fredag 7 november 2008

Fredagstema Show and Tell: Godis

Fredag igen, och den här månaden är det jag som har bestämt vilket tema vi ska ha. I dag är det godis. Eftersom vi har besök av P som flyttade härifrån för några månader sedan har jag inte hunnit göra riktigt så mycket som jag skulle vilja, men så blir det ibland och IRL har alltid högsta prioritet. Så i dag har vi varit inne i stan och strosat lite, hon visade mig ett bra bageri som jag inte kände till sedan innan, och så har vi tagit det allmänt lugnt och ätit lång frukost, pratat och slöat.

Godis kan ju betyda olika för olika människor, jag har haft perioder i mitt liv när jag inte har varit sugen på sött godis, utan godis i form av oliver, ostar och smakrika salamikorvar. Men oftast är det choklad, salta fiskar, rosa skumsvampar, rabarberstänger, bilar ... jag tänker på.

Här är det då lite ont om smågodis, som det är runt om i världen. Jag förstår inte riktigt att smågodiskulturen har så svårt att sprida sig. Smågodis som är så gott. I Turkiet hittade jag i alla fall goda fruktkolor som jag ofta köpte, och ni kan ju tänka er så glad jag blev när jag hittade samma kolor här. Tofita och Kremini heter de, och finns i massor av olika smaker. Kremini är egentligen politiskt inkorrekt att äta i vissa kretsar eftersom det är ett så kallat "grönt" företag som producerar dem. "Gröna" företag i de här länderna har inte ett dugg med miljö och klimat att göra, utan syftar helt och hållet till den symboliska färgen för den dominerande religionen. Ett islamskt företag med andra ord. Men jag struntar i om det är korrekt eller inte att äta Kremini, för det är den godaste sorten!

Turkiska fruktkolor av olika sorter.

Kola är gott.

När det gäller amerikanska produkter är det inte bara McD och Cola som sprider sig runt jorden, även chokladsorterna når oss alla var vi än befinner oss. Skulle inte förvåna mig om man kan köpa Snickers i små byar på Himalayas sluttningar. Nå, gott är det, så det är ju bra att det finns här. Jag har nästan alltid en laddning olika chokladbitar liggande i kylen. Ja, här måste man förvara choklad i kylen största delen av året, annars blir det så kladdigt.

Schweiz är också med och tävlar i att sprida sin choklad över världen. Den sorten äter jag nog mest av.

Internationell men välkänd choklad.

Men allra, allra godast är ändå den svenska chokladen från det "svenska" företaget som är Mmmmm ... Under några års tid har jag haft mest sug på nougat, och då ska det vara Dubbelnougat och inget annat. Ja, jo, belgiska sjöfrukter går bra också. 

Dubbelnougat. Mmmm, säger jag bara!

Och nu skulle jag vilja gå in till alla fredagsbloggare och kolla, det var längesedan jag hann det, och det hinner jag inte i dag heller. Men, jag lovar, det ska jag ta mig tid till endera dagen!


Om jag har missat ditt namn, eller om du just har bestämt dig för att hänga med på fredagstemat, säg till så vi får in ditt namn också i listan!

31 kommentarer:

aurorabuddha sa...

Dubbelnougat! Ah, det har jag glomt bort att jag alskar!

Nilla sa...

Just det; dubbelnougat! Den är min favorit också! Sjöfrukterna med. Ha en fin helg.

Emil sa...

Om du ska köpa egyptisk godis så tycker jag Moro och Mandolin är bra. Moro är ganska lik snickers och mandolin är typ twix men till en bråkdel av priset. Som sagt så är det synd att inte lösviktsgodis har spridits i världen.

Anne sa...

Dubbelnougat och Toblerone, mums så gott.
Jag har många gånger tänkt samma sak, varför har inte smågodis spritt sig till fler länder runt om i världen. Det är ju så gott, finns både sött, salt, choklad, surt... Dessutom får man plocka och skapa sin egen mix, bara det är väldigt roligt. Kan det ha nåt med hygieniska skäl att göra, att det finns restriktioner för att sälja godis på det sättet? Å andra sidan, så säljs det ju lösviktsoliver, sallad och annat lösviktsgrej som sannolikt är svårare att hålla färskt och rent ur hygiensammanhang.
Fruktkolor är gott, jag åt goda sådana i Marocko en gång i tiden. De kanske påminner om de turkiska...

Annika sa...

