torsdag 26 juni 2008

EU skitar ner verkligheten

Det är tydligen inte nog med den skandalösa FRA-lagen, nu ska man snart inte få blogga fritt om EU får som de vill! Estländska EU-parlamentarikern Marianne Mikko har lagt ett förslag om att man ska registrera alla bloggare, att man inte ska få blogga fritt och att bloggarna ska kvalitetsstämplas. Hon anser att bloggare skitar ner i cyberrymden och att bloggarna konkurrerar otillbörligt med traditionella media - läs: media som tjänar pengar på att vi konsumerar deras åsikter.

Och läs mer här.

Jag anser att EU och personer som Marianne Mikko skitar ner verkligheten.

Tack och lov finns en svensk EU-parlamentariker, Christopher Fjellner, som är emot förslaget och arbetar mot det. Jag hoppas han får tillräckligt många EU-parlamentariker med sig.

Om det här förslaget går igenom ställer jag mig ta mej f-n på barrikaderna igen!

25 kommentarer:

Fröken Anki sa...

Håller helt med dig! Är inte det här censur? Vad hände med tryckfriheten? Håller hon på med nåt som inte ska synas i EU eller?

Nää, nu blev jag upprörd. Det här gillar jag inte!!

Hoppas resten av torsdagen blev bra!

Suzesan sa...

Jag hörde det nyss på radio. Jag ska läsa din länk. Jag har nämnt det på min blogg. Jag hörde att de redan fattat beslut om det igår...utan att blinka. Han som pratade i radio sa att "De måste ha haft väldigt lite att göra" Jag skrek rakt ut i köket där jag stod !!!What!!! har de blivit galna. Det var ett bra inlägg i radion om det. Sarkastiskt mot de som propagerar för det då de som tog beslutet.
Ha en bra kväll nu ska jag läsa din länk
Kram
Susanne

G sa...

Håller med!
Hör av dig när det blir aktuellt- jag ställer mig bredvid dig!!

Marianne sa...

Jösses, har de inget annat att syssla med. Jag hejar på Christopher, han kanske har varit med om föregångaren till bloggen. Dvs. vanligt skrivande per brev. Det var faktiskt kul att ha en massa brevvänner ute i världen då. Att det tog lite tid spelade ju ingen roll. Det var ju så himla kul när det damp ner ett brev stämplat i ett annat land. Ha, ha, nu känner jag mig som 100 år, minst.
Du, jag fick en utmaning och skickade den vidare till dig. Kan va kul att höra vad du vill ha sagt där du är.
Jag är jätte dålig på att blogga just nu. Men jag tittar in på din sida ibland. Om en vecka börjar semestern, hoppas jag. Då hoppas jag att jag kan hänga med lite bättre i cyberrymden.
Må så gott/Marianne i Linköping

sus (lite arg) sa...

Har inte kollat upp ...ska...
Men som Eu-förespråkare kan jag bara kort säga: S K I T !
Mycket bra med EU men det här är helbajsigt!
SWE har en unik yttrandefrihet/ tryckfrihet i grundlagen. Den ska vi ta-mej-f-n vara rädda om!

Marianne sa...

Jag har fått en utmaning av SqZ http://mysmurklan.blogspot.com/
Vad skulle du vilja ge för order till omgivningen.
Du får välja 5 st.
Jag säger så här.
1. Skjut av en massa vildsvin, de är alldeles för många. De utgör en stor trafikfara bl.a..
2. Se till att alla kortläsare är likadana i alla affärer. Annars betalar jag med kontanter som de inte vill ha
3. Håller med SqZ. Visa mer hänsyn till varandra.
4. Till er pensionärer som ringer på dörren eller ringer i telefonen efter kl
21.00. Är det inte livsviktigt kan det vänta. Vi stiger upp kl. 05.15 varje dag och det vet ni .
5. VAR RÄDD OM NATUREN. VAR INTE SÅ EGOISTISKA.

Jag utmanar dessa : Marianne i Kairo http://nyaaventyr.blogspot.com/ och min dotter
Annelie http://veckansvarfor.blogspot.com/
Hej svejs /Marianne

Jenny sa...

