måndag 14 april 2008

Ramses Wissa Wassef Art Center

I dag har jag fått följa med på ett besök på Ramses Wissa Wassef Art Center som ligger strax söder om pyramiderna i Giza, på väg till pyramiderna i Saqqara. Det här är ett konstnärscentrum som grundades 1952 av Mr Ramses Wissa Wassef (1911-1974), arkitekt med åsikten att alla har en konstnär i sig, den konstnären måste bara lockas fram och man måste få lära sig teknikerna.

Han grundade sitt konstcentrum på en plats som på den tiden bara var en liten by, långt från den sjudande staden Kairo. Där fick en grupp barn i 12-årsåldern lära sig väva, många av dem arbetar fortfarande vid centret som i dag drivs av Mr Wissa Wassefs döttrar Suzanne och Yoanna. Nya generationer vävare (både manliga och kvinnliga) har vuxit fram och centret har ett eget museum med konstverk av vävare ur flera generationer. I dag har man även en keramikverkstad och en butik där man kan köpa väldigt vackra nyttoföremål.

Den som vill läsa mer om centret och se foton av deras arbeten kan göra det här.

Traditionell egyptisk stol med dam.

Keramikverkstad.

Keramikfigurer.

Vävarna har inga färdiga mönster eller teckningar att följa. 
De väver fritt ur hjärtat och fantasin.

Alla garner färgas på centret med växtfärger som utvinns ur växter 
som odlas i de egna trädgårdarna.

Visst är hon vacker?


Tilläggas kan att man inte får glömma att ta vatten med sig när man ska på utflykt. Jag har lärt mig en läxa!

2 kommentarer:

Lullun sa...

Vilka fina foton. Helt otroligt att de inte använder mönster. Och nej, glöm inte vattnet nån mer gång. Låter inte som någon bra idé! ;-)

Marianne sa...

Tack, Lullun! Ja, det är verkligen en skapande verksamhet de bedriver. Önskar jag hade råd att köpa några av de större verken, särskilt de som hängde i deras museum.

Ska ta och packa ner en flaska vatten redan nu inför morgondagens utflykt!