fredag 27 juni 2008

Fredagstema Show and Tell: Matlagning

Så är det dags för sista temat från Victoria i Florida och sista temat för säsongen innan vi tar sommarlov. Ämnet för dagen är matlagning. 

Matlagning är ett ämne som intresserar många i bloggvärlden, så även mig, även om det kan gå upp och ner som en berg-och-dalbana ibland. Ibland tappar jag bara lusten och vet inte alls vad jag ska hitta på. Framför allt kan jag ibland känna att det är svårt att variera maten: "Vad ska jag hitta på i dag, inte kyckling nu igen, inte tonfisk nu igen ..." I muslimska länder har man dessutom en ingrediens mindre att variera med, nämligen fläskkött, och som uppväxt med fläskkött som en av basingredienserna kan det ibland kännas. Inte för fläskköttets egen skull så mycket som just för variationen.

Maken är inte särskilt intresserad av matlagning, tyvärr. Önskar han kunde vara lite mer som sin far i den frågan, hans far lagar nämligen den mesta maten åt familjen, och duktig är han också. Nu har vi i alla fall kommit överens om att Maken är ansvarig för maten en dag varje kalendermånad, för att jag ska kunna hämta andan och hinna få lite ny inspiration. Det ansvaret innebär att han ska tänka ut vad vi ska äta, skaffa hem råvaror (om vi inte redan har det hemma) och laga maten. Det är väldigt nytt, så det har bara blivit en enda gång än så länge.

Vårt kök är lite dumt disponerat. Vi har väldigt få skåp och de vi har är proppfulla. Så på den alldeles tomma väggen där det hade kunnat vara fullt med skåp, har vi i stället ställt upp tre hyllor där vi förvarar grytor och pannor, matberedare, glassmaskin och allt vad det är. Rätt praktiskt måste jag säga, för jag kommer lätt åt grejorna och blir påmind om vad vi faktiskt har. Det är lätt att glömma bort sådant som mackjärn och annat om man inte ser det. Utanför köket har vi sedan som en minimal hall och där har vi en frys och tre likadana hyllor som fungerar som skafferi. Också det bra eftersom man får överblick över det som finns och inte går och handlar tre extra burkar krossade tomater när man redan har arton stycken hemma. Jag kan annars vara rätt bra på sådant.


En stor inspirationskälla när det gäller matlagning är bloggarna. Tack vare Petra i Puerto Rico har vi nu ett nytt tema varje vecka: Onsdagsreceptet. Jättebra initiativ, hoppas att många hänger på. Från Petra har jag redan hämtat mycket inspiration i köket. Bland annat har jag gjort bananpannkakor enligt recept från henne, och jag lovar, de blev goda! Dagens middag kommer också från Petra. Det är stekt ris med sofrito. Väldigt enkelt eftersom jag hade färdigt ris i kylen, och färdig sofrito i frysen. Bara att blanda och steka. Gott, nyttigt och mättande. Sofriton har jag dessutom använt till att göra kryddsmör av, gott och en bra variation på det eviga vitlökssmöret (som jag visserligen älskar).

Stekt ris med sofrito.

När maken är bortrest brukar jag inte anstränga mig så förfärligt mycket med middagarna, men äta måste jag ju. Då blir det ofta att jag kokar mycket ris eller potatis på en gång, och sedan steker jag upp det de följande dagarna på lite olika, enkla sätt.

Jag undviker helst att använda hel- och halvfabrikat i matlagningen. De stora undantagen är väl en del kryddblandningar och kryddiga såser, som tikka masala och liknande, och pajer och korvar som jag köper på Gourmet Egypt, den fantastiska butiken här i stan som har det absolut bästa köttet i Egypten (vad jag vet). Ja, jag står ju inte och gör egen ketchup och liknande heller, men färdiga pizzor och annan färdigmat är oerhört sällsynt i vårt hem. Det beror inte på att jag har en massa principer, jag tycker bara att det är rätt äckligt. 

I september kommer fredagstemat igång igen efter sommaruppehållet, och då är det Petra som har valt teman.


13 kommentarer:

Anne sa...

Det där med förvaring och köket är väl nästan en ständig grej, för de flesta tror jag. Jag tycker ni löst det mycket bra, med öppna hyllor. Det ger ju onekligen en väldigt bra överblick, som du säger, man vet vad man har och använder det säkert på ett helt annat sätt än när det står gömt i olika skåp.

