måndag 9 juni 2008

Blomsterprakt

Tänkte jag skulle bjuda på lite blomsterprakt som kantade min promenad i dag. På den översta bilden bougainvillea, det rosa och roströda trädet vet jag inte vad det är. Om någon vet blir jag bara glad för info.
Och så dadlar. De har börjat hänga ner i stora klasar nu. Det här är hos en kompis, trädet växer upp genom deras balkonggolv!20 kommentarer:

Fundersam Cecilia sa...

Å jösses så vackra blommorna är på alla fotona.Otroligt med trädet som växer genom balkonggolvet.Häftigt!

Suzesan sa...

Åhhh såååå fina blommor. Vet inte vad det är för träd det där men vackert var det. Coolt med dadlarna. Mina balkongblommorbleknade lite*fniss* Gott med dadlar med ost i eller nån röra med färskost med örtkryddor i ...med bacon till. Mumsigt!
Ha en bra kväll.
Kram
Susanne

KARLAVAGNEN sa...

Vackert! Och receptet i tidigare inlägg ska jag pröva en vacker dag!

Hmm, orangea blommorna och bladen påminner mig om Jakaranda. Kan det vara någon typ av?

sus sa...

Aha! Är det detta som är dadlar! Så´na har jag ju sett på resor, men inte haft den blekaste om vad det är!
Tänk så mycket man lär sig av att blogga *ler*

kramen!

nina sa...

Jättevackra blommor och färger! Och vad kul med ett dadelträd som växer genom balkonggolvet. :-)

Själv är jag värdelös på växter, träd och buskar, så växten på översta bilden skulle jag kalla "massa-vita-små-blommor-växt", trädet på andra bilden skulle jag kalla "rosa-blommor-på-rad-träd", tredje bilden "orangablommorbusken" och dadlarna "ärtorpåtråd".

Hoppas att det hjälpte. ;-)

Marianne sa...

Cecilia: Ja, jag är lite lätt avis på deras dadelpalm måste jag säga. De får tonvis med dadlar, vi kommer nog bara att få en liten skål. Dessutom är deras lättplockade, det är inte våra!

Suzesan: Ja inte trodde jag att det skulle vara så här färggranna blommor runt hela Kairo. Men det är det. Där det inte är sand, förstås. Jag tror nog dina balkongblommor är jättefina!

Karlavagnen: Ska kolla upp det där med jakaranda. Det fuskiga är att vårat träd inte blommar. Det är bara grönt : (

Sus: Yes, det är blivande dadlar. De blir inte färdiga förrän i höst, tror det var sept - okt - nov någon gång. Så jag kommer att följa deras utveckling.

Nina: Jag tycker dina namnförslag är väldigt bra. Du har inte tänkt på att skriva en ny Flora i färg ; D

Fritt ur hjärtat sa...

Oj så vackert, det måste jag säga att jag avundas!! Stod på blomsterlandet igår och höll i en Bouganwilla, knappt 20 cm på en båge 198 kronor, nä det fikck vara, men jag tycker de är så läckra att ha i grå krukor på altanen.

Marianne sa...

Simone: Det var dyrt! Vi har några i krukor utanför ytterdörren, men det är nog för hett, vi borde plantera dem i marken i stället. Fast där går det inte, för där är allt lagt med kakel. Så de är lite taniga, inte alls lika fina som grannarnas. Sen har väl inte jag de grönaste fingrar som finns heller ...

Annika sa...

SÅ fint!!! Du har en vacker promenadrunda.
Häftigt med dadlarna!!

Desiree sa...

Jättefina foton! Speciellt daddelträdet. Vad läckert att få se detta. Jag har aldrig sett något sådant tidigare. När blir daddlarna mogna? Ger de frukt en eller flera gånger per år? Hur brukar man äta daddlarna? Brukar man torka dem eller använder man dem till lite allt möjligt i matlagning?

Marianne sa...