Och vem ska göra kvalitetsstämplarna? Vems kvalitet är den "rätta och goda"? Smalspårig kvalitetskultur-god, eller kanske dokusåpa-god? Antagligen inte det sistnämnda, eftersom det också "skräpar ner", men helt ärligt, har man tryck- och yttrandefrihet så har man och då får man ta det "goda" med det "onda" och vara otroligt tacksam för att smaken är som baken. Tänk om alla tyckte lika, huga! Den där gamla öststaten verkar ha lite för mycket gamla takter i sig... //stor kram

trollpackan hoppar upp på barrikaderna! sa...

Det är skandal!! Snacka om censur! Vad vill människan?! Att bloggare ska bli någon slags undergroundsrörelse? Blogg-gerilla?
Nej! Revolution och rättarting!

Marianne sa...

Alla: Jag är alldeles för trött just nu för att svara på kommentarerna. Lovar att göra det i morgon! Kram på er allihop!

KARLAVAGNEN sa...

Vansinne!

Fritt ur hjärtat sa...

Så dumt att man inte vet om manskall skratta eller gråta!! JAg har också bloggat om detta. Har alovat att stödja en moderat för första gången i mitt liv om det behövs;-) Har ju praktiska problem att ta mig upp på barrikaderna!

Anne sa...

Det här var det värsta, jag läste artikeln också och började rota lite mer i det här. Helt förfärligt.
Tack för att du skrev om det här och tipsade om artikeln!

Marianne sa...

Anki: Jo, både FRA och det här är censur. Tillhör diktaturer enligt min världsbild. Vet inte vart världen är på väg.

Suzesan: Bra att de tar upp det på radio också, hoppas tv med. Trodde i min enfald att vi i västvärlden argumenterade mot censur och åsiktskontroll.

G: Bra, vi ses där med högafflar och stekpannor i händerna!

Marianne i Sverige: Jag kommer också ihåg hur roligt det var att skriva och få brev i brevlådan. Det var tider det. Tur att inte EU fanns på den tiden!

Jag ska titta på den där utmaningen lite senare.

Hoppas du får en skön semester när den väl börjar!

Sus: Ja, var det inte yttrandefriheten och tryckfriheten folk gapade så mycket om i samband med Muhammed-teckningarna? Men den kanske bara gäller etablerade tyckare, sådana som Lars Wilks och kolumnister i tidningarna. Som vet vad som är korrekt att tycka och som någon tjänar pengar på att de tycker något.

Jenny: Exakt! Om vi alla tyckte precis likadant hade ingen utveckling skett. Då hade vi stått kvar och stampat någonstans i medeltiden. I alla fall tankemässigt. Det är ju när man får sina åsikter och världsbilder ifrågasatta man utvecklas som människa.

Trollpackan: Ja, nu börjar det bli lite väl mycket. Både FRA och det här. Jag kan agera sambandscentral i revolutionen, sitter ju utanför EU! Haha, så mig får de inte tyst på!

Karlavagnen: En klick makthavare som ser till sitt eget bästa och struntar i allt annat.

Simone: Vi hjälps åt och lyfter upp dig på barrikaderna. Ja, Fjellner behöver allt stöd han kan få i den här frågan.

Anne: Snart ser det väl ut som på amerikansk tv i bloggarna. "Jag anser att *bleep* borde *bleep* så att *bleep* ..." Trodde verkligen inte att det var så européer ville ha det!

Suzesan sa...

Jo Marianne jag trodde det där i min ?enfald? oxå. Hmmm. Det finns länkar här också http://metro.se/se/article/2008/06/26/12/2844-57/index.xml

Det där bleep bleep tyckte jag var bra sagt. Så hade de det i Ungern på sjuttiotalet. Jag brevväxlade med en kille där Istvan(stefan)han grät alltid. En snygg kille, han ville resa men de gav inte Visa för att lämna landet.Han var en vanlig kille. När jag skickade brev så öppnade tullen/polisen alla brev för de skulle läsa och se så där inte var politisk propaganda. De fick inte in nån information utifrån. Han fick breven med svarta streck i där de strukit över det som de tyckte var politisk propaganda. Typ "Jag ska gå till IKEA idag och handla". IKEA kunde vara politiskt bundet så då svart streck.Synd jag inte har kvar de breven. Jag fick oxå brev med svarta streck i. En gång skickade jag svenska tidningar för han ville se såna. Då fick jag tillbaka alla utom (då)GT. Den var den enda som neutral.Jag blev faktiskt rädd igår när jag hörde det!!!!
Hoppas din fredag är bra
Kram
Susanne

Mats sa...

