lördag 7 juni 2008

Ett stort steg på väg

Grattis Egypten!

Kvinnlig könsstympning har nu genom lag blivit förbjudet i Egypten!

Den värsta formen av kvinnlig könsstympning kallas "faraonisk" och kan spåras ända bak till just faraonernas tid. Könsstympning är vanligt här i landet bland både kristna och muslimer, en mycket farlig sed som inte bara vanställer kvinnan och fråntar henne alla former av sexuell njutning, utan medför även fruktansvärda risker för komplikationer såsom infektioner vid bland annat menstruation och barnafödande. Risken att förblöda eller avlida av infektioner vid själva ingreppet är också mycket hög, förutom det psykiska lidande det här medför eftersom det sker utan bedövning eller nedsövning i de flesta fall.

Straffet är fängelse i 3 månader - 2 år samt böter på upp till 5.600 SEK - mycket pengar för majoriteten. En lite mer kvalificerad arbetare i Kairo tjänar cirka 800 SEK i månaden, alltså långt mer än en årslön för många människor.

Kritiker menar att lagen är verkningslös eftersom det finns ett kryphål som säger att det är tillåtet när det är medicinskt nödvändigt. Det måste naturligtvis täppas till eftersom det aldrig är medicinskt nödvändigt, men det är ändå ett stort steg på väg för att skydda kvinnor och barn mot de här övergreppen. Det är en signal om en attitydförändring. Det är viktigt.

Uppdatering: Jag har fått frågan om vem det är som ska straffas om kvinnlig könsstympning upptäcks. Efter att ha läst de få engelskspråkiga tidningar jag har hittat på nätet kommer jag fram till att det är den som utför stympningen. Jag tolkar det som att "kirurgen" ska straffas, möjligen även föräldrar/mor- farföräldrar eller vem det är som fattar beslutet, som då blir medbrottslingar. Bötesstraffet utdöms precis som fängelsestraffet enligt en skala mellan 1000 - 5000 pund, dvs cirka 1.250 - 6.250 SEK.

Den här lagen ingår i en omfattande lagförändring som gäller kvinnor och barn:
- äktenskap får inte ingås före 18 års ålder (i dag 16)
- ålder för juridiskt ansvar sänks från 18 till 15 år
- barn till ogifta mödrar ska få registreras i moderns namn om fader inte är närvarande
- minderåriga kan ej dömas till dödsstraff
- dödsdömda mödrar till barn under två år ska få verkställigheten uppskjuten
- barn under 15 ska bara kunna hållas i "juvenile detention center" upp till max en vecka
- sexuella övergrepp på barn ger ett minimistraff på fem år och dryga böter
- att överge barn ger ett minimistraff på fem år och dryga böter
- utnyttjande av barn och försäljning av deras inre organ ger minimistraff på fem år och dryga böter

Allt det här är dock inte klart än. Det debatteras hett i parlamentet och det Muslimska broderskapet motsätter sig många av de här punkterna. 

Uppdatering 2: En ny artikel i SvD där doktor Ayman Sadek intervjuas. Han menar att kryphålet i lagen (att det är tillåtet när det är "medicinskt nödvändigt") gör att det blir ett steg bakåt snarare än framåt eftersom man då kan gå tillbaks till den gamla förordningen. Själv kan jag inte avgöra vilket, kan bara hoppas att en lag som ändå säger att det är förbjudet skickar en signal om att det är fel. Och att traditionen bryts.

Uppdatering 3: Den som vill veta mer om kvinnlig könsstympning kan med fördel läsa här. Där tas även historik, religion, förekomst, västerlandet (ja tro inte att det bara är outbildade människor i djungeln det handlar om!), medicinska komplikationer och mycket mer upp.

20 kommentarer:

leopardia sa...

jag måste dock fråga, vem är det som krimminaliserats? är det den som utför det, eller kvinnorna som blir könsstympade? är lite pessimist av naturen och rädd för att det på nåt sätt ska börja läggas skuld på offren...

Marianne sa...

Leopardia: Jag kan ärligt talat inte svara på det. Ska se om jag kan ta reda på det, men det bör vara de som utför det hela. Det är väl oftast föräldrarna, både modern och fadern, som tar beslutet. Jag tror ärligt talat att det kommer att bli svårt att implementera och verkligen upprätthålla lagen, men det är ett stort första steg.

