måndag 28 juli 2008

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN DANIEL!


I dag är en stor dag, för Daniel fyller 12 år! I morse uppvaktade vi med presenter och sång, sedan fick han nybakade scones och i eftermiddag blir det självklart tårta. Middag ska vi äta på en Tex Mex-restaurang inte långt härifrån, för det har Daniel önskat sig.

Presenterna blev pengar, för Daniel vill köpa en ny framgaffel till sin cykel och det kostar ganska mycket. Cykeln är en Da Bomb som Daniel har att cykla dirtbike och freestyle med, ganska avancerat alltså. Det är backflip och olika sätt att hoppa och snurra. Farmor tror att hon har fattat det hela rätt. Duktig är han i alla fall och det ser svårt och lite läskigt ut tycker jag. Farmor är väldigt stolt!

fredag 25 juli 2008

Faraos dotter


Bilden är lite suddig eftersom det var mörkt inne i museet och jag hade inget stativ, men jag tycker den är rätt häftig ändå när Mathilda står vid de två gamla statyerna från Trappstegspyramiden i Saqqara. Statyerna är cirka 4600 år gamla. Mathilda är 8 år. Hon gick själv och ställde sig där, det tog en stund innan vi upptäckte henne.

torsdag 24 juli 2008

Det roligaste med trappstegspyramiden i Saqqara ...


... var självklart att äntligen få rida åsna. Vad åsnan tyckte om saken framgick inte, men det var kanske inte hans högsta önskan en het dag i öknen.

onsdag 23 juli 2008

Det bästa med Khan el Khalili ...


... var kattungarna som låg och diade i dörren till en affär.

Men ärligt talat tycker jag inte att det finns mycket att köpa där. Det är mest souvenirer, och när man kommer bortom turiststråken är det mest kläder och annat i färger, former och material som inte känns så intressanta. Jag vet att det finns hantverksdelar längre bak, men eftersom det inte direkt är raka gator längs fyrkantiga kvarter har jag inte lyckats hitta dit.

Mathilda köpte i alla fall två fina vita alabasterägg. Daniel ville inte ha någonting och jag köpte ett par påsar Egyptisk dukkah, en kryddblandning. Sedan åkte vi hem och BADADE.

tisdag 22 juli 2008

Det roligaste med pyramiderna ...


... var åsnorna som kom gående på gatan, alldeles själva utan någon husse eller matte. Kamel i bakgrunden.

I dag blir det Khan el Khalili, den stora basaren här i Kairo.

söndag 20 juli 2008

Baaaaada


Barnen ville bara en enda sak i dag: BADA! Så vi har tillbringat största delen av dagen vid poolen. Här på bilden gör Daniel en badbomb.

Jo, några fler saker ville de: De ville ha bananpannkakor till frukost. Tack Petchie för det receptet! Det gick hem kan jag säga! Och så ville de ha lunch. Hade alldeles glömt bort att barn vill ha mat hela dagen, så strax efter att vi hade ätit frukost fick jag frågan av Mathilda: "Vad blir det till lunch?" Farmor blev rätt ställd kan jag tala om, men trollade strax fram korv och potatissallad. Mellis gick bra med frukt och yoghurt och macka. Nu är jag förberedd!

I morgon blir det pyramiderna. Barnen har gått med på det mot löfte om att det blir BADA efteråt.

lördag 19 juli 2008

Världens bästa dag

I dag är världens bästa dag, för i dag kommer sonen med familj äntligen på besök! Klockan tre landar de på Cairo International Airport och då ska vi stå där. Jag kommer förmodligen bete mig som en otålig femåring innan de väl är ute ur pass- och tullkontroller.

Under två veckors tid ska vi sedan turista, slappa, leka och äta gott. Några närmare planer har vi inte gjort än utan tar nog dagen lite mer som den kommer.

