måndag 7 april 2008

Hibiskuste

Torkade hibiskusblommor och färdigt te

Jag skrev tidigare om hibiskuste och har fått några frågor om det, så här kommer lite fylligare information.

Hibiskus tillhör familjen malvaväxter, och det finns flera olika sorter (eller är det arter?). Den hibiskus man gör te av är Hibiscus sabdariffa, och det är foderbladen man använder till te, inte kronbladen som man kan tro eftersom det kallas "hibiskusblomman".

Hibiscus sabdariffa. Bilden lånad från Wikimedia.

Hibiskusblommor innehåller organiska syror, bland annat höga halter askorbinsyra (vitamin c) samt polysackarider, bland annat pektin.

Hibiskusblommor räknas till örtmedicinerna, men de har ganska svag medicinsk verkan och det finns inga kända biverkningar vid normal användning. Teet sägs vara svagt avförande, urindrivande, febernedsättande, ha antiseptisk verkan, vara ett afrodisiakum, astringerande (sammandragande), galldrivande, mjukgörande, slemhinnebeskyddande, magstärkande och lugnande. Det minskar också blodets viskositet, sänker blodtrycket och verkar stimulerande på tarmrörelserna. Eftersom det är så rikt på c-vitamin verkar det också förebyggande mot skörbjugg (finns det längre?), stärker immunförsvaret och är en antioxidant.

Förutom att göra te kan man också som schweizarna använda det i sylt, gelé, sås och chutney för att sätta en lite syrlig prägel på maten. Sudaneserna använder fröerna som köttersättning och i Filippinerna använder man de bittra rötterna som aperitiff och stärkande medel.

Hibiskus kan också användas för att sätta färg på andra örtblandningar och för att förstärka andra örters effekt. Hibiskus kokt tillsammans med ingefära och sedan sötat lär vara väldigt nyttigt och populärt. (Det får jag prova.)

1 dl torkade hibiskusblommor sköljs i kallt vatten. 1 liter kokande vatten slås på blommorna som sedan får dra några minuter. Sila och tillsätt honung eller socker efter smak. Teet har en söt-syrlig smak och kan drickas både kallt och varmt, en utmärkt saft på sommaren med andra ord.

Fakta har jag hämtat hos rolv.no/urtemedisin

16 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Spännande!!!

nina sa...

Men vad kul, jag tyckte mig känna igen växten och googlade vidare på det latiska namnet, så nu har jag lärt mig jättemycket!

Att de torkade blommor som säljs (och odlas) här i Costa Rica - flor de jamaica - heter hibiskus på svenska. Jag har alltid kallat det jamaicate här men nu vet jag bättre. :-)

Vilket bra inlägg!

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja, visst är det kul med nytt, men det tycker inte killarna (make + gäst). "Läskigt" och "njää" är kommentarerna. Ok, då räcker det längre till mig : )

Nina: Tack och välkommen hit. Så du har upptäckt det här teet för längesedan, med andra ord. Visst är det gott, särskilt med honung i!

Anonym sa...

Hej!
Jag har druckit Hibiskuste och det är jättgott och jag blir piss avd det! Bra information du har lämnat!

Marianne sa...

Anonym: Hej och välkommen hit! Visst är det gott med hibiskuste! Men du har rätt, man får springa på toa efteråt : )

Viktor Pylypenko sa...

Den röda hibiskusblommans te saluförs också under namnet Karkade med anspelningar på Egyptiska faraoner o dyl. Jag har köpt Karakade i Estland och gissar att det är populärt i stora delar av f.d. Sovjetunionen. Teet är syrligt och törstsläckande. Det är jättegott. Jag har också kommit på att man kan få ett litet rivigt förkylningste om man skivar färsk ingefärsrot och blandar med Karkade och honung. Jag var ganska stolt över denna kulinariska innovation ända tills jag hittade ett påste med hibiskusbloma/ingefära i den indiska kvartersbutiken här i Gubbängen (Stockholm). ...men jag hade ju trots allt tänkt rätt. Den röda
Hibiskusblomman förväxlas ofta med den blå Malvablomman, som används till hostdämpande och laxerande te. En mera ingående beskrivning av likheter och olikheter mellan dessa tesorter/växter är jag inte kunnig nog att göra. Hibiskusblomte ska man kanske vara måttfull med. Jag har lagt märke till att syran i teet är supereffektivt som rengöringsmedel. Om det röda teet får stå över natten i ett vitt porslinskärl så blir kärlet bländande rent. Kanske är teet farligt frätande i koncentrerade doser?