Jag kan annars bara hålla med om att hel-och halvfabrikat inte är så roliga, jag försöker också undvika dem så långt det är möjligt. Det är ju inte gott heller. När man läser innehållslistan för kanske en simpel grej som man tycker borde bestå av typ 2 saker men ser en lista som är skrämmande lång, då blir man inte så inspirerad äta den grejen direkt. Men det är klart, ibland går det ju inte undvika helt.

Marianne sa...

Anne: I Istanbul hade vi bra plats, men här är det extremt lite skåp. Närmare bestämt fem stycken där man ska klämma in tallrikar, glas, bunkar, skålar, mat, kastruller ... Funkar inte. Men så här går det riktigt bra, utom att det blir väldigt dammigt så man får torka av ganska ofta.

Som du säger, listan är lång när det gäller innehållsförteckningar, och man begriper inte ens alltid vad det är de har haft i! Bara kodnamn och kemiska namn.

Petra H sa...

Åh, vad hedrar jag känner mig att du nämner mig i ditt fredagstema och att jag har inspirerat dig så :D
Stekt ris med sofrito och kryddsmörssofrito måste jag också testa - jätteroligt när vi kan inspirera varandra på det sättet!
Jag gillar inte heller halv- el helfabrikat, och O gör ju faktiskt sin egen tikka masala nuförtiden! Det är inte så svårt, jag kanske ska lägga upp det receptet en onsdag ;-)
Era kökshyllor såg rejäla och snygga ut, det var en smart idé för att utvidga köksförvaringen.
Trevlig helg, även om din egyptiska helg snart redan är över!
PS Jag har hittat ett annat foto med HELA namnet på Coops jordgubbsdryck och det var INTE cider utan Fruktdryck med jordgubbsmak (vad det nu är, inte saft, inte cider, inte juice..??)!! Så ja, man kan verkligen undra varför det måste skrivas ut att den är alkoholfri!!

m.k.b. sa...

Åh guuud vad det där riset såg gott ut!!! Det måste jag testa, men det lär väl dröja circa sju månader, när jag kommit hem till Norge igen :)

Desiree sa...

Kul att få se en bild från ditt kök. Smart att kunna se de olika köksredskap du har och dessutom komma åt dem lätt. Färdigmat och snabbmat är inget som man hittar hemma hos oss heller. Jag vill veta vad jag stoppar i mig och dessutom blir det mycket godare då man lagar själv. Skulle vara kul om du tog med dig kameran någon gång till butikerna du skrivit om. Jag är väldigt nyfiken på dessa. Ris med Sofrito såg ju jättegott ut jag blev riktigt sugen på detta nu. Ha en skön helg.

Barbamorsan sa...

Det stekta riset ser verkligen gott ut! håller med att det periodvis är svårt att variera sig, blir lite det som man alltid lagar.

Marianne sa...

Petra: Du har inspirerat jättemycket! Och stekt ris med sofrito var det du som tipsade om, du gjorde det någon dag för några veckor sedan : )

Det vore toppen med recept på tikka masala, det är ibland det där med att få tag i kryddor, men det vet man ju inte förrän man provar. Kryddorna är rätt bra här i alla fall.

Märkligt det där att det inte var cider. Om det hade varit det hade jag förstått. Haha, fruktdryck med jordgubbssmak tror jag att de måste skriva när det är noll jordgubbar i ...

Ha en jätteskön sista helg i Sverige! Åker du tillbaks dit efter Bryssel, eller stannar du där resten av semestern?

MKB: Du kanske får nog av ris för något år framåt efter ett halvår i Vietnam? Å, vad gott, förresten, ni ska få asiatisk mat i stora lass! Du måste berätta sedan när du är där, om det är likt det thailändska köket eller kinesiska eller alldeles eget. Hoppas du har Internet när du är där.

Ha en skön helg!

Desirée: Jaha, nu glömde jag kameran igen! Kom på det i bilen på väg hem! Jag får ta någon dag sedan och åka i bara det syftet, att fotografera.

Jag håller med, man vill både veta vad det är man stoppar i sig och så blir det mycket godare när man lagar maten själv.

Ha nu en toppenhelg!

