tisdag 8 april 2008

Hahaha ... lätt förvirrande

Eftersom jag befinner mig i en huslig period är det bäst att passa på, de där perioderna brukar gå över rätt snabbt hos mig. Har dessutom hittat torrjäst här, och köpt, så jag tänkte mig att jag skulle baka lite bröd för att få omväxling i mackeriet. Baka är ingenting jag gör med vänsterhanden, det kan jag lova, så jag började med att titta på mjölpaketet om det fanns något bra recept där, det gör det ju ibland. 

Men ... ska man knåda degen för hand i fem minuter INNAN man blandar mjöl och smör ... och efter det ha i jästen ... lite konstigt. Klicka på bilden för att göra den större och se om ni begriper er på det här receptet:


Hahaha, höll på att skratta ihjäl mig när jag kom på svaret: Det är ju skrivet för en arabisktalande bagare - man ska läsa från höger till vänster!!!

Nå, receptet verkar ändå lite konstigt, tror jag, och eftersom brödbakning är en mer exakt vetenskap än köttfärssås tror jag att jag ska titta i mina gamla kokböcker och se om jag hittar ett recept jag inte blir alldeles förvirrad av ...

10 kommentarer:

sus sa...

KOm på att man ska läsa från höger till vänster i din del av världen.*ler*

Ser att du oxå kommit underfund med det under bilden.

Men det här receptet känns överpedagogiskt.
Med torrjäst tror jag att man blandar ihop rubbet och så på med "lite varmare degspad än fingervarmt".
Blandas ordentligt(5 min är nog rimligt)
Jäs en halvtimme
Baka ut till bröd
Jäs någon halvtimmet till
In i varm ugn
Så hade nog jag gjort!
Lycka till!
kram!

KARLAVAGNEN sa...

Joho, om du lagar köttfärssås till en italiensk man...

Marianne sa...

Sus: Ja, enligt min gamla Rutiga kokboken verkar det vara ett bra förslag. Nu fick jag fikabesök av min trevliga granne, så det har inte blivit bakat än, men kanske om en liten stund.

Karlavagnen: Hahaha, jag ska ALDRIG laga köttfärssås till en italiensk man : D

sus sa...

Måste bara fråga...
Hur gick det med tyska grannarna som var ute och småpratade på morgontimmarna?? (är av naturen omåttligt nyfiken *fnissar')

Annika sa...

Marianne! Det finns Italienska kryddor i parti och minut i US, men ingen så god som den svenska, tycker jag iallafall :-)))
Lycka till med mat och bakning!!!

nina sa...

Haha, jag som aldrig bakar bröd skulle nog försökt följa instruktionerna till pricka (fast lite svårt verkar det ju att knåda en deg som inte finns än) - om det inte varit för att stegen är utmärkta med siffror. :-D

Musikanta sa...

Det är väl det som kallas för kulturkrockar! :-) När jag var student i England ages ago kunde jag inte baka bröd för det fanns ju ingen jäst. Inte förrän jag kom hem var det någon som sa att det fanns ett särskilt sorts mjöl med jäst i.

Marianne sa...

Sus: Jag har inte gjort något åt saken. Vi får se om det upprepar sig, tredje gången gillt känns det kanske mer legitimt att klaga.

Annika: Aha, det är som med den svenska grovmalda svartpepparn. Den är inte lika god i vare sig Bulgarien, Turkiet eller Egypten.

Tack, jag ska alldeles strax ge mig ner i köket och göra ett försök med Grekiskt lantbröd.

Nina: Nej, det är det som är mitt problem, jag har inte bakat bröd på ... femton-tjugo år. Jag ska följa instruktionerna i minsta detalj, men det får bli Rutiga kokbokens.

Musikanta: Finns det ingen jäst i England! Bara "färdigt" mjöl? Det blir som torrjäst då fast i mjölet? Kanske ganska praktiskt, så behöver man inte fundera på hur mycket av torrjästen som ska användas.

KARLAVAGNEN sa...

Jo men min köttfärssås var nästan lika god som hans mammas! Jag nästan dog... Vilket erkännande! Högsta komplimang från en italiensk man! Sedan blev jag livrädd att han skulle fria för då var jag tvungen att tacka nej. Men han friade inte. Tack och lov!

Marianne sa...

Wow, vilket erkännande! Kan förstå att risken för frieri ökar i grad med godheten på köttfärssåsen : D