Marianne sa...

Viktor: Hej Viktor och välkommen hit!

Karkade är också det turkiska namnet på hibiskusen, och det heter någonting liknande på arabiska.

Visst är det gott! Jag brukar koka en ganska stor laddning och kyla så att jag sedan har det som saft också. Gott när det är varmt.

Haha, vad roligt, jag kanske kan använda hibiskuste i stället för citronsaft för att ta bort missfärgningar i te- och kaffekoppar! Men det är nog för att det är så rikt på c-vitamin som det är lite frätande? Tror dock inte att det är mer frätande än citronsaft. Citronsaft använder jag förresten för att ta bort kalkavlagringar på diskbänken.

susanne sa...

Hej är nyss hemkommen från ett underbart Egypten,fick hibiscuste varje frukost och det var så gott,om ni inte har provat så gör det,ni blir inte besvikna.MVH susanne

Marianne sa...

Susanne: Hej och välkommen hit! Vad roligt att du hade det så bra här, Egypten är verkligen ett fantastiskt land.

Och visst är hibiskuste gott! Jag dricker det ofta, både varmt som te och kallt som saft.

Anonym sa...

Hej
Jag sitter just nu i ett vintrigt och juligt Malmö och letar information om Hibiskusblommor på nätet och så hittar jag din informativa blogg. Imorgon ska jag bjuda mina arbetskamrater på glögg som jag tillagat av hibiskusblommor. Tack vare din blogg har jag nu lite mer information om blomman ifall dom undrar. Mina svärföräldrar bor i Sudan och efter varje resa har jag en påse med Hibiskusblommor med mig. Jättegott.

Marianne sa...

Anonym: Hej! Välkommen! Vad roligt att du hade nytta av det jag har skrivit!

Hibiskuste är jättegott, och det låter spännande med glögg gjord på hibiskus. Hur kryddar du den? Det vore kul att få recept, om du har lust att dela med dig.

Lycka till med glöggbjudningen!

Sara Westerlund sa...

Vart kan jag köpa hibiskusblommorna?

Marianne sa...

Sara: Hej! Och välkommen hit! Jag vet tyvärr inte var man köper hibiskusblommor i Sverige. Jag har handlat i Kairo. Om du åker på semester till något land vid östra Medelhavet kan du med all säkerhet handla där, i alla fall i Turkiet och Egypten. "Karkade" heter det med någon variant i uttalet i både Turkiet och Egypten.

Prova annars hälsokostaffärer här i Sverige. Det kanske inte finns som hela blommor, men det finns nog som påste eller liknande.

Lycka till!

Anonym sa...

Har hibiskus i kruka köpt i en handelsträdgård men inte röd utan en "persikogul"....som jag undrar om det går att göra te på?
Fick en gång hibiskus med vanilj som var väldigt gott...tänkte göra en egen blandning med vaniljte i lösvikt blandat med egen hibiskus.
Eva

Marianne sa...

Eva: Hej Eva! Jag tror faktiskt inte att det går, men du kan ju alltid prova. Det är inte heller kronbladen som används till te, utan ... eh, några blad under dem. Just det, foderbladen! Men jag ska ärligt säga att jag inte riktigt vet vad det är. Jag har aldrig gjort te av mina egna blommor, alltid bara köpt torkade blommor.

Nu googlade jag: Foderblad är tydligen det där som sitter som en krage och håller ihop kronbladen.

Som sagt, det är visst en speciell sort man använder, men det skadar aldrig att prova! Lycka till!

Peter Gaunitz Landskapsdesign sa...

Ja, hibiskuste är ju väldigt gott och det är mycket riktigt det torkade fodret som används vid tillredningen. Men bilden från Wikimedia på hibiskus i inlägget visar inte Hibiscus sabdariffa utan Hibiscus sino-ornata som är en vanlig prydnadsväxt som odlas som krukväxt hos oss.

Hur en blommande planta ser ut visas på inlägget om hibiskuste på min blogg:
http://gronabockersvartkaffe.blogspot.com/2011/01/karkade-hibiskuste.html