En sak som gladde mig är att nyhetsrapporteringen faktiskt talar om att det är en sed bland både kristna och muslimer, de flesta i västvärlden tror ju att det är en muslimsk sed, vilket är fel per definition, även om majoriteten av utövarna är muslimer.

Undrar ofta över hur har man över huvudtaget kommit på vissa tankar. Jag menar, bara att hitta på en så vansinnig sak.

Lullun sa...

Ja, tänkte på dig när jag läste det idag. Visst är det ett viktigt steg. Hoppas verkligen det där kryphålet inte är något som folk verkligen kan och kommer att använda sig av och att det är "rätt" person som får straffet. Det är bara så hemskt detta med könsstympning. Saknar nästan ord för det.

Suzesan sa...

En vidrig metod den faraoniska.Om då nåt skulle vara mer eller mindre hemskt. Odjur som gör så! Ett bra steg och detsamma säger jag Grattis Egypten. Att bara ta steget är bra. Sätta ner foten. Tyvärr kommer det ta mycket lång tid innan de är framme vid ett bra mål. Men tanken är god. Bra med straff och pengarna kommer ju att svida rejält i kassan. Hmm hoppas nu nån blir dömd snart så de har nåt att visa att "Så här går det i praktiken för de som inte följer lagen". Hmm egentligen hoppas man ju på att ingen ska bli dömd och just då för att det inte finns nån att döma.Att det är slut på det och alla kvinnor är fria från dessa tvångsmetoder. Det är så konstigt för det är så många kvinnor som driver könsstympningen framåt för att det är tradition och att de har gått igenom det osv. Men de har nog inget val. Grupptryck kan vara förödande. Hoppas detta skall leda till att det uppmärksammas mera!
Ja de får täppa till kryphålen. Vadå medicinskt nödvändigt. Idioti!
GodNatt nu ska jag sova
/Susanne

Marianne sa...

Lullun: Det är så förfärligt att man inte begriper att det existerar och någonsin har existerat. Hoppas som sagt att det blir bättre, men det kommer att ta tid innan det blir något självklart i samhället. Speciellt ute i byarna ...

Suzesan: Ja, det har du rätt i: Hoppas att någon blir dömd snart så att det statueras ett exempel som kanske, kanske kan avskräcka i alla fall någon.

Håller med dig om att det känns konstigt att det är just kvinnor som driver på traditionen. De tror att döttrarna inte ska "bli gifta" annars ... Fasiken, om jag var karl skulle jag väl mycket hellre vilja ha en fru som villigt hoppade i halmen (ja, det vill man ju som kvinna också så klart) än en som gjorde det med tårar av smärta!

Marie sa...

Ja, vad människor gör mot varandra upphör aldrig att förvåna. Att man fortfarande utför könsstympning är ju makalöst, särskilt när det även änder i västvärlden ibland. Att människor (män) försöker utöva sin makt genom att sänka kvinnan ä ju tyvärr inte ovanligt, senast idag läste jag en artikel om den ohyggliga krigsföring som sker i Kongo-Kinshasa, där sexuellt våld mot kvinno används som krigsföing. Helt otänkbart för de flesta men ändå händer det hela tiden varje dag.

Marianne sa...

Marie: En del män ser kvinnor som en egendom likvärdig med boskap. Begriper inte att det kan vara så i dag, 2008. Inte ens i tätaste djungeln, begriper det bara inte. Ibland ger man nästan upp hoppet. Men så dyker det upp små ljuspunkter, som presidenten i Liberia som nu tillsätter nästan bara kvinnliga poliser för att verkligen få slut på alla övergrepp. Ett lite steg i taget är bättre än inget.

leopardia sa...

tack för svaret! förde 'nyheten' vidare till mamma och så satt vi och var glada en stund tillsammans, över att det börjar röra sig framåt lite

Suzesan sa...

