onsdag 21 januari 2009

Onsdagsrecept: Chocolate chips och kokostoppar

Onsdag i dag, en dag jag har ägnat åt att läsa ikapp på en hel del bloggar. Men nu är det hög tid att lägga ut ett onsdagsrecept, annars hinner det väl bli torsdagsrecept. Jag tänkte fortsätta på småkakstemat eftersom det är det som sysselsätter min lilla hjärna de här dagarna. Förra veckan fick ni recept på hallongrottor och kolakakor. Dessutom har jag nu bakat marmorerade kakor som var alldeles för krångliga, havrekakor som blev goda men ändå inte så bra eftersom havregrynen är mycket grövre här än i Sverige, kardemummakaka, kokostoppar och chocolate chips. Alla kakor blev väldigt goda, men det är å andra sidan svårt att misslyckas med smör, socker, ägg och choklad.

Chocolate chips cookies (från arla.se)
De här är snabba och lätta, just vad jag är ute efter. Det blir 18 stycken enligt receptet, men jag fick cirka 35 stycken eftersom jag gjorde dem mindre. En kaka som den här ska vara en munsbit, inte en måltid.

100 g smör
1 dl strösocker
½ dl farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad – ju bättre choklad dess godare kakor

Stora klumpar av chokladen blir gott.

Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret långsamt i en kastrull, ta det från värmen så fort det har smält och låt det svalna. Om smöret är för varmt smälter chokladen ut i smeten.

Hacka chokladen grovt. Rör ner socker, farinsocker och ägg i kastrullen med smält smör. Blanda bikarbonat, salt och vaniljsocker i mjölet och rör sedan ner det i smörsmeten. Rör till sist ner chokladen.

Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper, men lägg dem inte för tätt eftersom de flyter ut under gräddningen. Enligt grundreceptet blir det lagom med cirka 9 kakor per plåt, men jag fick plats med cirka 15 stycken per plåt eftersom jag gjorde dem mindre.

Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter (kortare tid om du också gör mindre kakor). Låt kakorna svalna på plåten.

Gyllene godis.

Kokostoppar (från arla.se)
Även de här är jättelätta, bara att röra ihop, klicka (och klicka kan vi i datoråldern), grädda och ät. Det blir 15-30 stycken av den här smeten, jag gjorde små och fick därmed fler. Perfekta för glutenallergiker och gör man dem själv är man absolut säker på att det inte finns något mjöl i.

50 g smör
2 medelstora ägg
1 dl strösocker
200 g kokosflingor
rivet skal av 1 lime eller ½ citron

Ser nästan mer ut som en påskkyckling än en blivande kokostopp.

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt kokosflingor, limeskal och smör. Rör ihop till en smet. Låt stå drygt 10 minuter så sväller kokosflingorna och det blir lättare att få till toppiga kakor.

Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper (vad vore livet utan sådant papper?) och forma till toppar med hjälp av två skedar. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter för stora och cirka 10 minuter för små toppar tills de är gyllene.

Svårt att låta bli att smaka.

Om man tycker om choklad kan man med fördel doppa dem i smält choklad. Låt dem kallna först. Även här gäller att bättre choklad ger godare kakor. Jag tycker det är lättare att smälta chokladen i vattenbad än i mikron, då håller sig chokladen mjuk och fin om man låter skålen stå kvar i vattenbadet tills man är klar. Och så har man koll under hela smältprocessen. Men det är ju en smaksak vilket man tycker är bäst.

Ett berg av kokos och choklad.

18 kommentarer:

Petchie75 sa...

Åh, vad goda kakorna ser ut!! Jag hoppas bli bjuden på många goda småkakor av mormor nästa vecka... som efterrätt efter stekt sill-lunchen som jag har beställt ;-) Stekt sill är något jag ALDRIG åt före hösten 2007 när jag bad mormor göra den rätten (varför vet jag inte!?) och det var ju hur gott som helst!
Kram och fortsatt trevlig onsdag!

KARLAVAGNEN sa...

Så coolt med lime i kokostopparna!

Marianne sa...

Petra: Du kommer säkert att få så mycket kakor att du storknar! Det är jag övertygad om. Stekt salt sill är jag inte så förtjust i, då ska det vara stekt inlagd sill. Men det gillar jag. Jag har också börjat fantisera om all mat vi ska äta när vi kommer till Sverige ...

KRAM!

Karlavagnen: Det var gott, men nästa gång ska jag nog ha lite mer lime i. Kul med de små gröna prickarna också.

Kerstin sa...

Det ser förföriskt gott ut. Jisses vad jag blir sugen på kakor. :)
Ha en fin kväll.

Suzesan sa...

Herrejisses du gav väl bort dem haha. Såna hade jag ätit i ett nafs. FINA KAKOR!
Bra jobbat Marianne. DE första där ska jag göra de såg ut att vara i min size/Smak menar jag förstås. Åhhh ni ska snart hem till Sverige ja just det ja.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

Petchie75 sa...

Inte salt sill, färsk sill (tror jag det är)... Stekt salt sill har jag nog aldrig ätit.
Aha, det gröna i kokostoppen är alltså lime, intressant!
Kram från ett mörkt och ösregnande PR...