Toblerone!! HUR kunde jag glömma den chokladen?
Den är ju så god!
Hmmm...JA, varför har inte smågodis spritt sig över världen som amris-chokladen har gjort? SKAM!!
Mer smågodis åt folket!!

Marianne, jag gillar verkligen dina teman!! SÅ bra! OCH inspirerande!!


KRAM!!

Petra H sa...

Visst är det konstigt att lösgodis inte finns i samma utsträckning utomlands! Och absolut inte samma kvalitet som i Sverige!
Men nej, Marianne gillar du verkligen de där äckelpäckliga belgiska sjöfruktschokladen? :-) Det finns ju mycket godare belgisk choklad - Godiva och Neuhaus... Men jag är egentligen inte någon större chokladälskare (men Toblerone är ju supergott) och när jag bodde i Belgien köpte jag bara belgisk choklad till familj och vänner när jag åkte hem till Sverige. Vi har förresten en Godiva-affär i San Juan!!
Gillar också annat godis som oliver, salami och CHIPS!
Kram

maisoui sa...

Tänk vad trist livet skulle vara utan choklad. Jag verkligen älskar choklad :-)

Laura sa...

Åh godis! Mmmm... :P Jag håller med dig om att Kremini är den absolut godaste fruktkolan, jag köpte (eller fick) faktiskt det idag, hallonsorten.. :P

Lösgodis är också jättegott då man får plocka åt sig vad man själv tycker om, men jag tycker att urvalet på lösgodis är mycket större i Finland än i Turkiet, här så är de dessutom ofta lite hårda då det inte är så många som köper lösgodis.. Så jag brukar alltid köpa en stooor påse lösgodis då jag är i Finland och ta med mig hit. :) Tyvärr så brukar den vara uppäten på mindre än en dag. :P

Ha en trevlig helg!

Kram!

Laura sa...

Åh godis! Mmmm... :P Jag håller med dig om att Kremini är den absolut godaste fruktkolan, jag köpte (eller fick) faktiskt det idag, hallonsorten.. :P

Lösgodis är också jättegott då man får plocka åt sig vad man själv tycker om, men jag tycker att urvalet på lösgodis är mycket större i Finland än i Turkiet, här så är de dessutom ofta lite hårda då det inte är så många som köper lösgodis.. Så jag brukar alltid köpa en stooor påse lösgodis då jag är i Finland och ta med mig hit. :) Tyvärr så brukar den vara uppäten på mindre än en dag. :P

Ha en trevlig helg!

Kram!

Fritt ur hjärtat sa...

Ja Toblerone! det tar jag också ibland, med magont som ett brv på posten.. Dubbelnogat tar jag aldrig! Däremot Guldnogat, den är nämligen laktosfri! Winernogat också! Tänk att något så gott går bra för oss som inte tål mjölk!

Jag borde nog emigrera, skulle må bra av lite mindre godis, även om glass och choklad är mina svagheter.
Ha en fin helg!!

Fröken Anki sa...

Åhhh dubbelnougat! Min favorit tror jag nästan. Eller ja, choklad är kanske mesta favoriten. Men dubbelnougat är det nåt speciellt med!

Trevlig helg!

Grekland nu sa...

Kan inte heller fatta varför inte lösgodis kan sprida sej över världen och t ex komma till Grekland. Jag lovar, jag skulle köpa och se till att affärerna gick bra...Och mmmm-chokladen, visst är den bäst!

Desiree sa...

Du har så rätt i att godis verkligen kan ha väldigt olika betydelser för olika personer. Jag är en chokladälskare av mörkchoklad. Men någon större smågodis konsument är jag inte och har hittills aldrig varit. Annars svag för glass just nu och vissa efterrätter och bakverk. Det var fina bilder du fått ihop. Kul att du har hittat några lokalproducerade kolor som du verkligen gillar. Ha en bra helg med din vän.

Fundersam Cecilia sa...

Dubbelnougat,gud så gott.Å så mumsigt det hade varit med en sådan nu.Belgiska sjöfrukter är också jätte gott....och Toblerone med.Det är farligt att läsa bloggar idag ;-)
Kram och Trevlig Helg!

Suzesan sa...

Gooodis!!
En dubbelnougat om dagen. Då förlänger det livet och blir glad.
Vad jag skrattade åt att du också gillade det. Hmm men det är väl inte många som INTE gör det. Godis. Mmmm. Snickers jag jag håller med. Det hittar man nog där...och överallt.
Fin blomma nedanför jisses så grann.
Hoppas din fredag har varit bra.
Sov Gott
Kram
Susanne

Marie sa...