Gårdagen ägnade jag i alla fall åt storstädning av gästrummen i källaren och eftersom det är stort som en ordinär svensk lägenhet tog det lite tid. Nu är det i alla fall fint och rent, även om jag har lite träningsvärk och diskbråcket i nacken inte riktigt gillade övningarna, men med lite vilja går allt.

Nu ska jag gå och göra en potatissallad som vi ska ha till middag, så kan jag ägna mig åt annat än matlagning sedan när de väl är här.

Och det kommer nog att bli ännu mer si och så med bloggandet de kommande två veckorna än det har varit när jag har jobbat intensivt. Så vet ni varför. Men jag återkommer, definitivt! Jag ser det här som min semester, så nu är det min tur att hoppa av glädje!
 

torsdag 17 juli 2008

Civilstånd och frukost

Tidigt i morse, kl 04.30, kom Maken äntligen hem igen. Så nu är jag inte gräsänka längre och det är jätteskönt. Det började bli lite väl tråkigt utan honom.

Så i morse fick jag lyxfrukost: Polarkaka med Bregott och Kvibille cheddarost.

PS. Det heter inte "civilstatus" det heter "civilstånd". Nu har jag ändrat i rubriken.

onsdag 16 juli 2008

Cassia bakeriana eller Cassia javanica


Tävlingen är avgjord! Ingrid är obestridd segrare som visste att det här är en Cassia.

När jag googlar för att fastställa exakt vilken Cassia det är blir jag lite osäker, på en del foton ser det mer ut som det ena och på andra foton mer som det andra, men en Cassia är det definitivt. Jag lutar dock åt Cassia bakeriana. På svenska blir det:

Cassia bakeriana - Dvärgäppelblomsträd, Rosa Cassia, Rosa Regncassia eller Önsketräd
Cassia javanica - Äppelblomsträd

Cassia är ett släkte ärtväxter med 530 olika arter av träd, buskar och örter. De växer i tropiska och varmtempererade områden, och de lockar till sig bin och fjärilar.

Onsdagsrecept: Morotsröra


Jag tänkte jag skulle fortsätta lite på det turkiska temat. I dag blir det ett väldigt enkelt recept på en morotsröra som är god att ha både på ett bufféburd eller som tillbehör till en köttbit. Passar utmärkt nu i grilltider.

Morotsröra

500 g morötter
2 dl avrunnen yoghurt, helst den lite tjockare turkiska eller grekiska. Kesella går också bra. (Süzme yoghurt på turkiska.)
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt

Låt yoghurten rinna av genom ett kaffefilter för att få den lite tjockare och för att få bort en del av det syrliga.

Riv morötterna och bryn dem lätt i olja. Låt svalna.

Pressa vitlöken i yoghurten, blanda ner morötterna och salta efter behag.

Serveras kall.

tisdag 15 juli 2008

Tävling!

Nu är det min tur att utlysa en tävling! Den som först kan tala om vad den här blomman heter vinner ... äran att lära mig namnet på den!

Och som Fritt ur hjärtat så riktigt påpekar behöver man se hur bladen och grenarna ser ut för att kunna tala om vad det är för blomma och träd. Så här kommer först en bild på grenarna, sedan på bladen. Och det är alltså frågan om ett litet träd, ungefär i storlek med ett äppelträd (tror jag). Bilderna är klickbara.




Mutter, mutter, jag måste försöka få tag i ett exemplar av Vivi Täckholms Flora of Egypt!

Till Nisse

Nisse, det är så här du ska göra:

cat
more cat pictures

Hälsningar från Stina, Tjorvan och Skrållan

måndag 14 juli 2008

Fastnade i nostalgi

Det började med att jag fick en gammal refräng i huvudet: "Vart tog den stygga lilla loppan vägen, ingen som vet, ingen som vet ..." Fråga mig inte varför, det har jag ingen aning om. Inga loppor så långt ögat kan se, vad jag vet. Nå, mer än den refrängen kunde jag inte, och jag kunde för mitt liv inte komma ihåg vem det var som sjöng eller när i världshistorien det var. Så jag fick googla. Det var inte alls någon ljus kvinnoröst som jag ville ha det till, det var Owe Thörnqvist. 1959.