Barbamorsan: Riset blev verkligen gott, och så ser det lite roligare ut än bara vitt, vanligt. Sitter just nu och funderar på vad jag ska hitta på att laga till mig och mig själv i kväll. Enkelt blir det i alla fall.

Petra H sa...

Ha ha, snacka om att vara förvirrad - hade jag gjort stekt ris med sofrito... när jag tänker efter så har jag ett svagt minne av det ;-) Det känns som mitt liv i PR är såååå avlägset efter 1,5 vecka i Sverige!
FÖr att fortsätta Coops jordgubbsdrycksföljetongen så hittade jag ÄNNU ett foto med flaskan idag (den stod mitt på bordet på midsommarafton!) och det står under Fruktdryck med jordgubbssmak att den har "ciderkaraktär" :D
Nej nej, jag kommer tillbaka till Sverige nästa söndag och stannar sedan här till den 1 augusti, min lilla Europa-turné är bara en vecka!

Marianne sa...

Petra: : D

Vad de hittar på! Inte nog med "fruktdryck med jordgubbssmak" i stället för att göra saft på bär, utan "ciderkaraktär" i stället för att konstatera att det är en läsk som inte är så söt! Ja,ja, så länge de får sälja är de glada. Måste nog konstatera att jag hellre dricker ett glas god, äkta jordgubbssaft plus två glas vatten i stället för tre glas av det där. Kan se innehållsförteckningen framför mig: bensoacetylapropadiolsyrederivat, E788, G954, vattenpulver ... Haha, och sedan löses det hela upp i smältvatten från Grönland.

Ha en jätteskön vecka!

Fritt ur hjärtat sa...

Riset såg gott ut, roligt att se bild på ditt kök. Vi förenklar ju för mina skador, så mer och mer åker fram och mindre finns i skåpen, det är praktiskt.

Att drycker heter fåniga saker har ju med patent att göa, fast det kanske ni visste. Mosserande vin kunde lika gärna hetat med champangekaraktär;-)) Änglamarks Ekologiska cider är att rekommendera när jag ändå har ordet:-)

Marianne sa...

Simone: Ja visst är det praktiskt att ha allt så man lätt kommer åt det. Synd bara att det blir så dammigt. Du kan väl knappast krypa in i skåp och rota fram olika maskiner ur dess gömmor som det är nu. Har du fått någon ny tid för operation, förresten?

En del mat och dryck, som champagne, har ju patent. Men jag tror när det gäller om det får heta saft eller sylt osv, så beror det nog på innehållet. Det måste vara en viss mängd frukt och bär för att få heta det. Samma har jag för mig gäller till exempel falukorv. Och cider är ju knappast ett patenterat namn, det finns ju många som tillverkar det. Jag tror det har med marknadsföring att göra.

Tack för tipset om Änglamarks cider! Ska komma ihåg det när jag kommer till Sverige nästa gång.

Ha en skön söndag!

Fritt ur hjärtat sa...

Marianne, det där med cidern har jag läst, kanske var det innehållet och inte proceccen (stavas hur?) som det stod, minnet är selektivt..... Själv dricker jag Laktosfri Mjölkdryck, har ni hört, det får inte heta mjölk. Det är nog till en roman;-) Jag har inte fått tid till ben operationen, däremot "den andra" där fick jag helt plötsligt dubbel förtur och skall opereras i slutet av Juli, gott att det är gjort så benet kan få min odelade uppmärksamhet sedan;-) Damm förresten, jag har tagit bort väldigt mycket ur "sortimentet" det man inte använder skrotas helt enkelt ut.

Marianne sa...

Simone: Jag kan ju inte säga hur det är med cidern, just, men när det gäller typ saft har jag hört. Såg något barnprogram, det heter visst inte Bullen längre (?) men det var något där barn var reportrar och undersökte just saft. Hur som haver : )

Skönt att du har en op i sikten nu i alla fall, inte kul att ha sådant framför sig. Det var ju typiskt att du skulle drabbas av strejken - som ändå inte ledde någon vidare vart!

Jag tror faktiskt att jag använder det mesta av mina köksmaskiner etc. Det är några formar och mackjärnet som möjligen kunde skrotas. Men jag gjorde av med tonvis med grejor när vi flyttade från Istanbul, så nu väntar jag nog ett tag innan jag börjar rensa igen.