onsdag 14 januari 2009

Onsdagsrecept: Kolakakor och hallongrottor

I dag är det onsdag (jo, jag håller reda på dagen i dag) och dags för onsdagsrecept. Det har ju varit lite vilande över alla helger, men nu är det hög tid att dra igång det igen. Jag har bara så dålig koll på vilka som är med - säg till hos mig eller Petra så kan vi göra en lista med länkar precis som för fredagstemat, det blir lättare att hitta alla recept då.

Eftersom jag planerar inför min kära (jag har verkligen haft tur) svärmors 80-årsdag tänkte jag dela med mig av lite kakor som jag har provbakat. Det duger ju inte att stå där i sista minuten med mängder som ska bakas och upptäcka att det inte var så gott eller att det var för krångligt. Så i dag har jag bakat kolakakor, hallongrottor och marmorerade småkakor. De marmorerade småkakorna är nu strukna från listan, för det var för krångligt. Just nu ligger degrullarna i kylen och ska ligga kvar några timmar till eller till i morgon när de ska gräddas, bara en sån sak. Nej, jag får snoka reda på någon annan sort. Tips mottages tacksamt.

Kolakakor och hallongrottor var däremot enormt lätt och blev så gott, så gott. Båda recepten kommer ur boken Hur du lyckas i köket av okänd författare men utgiven av Milda. Jag använder dock inte margarin i vare sig bak eller matlagning, det blir mycket godare och nyttigare med naturliga råvaror tycker jag och margarin kan knappast kallas naturlig råvara.

De här två recepten är så enkla att ett barn kan baka.

Smör och socker.

Kolakakor (ca 40 stycken)
100 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C (347°F enligt min omräkningstabell).

Rör rumstempererat smör och socker poröst i en skål för hand eller med elvispens vispkrokar.

Tillsätt vaniljsocker, sirap och mjöl blandat med bakpulver.

Arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i 3 delar och rulla ut bitarna i ca 40 cm långa stänger.

Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem lite.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills de är ljusbruna.

Skär längderna i sneda bitar ca 2 cm medan de är varma.

Låt kakorna svalna på plåten.

Kolakakorna under utplattning. De breder ut sig en del under gräddningen. Och ja, jag fick till fyra längder i stället för tre och det blev 60 kakor. Passa på för det går snabbt från perfekt gräddade till brända. 

Kolakakor.

Hallongrottor (24 stycken)
125 g rumstempererat smör
3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning: 1/2 dl fast hallonsylt (det hade inte jag, tog i stället fryst hallonpuré)
Dekoration: florsocker

Sätt ugnen på 200°C (392°F)

Rör rumstempererat smör och socker poröst.

Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det i smörblandningen och arbeta ihop till en deg.

Forma degen till en längd och skär den i 24 bitar. Rulla bitarna till kulor och lägg dem i små pappersformar. (Det gjorde inte jag för degen var för kladdig. I stället tog jag små degbitar och rullade till bollar direkt. Precis som när man gör köttbullar.)

Gör en fördjupning i varje boll och lägg i en syltklick. Ställ formarna på en plåt om du inte redan har gjort det.

Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter.

Sikta över florsocker när kakorna har kallnat.

Hallongrottor i vardande.

Hallongrottor på väg in i ugnen. Jag tog en liten mockasked och gjorde grop med, det blev lagom stor grop. Och jag tar alltid dubbla formar, för jag har varit med om att muffins etc trycker ut formen så att det blir en utrunnen kaka i stället för att hålla formen.

Hallongrotta.

20 kommentarer:

Emmama sa...

Men oj vad gott! Och tipset om dubbla formar tar jag verkligen tacksamt emot, du ar ju smart som en uv! :) Tack for det! Nu ska jag jobba lite till.. :) Kram!

Petchie75 sa...

Mums, vad gott det ser ut. Kolakakor brukar min mamma baka, de ar supergoda! Maste nog paminna henne att gora Os favoritskorpor (receptet publicerade jag i somras) nar vi kommer hem... jag har ju redan bestallt oxrullader och varmrokt lax sa han far ju ocksa ha nagot att saga till om :-)
Harligt med en snall svarmor, det ar inte alla forunnat. Min svarmor AR snall men bara lite intensiv ibland och lite bitter pa livet + att det ar lite av en kulturkrock svensk svardotter och spansk svarmor (hon gar inte pa langa vagar att jamfora med min mor)...
Stor kram - mitt onsdagsrecept kommer om nagon timme!
PS Anvander Os nya dator utan svenska prickar...