Hittade texten. Men jag kunde inte komma ihåg hur resten av melodin var, så jag letade vidare. You Tube nästa. Men ingen loppa där inte. Däremot har jag nu vandrat genom Monica Zetterlund, via Joe Cocker och Woodstock till gamla Saturday Night Live med John Beluchi och Gilda Radner. Vet inte om det finns en enda människa mer än jag själv som kommer ihåg avsnitten med John Beluchi som imiterar Joe Cocker, Gilda Radners Nevermind och allt vad det var, men kul var det.

Och så hittade jag några japaner som gör en riktigt gungig blues:

Lycka

Lycka är en spinnande kattmage.

söndag 13 juli 2008

lördag 12 juli 2008

Katterna

Stina är storasyster

Tjorvan är mellansyster

Skrållan är lillasyster

Tur att man har lite sällskap här när man är gräsänka i tre veckor. Stina väcker mig på morgnarna, direkt när det börjar bli ljust. Lite väl tidigt enligt min åsikt. Tjorvan talar om när det är middagsdags. Och Skrållan kommer och hämtar mig med jämna mellanrum för att jag ska hålla henne sällskap när hon äter torrfoder som alltid finns framme.

Varje morgon när jag har duschat vill Tjorvan och Skrållan ner i källaren och leka. Då får jag öppna på deras dagis. Stina håller mig sällskap i arbetsrummet och ser till så att jag jobbar ordentligt.


fredag 11 juli 2008

Duvslag


Fotot visar ett av väldigt många liknande hus som man åker förbi när man kör ringvägen här i Kairo. Jag hoppas att det ser värre ut än det är, och jag tror det stämmer i de flesta fall. Jag tror att folk i princip bara bor där det finns fönster och jag tror avsaknaden av riktiga tak och snygga fasader beror på en lag som säger att man betalar fastighetsskatt först när huset är färdigbyggt.

På taket står en grönmålad bur. Det är ett duvslag av den sort som finns på ganska många tak här i staden. I solnedgången kan man se folk som står och viftar hem duvorna, som först cirklar några varv innan de väl flyger hem till husse. Duvorna har man här som vi har höns, de ska bli middagsmat.

Fotot är taget i farten genom bilfönstret, och målet var att få en bild av duvslaget. Senare i höst ska jag försöka företa en speciell duvslagsexpedition, för att få lite bättre bilder.

torsdag 10 juli 2008

Dadelpalm

Jag fick en fråga om hur dadelpalmens blad ser ut. Så jag passade på att ta ett par foton i kvällssolen. I bakgrunden syns vår lilla moské, och i hjärtat av kronan ser man dadelklasarna. Bladen ser lite grådammiga ut, jag vet inte om det är just damm eller om det är värmen som gör att de är lite torra. Snittet ligger på cirka 36-38°C varje dag nu, så det är väl mest troligt att det är värmen som torkar ut dem.


Award


Jag har fått en utmärkelse av Fritt ur hjärtat! Jag tackar ödmjukast!

Naturligtvis vill jag gärna skicka den här utmärkelsen vidare. De bloggar jag har valt är allihop engagerande och välskrivna bloggar illustrerade med fantastiska foton. Alla fem skriver så målande att jag ofta känner mig som om jag befinner mig på plats hos dem, jag blir rörd och glad och inspirerad av det de skriver. Jag skickar utmärkelsen vidare till:






