyckte man var mitt inne i en stad.
Ha en bra helg!
Kram

Petra C sa...

Hej!
Jag är med! Fast jag har inte riktigt samma tolkning på fönster som du har.
Hälsningar Petra C

http://petracanberger.blogspot.com/2008/11/helg-r-mysigt.html

Marianne sa...

Hej. Vilka underbart vackra fönster. De gamla slitna har ju hur mycket charm som helst. Hm, nu blev jag påminnd om att försöka hinna putsa fönstren här hemma. Snart är det ju advent och då ska ljusstakarna upp i rena fina fönster./ Kram

londongirl sa...

Tack snälla för den här uppvisningen av vackra fönster! Det fanns ju hur mycket som helst att se här. :-)

Annika sa...

Vackra och ovanliga fönster! Allihopa!
Visst har gammalt och slitet sin charm!!

Petra H sa...

Vilka vackra fönster - och så många fönster!! Har du varit ute och tagit foto just med fredagstemat i åtanke eller hade du redan alla fotona (hönan eller ägget?? ;-))? Mitt favoritfoto är det med gardinen som hänger halvvägs ut.
Stor kram och lycka till med gardinerna!
PS Vi har inga fönsterbrädor i vår lägenhet :-(

Saltistjejen sa...

Helt underbara fönster!!!
OCH såååå EXOTISKA! Tycker allafall jag. Detta med just denna typ av galler och utsmyckningar känns verkligen väldigt exotiskt och liksom lite mystiskt. Man börjar gärna fantisera om vad som försigår innanför de där vackra gallren. Vilka som bor där och hur de har det.
Marianne, jag vet inte om jag har tid att posta ngt inlägg denna veckan heller på din Show and tell. TRIST! Men tiden räcker inte till, och jag har inte några roliga fönster att visa heller. Ev kan jag kolla gamla bilder lite och se om jag kan gräva fram ngt matnyttigt, men med tanke på att jag har en lång arbetsdag idag och att v får besök i ehlgen så kanske tiden inte kommer räcka till. Tyvärr.
Hoppas du får en skön helg!
Kramar!

Jemayá sa...

Underbara fönster - tack för den "exotiska titten", piggar upp för en som mest ser grått och färglöst utanför fönstren :).

Fritt ur hjärtat sa...

Exotiskt kanske man kan sammanfatta. Eller genialt designat! Säkert praktiskt för vad det är tänkt och otroligt snyggt med mina ögon sett. Utsikten i det sista är häpnadsväckande, bakom vägen en öken! Jag dånar!
Ha en bra helg!

Marianne sa...

Emil: KUL! När kommer du? Vi kan ju ses på Sushi Mori! Just det, måste ringa arabiskaläraren! Får göra det i morgon.

Mia: Ja visst är det fint med all snickarglädje. Men tyck inte att svenska fönster att tråkiga! Många som kommer till Sverige är helt fascinerade av just våra fönster som vi inte drar för utan att man kan se in och ut genom dem! I stora delar av världen är fönstren alltid fördragna!

Kram!

Petra C: Hej! Och välkommen både till min blogg och fredagstemat! Jag ska lägga till dig på listan och komma in och kika! Kul med olika tolkningar, det är just det som gör det så ... roligt!

Marianne i Sverige: Nej, men gav jag dig mer jobb nu? Det var ju inte meningen! Haha, jag torkade som vanligt av spisen i går kväll, och i dag var den helt täckt av damm. Jag tog några foton, får se om det blev något, i så fall lägger jag ut dem sedan. Så var glad att du inte har Sahara runt knuten!

Kram!

Londongirl: Tack själv! Och välkommen hit! Jag har "sett dig" hos många, men jag hinner ju aldrig läsa så mycket som jag vill. Suck! Du kan väl också hänga med på temat förresten?

Annika: Visst har det! Fast jag är rätt glad för att jag inte behöver städa i det där. Tänk att putsa fönstren med så små rutor! Eller det kanske går att ta bort gallren. Men så ska ju gallren hållas rena också ... VARFÖR funderar jag på det?

Kram!

