fredag 4 april 2008

Vårblommor

De vackraste vårblommor jag vet är nog blåsippor och vitsippor. Tänk så vackert det är i bokskogen i Skåne när alla vitsippor blommar! Sen är det mimosan i Istanbul, när träden blir alldeles gula och doftar himmelskt.

Här i Egypten har vi en (för oss svenskar) lite annorlunda vårblomma: Dadelblommor. Det är första gången jag ser dem, så jag kan inte göra några bedömningar om dess cykel, men jag tror att de gula är knoppar och att de vita är blommorna.


Det här tror jag är knoppar.

Och det här tror jag är när dadelblommorna blommar. Det här trädet står i vår trädgård, så jag hoppas på en bra dadelskörd till hösten!


Närbild av dadelblommorna.


15 kommentarer:

Musikanta sa...

GRATTIS på namnsdagen! Det är ju Marianne idag. Jag visste inte att dadelträden blommade men det är klart att dom gör som alla andra träd. Fina kort du har tagit!

Simone sa...

Läckert!!! Vill du få en glimt av svensk vår, finns Vitsipps bukett på min sida idag. Ha en bra helg!

aurorabuddha sa...

Hej! Det har ar mitt forsta besok pa din blogg. Sa intressant att se dadelblommor, dom ser ut att likna succulenter - heter det sa? Vackert, atminstone i narbild. :o)

Vad i allsin dar gor ni i Cairo? Nu maste jag surfa runt har och lasa!

Petra H sa...

Vad roligt med dadelblommor som vårblommor - lite annorlunda helt klart!!
Visst är vit- och blåsipporna fina i Skåne på våren - jag önskar att jag kunde ta en cykeltur till Dalby Söderskog och ha picknick mitt ibland dem...
Trevlig helg i Cairo - har ni muslimsk helg dvs fredag till lördag?

Hillan sa...

Nä jag tycker inte heller att jag behöver skämmas faktiskt.

Snygga bilder på blommorna förresten ;) Dadelblomma har jag aldrig hört talas om.

Annika sa...

Häftigt. Klart annorlunda vårblomma!
Ja, jag saknar också vitsippor och blåsippor så otroligt mycket!!
DET är vår!

Marianne sa...

Musikanta: Tack! Det visste jag inte. Ända tills de ändrade allt har jag haft namnsdag den 31 april på Marianadagen, men nu hänger jag inte med när det gäller namnsdagar längre. Jag plåtar och plåtar, och ibland lyckas jag : )

Simone: Hej och välkommen! Jag ska titta in till dig. Trevlig helg du också!

Aurorabuddha: Hej och välkommen du också! Jag ska titta in hos dig med. Jo, det stämmer, de ser lite så där "feta" ut. Men det är ju palmväxter, jag vet inte hur det räknas. Får kanske ta reda på det. Det är min man som jobbar här, med ett rätt känt möbelföretag : ) Själv översätter jag en deckarserie, men det är mest en hobby.

Petra: Dalby Söderskog har jag nog aldrig varit i, jag tänker på Pålsjö skog i Helsingborg. Bodde där i 17 år. Eh, inte i skogen alltså : ) Jo, vi har muslimsk helg fredag-lördag. Börjar vänja mig, men så fort jag tror att jag har gjort det blir jag alldeles förvirrad igen!

Hillan: Tack, nej man tänker ju inte alltid på att alla frukter börjar som blomma. Jag tror de gör de i alla fall.

Annika: Ja, visst längtar man efter de skira små sötnosarna! De som talar om att nu är det vår på RIKTIGT.

Marianne sa...

Musikanta: Jag menar förstås 30 april ...

Lullun sa...

Det var deffinitivt inte en vårblomma vi är bortskämda med här, eller i Sverige för den delen. :-) Kul att få se i närbild!

Marianne sa...

Nej, det är första gången jag har sett dem. Läste nyss att de ska konstpollineras för att ge frukt. Hmm, måste be Trädgårds-Muhammed göra det, för själv har jag inte den blekaste aning om hur man gör. Hur man nu ber om det på arabiska. Kan ju inte gärna använda kroppsspråk i det här fallet : D

Lullun sa...

Nej, med kroppspråk kan det hela nog missförstås en aning... *hahaha*

Marianne sa...

He, he ...

Josephine i Bryssel sa...

ah, intressant! här ser man dem ju inte som annat än bruna och halvtorkade i ngn sötsmörja - men de plockas väl gröna eller är de bruna som mogna?...

Josephine igen sa...

ta en vanlig pensel med dig och borta lätt över blommorna och se jättefrågande ut (=är det såhär man gör?? kanske använder de andra instrument för konstpollinering, kanske måste pollen hämtas från annat träd?) och ät sedan frukten visuellt - borde fungera. :-)

om du försöker immitera ett bi eller gör andra "suspekta" teaterakter kanske han blir så misstänksam att han säger upp sig och det vore ju synd.. ;-)

Marianne sa...

Josephine: Jag vet faktiskt inte riktigt, än ... Men jag tror det. Och tack för tipset, det kanske jag ska prova : ) Han är dock inte min egen trädgårdsmästare, han är anställd av området så han sköter grovjobbet i alla trädgårdar. Riktigt så lyxigt har vi det inte : )