PS. Adressen till bilden är: 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7WFAIQFeJyoukeM20YJicqDlaJEKGKnGZXBg80pGriZy8mfMaOXj94REgjzDJPaBYDhuN0sO0D9pkF7GBvZee9oDAeRbHOBGMmvQYEKjVvxS81ttnPh2PxyTFi9LS4judaxhUPlkHXIIY/s1600-h/Award.jpg

onsdag 9 juli 2008

Onsdagsrecept: Rispaket på sultanens vis

En av sultanens kockar i Topkapi-palatset.
Bilden lånad från www.turkish-cuisine.org

Jag tänkte bjuda på lite mer ur det turkiska köket, i det här fallet det osmanska. Hela den osmanska historien är oerhört färgrik och spännande och jag vill gärna dela med mig, men det får anstå till en dag när jag har tid att ägna mig åt det lite mer helhjärtat.

Det här receptet kommer från min goda vän V i Istanbul.

Rispaket på sultanens vis - Sarayi pilav
1 hackad lök
1 dl hackad torkad aprikos
1/2 dl torkade korinter
4 dl ris - samma typ som man använder till risotto
2 msk pinjenötter
1 kycklingbuljongtärning
4 dl kokande vatten
salt
peppar
2 dl finskuren stekt kycklingfilé
2 blad filodeg - yufka på turkiska
smält smör
skållade och skalade hela mandlar

Fräs lök och pinjenötter i smör. Tillsätt buljongtärningen, aprikoserna, korinterna, salt, peppar, riset och det kokande vattnet. Koka under lock på svag värme i ca 15 minuter. När riset är färdigt blandas kycklingbitarna ner.

Skär ut ca 15 x 15 cm stora fyrkanter ur filodegsbladen. Lägg en klick av riset i mitten av fyrkanterna och toppa med några skållade och skalade mandlar. Mandeloljan kommer att smälta ner över riset och ge en god smak. Gör små paket som penslas med smält smör (använd inte olja eftersom filodegen blir hård av det).

Grädda i 200°C cirka 20-25 minuter tills paketen fått vacker färg. Serveras varma, gärna med en kall yoghurtsås.

Afiyet olsun!


tisdag 8 juli 2008

Dålig förbättring

Jag kikade in på Tasteline i dag, de har gjort reklam för att sajten är ombyggd och ännu bättre än tidigare. Det lät ju bra.

För att se om det var någon skillnad när man läser ett recept och när man skriver ut det, gick jag in på "Hel kyckling". Ett recept jag valde på måfå. Jag måste säga att jag blev ganska besviken.

För det första har jag aldrig hört talas om "intervallånga". Jag kanske kan googla det och lära mig något bra, men när man läser ett recept bör nya begrepp förklaras någorlunda, alternativt bör redaktören hänvisa till ett ställe på sajten där man får det förklarat. Det är ju enkelt, det är bara att länka.

För det andra ska man "grilla kycklingen i (känt märkesnamn) ugn ..." Va? Jaha, och jag som har en ugn som heter Jollynox, då kan jag inte laga den här maten? De får gärna ha en reklamruta för olika produkter, jag förstår också att sajten måste betalas på något sätt, antingen genom reklam eller genom att jag betalar en avgift. Men mitt i texten på det här sättet? Nä, det betackar jag mig för.

För det tredje undrar jag vem receptskrivaren vänder sig till. Förutom "intervallånga" känns det som om läsaren ses som en otålig tonåring som måste ha det "lite trevligt" medan han/hon läser receptet. Varför inte göra det i serieteckningsform när de ändå håller på?

Och när jag ändå är i farten: Hemsidan är så tung att man får sitta och vänta i evigheter. Jag har ändå en förhållandevis snabb uppkoppling.

Nä, jag måste säga att jag tycker att Tasteline har blivit sämre.

måndag 7 juli 2008

FEL

Snubben i Packat och klart sa FEL! Han är på besök i Sarajevo och säger att spelet backgammon heter "shishi..." någonting på turkiska. Det gör det INTE alls.

Backgammon heter "tavla"* på turkiska!!!

