onsdag 25 juni 2008

Lite allmänt kvällspladder

Nu när jag inte har någon Make att tjata öronen av får jag väl skriva här på bloggen i stället. Han åkte till Milano i morse för att jobba ett par dagar innan han åker vidare till Sverige och föräldrarna. I morse förresten, mitt i natten var det. Jag gick upp kvart i tre i natt för att koka kaffe till honom, och sedan vinkade jag av honom tjugo över tre. Planet gick redan halv sex. Begriper inte varför de ska lyfta så infernaliskt tidigt! Hade jag varit biss-Nisse hade jag ändå inte fått något gjort på eftermiddagen när jag kom fram, jag hade varit alldeles för trött. Nu var det ju så lyxigt att jag kunde gå och lägga mig igen, tur det.

I dag såg jag dem! Kattungarna! Tre stycken, ungefär 15 cm långa plus svans, vita med lite svart på svanstippen, som skuttade runt och jagade varandra. Ursöta! Men jag kan INTE ta hand om dem också. Jag vill helst inte se dem, jag blir ju så kär. Hjärtat brister redan för Hasse och Hanna. Hasse kan inte för sitt liv begripa varför han inte kan få flytta in här, och tittar så sorgset på mig när jag går in. Inga fler sådana bedjande och längtande ögon, tack så mycket!


Hasse tycker att jag ska komma ner och öppna så att han kan komma in.

Jaha, sedan kan jag rapportera att rödbetorna gick att äta i dag. I går stängde jag bara av spisen och lät dem ligga där de låg, i kokvattnet i kastrullen. Jag var så sur på dem. Men i dag var de mjuka och fina, så jag tärnade en av dem och stekte med ris och resten av en pepparstek. Det blev riktigt gott och lite kul med rött ris.

Just nu är det några fåglar som sjunger för full hals här utanför, de sätter igång när en av gubbsens mobiltelefon ringer, det är som om fåglarna svarar på signalen. Till saken hör att det är en väldigt vacker flöjtslinga han har som ringsignal, det kanske är det som får fåglarna att reagera. Lite vackert och lite roligt i alla fall.

Och nu är det visst dags att be. När vinden ligger på från Kairo-hållet blir det en kakofoni här av alla böneutropare. Det låter som om vi hör 500 muezzin* på en gång - på avstånd som tur är. Tänk er att det ligger en fotbollsstadion kanske en kilometer från huset där ni bor, och att det blir mål. Så låter det här när vinden ligger på från det hållet. Kakofoni.

Haha, sms:ade till Maken och bad honom köpa matchande handväska, skor och handskar till mig. Han är ju i Milano, jag menar ... Men jag tror jag kan glömma det och inriktar mig på att han köper RÄTT sorts smågodis med sig hem i stället. Det är bättre. Jag har noga specificerat vilken affär han ska gå till och vilka sorter han ska köpa!


* böneutropare, så heter det på turkiska, tror det kommer från arabiskan, men vet inte.

17 kommentarer:

sus sa...

OJ, kära nån så pratsugen ikväll !!*ler*
Det är alltså så man gör med förstenade rödbetor, ska absolut lägga det på minnet ;)

Tror katterna ändå har en fristad hos dig, lite mat å vatten och en skön stol. Kattlivet i Kairo kan nog inte bli så mkt bättre.

Hade en ringsignal som fick Ludde att börja yla, har bytt till en melodi med E-type, den funkar tydligen *skratt*

Och låt inte din Darling köpa väska och andra tjejgrejer, tror inte män fixar sån´t *asg*
Godis fixar han säkert!

ha en trevig kväll och jobba på med boken nu !
kramisar!

Marianne sa...

Sus: Precis! Säg till dem att de inte får vara med och leka om de ska hålla på så där. Så ger de sig till slut.

Haha, du fick säga till alla att sluta ringa, hunden ylar! Vilken syn! Har en kompis med en katt som skriker när man nyser.

Nä, tjejgrejer klarar han inte. Och när skulle jag få användning för det? Det värsta är att han inte klarar godis heller om han inte får NOGGRANNA instruktioner. Kan köpa såna där konstiga röda och gröna maskar till exempel. Nä, det ska vara rabarberstänger, rosa skumsvampar, salta bilringar, salta fiskar, röda och gröna fiskar, saltbumlingar ...

Har jobbat så ögena blöder, nu ska jag gå och lägga mig.

Men du har en timme mer av kvällen kvar än jag har, så det är du som ska ha en trevlig kväll! Och sov gott sedan!