Marabous choklad är ju såg god! Men IKEA gör ju sitt bästa för att sprida den också! :) Och lösgodis borde då också försöka sprida! men det är visst så att det är många som tycker det är ohygieniskt att folk ska plocka sitt eget godis...

hoppas du får en bra helg!

Emmama. sa...

YUMMIE! Jag gillar också dubbelnougat massor, det får det bli i jul! :)

Marianne sa...

Aurora: Å nej, påminde jag dig om någonting nu som du inte kan köpa! Så dumt!

Nilla: Min kompis P hade med sig ett helt lass, så nu har jag några dagar framöver!

Emil: Toppen! Det ska jag prova. Någon driftig affärsmänniska borde ta sig an lösgodisspridandet!

Anne: Det har bergis någonting med hygien att göra, men som du säger så finns det ju annat i lösvikt som dessutom blir förstört fortare än godis. Det kanske är en bissniss att slå sig på för någon som är driftig! Allra godaste kolorna är förstårs Hemkola hallon och lakrits ...

Annika: Finns det inte Toblerone i US? TACK, jag blir jätteglad för att du gillar temana! Vet du vad, när Karolina är stor får du ta dig an att sprida smågodiset över världen!

KRAM!

Petra: Haha, jag har tydligen missat någonting! Godiva alltså? Och Neuhaus? Godiva har jag ju sett men aldrig provat, men Neuhaus har jag mig veterligen aldrig stött på. Får hålla ögonen öppna. Fast sjöfrukterna är inte äckliga, bara om man äter ett kilo på en gång som en kille på jobbet gjorde : )

KRAM!

Mais oui: Ja det är tur att det finns choklad. Speciellt vissa dagar ...

Laura: Eller hur! Kreminis hallon är den absolut bästa! Mycket godare än Tofita. Var hittar du lösgodis i Turkiet? Det har inte jag sett någonstans! Jag köper också alltid med mig en stor påse godis hem, sedan gömmer jag den och så får jag bara några bitar varje dag så det räcker ganska länge för mig. Men nu har jag inget : (

KRAM!

Simone: Å nej, laktos! Vilken tur jag har som tål det! Men vilken tur att Guldnougaten och Wienernougaten är laktosfri! Det ska jag tala om för min svärmor, för hon är också laktosintolerant. Och smågodis måste du väl kunna äta också?

KRAM!

Anki: Dubbelnougaten är så mjuk och god, i alla fall när man är så där godissugen. Och jag har så barnslig smak.

Ingabritt: Du får börja importera lösgodis till Grekland! Slå upp en godisbutik i Naousa så måste alla andra greklandssvenskar komma dit för att handla!

Desirée:Tack! Jag gillar också mörk choklad, men det är mer på kvällen efter maten och lite så. Smågodis och nougat vill jag ha på dagen när jag jobbar eller slöar med en bok eller liknande.

Cecilia: Hahaha, ja det var kanske inte så bra ämne det här, alla blir jättesugna men bara de i Sverige kan göra någonting åt saken!

Suzesan: Ja, tänk om man kunde få en om dagen! PLUS smågodis. Visst är blomman fin, och det är så roligt att Ninni i Brasilien har samma blomma hos sig!

KRAM!

Marie: Önskar att Ikea kunde sprida lösgodis också, för när Klas åker till Grekland eller Istanbul hade han kunnat köpa med sig det till mig. Men, men, man får vara glad för lingonsylten och osten! Haha, vet du, om de tycker det är ohygieniskt att plocka sitt eget godis så slipper de! : D

Emma: Ja du ska ju hem i jul, då kan du passa på!

KRAM till er allihop och hoppas ni har en skön helg!!!

sus i dus sa...

njaaa, Toblerone är inte riktigt min grej. Gegget fastnar mellan tänderna lixom. Fruktkolor är rätt ok men de får inte vara för söta.

Du får koka dina egna kolor *sus tänder snillerblixten och fyrar av ett stort leende*
Hemmakolor är alltid bäst!
Ha nu en riktigt skön helg!
kramen!

Marianne sa...

Sus: Hemkolas hallon är bäst, och lakrits. Men du har ju rätt, jag kanske skulle ta och koka lite kola till jul! Och lite annat godis. Har en långsiktig plan på att baka chokladbiskvier också, men det är hysteriskt pilligt och tar massor av tid, så det har inte blivit av än. Men det är så gott och man tar dem direkt ur frysen och äter ... Mmmm

Ha en skön söndag, har är det vardag!
KRAM!