Anne sa...

Du milde vad gott det ser ut, jag blir väldigt sugen på chokladkakorna. Jag håller för övrigt med dig, det är bättre med kakor som ska vara som små goda munsbitar och inte stora som tefat.
Börjar dina provbakningar ge besked och att du nu vet exakt vad du ska göra för bakverk när det väl är dags för kalaset?
Kram!

Emmama sa...

VAD GOTT! Här är man ju väldigt inne på biscuits (som jag just nu inte kan stava, tror jag) och jag kan bli sååå sugen på kokstoppar och punschpraliner ibland.. Nu gjore du min längtan äääännu större.. :) Kram!

Desiree sa...

Farligt smarriga bilder igen Marianne :-)
Är det någon av dessa som kommer att finnas med på svärmorskalas?
Kram

Marianne sa...

Kerstin: Jag får ha någon nyttig variant nästa vecka : ) Å andra sidan är ju choklad nyttigt. Ägg också. Och kokos. Lite fett måste vi ha och hjärnan behöver socker. Lime är fullt av vitaminer. Ja men, det här ÄR nyttiga kakor! Bara att vräka i sig : D

Ha det gott!

Suzesan: Jo då, jag förser Kontoret med kakor så Klas har börjat protestera och tycker att det blir för mycket. Men jag tröstade honom med att det kommer säkert dröja ett halvår till nästa gång. Inte länge kvar tills vi åker, den 6 februari bär det av.

Kram!

Petra: Aha, ja det kanske är gott, det har jag nog inte ätit. Med löksås va? Sill är gott. Strömmingarna är så små att de har lite för mycket ben för mig, men de har god smak. Så stekt sill måste väl vara någonting liknande eftersom det är samma fisk fast större.

Så det regnar hos dig nu? Här har det bara regnat fyra gånger sedan augusti.
Kram!

Anne: Jo, jag har nog bestämt mig ungefär nu. Ska provbaka drömmar och en sorts mördegskakor också innan jag bestämmer mig helt. Nu har jag fått hjorthornssalt så att jag kan göra drömmar. Jag får lägga ut en lista sedan på vad det blir, måste bestämma snittarna också, men det har jag nog klart också. Rapport kommer : )

Kram!

Emma: Kokostopparna kan du och Gustav lätt fixa till. De är så enkla att de är bra för barnbak. Möjligen att chokladen blir lite för varm så att barnen kan bränna sig, men man kan ju hoppa över den.

Kram!

Desirée: Jo, kokostopparna definitivt. Är inte helt hundra på chocolate chipsen än, om de är för "moderna" för ett 80-årskalas som jag har tänkt mig som lite svensk-klassiskt. Rapport kommer!

Kram!

Anonym sa...

Rena sömnpillersinlägget! Ja, menat på ett snällt sätt alltså, för jag klarar ju inte recept. Än. Men jag håller på och tränar för fullt!

"Jag är inte trött, jag kan baka. Jag är inte trött, jag kan laga mat."

Marianne sa...

Matilda: Om du har svårt att sova någon natt kan du ju alltid ta till en kokbok : )

Du kan ju baka. Du har lärt mig baka de där goda småkakorna för ett tag sedan. Och du brukar ju baka sockerkaka. Det var faktiskt du som fick igång mig på att baka när jag tänker efter, för du skrev om socker kaka! Som det kan va : D

Det blir kameler i dag.

Anonym sa...

Ja, det har du rätt i, men när jag äntligen kommer mig för att baka sker det alltid efter eget huvud. Jag blandar bara ihop en massa grejs. Konstigt nog blir det oftast bra!

Jag tänkte skriva lite i debatten i ditt inlägg igår, men det får kanske bli senare eftersom jag haft tankarna på annat håll idag. Intressant att läsa ändå, vad alla tycker.

Marianne sa...

Matilda: När det gäller mat kan jag slänga ihop lite vad jag tror går bra ihop, men inte när jag bakar. Då är jag superpetig med att följa receptet. En vacker dag kanske. Men jag tror det beror på att bakning handlar så mycket mer om kemi än matlagning, med jäst eller bakpulver och mjölmängder.

Skriv du i debatten när och om du känner för det. Jag gillar debatter, men det tar tid! Nu måste jag ner och röra i grytan igen.

Anonym sa...

Nej, men gud så gott! Vilka fina bilder du har tagit på godisverken.

Marianne sa...

Mais oui: FÖRLÅT att jag inte har svarat förrän nu! Ibland blir allt så rörigt så jag tappar bort saker och ting. Det var INTE meningen att negligera, bara så du vet.

Tack! Jo, det blev jättegott. I morgon ska jag försöka mig på mördegskakor och drömmar.

Kram!

Bakrecept kakor bullar recept scones bakverk sa...

Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på här i hemmet! Kokostoppar är nämligen bland de bästa bakverk jag vet. :)
Fin blogg du har förresten, Kram!
Kokostoppar cocostoppar recept

Marianne sa...

Bakrecept: Hej och välkommen hit! Och TACK för dina fina ord! De här topparna blev jättegoda, hoppas du kommer att gilla dem!

Jag kommer och kikar hos dig.
Kram!