Man tycker att de borde ta reda på fakta när de ska prata i tv.

*Uttalas med korta, rätt öppna a:n, inte som en svensk tavla som hänger på väggen alltså : )

Puss, puss

Här i Egypten pussar man varandra fyra gånger på kinderna. Man byter sida hela tiden. Inte puss puss och puss puss, utan puss, puss, puss, puss.

Män pussar på män och kvinnor pussar på kvinnor. Man korsar inte könsgränserna, om man inte är väldigt nära släkt förstås. Jag vet inte riktigt var gränsen går.

Lite roligt det där med hur många gånger det ska vara. I Turkiet var det tre gånger.

Hur många gånger pussar man i landet där du bor?

lördag 5 juli 2008

Fint besök

Jag hade riktigt fint besök i trädgården i dag. Upptäckte honom när jag var ute och matade Hasse-katten, han som bor i trädgården. Då satt den här vackra, röda trollsländan på vår yuccapalm som står i en kruka där ute. Trodde väl aldrig att han skulle sitta kvar och vänta tills jag kom tillbaks med kameran, men jo, han väntade så snällt. Och sedan var det nästan som om han poserade för kameran.

Han var så vacker med guldtrådar invävda i vingarna.




Bilderna är klickbara, men tyvärr kunde jag inte lägga in dem i stort format, det tog alldeles för lång tid.

Utmanad x 2

Jag har blivit utmanad på två olika saker, och nu är det verkligen dags att ta itu med det. Jag tar en i taget i den ordning jag har fått dem.

Utmaning nummer ett kommer från Marianne (i Sverige):

Vad skulle du vilja ge för order till omgivningen. Du får välja fem stycken.

Först hade jag tänkt ge en massa seriösa order, sådant som skulle göra världen bättre. Men det är så mycket och jag vet inte hur jag ska prioritera, så jag gör helt om och säger så här i stället:

1. Ta tillbaks de gamla tax-free reglerna, så att man kan handla tax-free när man flyger till London, Amsterdam eller vart som helst!
2. Vuxna är också duktiga hos tandläkaren och är förtjänta av en godisklubba! Ge mig godis när jag har varit hos tandläkaren!
3. Skaffa en sportkanal på SVT så att vi andra slipper se eländet!
4. Öppna ett Ikea-varuhus i Kairo NU! Med fullspäckad svenskshop!
5. Ge mig en kock som är tankeläsare och som vet precis vad jag är sugen på hela tiden och som kan laga mat bättre än någon annan!

Utmaning nummer två kommer från Desirée (i Alabama):

Vet inte vad det är för rubrik på den här, men vi kan väl kalla den Lite av varje.

Regler
- Skriv reglerna först.
- Svara på alla frågor.
- Skicka utmaningen vidare till sex andra bloggare.
- När du har gjort ett inlägg med ditt svar, tala då om det för den som utmanade dig.

Fem saker som fanns på din att-göra-lista i dag
- Jobba.
- Vattna blommor.
- Mata katterna.
- Mata Hasse-katten i trädgården.
- Laga mat.

Vad gjorde du för tio år sedan?
Hm, låt mig tänka efter. Det måste ha varit 1998, med andra ord. Det året åkte jag som en skottspole fram och tillbaks mellan Stockholm och Sofia eftersom Maken hade flyttat och jag bodde kvar.

Ställen du bott på
Vi kan väl ta det i stora drag och säga Stockholm, Helsingborg, Malmö, Sofia, Istanbul och Kairo.

Fem saker du skulle vilja göra om du var miljardär (observera att det är ganska futtigt att vara miljonär i dagens läge)
- Köpa en maffig lägenhet i Stockholms innerstad.
- Köpa en fin sommarstuga i skärgården, på en egen ö så att katterna kan skutta runt utan att jag behöver oroa mig och där det finns plats för fem hallonhäckar, med stooora goda hallon.
- Köpa en maffig lägenhet i Istanbul.
- Bara flyga bissnissklass : D
- Och så skulle jag bygga några barnhem och några skolor och se till så fler flickor runt om i världen fick en utbildning.