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Jag tror nog maken fixar att köpa en snygg väska. Om det är i en affär med lite klass. Men om han kommer IHÅÅÅG det är en annan femma!

Kattungar är livsfarligt söta. Jag kan motstå. Men sitter de utanför ens fönster och jamar i en vecka för att öka serenaden till SOS under 48 timmar då faller jag. Så småningom så blir de ju små bus-ungar. För spanjorerna verkar det vara relativt nytt att ha en katt som ett sällskapsdjur och det är mååånga som direkt ogillar katter.

Marianne sa...

Karlavagnen: Hehe, tror nog inte att vi får det bevisat, vilket det än är. Han anser att jag har för många handväskor, och det har han faktiskt rätt i. Men han köpte en himla snygg portfölj till mig en gång.

Nu var kattungarna här utanför och hoppade igen. Klättrade på en cykel. Men de har en mamma och de är tre stycken, så det är ingen ensam liten stackare.

Många här också som inte gillar katter. Fattar inte det. Men då predikar jag för dem att profeten Muhammed minsann tog hand om katterna : D

Suzesan sa...

Åhh vågar du berätta saker om profeten Muhammed för dem. Jag gjorde så en gång här då jag tyckte de tänkte fel. De gick och frågade en Imam och läste på och blev lite skogstokiga. Jag lärde mig en läxa. Jag preciserar inte vad de sa här.
Är det vilda kattungar. De är så söta. Min moster hade såna i sin ladugård och de var så rufsiga och söta och helt omöjligt att komma nära. De fick nåt vilt i ögonen och så sprang de.
Fåglar är roliga när det gäller signaler. De hör ju ljud som vi inte gör. En fågel lärde sig ljudet av pipet när man slår numret. Det man själv knappt hör. Tangenttryckningarna. De gillar såna ljud för det likanar deras egna och sen gillar de ljud av rinnande vatten. Jag har haft undulater i hela mitt liv. Hoppas du får det du beställt av din man
Ha en bra dag
Kram
Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Man får vara lite försiktig, förstås. Katter och profeten är jag inte rädd att prata om, i övrigt får man tänka sig för lite, både med vem det är man diskuterar och vad det är man pratar om. Jag kan ju knappast påstå att jag vet mest om någon annans religion, och det gäller inte bara islam, utan alla. Problemet med att diskutera religion kan ofta vara just att religion är så mycket en tolkningsfråga. Och det är ett känsligt ämne, kristna blir också ledsna när man ifrågasätter för mycket, det har jag varit med om ...

Jag har bara pratat med kattungarna genom köksfönstret. Men jag använder min pipiga kattröst, och det verkar de gilla för de stannar och stirrar, springer inte skräckslaget. Haha, de kanske tror att jag är någon form av jätteråtta som de funderar på hur de ska kunna fånga : D

Nettan sa...

Haha, det kan nog vara klokt att rikta in sig på smågodiset :)

KARLAVAGNEN sa...

Du ser - jag skulle inte kunna bo i Cairo, att vara politiskt korrekt är inte min grej. Kom till Madrid istället, alla pladdrar i munnen och få lyssnar.

Marianne sa...

Nettan: Och varför köpa en dyr handväska i Milano när man får den för en fjärdedel av priset i Kadiköy? Och då menar jag inte plasten på Tisdagsmarknaden. Haha, jag har mina kontakter ...

Karlavagnen: Jo då, det går säkert bra, man får träna på att skaffa sig lite finess bara. : )

Matildas fikarum sa...

Jag blir inte avundsjuk alls om du får både skor och handskar. Nejdå. heh... Min tröst är att jag inte kan ha italenska skor i vilket fall eftersom det oftast är alldeles för smala i foten. Tur, va!

Marianne sa...

Matilda: Jag kommer INTE att få vare sig skor, handväska eller handskar. På riktigt. Jag vet det. Hade han kommit direkt hem därifrån hade jag kanske kunnat hoppas på en god italiensk salami eller liknande, men eftersom han ska till Sverige först ... Så jag satsar på smågodiset i stället. Hehe, och ett nytt objektiv till kameran!

Lisa sa...

Min man bytte ringsignal en gang, jag holl pa att fa hjartsnorp, pa riktigt. Ratt var det var lat det som en ylande varg, hogt gang pa gang. Sprang till fonstret och trodde det var grannens nya hund.

Det ar enda gangen jag blivit riktigt fb pa M. Till saken hor att jag har bott bredvid en djurpark i Norrland, dar de hade ylande vargar. Da ar det svart att sova kan jag lova. Later riktigt ruskigt.