Marianne sa...

Men vad duktig du är. Jag blir jätteläskad. Jo matlusten har kommit tillbaka och i natt kände jag att den hemska hostan är på väg att ge med sig. Nu är det bara orken kvar men den är bättre idag. Ringde doktorn idag som sa att det tar två - tre veckor innan en lunginflammation läks ut. Han bad om ursäkt att jag inte fått nåt läkarintyg men skulle skicka ett. Så snart börjar det nog klia i fingrarna här. Då ska det både bakas och städas. Dammråttorna efter julen ligger som bomull kring mina fötter.
Och JA jag vet att jag inte ska börja för tidigt. Jag lovar. Jag ska verkligen njuta lite av ledigheten jag inte fick också.
Kram kram

Kerstin sa...

Åh, det där är så goda kakor. :) Kolakakorna bakade jag för ett tag sedan och de försvann i ett nafs. Maken "hittade" dom. ;)
Det är kul att baka kakor, bara recepten stämmer. Jag bakade före jul och hittade ett recept som såg bra ut. Katastrof! Fel i receptet gjorde att de flöt ut i läskiga pölar på plåten. Likadan kaka, nytt recept och så är det receptet fel också!! Hur stor är sannolikheten? Tredje försöket med ännu ett recept och då äntligen lyckas det. Men då var jag trött på de där kakorna.
Hoppas att det går bättre för dig. :)
Ha en fin dag.

Saltistjejen sa...

Vd du är duktig som provbakar!!! Jag är ofta för lat för det så jag gör ofta bara "gamla invanda" recept eller så kör jag riskfyllt genom att baka eller laga nytt till gästerna direkt...
Dina halongrottor såg sjukt fin aoch goda ut!
Mmmmm!

Saltistjejen sa...

Vd du är duktig som provbakar!!! Jag är ofta för lat för det så jag gör ofta bara "gamla invanda" recept eller så kör jag riskfyllt genom att baka eller laga nytt till gästerna direkt...
Dina halongrottor såg sjukt fin aoch goda ut!
Mmmmm!

Desiree sa...

Mums Marianne, ser jättegott ut! Underbart med typiskt svenska recept precis som även Petra valt idag. Just småkakor är tydligen typiskt svenskt. Jag köpte en underbar bok nu när jag var hemma som handlar om våra svenska traditioner under året och med jättefina bilder och recept. Blir väldigt sugen på just hallongrottor känner jag nu. farligt att sitta här och kolla in dina mumsiga bilder. Ha en bra onsdag.

Ninni sa...

Oj vad fikasugen jag blir! DEt är ju ruskigt gott med småkakor bakade på smör. Jag använder aldrig margarin längre varken i matlagning eller bakning. Ska jag göra mig till och baka så ska det vara fina råvaror.
Bondkakor och havrekakor med russin är mina favoriter, men de är ju inga "finkakor".
Krya på dig!

Ninni sa...

Hej igen, såg att du letade fotokurs...hör av dig om du hittar någon som startar NU. Jag är också intresserad.

Marianne sa...

Emma: Så glad när jag kan hjälpa till. De här kakorna är så enkla så det är nog något som alla barn på ditt jobb skulle uppskatta - ja för att inte tala om Gustav förstås. Om du byter ut hallonen till banan i några kanske Mwaniki också äter?

Kram!

Petra: Visst är det gott! Du vet väl att du kan göra roulader av lövbiff? Jag brukar göra det ibland och fylla med olika gott beroende vad jag känner för. Det kanske får bli ett onsdagsrecept framöver.

Hihi, jo, jag minns att din svärmor är lite intensiv ; ) Synd att hon är bitter på livet, sånt brukar vara svårt att avhjälpa. Ni kanske ska tänka er för innan ni flyttar till Zaragoza? Hur mycket jag än tycker om min vet jag inte om jag kanske vill bo alltför nära ...

Kram!

Marianne i Sverige: SKÖNT att du börjar bli bättre och hungrig! Men du, dammråttorna ska väl också leva? Låt dem vara, de springer inte ifrån dig : ) Jag har personlig erfarenhet av det och kan intyga att de så gärna stannar när de väl har bosatt sig : D

Kram!

Kerstin: Å vad jobbigt när receptet inte stämmer! Det kanske var det som var felet med de marmorerade kakorna? Nu har jag hittat recept på cocostoppar och chocolate chips, så jag ska testa dem i stället. Jag tänkte bära upp kakorna till Kontoret i morgon för så här mycket äter vi inte upp.