Annika: Nej, det är verkligen ingen promenadrunda. Det här är på andra sidan stora vägen dit man måste ta sig med livet som insats plus se till att poliserna får något kallt att dricka så att de hjälper en. Det området är lite större än vårt och bättre att promenera i. Man KAN promenera i vårt också, och här finns också en massa blommande träd så att det är vackert, men det tar bara en halvtimme att gå två varv och då får man vinka och hälsa på alla vakter som sitter och glor på en. Vi har ingen, men det bor så många diplomater här och de har ju vakter. Utanför sina hus. Lite tjatigt är det måste jag säga. Men visst är det vackert.

Desirée: Jag har för mig att dadlarna mognar i sept - okt - nov någon gång. Har ju inte varit med ett helt år än. Men det är bara en gång per år, så mycket vet jag. Sedan äter man dem nog både färska och torkade. Vet inte riktigt hur mycket man har dem i maten, men jag planerar att testa lite. Det måste vara gott med en lammstek till exempel. Tror jag. Och grönmögelost. De äter nog mycket dadlar under Ramadan, fastemånaden, om de är mogna då. Helst ska man visst bryta fastan med dadlar och vatten, för det gjorde profeten Muhammed. Jag lovar att rapportera när den tiden kommer!

Petra H sa...

Vilka underbart fina blombilder! Och roligt att se hur dadlar växer, det hade jag nog knappt kunna gissa var dadlar om jag bara hade sett trädet någonstans.

Marianne sa...

Petra: Jo, det hade du nog ändå, för det är ju på en palm. I den här delen av världen. Hos dig kanske man kan tro att det är kokosnötter : D men inte här.

Just det, jag skulle googla lite och se om jag kan klura ut vad de andra är för träd, det hade jag glömt.

Bert sa...

Jakaranda är väl starkt lilablommande, om jag minns rätt. Men precis som "karlavagnen" säger så liknar blade på det orangea trädet jakaranda. Kanske finns det någon trädgårdsvariant.

Lullun sa...

Det var helt klart blommor av en helt annan klass än dem jag visade på min blogg idag. *hihi* Jättefina foton! Tack för att jag fick njuta lite av dem. :-)

Marianne sa...

Bert: Ja, jag sökte på jakaranda och det ser ut att vara blålila blommor, tror det var sådana som blommade här tidigare under våren. Ska googla och se om jag hittar någon Flora-förening man kan skriva till, precis som Ornitologerna.

Lullun: Annorlunda är det verkligen om man jämför Grönland och Egypten! Men jag tycker att dina blommor är så söta, jag älskar sådana där små skira saker. Så tack själv!

leopardia sa...

oj! vilka träd! så otroligt vackert!
dadlarna, kan man skörda dem eller är det nån form av prydnadsdadlar?
mumsigt med dadlar är det iallafall!

jag läste din kommentar ovan om vakter och poliser, jag känner att jag är lite oinsatt om läget i kairo, men behövs det? är det mycket oroligheter där du är och så?

Marianne sa...

Leopardia: Det är riktiga ät-dadlar som man skördar framåt hösten. Ska bli spännande att plocka dadlar direkt från trädet.

Jag tror inte man behöver vakter mer här än i Stockholm. Men många diplomater brukar ju ha det, tror det mest är en statusmarkering precis som att många svinrika har det. Vet förresten en ambassadör här i området som inte har vakt utanför huset. Nej, här är ganska lugnt, i alla fall i de områden jag rör mig i. Sedan är det ju en del upplopp när det pratas om att ta bort subventionerna på bröd, när priserna på bröd och olja stiger och liknande. Men i det stora hela är det lugnt. Inte som i Pakistan eller så. Jag är aldrig orolig, ja, förutom när det kommer en massa nya idiotiska Muhammed-teckningar och liknande ...

Anna, Fair and True sa...

Visste inte att dadlar växte så! Intressant!

Marianne sa...

Deras dadelpalm var så fin, vi har två, men taniga och tråkiga och knappt någon frukt. Och de kunde verkligen skörda frukten eftersom den var på lagom höjd. Det är inte helt lätt att klättra i en dadelpalm ...