tisdag 15 april 2008

Att hänga eller inte hänga

I SvD förs nu en debatt om ifall man ska publicera namn på misstänkta/dömda brottslingar eller inte. I det här fallet är naturligtvis Englas och Pernillas mördare i fokus. Som skäl för att man ska publicera fler namn på misstänkta brottslingar anför pressforskaren Stig Hadenius att det skulle skydda allmänheten från att bli utsatta för brott.

Det finns en hel del människor som blir misstänkta för brott utan att vara skyldiga. Det vore inte rätt mot dem att hänga ut dem i pressen, traumat är nog tillräckligt stort ändå. Jag tycker det är rätt att iaktta stor försiktighet innan man låter någon schavottera i medierna.

Om en pedofil måste släppas av "tekniska skäl" men det ändå står klart att det är han, ja, då kan det kanske skydda våra barn från att råka ut för just honom.

Jag tycker - allvarligt talat - att det bästa skyddet för våra barn när det gäller dömda och bevisade pedofiler är att låsa in pedofilerna och aldrig mer släppa ut dem. Om jag en vacker dag får en knäpp och begår ett så avskyvärt brott vill jag att man låser in mig så att jag inte kan upprepa det.


7 kommentarer:

Victoria sa...

Det finns vissa gånger jag skulle kunna tänka mig både spöstraff, sitta i stock och liknande straff skulle kunna komma till heders igen. De som ger sig på barn ska få vad de förtjänar, det är min åsikt.

Marianne sa...

Ja, barnen är det viktigaste vi har.

sus sa...

En "detalj" till som man ofta glömmer är anhöriga till brottsmisstänkta /brottslingar.

Per automatik hamnar anhöriga oxå vid skampålens fot och dessa anhöriga kan oxå innefatta helt oskyldiga (och oskyddade ) barn.

Nej, det är rättvisans förbenade skyldighet att se till att grova våldsbrottslingar hålls inom lås och bom. Nu är det viktigare att jaga fildelare och fortkörare istället (OK olagligt det oxå men nog borde våldsbrotten vara prio ett???)

Kram!

Lullun sa...

Klurigt det där, med att hänga ut folk eller inte. Men visst är det ett fasansfullt brott!

Millan sa...

Det ar verkligen ingen latt fraga men jag kan nog kanna att man inte borde hanga ut nagon forran man vet med sakerhet att personen utforde brottet. I england ar det helt otroligt. Sa fort nagon tas in pa forhor sa publiceras bade namn och bild i alla tidningar. Hemskt tycker jag!

Marianne sa...

Sus: Ja, det är ett viktigt skäl till att vara försiktig med att hänga ut folk i pressen. Oskyldiga ska inte straffas och det blir lätt lynchmobbar av det hela, speciellt på skolgårdarna.

Lullun: Nej, det är ett jättesvårt problem, och det blir ofta svart eller vitt i pressen. Det är lätt att reagera med reptilhjärnan inför sådant här (det gjorde jag) men jag tror det är viktigt att tänka efter och debattera när man har lugnat sig lite för att hitta rätt lösningar.

Marianne sa...

Millan: Ja, tänk om man själv helt oskyldigt råkar befinna sig på fel plats och blir intagen för förhör, och sedan dessutom uthängd i tidningarna. Det måste vara hemskt. Ibland undrar jag om journalister och ansvariga utgivare är medvetna om det ansvar de faktiskt har.