onsdag 19 november 2008

Onsdagsrecept: Fläskfilégryta med banan - samt en växt

Tack Petra för påminnelsen om att det är onsdag i dag! Jag har ju en viss förmåga att blanda ihop dagarna som ni kanske har märkt ibland. Men i dag har jag faktiskt vetat om det hela dagen och funderat på vilket recept jag ska lägga ut. Ibland är jag duktig också : D

Men först tänkte jag visa en växt som jag hittade under fotopromenaden på ön Qurseya i går. Jag vet för en gångs skull vad det är för växt, men jag hade aldrig sett det här vare sig IRL eller på foto tidigare. Vet ni vad det är? Som ledtråd kan jag ju säga att resultatet hamnar i fruktkorgen, en i moderna tider vanlig frukt även uppe i kalla Norden.

De här fotona är inte tagna med makroobjektiv, knoppen
(eller vad man ska kalla det) är jättestor. Som en liten melon ungefär.

Här med ett kronblad.

Kronblad som har fallit till marken.

Eftersom maken är genomförkyld hade jag någonting att skylla på för att kunna beställa hem lite sushi till middag - jag tänkte att wasabin skulle hjälpa till att rensa lite. Men han hade för ont i huvudet när han kom hem och gick raka vägen till sängen och la sig. Hoppas han kan få i sig lite om en stund.

Så jag har inte lagat mitt eget onsdagsrecept i dag. Det är stört omöjligt eftersom jag inte får tag i någon fläskfilé. Det här är i alla fall en av mina favoriträtter ända sedan jag var liten. Alltid när mamma frågade vad jag önskade mig till middag svarade jag antingen lövbiff med vitlökssmör eller fläskfilé med bananer.

Fläskfilé med banan och curry (4 port)

400 g fläskfilé
smör
1 tsk torkad salvia
2 bananer
1 tsk curry
3 dl vispgrädde
salt och peppar

Gör så här:

Skär filén i ca 2 cm tjocka skivor.
Platta ut dem lite med handen och bryn skivorna i smör i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och salvia.
Skär bananerna i skivor.
Lägg dem i pannan.
Strö över curry och häll i grädde.
Rör om.
Låt koka i 2-3 minuter.
Servera med kokt ris, sallad och gärna lite mango chutney.

Om man vill flerdubbla receptet lägger man brynt kött och bananskivor i en ugnssäker form, häller över currygrädde och värmer i ugn vid ca 225°C i ca 15 min.

Fler onsdagsrecept hittar du hos: Petra, Desirée, Millan, Anki, Jenny och Mia. Säg till om du också har lusta att vara med på onsdagsreceptet så vi får in dig på listan! Öppet för alla!


13 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Vill du ha en banan? ;-)

Emmama sa...

Lyllos dig som ätit sushi!! :) Och receptet är ju verkligen en gammal klassiker, det får jag önska mig i jul när vi är hemma.. :) Ha en skön kväll! Kram!

Mia sa...

Mm, det låter gott. Brukar alltid ha fläskfilé i frysen men det fantasin tryter ibland. Jag provade ditt recept på mangokyckling idag och det blev jättegott. Hade gärna haft lite cashewnötter på toppen med men det hade vi inga hemma.

Ninni sa...

Mmmmums vad gott! Passande blomma!
Vet du om man kan äta blomman också? Jag förstod så när jag köpte den på marknaden, men jag fick för mig att den skulle kokas först. Språkkunskaperna är inte vad de borde vara och det här var i våras när vi var alldeles nybörjare på portugisiska. Så den fotades och slängdes senare. Vacker är den iaf.

Desiree sa...

Ja just det det är ju onsdag idag. Tack för ännu ett gott recept. Den där frukten såg verkligen interessant och spännande ut. Vet faktiskt inte vad det är. Nu är jag jättenyfiken. Du får snart ta och avslöja vad det är.

Suzesan sa...

Bananer tror jag??
Guuud vad fin bild. Otroligt.
Kram
Susanne

Suzesan sa...

Javisst..glömde säga... gott recept det där. Mumsigt lixom:)
Kram
Susanne

Fröken L sa...

Gissar också på bananer. Fin blomma, otroligt vacker. Måste prova receptet. Det låter jätte gott.

Kram Dila

nina sa...

Visst ser det ut som en bananblomma. Shira kallas de här om jag inte minns fel... Jag har några fina bilder på dem på datorn hemma som jag kan lägga upp när jag får internet där.

Vad duktig Mathilda är förresten! Jag tävlade lite i gymnastik i hennes ålder och fick brons i nån tävling. Och jag var ju duktig så hon måste ju vara superduperduktig. ;-)

Anonym sa...

Baaaaaaaaananplanta juh!

Marianne sa...

ALLA: Ja ni har ju rätt allihop! Visst är det banan!

Karlavagnen: Vad snabb du var!

Emma: Eftersom Mwaniki också är dödssjuk kanske det kan hjälpa med lite wasabi? Du vet ont ska med ont fördrivas?

Kram!

Mia: Ja, bra idé med cashewnötter på toppen! Vi har inte heller några hemma, de har en tendens att ta slut rätt snabbt. Ska man ha sånt till mat får man gömma dem : )

Ninni: Wow, kan man äta den? Vi får båda försöka ta reda på hur och med vad, för det låter riktigt spännande! Den är ju så vacker! Tänk att servera kokt bananblomma som förrätt!

Kram!

Desirée: Inte konstigt att du inte visste, så sent som i måndags hade inte jag heller vetat! Har aldrig tidigare sett det här. Men bananblomma som sagt! Jag ska lägga ut en bild där man ser bananerna också.

Suzesan: Ja, den är otroligt vacker. Konstigt att man inte har sett bild på det förut!

Kram!

Dila: Visst är den vacker! Och fläskfilén är jättegod. Blev själv så sugen på det nu!

Kram!

Nina: Vet du om man kan äta dem som Ninni säger? Hur gör man då? Du får skriva om det när du lägger ut din bild!

Så du är också gympatjej! Nu var det inte SM hon tog guld i, utan klubbmästerskap eller vad det heter. Men ändå!

Kram!

Marina: Jaaaa! : )

Anonym sa...

Det där låter gott! Måste jag prova någongång. Alltid bra att få nya tips för jag har en förmåga att alltid göra samma mat och det blir ju tråkigt i längden.

Marianne sa...

Truddelutt: Ja, prova det här, det är jättegott. Jag gör också samma, samma hela tiden, det är det som är så bra med onsdagsrecepten att man får lite nya idéer utan att surfa extra på just det. Och på matsajterna typ Tasteline måste man alltid välja vilken typ av mat etc så då blir det i alla fall bara samma.