Ang fragan jag hade om min arbetskamrat. Jag har jobbat dar i ca 3 ar och da hade hon redan varit dar minst 10 ar. Hon ar ca 50och kom hit pga en karl. Nu har hon skilt sig fran tredje karlen och den sista (fjarde) brot forlovningen, for hon ar ju bara for mycket.

Nar jag borjade dar fick jag hora hela historien om aratal med psykologbesok, medarbetarsamtal osv i all oandlighet som arbetsgivaren betalade, pga att hennes arbetskamrater hotade med att sluta. Hon ar inte det minsta blyg, och har haft en otrolig arbetsgivare, med tanke pa att hon fortfarande far vara kvar. Vi arbetar inte i samma grupp, sa jag slipper, men det ar inte roligt for de andra.
2010 ska vi ev saljas ut, sa da far vi se hur det gar.

Har ar vadret OK idag sa Annika och Karolina ska val inte fa en allt for stor koldchock. Vi bor bara 10 mil fran Sthlm.

Desiree sa...

Kattungar är ju för söta så det är ju klart att du blir helt kär i dem. Men sammtidigt går det ju kanske inte ha hur många katter som helst. Vad häftigt det måste vara att höra böneutropen med alla dessa som ber. Är det fem gånger om dan du hör detta? Bra förresten att rödbettorna gick att äta och att de slapp gå till spillo. Hur länge ska du vara gräsänka?

Annika sa...

Nämen vad härligt med matchande väska och handskar då!! Fixar maken det??
Nå, åtminstone får du väl smågodis sen iallafall!!

Marianne sa...

Lisa: Jo, jag vet hur det är med ylande kreatur på nätterna. Inte vargar, visserligen, men hundar. I Bulgarien bodde vi på en bergssluttning med Sofia nere i dalen. Klockan två på natten, varje natt, blev det yl-konsert med alla vildhundar (och det fanns många) plus alla tamhundar som bodde i trädgårdarna. Plus att det ekade mot bergssidan ...

Angående din arbetskamrat verkar det som om hon har psykiska eller emotionella problem, och det är ju inte nationsbundet, det finns ju människor i alla länder som har olika konstiga beteenden. Trist när man råkar ut för det, men det bästa hennes arbetslag kan göra verkar vara att strunta i henne i mesta möjliga mån om de nu har försökt nå henne i tio år men inte lyckats.

Skönt att vädret har blivit bättre, hoppas det håller!

Desirée: Nej, det går ju inte med hur många katter som helst. Tre är egentligen i överkant tycker jag. I och för sig har vi ett stort hus just nu, så här går det bra, men vi kommer att flytta en vacker dag, med allt vad det innebär av resor och tullar och eventuellt karantäner. Och hamnar vi i Sverige har vi definitivt inte råd med särskilt många kvadratmeter.

Det är lite charmigt med böneutropen, tycker jag. Inte när man har fyra högtalare på tio meters håll, som det kunde vara på en del ställen inne i stan i Istanbul, det blir lite väl högljutt, men annars är det rätt mysigt. De ber fem gånger om dagen, i dag är tiderna 04.09, 12.58, 16.33, 20.00 och 21.34 enligt Egyptian Gazette på nätet. Tiden ändras beroende på månen och solen.

Klas blir borta i tre hela veckor, så det är rätt länge.

Annika: Hehe, ja, frågan är bara när jag skulle använda det. Men det är sånt där som hänger med sedan barndomen, det var fint att ha ett matchande set, och finast var från Milano. Fast då måste man väl skaffa sig en liten Chanel-dräkt också ... Det är helt klart bättre om han köper smågodis!

Anne sa...

Hihi, jag känner igen det där. Man kan inte bara säga "köp smågodis", då kan det komma alla möjliga konstiga och äckliga sorter i påsen. Det måste noga beskrivas och beställningen måste vara väldigt detaljerad vad gäller sorterna. Lustigt med män ibland... Du verkar ha fullt upp, jobbar hårt. Hoppas du får/fick en god natts sömn!

Marianne sa...

Anne: Visst är det konstigt! Och så blir det så fel när han har varit så duktig och kommit ihåg att köpa, och klagar jag! : )

Jag jobbar stenhårt just nu, måste ju passa på när jag inte behöver ha en god middag på bordet och inte blir distraherad av att prata. Kan sjunka in i bokens värld och leva där. Så det blir väldigt intensivt. Sov gott i natt i alla fall, utom när jag vaknade av att katten Stina stod och slickade på min bok!?