Det finns mer angelägna frågor än så: unyttja din tid i Egypten och gör en insats för de som sitter i fängelse för rättigheter vi tar för självklara. Bloggaren Kareem har varit fänglsad i 600 dagar.

http://www.mideastyouth.com/2008/06/24/kareem-about-to-spend-600th-day-in-prison-get-involved/

Marianne sa...

Suzesan: Ja, det där vill vi ju inte ha i EU. Men det verkar nästan vara på väg åt det hållet. Tack för länken, ska gå in och läsa där.

Kram!

Mats: Hej, och välkommen hit! Som jag ser det hänger Kareems situation ihop med det som håller på att hända i EU när det gäller bloggar. Både FRA och den här bloggrestriktionen måste stoppas i sin linda, annars kanske ungdomar i EU hamnar i Kareems situation en vacker dag. Tack för länken.

Generellt sett är jag lite försiktig när det gäller MR och politik i Egypten. Det kanske är fegt av mig, eller rättare sagt, det ÄR fegt av mig, men jag är ärligt talat livrädd för att bli granne med Kareem. Dessutom är jag gäst i det här landet och ovanpå det inte särskilt väl insatt i politik överhuvudtaget.

Jag ska inte lova att göra ett inlägg om Kareem i morgon, men jag lovar att tänka på det, och om jag kommer fram till ett sätt som känns rätt och bra, då gör jag det. Jag kommer dock inte att lägga ut den arabiska texten eftersom jag inte själv kan läsa vad som står.

Bert sa...

Jag klättrar upp jämsides med dig.

Marianne sa...

Bert: Alla bloggare i hela Europa får samlas i Bryssel och städa upp. Så vi ses där med varsin sopkvast i händerna.

Matildas fikarum sa...

Jag kommer då kvastandes hela vägen från andra sidan klotet! Med både katt och kopparkanna i högsta hugg.

Marianne sa...

Matilda: Bra att du tar kvasten med dig! Hehe, det börjar kännas som om det vore roligt att åka till Bryssel och städa. Om man fick träffa alla er på köpet, så vore det riktigt skoj!

m.k.b. sa...

Det är ju förskräckligt. Ett psykopatiskt förslag, rent ut sagt. Är det verkligen så illa ute med världen?

Angående Kareem så är din "feghet" helt förståelig.

Marianne sa...

MKB: Tack. Skönt att höra. Det är alltid lättare att gunga båten om man kan simma.

Mats sa...

Hej Marianne, tack för svaret och en trevlig blogg.

Sov tryggt - du är gäst i Egypten och statsmakterna kommer alltid göra sitt yttersta för att hedra sitt uppdrag som värdar och se till att du har det bra - mer än du kommer märka och vill veta. ;-)

Jag förstår att det inte känns rätt att svara på vänligheten med att bli politisk aktivist - och goda relationer med alla kan vara nog så viktigt.

Men en liten länk då och då, som påminner om hur det är för de som betalar priset för att vi kan leva ett mycket priviligierat liv i det vackraste landet med de snällaste människorna... skulle göra mig glad.

Kareem är inte ensam och han är inte heller okontroversiell, han vädrade sin ilska och bland annat de religiösa institutionerna fick höra både det ena och det andra. Men det är förstås hans rätt att slippa bli trakasserad för sina uttalanden som vi försvarar. Se http://freekareem.org - meddelanden från honom själv finns där.

Med detta vill jag också tacka för att jag "fick ta plats" på din sida.

Marianne sa...

Mats: Bor du också här? Har du någon blogg? Jag har försökt genom att klicka på ditt namn men det händer ingenting.

Jo, genom en del händelser har jag förstått att det är rätt bra koll här. Eftersom det berör andra (och det är ingenting politiskt känsligt, ingen har blivit skadad eller fängslad) vill jag inte skriva om det. Men det kanske ökar på min feghet?

Du är alltid välkommen att kommentera!

Marianne sa...

Disa: Hej Disa! Du är hjärtligt välkommen hit, men tyvärr kan jag inte läsa kinesiska tecken, inte ens om de är translittererade. Så jag kan inte svara. Skriv gärna om på svenska eller engelska!