Personer du vill veta mer om
Då säger jag exakt så som Desirée sa: Alla som läser min blogg men aldrig kommenterar : ) Vem är du? Varför läser du? Vad är det som gör att du kommer tillbaka för att läsa om mig och mitt liv? Det skulle jag vilja veta! För ni är hjärtans välkomna allihop!

Jag skickar denna utmaning vidare till: Alla som vill och ingen som inte vill. Orsakerna till att jag inte nämner någon vid namn är tre:
1. Det finns många som inte gillar att bli utmanade, och de kan ju få slippa.
2. Båda de här utmaningarna har gått rätt många varv redan, så risken är att jag ger det till någon som redan har svarat på båda.
3. Majoriteten av bloggarna är på semester och kommer ändå inte att svara eftersom de bara har sporadisk tillgång till dator och Internet.

Dagens smoothie

Mango
Banan
Kiwi
Jordgubbar
Naturell yoghurt
En skvätt mjölk

Jag riktigt känner hur vitaminerna hoppar runt i magen.

Förresten tycker jag att "smoothie" är ett dumt lånord. Det stavas dumt och det blir konstiga ändelser: "smoothiesar" "smoothiesen".

Finns det något bra svenskt ord? Kom med lite bra förslag vad det borde heta om du inte redan vet vad det heter på svenska! Första pris är äran av att vara uppfinnare till ett nytt ord.

fredag 4 juli 2008

Tomatlåda


Hoppas alla som har semester har en trevlig semester.
Hoppas alla i Amerika har en trevlig 4th of July.

Själv bara jobbar jag. Men nu ska jag trösta mig med en färsk mango.

torsdag 3 juli 2008

Lite allmänt kvällspladder nu igen

I dag fick jag besök av en liten, liten ödla. Den satt i diskhon när jag kom ner i köket. Och när jag ser något röra sig på det där sättet, reagerar jag med reptilhjärnan (haha, pun intended) och tror att det är en kackerlacka. Så det är DÖDA som gäller för min del. Vattenkranen var ju närmast till hands så jag öste på med vatten på den lille stackaren. Som tur var upptäckte jag att det var en ödla och inte en kackerlacka, så jag stängde kvickt av innan vattnet blev skållhett. Och så fångade jag den med kaffekopp och pappersark och kunde släppa ut den i frihet. Den blev så tacksam.

I dag hade jag tänkt berätta om den muslimska heliga dagen som jag trodde var i dag. Men när jag försökte gratulera så mycket på Första dagen i profeten Muhammeds mors graviditet, för det var det jag trodde det var, fick jag höra att det inte var i dag man firade här i Egypten, det är först i slutet av juli. Märkligt. Jag vet ju att Ramadan kan skilja någon dag mellan olika länder, men så länge? Jag tror nu ändå att turken som anlitades för att översätta Regaip Kandili, som dagen heter på turkiska, inte riktigt hade koll på de olika heliga dagarna. För lite senare kom det fram att han översatte det till den dag jag ska berätta om den 29 juli.

Och jo, man gratulerar på sådana här dagar, ganska vanligt i andra länder även om man inte gör så i Sverige.

Men järnspikars då! Mitt i allt datorelände under gårdagen glömde jag lägga in ett onsdagsrecept! Jaha, det får bli en liten drink i dag i stället, det kan ju passa bra så här i semestertider när många tar sig något att dricka även till vardags.

Jordgubbsdrink

Foto: www.alltommat.se

Lägg ett par - tre frysta jordgubbar i glaset. Fyll på med lagom mycket brun rom (vit går också bra). Pressa en lime eller två och häll juicen i glaset. Lägg i en limeklyfta också. Fyll på med fruktsoda. Is behövs inte eftersom jordgubbarna är frysta, och de tinar lagom tills man har druckit upp drinken, och då får man ett gott tilltugg, eller eftertugg.