Fyf*n vad jag fick ont i magen när jag läste det! ...-"utnyttjande av barn och försäljning av deras inre organ ger minimistraff på fem år och dryga böter"!
Tack för uppdateringen Marianne:)
Tänk att "vi" är i 2008 och har inte kommit längre i "vårt" tänk.(Då menar jag inte oss här och de som kan tänka")

Men det krävs ju mindre känslomässig ansträngning att inte tänka rätt så att säga. Att göra allt det där på listan. Men jag förstår inte hur man klarar av att anpassa sig till att bli sån så man säljer barns organ eller nån annans. Hur funkar de i sitt huvud.Bra att nåt är på G. Det där verkar ju vara en modern proposition som de förhandlar om i parlamentet. Bra!!!
/Susanne

Jessica sa...

Fantastiskt, en bit pa vag...

Marianne sa...

Leopardia: Ny artikel i SvD i dag som menar att det är en tillbakagång i stället för ett framsteg.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1340571.svd

Jag vet inte, men man tycker att en lagstiftning ändå är en signal om vad som är tillåtet och inte. Just nu kan man bara hoppas att det ändå ska minska. Om man bara kan rädda en liten flicka är det bättre än ingen ...

Suzesan: Nej, jag förstår inte heller hur man tänker när man skadar och utnyttjar andra människor. I stort som smått. Det är verkligen obegripligt. Bara att hoppas att världen blir bättre.

Jessica: Ja, ett steg i taget är bättre än inget alls.

Anonym sa...

Alltså. Det där är så svårt att greppa, att förstå... . Hur man kan tycka att den mänsliga kroppen är så ofullständig att den måste justeras, trots att den för övrigt är frisk.

Är det tradition, så måste traditionen brytas.

Är det religion, så undrar man vad det är för skapare som är så klantig.

Bert sa...

Jaha - Den där "anonym". Det var jag, det.

leopardia sa...

nu fungerar svenskans hemsida inte för tillfället här, men jag kan tänka mig att en del anser att det är ett steg tillbaks eftersom det säkert är pga påtryckningar från väst som man tar tag i saker och ting och att man jämför det lite med kolonialiseringen, att varför ska vi bestämma över någon annans kultur osv osv...
men av det du skrivit så hänger jag inte riktigt med på hur de kan gå tillbaks till en gammal förordning iochmed en ny lag... ska kolla svd senare...

leopardia sa...

aha, det var det där kryphålet som var den heta potatisen... och det förstår jag, men nånstans måste man ju börja...

Marianne sa...

Anonyma Bert: Jag tror det är mer tradition än religion eftersom det både är kristna och muslimer som utövar det här i alla de länder där det utövas. Det skulle i så fall vara om det går tillbaks till GT, att det kommer därifrån, men det har jag aldrig hört talas om. Det är nog snarare något uråldrigt, den värsta sorten heter ju som sagt "faraonisk".

Jag begriper inte heller hur man ens kan komma på tanken ...

Leopardia: Ser att jag uttryckte mig otydligt. Ska ändra det i texten. Och visst är kryphålet åt skogen fel, men som du säger, det är i alla fall en början. Bara att hoppas att de kommer hela vägen.

Desiree sa...

Låter jättebra. Ett stort steg i rätt rikting. Underbara nyheter. Jag hoppas att det också tas på allvar och att folk följer lagen och inte de gamla traditionerna. Denna gamla tradition är så vedervärdig och grym och för med sig sådant lidande helt i onödan. Jag är glad att Egypten nu har förbjudit det enligt lag.

Marianne sa...

Desirée: Det kommer nog att ta tid innan det här sätter sig i folks medvetanden, men det är definitivt ett steg i rätt riktning. Jag hoppas någon blir dömt rätt snart, och att det uppmärksammas så att folk blir riktigt medvetna om det. Tror det krävs för att folk ens ska få reda på lagen, det är ju rätt många som är analfabeter här. Och 97% av kvinnorna är stympade ... Det är så man vill gråta.

Hillan sa...

Vad bra, det låter verkligen som ett steg åt rätt håll. Men i praktiken är det ju inte samma sak, eftersom det är en sån gammal tradition, och det är ju lättare att ändra på lagar än på traditioner... men en lagstifning är ett steg år rätt håll, absolut.

Marianne sa...

Hillan: Nej, det lär nog ta tid innan majoriteten av kvinnorna får vara som de är. I dag är ju 97% stympade här i landet. Ett steg i taget är som sagt bättre än inget alls. Bara att hoppas.