Ha det gott du också!

Saltis: Hehe, jag brukar också köra kamikazestilen, men nu när jag vet att jag blir tvungen att baka mycket på två dagar och att det måste bli bra för någon annans skull tyckte jag att jag kunde göra mig besväret - så jag slipper slita ihjäl mig sedan. Dessutom var det ju bra till onsdagsreceptet! Du kommer inte bli besviken om du bakar hallongrottor - de är inte alls så där torra som de är när man köper dem på bageri. Super, supergoda.

Kram!

Desirée: Har inte varit inne hos Petra än, ska in dit och kolla nu. Bra idé med en sån bok som man dessutom kan använda till att få hjälp att förklara olika konstiga och barbariska traditioner vi har för oss : ) Här finns också småkakor, men de är rätt torra och dammiga, och man kvävs nästan av allt pudersocker. De jag har smakat i alla fall. Du hade ju förresten amerikanska småkakor med amerikanska flaggan på 4 July!

Kram!

Marianne sa...

Ninni: Så rätt så, om man nu anstränger sig ska det också bli så gott det bara kan bli!

Kolla fotokurs här: http://www.betterphoto.com/home.asp

De ska vara bra, en tjej i fotoklubben har tagit kurser där och hon är jätteduktig. De har olika nivåer och olika ämnen och inriktningar, så du kan nog hitta någonting där. Om du får nys om något bättre får du gärna hojta till!

Kram!

Suzesan sa...

Dammiga kakaor kan man knappast kalla de de dära läckerbitarna. Finfina kakbilder. Du är hmrkkk nästan bättre än mig på hmrkk host host Kolakakor. Så fina de är. Det är en av mina favokakor men om man bakar de så är de alldeles för goda:)Om du fattar hur jag menar. Haha
Bra att det var en bra idé med gympan. Kul om man kan hjälpa till lite.
Kram
Susanne

Anonym sa...

Oj vad gott! Dina kakor ser verkligen goda ut, och de verkar ju verkligen vara enkla att tillaga! Bara en liten fråga av en som inte bakar så där jätteofta.. Sirap och potatismjöl, finns det i Turkiet, och om inte, vad använde du istället då du bodde här? Jag har ju sett att üzüm pekmez (vinddruvssirap) finns i nästan varje butik, men det går väl inte att använda istället..? :S Och potatismjöl? Dessa frågor låter kanske dumma, men jag vet faktiskt inte! Jag bakar som sagt väldigt sällan, det är först nu de senaste åren som jag blivit mer huslig! :)

Kram!

Musikanta sa...

Har just frusit in ett antal av de goda kikärtsbiffarna som jag fick receptet till av dig.

Jag kokade 1 kg ärtor, vilket blev en kolossal mängd, som jag inte hade räknat med. Men biffarna blev goda även om det tog en evig tid att bli av med all smet!

Tack för tipset med dubbla formar till kakorna. Det ska jag ha när jag bakar muffins nästa gång. Eller dina hallongrottor. Det går väl lika bra med jordgubbssyltl antar jag. MM gillar inte hallon p.g.a. de små stenarna, som han uttrycker det. Synd, det som är så gott!

Lycka till med svärmorsfesten!
Många kramar

Marianne sa...

Suzesan: Hallongrottorna är om jag själv får säga det himmelska. Hahaha, jag visade så klart bara upp de mest lyckade exemplaren, kan inte påstå att alla kolakakor blev lika perfekta : ) Fast alla blev lika goda. Och det SKA se hembakt ut, i alla fall så länge man inte är varm i kläderna. Annars kommer folk bara undra vilket kondis man har handlat på, och hur kul är det? Så himla enkelt att göra! Och jag vet vad du menar med för goda. Jag bar nyss upp alla kakor till Kontoret av den anledningen. Annars ligger vi här som dästa pytonormar i morgon.

Har du något bra tips på snittar? Som tål att inte förvaras i kyl några timmar för deras kyl är så pyttig?

Kram!