Receptet hittade jag hos Allt om mat, fast jag följer det inte så noga med centilitrar och jag pressar hellre en lime än köper den färdigpressad på flaska.

Och så slutar jag med en liten hjälp till FRA. Det här inlägget innehåller följande farliga ord: döda, frihet, muslimska, heliga, profeten, Muhammed, Ramadan, Regaip Kandili (och det namnet får ni på FRA kosta på en egen översättare för att få tolkat).

Skräpigt på gatan

Välkommen hem!

Min kära lilla MacBook är nu hemma igen. Frisk och kry efter operationen i går. Inga arabiska tecken på tangentbordet, de letade tydligen fram ett med bara det engelska systemet. Lite synd kanske, hade varit exotiskt att ha ett annat skriftsystem i dagliga livet.

Och allt funkar som det ska. ÅÄÖ finns där de ska, nu gäller det bara att aldrig titta på tangentbordet för att hitta dem. Övriga bokstäver sitter på samma plats som de svenska, det är bara skiljetecknen som är flyttade. Undrar varför det är så. Varför kan inte hela världen ha samma system på var frågetecknet, procenttecket etc sitter? Märkligt det där.

Hehe, var lite orolig ett tag för att de skulle ha ändrat systemspråket till arabiska, för hur hade jag då burit mig åt för att ändra tillbaks. Det är ju inte så att man ens kan gissa sig till vad det står och var man ska trycka. Hörde talas om någon som under en demonstration visade att man med ett musklick kunde ändra till kinesiska ... Sedan var den demonstrationen över, för han kunde inte hitta tillbaks till engelska. Det kanske bara är en skröna, men jag tänkte på det. Ingenting var ändrat här, som tur var.

Kaffet står nu på ett bord VID SIDAN AV skrivbordet.

onsdag 2 juli 2008

Hoppas de inte har några katter på Apple Center i Kairo

cat
more cat pictures

FRA: Riksdagsledamöterna svarar - det gör jag med

Jag anslöt mig till Expressens upprop härom dagen där man kunde mejla till riksdagsledamöterna och protestera mot FRA-lagen. De har börjat svara. Här kan ni se ett mejl jag fick i dag, och nedanför mitt svar till honom. Det är lite kul det där med att han inte gillar att man inte skriver personligt författade protestbrev. Eller tror ni att han har knåpat ihop just det här brevet till just mig, och att alla andra hundratusentals som också anslöt sig till uppropet får andra svar?

Från: Roger Tiefensee

Hej,

Tack för ditt mejl om FRA. Det är lite synd att du inte skickar ett
personligt mejl utan använt dig av Expressens massmejl, eftersom det
innehåller felaktiga påståenden. Ett mejl mellan två svenska användare
kommer inte som Expressen påstår att "avlyssnas av FRA" oavsett om
det skulle passera landsgränsen.

Inrikes trafik förmedlas utan att den som kommunicerar kan påverka hur
detta sker. Operatörerna väljer vanligtvis den billigaste transportsträckan
vilket kan medföra att inrikestrafik kommer att gå över landets gräns och
tillbaka. Därför kan det inte helt uteslutas att inrikestrafik rent
tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA. Det innebär dock inte att
trafiken får inhämtas - för det krävs att trafiken är relevant för svensk
utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik eller för kartläggning av yttre
hot mot landet. Om sådan trafik ändå skulle hamna i FRA:s system finns
tydliga bestämmelser om förstöring av kommunikation som saknar relevans för
signalspaningens ändamål.

Om du har andra frågor du vill ha svar på kan du titta på dessa frågor och
svar som finns på regeringens hemsida.
http://www.regeringen.se/sb/d/3013/a/78411
Mvh / Roger

Mitt svar till Roger Tiefensee:

Hej Roger!