Petra: Jag har egentligen alltid gillat fönster, önskar att jag hade varit lite modigare genom åren (och haft kamera ...) och tagit foton av alla möjliga fönster i alla möjliga länder. Några av de här fönstren fotade jag innan, och några efter jag kom på temat. Så både höna och ägg : )

Inga gardiner i kväll. Nu måste jag baka muffins (Desirées recept) till svenskfikat i morgon, sedan laga middag och sedan korrekturläsa kapitel ett som ska ut som "presskit".

Visst blir det fel utan fönsterbrädor! Klas pratar om att han ska fixa en till gästrummet. Lite sent för er del, men det kan ni ju fixa till på nästa ställe ni bor.

KRAM!

Saltis: Visst blir det lite Tusen och en natt! Har du läst The Map of Love av Ahdaf Soueif? Om inte, gör det! Så får du komma in bakom gallerverken ... En helt underbar bok, en av Petras favoriter också!

Det BLIR så ibland! Ibland hinner man bara inte. Jag hinner till exempel förmodligen inte in och kolla några fredagsteman i dag (måste baka muffins, laga middag och korrekturläsa och klockan är redan fem). Så är det ibland, IRL finns också. Konstigt nog : ) Hoppas ni får det jättemysigt i helgen med besöket!

Stor kram!

Jemayá: Tack själv! Men har ni inte fått snö? För du bor väl ganska långt norrut? Nä, nu får jag nog titta på kartan och försäkra mig om var Österbotten ligger, för visst är det där du bor? Nå, vi får hoppas på lite vacker snö snart så att det lyser upp!

Marianne sa...

Simone: Visst är det vackert! Och inte vilken öken som helst, det är världens största öken!

Men du får inte dåna! Det räcker med att vår turkiska granne svimmade i morse! Jag skickade honom till doktorn så han får bli undersökt.

Hoppas du har en bra fredag!
Kram!

Anonym sa...

Det här med fredagstema är jättekul! Trevlig helg!

Emil sa...

Jag tror du slår rekord i antal kommentarer! Hur många läsare har du i snitt på varje inlägg?
Biljetten är bokad till den 16:e januari.

Anne sa...

Vilka fantastiska fönster, det är ju inte bara fönster utan riktiga konstverk. Varför gå på museum och se på tavlor när man har konstverk direkt ute på gatan...
Jag tycker mycket om det med burspråket, att ett burspråk kan bli så vackert och utsmyckat.
Intressant det där med bakgrunden till galler framför fönstren.

Kersti sa...

Fantastiska fönster, så vackra. Ser fram emot att få se gardinerna.

Desiree sa...

Otroligt vackra fönster. Väldigt exotiskt. Interessant att gallerverket är till för att kvinnorna ska kunna gå fram till fönstret. Man får verkligen lära sig mycket av varandra som bor på olika ställen runt om i världen. Det där med fönsterbrädor eller att inte ha fönsterbrädor är samma här i USA eller iallfall i södern. Här har hemmen inte heller fönsterbrädor. Det är något jag personligen saknar. Kanske är det så att vi svenskar saknar sådant. Vill kunna ställa upp krukväxter och adventsljusstakar till exempel i fönstrena eller vackra små lampor. ha en underbar helg.

Suzesan sa...

Jag ser fram emot att få se GARDINERNA*fniss*
Ha en härlig fredagskväll
Kram
Susanne

Marianne sa...

Maisoui: Häng på du också! Hoppas du också får en trevlig helg! Själva ska vi på svenskfika i morgon.

Emil: Hehe, nej, jag tror att Annika (Life in the Suburb i länklistan) brukar ha allra flest kommentarer av de bloggar jag läser. Jag brukar ha mellan 130-180 läsare om dagen. Ibland färre och ibland fler, men där emellan är det vanligaste.

Intresseklubben har noterat den 16 januari! VÄLKOMMEN TILL KAIRO som jag bara älskar mer och mer för varje dag som går!

Anne: Visst är det så! Här är både konstutställningar och skådespel på gatorna varje dag, det finns så mycket att upptäcka. Verkligen synd att man inte får ta med kameror in på koptiska muséet, bara byggnaden är så vacker att man tappar andan.

Kersti: Hehe, ja, jag ser också fram emot att de blir klara. Suck. Att skjuta upp till morgondagen ...

