lördag 5 april 2008

Chrissans lata höna

Urgott recept jag fick av min kompis C. Två hela kycklingar och en stooor ugnsform med grönsaker gick åt. Och det är sååå skönt när man kan fixa maten och stoppa in den i ugnen två timmar innan man ska äta. Sedan kan man vara pigg och fräsch (eller så, pigg i alla fall) när gästerna väl kommer så man orkar umgås.

Nu sitter de och pratar jobb så jag tog med mitt vinglas och flydde.

Långkyckling à la Chris
1 hel stor kyckling
kryddsmör
200 g smör

potatis
rödbetor
morot
broccoli
rödkål
vitkål
sötpotatis
aubergine
eller vilka grönsaker man nu vill ha och tycker om. (Y, du måste inte använda broccoli.)

olivolja
salt

Kryddsmör gör man enligt tycke och smak, jag tog i dag (och det kan jag rekommendera till vanligt kryddsmör som man har till kött). Det ska vara mycket kryddor:
färsk timjan
färsk koriander
turkisk rödpeppar - eller kanske sambal oelek om man inte har tillgång till kirmizi pul biber
vitlök
vin
soja
salt 
honung

Blanda kryddsmöret enklast i mixern. Lyft sedan på kycklingens bröstskinn genom att köra in ett par fingrar från gumpen mellan skinn och kött. Arbeta in smöret över hela bröstet med fingrarna. Lite kletigt, men värt besväret och man får alla lustar för geggamoja avklarade. Skär ett par snitt i låren/benen och fyll allt med kryddsmöret. Tryck lite så det fördelas jämt. Om det blir smör över lägger man det i kycklingen.

Ta sedan de grönsaker du vill ha. Tärna och lägg i ugnsform, häll på lite olivolja och salt. Lägg de hela kycklingarna ovanpå och in i ugnen på 175°.

Det tar sedan 1 3/4 - 2 1/2 timmar, beroende på hur stora kycklingarna är. Passa och lägg på folie så att skinnet inte bränns för svart.

Förresten får man inte vara för lat medan man lagar till det här, det är först när det står i ugnen man kan lata sig.


4 kommentarer:

Lullun sa...

Tack för receptet1 Låter riktigt mumsigt. Jag har sparat det på datorn och kommer garanterat att testa det. En dag när vi är lite fler i huset får det bli; fram till nästa onsdag är det ju bara jag och en 3-åring och det låter som en lite väl avancerad middag för oss två. *hihi*

Marianne sa...

He he, en treåring kanske blir mer imponerad av varmkorv eller så ...

yasemin sa...

Oj vad kusligt, precis när jag tänkte oooo vad gott men nejjjj inte broccoli så får jag ett svar från dig...fick mig att le hela dagen....pusss på dig. Kanske blir kyckling på fredag (definitivt utan broccoli)!!/Yasemin

Marianne sa...

Yasemin: Jag sa ju det sötnos, för länge sen, att du MÅSTE inte ha i en grej som du inte gillar! Står det att du ska ha roka i salladen så måste du inte det! Om det inte är roka-sallad förstås ...

Äntligen kommenterar du! Se, det är inte ett dugg läbbigt. Mycket roligare när du gör det!

Pussa Defne från mig!