Tack för ditt svar, även om jag inser att inte heller det är personligt författat till just mig. Följande är dock personligt författat av mig, ägnat just dig.

Jag är svensk. Men eftersom min make är utskickad av ett svenskt företag och vi bor i Egypten, innebär det att alla mejl jag skickar till mina svenska väninnor går via FRA. Det är inte särskilt lustigt att veta att vissa personliga tankar och känslor hädanefter kommer att kunna läsas av obehöriga, helt lagligt.

Svenskar höjer ofta rösten när det gäller yttrandefrihet och tryckfrihet i andra länder. Varför gör vi det? Jo, därför att vi anser det vara en mänsklig rättighet. Men FRA tillsammans med det senaste förslaget i EU från Marianne Mikko, där bloggare ska registreras och kontrolleras, innebär att vi i framtiden har både censur, åsiktskontroll och begränsad tryckfrihet.

Som boende i Egypten vet jag vad det innebär att inte ha rätt att uttrycka sig fritt och privat. Jag anser att FRA kränker de mänskliga rättigheterna.

Bästa hälsningar
Marianne

Farbror doktorn

Jaha, nu ligger min MacBook på sjukhus över natten. Kom just hem efter att ha lämnat av den för operation i eftermiddag. Den ska få en ny översida. Så nu får jag ett engelsk-arabiskt tangentbord. Hur nu det ska gå, det gäller att inte titta på tangenterna när man skriver i fortsättningen.

Innan vi åkte in brände jag ner alla foton på cd, så nu är de räddade. Och många ligger ju på Picasa också, där lär jag förhoppningsvis komma åt dem under lång tid framöver.

På hemvägen blev det totalstopp när vi kom till Alexandria Desert Road, det var en lastbil som hade vält ut hela sin last alldeles före vårt bostadsområde. Som tur var kände chauffören till en annan väg, där hade jag aldrig åkt tidigare. Så vi tog oss snabbt förbi denna jättekö på några kilometer, skönt det.

Resten av dagen kommer alltså att gå åt till att slita vid den här gamla pc:n. Måste jobba!

tisdag 1 juli 2008

Myrornas krig

Jag har nyss utkämpat ett större slag mot en armé minimyror. Det var mitt eget fel, jag hade låtit ett nougatomslag ligga kvar på skrivbordet. Plötsligt upptäckte jag en hel vandringsled tvärs över skrivbordet, fram till nougatpapperet.

Fram med dammsugare, hårspej och papper.

Jaha. Jag utgick med segern. Alla myror förolyckades i strid. Men jag har lidit vissa förluster själv också. Jag hade nämligen ett helt glas latte stående på skrivbordet. Det spillde jag så klart ut över datorn.

Datorn lever, men har förlorat ett vitalt organ. Bokstaven ä. Nu får jag skriva ¨+ a = ä.

Jag hoppas att det här blir den enda krigsskadan för mina styrkor, och att datorn verkligen överlever i långa loppet. Boken jag håller på att jobba med har jag skickat som säkerhetskopia till en kompis och dessutom lagt på en minnespinne. Så den klarar sig tack och lov så jag slipper göra om allt. Och jag har en helförsäkring på datorn, problemet med den är bara att det är i Sverige ...

Inga fler drycker på skrivbordet i framtiden. Den enda dryck som hädanefter är tillåten är vatten i flaska med skruvkork. Alla andra drycker måste stå på ett bord vid sidan av.

Hoppas ni har en bättre tisdag än jag.
Uppdatering: Snyft. Min kära MacBook är allvarligt sjuk. Den blöder kaffesump emellanåt och nu är det fler tangenter som inte fungerar. Så den får vila och jag försöker begripa mig på min gamla laptop som visserligen fungerar, men det är en pc och seg och ... Jag hoppas MacBook överlever.