Desirée: Visst är det fantastiskt så mycket vi lär oss av varandra! Och framför allt just det där med livsstilar och levnadssätt tycker jag är intressant. Sånt som är lite svårt att googla på. Sånt som man kanske inte ens kommer att tänka på annars.

Kan ni inte bygga fönsterbrädor? Klas säger att han ska sätta upp en i gästrummet (jo, en vacker dag kanske han gör det också), det borde ni också kunna göra? För det är verkligen trist utan. När de går ända ner till golvet går det ju inte, men visst är det fint att ha blommor och lite småsaker i fönstren!

I morgon ska vi på svenskfika och jag har bakat dina muffins. Jag tjuvsmakade och de är verkligen supergoda! Jag gjorde med jordgubbar i en sats och blandade blåbär, vinbär och björnbär i en sats.

Hoppas du också får en toppenhelg!

Suzesan: Haha, jo du ska få se dem så småningom. Jag är så trött på dem bara : )

Ha en skön fredag du också!
Kram!

DILA sa...

Vilka underbara fönster. Jag älskar detaljerna. Men håller med om att sikten går förlorad. Ha en trevlig helg!

Kram Dila

Emil sa...

130-180! Det är ju jättemycket!
Så du håller på att förälska dig i Kairo? Då rekomenderar jag en bok till dig. "Tre damer i Kairo : En personlig skildring av 100 år i Egypten" av Anne Edelstam. Läs den! Om du nu inte redan gjort det. Trevlig skildring av Egypten under en tid full av förändring.

Marianne sa...

Dila: Ja, visst är de vackra! Här finns så mycket vackert! Hoppas du också har en skön helg!

Kram!

Emil: Ja just det! Den boken! Den hade jag glömt! Den måste jag hitta! Jag fick den rekommenderad till mig redan innan jag flyttade hit, men sedan har jag fullständigt glömt av den. Tror hon är född här och att det var hennes mormor som flyttade hit och gifte sig. Någonting liknande.

Apropå det - har du läst The Map of Love av Ahdaf Soueif? Också den för hundra år sedan fram till i dag. Den är helt underbar.

Fröken Anki sa...

Verkligen vackra fönster! Kan bara instämma med alla ovan. Jag gillade burspråket, både det nya och det gamla. Tusen och en natt stämmer bra med min tanke kring de här fönstren.

Och de koptiska var också fina. Speciellt det översta av de två. Finurligt att gömma symbolen i mönstret. Men så var det väl ofta förr om man inte kunde visa sin tro öppet. Både från kristet och muslimskt håll.

Ska ta och kolla in den där boken du nämnde till Saltis.

Ha en skön helg du med! och lycka till med gardinerna.
kram

Anonym sa...

Yes, jag är med. Jag glömde nog säga det. Jag är med sedan förra veckan då det handlade om något så smarrigt som godis :-).

Barbamorsan sa...

vad spännande tänk att fönster kan se så olika ut beroende påvar man befinner sig. Fast det är klart de fyller olika syften och väder o vind spelar ju såklart in :)

Marianne sa...

Anki: Ja, läs den boken, den är helt underbar.

Jag är lite osäker här i Egypten, men jag tror nog att kristna och judar har haft det bättre i de flesta muslimska länderna än judar och muslimer har haft det i de kristna. Icke-muslimer fick betala högre skatt, men var fria att tro som de ville, de var ju trots allt Bokens folk. Det har blivit annorlunda för judar sedan Israel bildades, och naturligtvis har det nog gått i vågor, men generellt tror jag man kan säga så. Tror inte att kristna och judar har förföljts så som kristna har förföljt andra religioner. Kyrkorna är väldigt stora här, i Istanbul finns massor av kyrkor även om de inte var lika stora. Och när judarna kastades ut ur Spanien 1492 (har jag för mig) bjöds de in att bosätta sig i Konstantinopel av sultanen.

Så jag tror att det mer är utsmyckning än att dölja.

Ha en skön söndag!

Maisoui: Jaha! KUL! Jag ska lägga till dig på listan. Hade faktiskt en känsla av att jag missade att lägga till någon förra veckan, det kanske var dig jag missade? Det ska jag greja till!