StrandMamman sa...

Tack Marianne för ett riktigt "gottigt" fredagstema den här veckan! Man blir bara så snål då man läser allas inlägg....!

Laura sa...

De säljer nog lösgodis på flera olika ställen, det gäller bara att hitta butikerna! :P Senast köpte vi lösgodis i en liten bakkal på Akdeniz Caddesi på väg upp till Fatih! Vi hittade den av en slump då vi egentligen skulle köpa näsdukar eller något helt annat därifrån! Men tyvärr så var godisarna rätt så hårda, hade nog varit där ett tag har jag på känn.. :S

Just nu i skrivande stund så sitter jag faktiskt och mumsar på Kremini ahududu! :P Jag blir liksom beroende av dem, det går inte att stoppa mig om jag har fått pappret av en, då äter jag upp hela stången på en gång!

Förra året så köpte Ahmet en hel låda med 25 stånger (tror jag, om det inte var fler) Kremini åt mig, det hade vi hemma i några veckor. Jag kan ju tala om att efter det så blev jag faktiskt lite trött på Kremini... :P


Kreminikramar frn Turkiet!

Laura sa...

STÄNGER, ska det förstås stå. :) Det heter ju inte godisstångar. :)

Ibland borde jag nog korrekturläsa mina egna texter, hoppar in stavfel och språkfel titt som tätt! :P

Truddelutt sa...

Vet du, igår när jag läste om ditt godis så blev jag så sugen på Dubbelnougat så idag när jag var och handlade så slank Dubbelnougaten ner i korgen helt av sig själv.

Marianne sa...

Strandmamman: Tack! Jag har inte hunnit in till dig än, men jag har gett mig den på att jag ska in till alla fredagsbloggare innan nästa fredag och kolla. Så jag är på väg!

Laura: Där ser man, jag hade inte tur. Jag gjorde samma sak en gång, fick dille på Kremini gräddkola och köpte mängder. Blev lite lätt trött på dem sedan.

Öptüm till dig och Istanbul!

Truddelutt: Tänk det är väl konstigt! I går slank det ner ett par byxor, en jumper och en väska för mig! Begriper inte att vissa grejor bara kommer springade och kastar sig på en så där!

puzzlan sa...

När jag var på Himalayas sluttningar (indiska delen) och var förbi byarna/säderna där. Så levde vi på cola, KitKat och mandariner (i försök att undvika magsjuka vilket lyckades). Inhemsk indiskt godis spm såldes i lösvikt inhandlade jag sista dagen på resan. Det var himmelskt gott och gör att jag längtar tillbaka och då ska jag inte vara så feg att jag spar det bästa till sist. :-)

Marianne sa...

Puzzlan: Hej! Och välkommen hit! Det måste ha varit riktigt häftigt att få uppleva Himalaya. En gammal dröm som jag inte vet om den kan gå i uppfyllelse eftersom man måste ha en del fysisk kondition för att klara det. Jag har i alla fall fått se bergskedjan från luften, från ett flygplan, och det var vidunderligt vackert. Du har rätt, man ska inte fega, och efter ett år här i Kairo borde magen vara så pass härdad att jag måste börja testa lite mer. Vem vet vad jag har missat?

Välkommen åter! Jag ska in till dig och titta också, men just nu hinner jag inte med mycket bloggläsande pga mycket jobb.

Inga-Lill sa...

Mmm,godis är gott! En sann gottegris jag är!

Inget går upp emot Svenskt godis! Men under min tid i Egypten så fanns det en choklad som var riktigt god och som påminde om Bounty.Det var en arabisk kopia om jag inte minns fel. Är ju några år sedan nu... hmm :-)

Gershy tror jag den hette, det var små snackbars,ljus choklad med kokos i mitten - mkt goda! De kanske finns kvar?

Marianne sa...

Inga-Lill: Ja, svenskt godis är bäst. Oslagbart bäst! Men nu har jag fått tips också om en chokladaffär som har belgisk choklad, så dit måste jag ju åka!

Har inte sett Gershy, men jag får hålla utkik efter både den och de som Emil tipsade om.

Mitt hjärta sa...

...mmm... ...choklad...

Marianne sa...

Mitt hjärta: Hej och välkommen hit! Visst är det gott med choklad! Hm, kanske ska ta och hämta lite och mumsa i mig!