Laura: Det är inte så lätt det där att ersätta det man är van vid hemifrån eller veta vad det heter i ens nya land. Men du har tur, för jag intervjuade Memo (som har Mikla, Lokanta och ... har glömt och brukar vara tv-kock) för ett par år sedan och fick en lista av honom:

Kesella - Taze lor (kan vara svårt att hitta)
Crème fraiche - Süzme yougurt (blanda med lite Activia och grädde)
Keso - Lor Peyniri
Mellangrädde - blanda lite vanlig grädde med mjölk
Ost som smälter bra - Taze Kasar
Farinsocker - Esmer seker
Rågmjöl - Cavdar
Sirap - Pekmez
Mannagryn - Irmik
Potatismjöl - Patates Nisantasi. Pirinc eller Misir Nisantasi kan också användas, fast lite andra mängder.
Gelatin - Jelatin Yaprak finns i Eminönü
Ättika - använd vanlig äppelvinäger

Memo (Mehmet Gürs) är förresten finlandssvensk-turk. Född i Ekenäs, uppväxt i Stockholm, nu bor hela familjen i Istanbul. Urtrevlig familj med vansinnigt duktig mamma som är keramiker.

Kram!

Musikanta: Å vad sugen jag blev på kikärtsbiffar nu! Men jag råkade mumla någonting om potatisbullar, så jag har inget val för kvällen : )

Använd du jordgubbssylt. Eller ta frysta hallon och passera dem genom en finmaskig sil så kanske du blir av med stenarna? Jag använde frusen hallonpuré utan stenar. Urgott! Blåbär borde också bli gott. Måste nog säga att jag tror det blir godast med rena bär (färska eller frusna) i stället för sylt.

Hihi, visste inte att dubbla formar var en så revolutionerande idé!

Kram!

Suzesan sa...

Åhhh jag har många snittar som jag kan föreslå.
Det är bara fantasin som sätter begränsningar.
Jag rekommenderar ingen av dem att stå utan kylning i fler timmar. Men vet hus svårt det är med pyttesmå kylskåp.
Jag ska tänka men jag rekommendar inte utan kyla. Som yrkeskunnig får jag inte det! Men kan ni inte sätta dem utomhus. På ett bord.Täcka över med nån låda så fåglarna ger f*n i dem*ler*
Man lägger en lagom nästan torr men fuktig duk i botten och över(om man har dubbla snittar. Har man inte det kan man fukta bakplåtspapper. In i kranen med det och krama det så det fuktas en aning. De ska ju inte bli våta. "Isklampar" är ju bra kylning också.
Fråga igen om du vill veta. jag vet inte vad ni gillar:)Jag har massor med snittar som är urgoda. Allt faktiskt. Om du ska ha "röror" så ligger de bättre om du spritsar på dem. Avsluta dillsnittar med en snygg dillkvist ganska stor och presilja på köttsnittar. Pytteliten citron på fisk/skaldjur är snyggt. Om man skär en skiva i snygga små små smala med skalet kvar.Böraj med en sallad i botten Gärna hjärtebladen(mitten av ett salladshuvud) i vanlig sallad....men de är inte så många.
Men nu finns det så snygga fransk mix och italiensk mix med sallad och "groblad" i tjusiga färger.
Jag tror(är säker) du kommer på goda snittpålägg men fråga om du är tveksam. Alla pålägg och lägg snyggt på. Tänk ut ni vill ha.. nån topping med nån smaksatt grädde som pepparrotsgrädde eller vilken som. Grädde(vispad) & majjo och nån smak. Frukt eller bär är ju inte dumt på kött. Mixas lite eller mosas och ner med det i grädden/majjon
Sen kan man göra vanlig lax lite snyggt på med nån majjo smaksatt som hovmästarsås eller bara naturell med citron och dill.Purjo. Gräslök kanske. På ägg "röror så är det fint med stenbitsrom på. Men den svarta färgar av sig. Så den får man lägga a la minute..
Kram
Susanne

Anonym sa...

Tack så mycket vännen! Får se om jag klarar av att laga de där kakorna nu..! :)

Kram!

Marianne sa...

Suzesan: TACK superbra tips! Jag ska fundera lite och återkommer till dig och hör vad du tror. Funderar bland annat på en lantpaté med baconsmulor och en klick Cumberland och en liten cornichon, en med laxtatar. Men jag återkommer till dig och hör vad du tror!

Kram!

Laura: Så lite så. Klart du klarar, de är lätta!

Kram!

Anonym sa...

Ifall du vill veta så är kolakakan en av mina favoritkakor. Blev sugen på en sådan nu ju...

Marianne sa...

Truddelutt: Inte så konstigt, de är goda. Alla kakor jag lämnade upp till Kontoret tog slut på nolltid. I veckan får jag hjorthornssalt så då ska jag prova att göra drömmar. Och lite annat.