Barbamorsan: Ja, det kan vara så enormt olika! Jag är lite ledsen för att jag inte hade kameran redan när vi flyttade till Istanbul, det är massor av foton jag missade där. Bland annat fönster.

Laura sa...

Vilket intressant tema! Om jag ska vara ärlig så är nog inte FÖNSTER det som jag först skulle tänka på om någon nämner ordet 'intressant', men du har lyckats göra det intressant, och det är ju det som jag beundrar så mycket! Vi har också galler för fönstren här i vår lägenhet i Istanbul, men de är inte alls intressanta, bara fula. :( Ett måste då vi bor på gatuplan.

Kram!

Marianne sa...

Laura: Tack! När man börjar titta och fundera finns det mycket som är intressant runt omkring en. Och det behöver inte alltid vara så himla exotiskt heller för att bli intressant. Ta ett vanligt fönster i en förort i Stockholm/Helsingfors/Istanbul, där kanske sitter en hund och tittar ut, det kanske är helt förbommat, vad finns bakom ...

Fredagstemana är så roliga för det är helt fri tolkning. Man kan visa hur fönster ser ut, vad man ser när man tittar ut, vad man ser när man tittar in, dekorationer, gardiner, fönsterglas, fönsterkarmar ... Variationerna är oändliga! Häng på du med!

Våra grannar (turkiska) har också galler för alla sina fönster, och deras hus är exakt likadant som vårt. Vi har inte ett enda galler. Jag tror grannfrun tycker det är jätteskönt med gallren för hon är lite rädd, och jag tycker det är en himla tur att vi inte har några. Jag är inte ett dugg rädd.

Kram!

StrandMamman sa...

Du har fått ihop fina bilder till ditt fredagstema!
Bättre sent än aldrig för min del - jag lade upp mitt inlägg i går kväll, välkommen att titta in!

Marianne sa...

Strandmamman: Tack! Ja ibland hinner man bara inte på fredagen, så är det. Jag kommer!

Musikanta sa...

Du är en helt makalös fotograf - men det har jag nog konstaterat tidigare. Fönstret som Petra också gillade är ett litet konstverk...

Jag är mer imponerad av ditt sätt att fotografera fönstren än själva fönstren. Jag kan inte hjälpa att de för mig känns som symboler för det kvinnorförtryck som fortfarande existerar inom i*sla*m...

Tyvärr hinner jag inte med fredagstemat denna fredag. Det vore bra med ett "veckotema" istället. Smycken hela veckan t.ex.

Fredagarna är ofta begravningsdagar för mig och då hinner jag ingenting annat och när jag kommer hem vill MM ha sällskap så då får jag ingen ro vid datorn...

Marianne sa...

Musikanta: Oj, tack! Men du, jag har mycket att lära som fotograf!

Visst förtrycks kvinnor i islam, men jag tror ärligt att det är en regions-kulturell företeelse snarare än religion. Om man ser på könsstympning till exempel, så ser man att alla kvinnor i ett område, kristna som muslimer eller med stark paganistisk tro, råkar ut för samma sak. Jag var på en tur med en kristen kvinna som guide, och hon talade mycket om hur farlig kvinnan var för samhället. Ortodoxa judiska kvinnor får inte heller visa håret, men de täcker sig med en peruk i stället för slöja. Hedersmord förekommer bland alla religioner i området, inte bara islam. Jag kan egentligen för lite om det här ämnet, men jag är ganska övertygad om att det är gamla kulturella traditioner som har tagits över av religionerna, och i dag ser vi det bara på det sättet. Många muslimska traditioner stammar t.ex. från judendomen.

Förstår att du inte hinner med fredagstemat på fredagar. Men du kan ha det som veckotema om du vill. Vem är det som säger att man måste göra det på fredagen? Du kan också göra inlägget och förprogrammera att det ska publiceras kl xx fredagen den yy.

Nej, nu måste jag nog gå och lägga mig en stund i alla fall.

Kram!

Anonym sa...

Kul att nån är glad och lycklig här i världen iaf...

Marianne sa...

Anonym: Jag hoppas att du också får dina stunder av glädje och lycka.