måndag 30 juni 2008

Gå till jobbet

Detaljrikedomen i det här inlägget är mest för mina kära svärföräldrars skull, så att de kan se lite av hur sonen deras har det i sin vardag. Tyvärr är han ju inte här just nu och kan posera för bilderna, men jag gick en liten promenad i hans fotspår på hans väg till jobbet. Kontoret ligger ju här i samma område, så han använder apostlahästarna för färden. Mig tog det lite längre tid eftersom jag skulle stanna och fotografera hela tiden, men för honom tar det väl ungefär tre minuter att gå till jobbet.

Och så avslöjar jag härmed vad det är för företag "vi" jobbar för. Jag vill dock säga redan nu: Nej, jag kan inte svara på några frågor. Nej, jag kan inte ta emot några klagomål. Nej, jag har ingen aning om när det blir ett varuhus i staden du bor (vet inte när det blir något i staden jag bor). Nej, jag kan inte förmedla några bra designidéer. Och så vidare. Det är inte jag som jobbar där, och Maken jobbar bara inom sitt specialområde och har ingen koll på allt det andra. Sorry : )

Alla bilder är klickbara.

Vår ytterdörr.

Förstutrappen. Eller vad man nu ska kalla det. Med våra taniga bougainvillea i sina krukor som inte riktigt vill ta sig. De vill nog bli planterade i marken, men vi har ingen mark att plantera i just där, så de får klara sig bäst de kan. Mycket vatten dricker de varje dag i alla fall. Normalt är det Makens jobb eftersom det är en ganska tung syssla att kånka vatten, men nu är det jag som sköter det när han är bortrest. Vi har två grindar att passera för att komma ut på gatan. Han syns lite dåligt, men om man tittar i mitten av bilden, ovanför den högra grindstolpen, ser man gubbsens chef i sitt nattlinne. Han och någon till verkar bo i det lilla huset där de sitter om dagarna, och på morgnarna kommer han ut - i nattlinne.

Vårt hus sett från framsidan och lite uppifrån. Till vänster tyskarnas hus. I rummet med balkong ovanför ytterdörren har vi tv-rum, vid trappan som är bakom det höga fönstret i mitten. Till höger på andra våningen ligger arbetsrummet där jag sitter just nu, och under det finns köket.

När man kommer utanför grindarna och tittar till höger ser man moskén och där bortom muren som omgärdar vårt område. Bakom den bygger man palatset som transportministerns bror så småningom ska flytta in i. Eller om det är sommarstuga, jag vet inte. Det är hur som helst åt det här hållet vi ska gå, vi ska gå fram till det sista lilla trädet vid muren.

Bortom det sista lilla trädet, alldeles vid muren och ihopbyggd med den ligger en liten trappa som leder upp bakom moskén. Den ska vi ta.

Här ser man gångbron som leder in till kvinnornas bönerum i moskén.

Här är moskéns entré och gångbron till kvinnornas bönerum. Jag har aldrig varit där inne. 

Vårt hus sett uppifrån toppen av trappan. Vi har inte mycket fönster på den här sidan, men det är nog rätt bra eftersom solen gassar där om dagarna. Det är gästrummet som ligger bakom det enda fönstret på den här sidan på andra våningen. Längst ner i källarplan har vi två större fönster som vetter ut mot en alldeles egen liten trädgård. Där nere har vi också gästrum, dessutom ett förråd.

Ett fönster i moskén. Där bakom kvinnornas bönerum.

Nu har vi kommit upp för trappan och svänger till höger. Det här är den största gatan i området, om man följer den rakt ner (bakom mig här) kommer man till områdets portar. Vi ska gå uppför backen.

Här är gatukorsningen där vi ska ta till höger så att vi kommer in på gatan ovanför moskén och parallellt ovanför vår gata. Till vänster genom öppningen i muren kommer man till en liten bondgård. Muren stoppar också Saharas sanddyner från att tränga sig på alltför mycket i området. Om man fortsätter den stora gatan rakt upp kommer man till fler bostadshus. Men vi ska som sagt svänga höger här.

Längst bort på den här lummiga gatan ligger Kontoret.

The Boss kom åkande när jag stod och fotograferade som bäst. "Vad är det där för en turist", undrade han och skrattade gott när han såg att det var jag. Jag avböjde skjuts den sista biten, jag skulle ju fotografera och det är som sagt inte alls långt kvar.

Ovanligt lite blomster just nu, normalt är det väldigt färggrannt på den här gatan.

Och här är Kontoret.

Entrén med svensk och egyptisk flagga, den egyptiska syns inte så väl på fotot, den hänger till vänster mitt emot den svenska.

Och här tillbringar han sina dagar, den käre Maken.

En av arbetskamraterna.

24 kommentarer:

Suzesan sa...

Vilken fin promenad. Så vacker miljö. Hahaha det krävdes lite arbete för att förstå var??...
Coolt. Du berättade så bra så det blev som en promenad.
Hoppas din dag är bra
Fina gulliga bilder på kattungen.
Kram
Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Jag blev inspirerad av Lullun när hon berättade hur hon hade fotograferat och beskrivit för sin mamma så att hon skulle kunna se framför sig var Lullun befann sig någonstans. Tänkte att svärföräldrarna vill veta lite mer.

Hua vad varmt det är i dag. Lite svårt att jobba när det är så här faktiskt. Men nu måste jag koncentrera mig igen. Hoppas att du får en toppendag!

Kram!

Suzesan sa...

Ja tänk så glada de ska bli.Bra tänk! Ha en bra jobbedag:)Kyl ner huvudet när det blir för varmt det gör jag ibland. Blöter håret. Eller läggeer en fuktig handduk på huvudet. Prova om det funkar.
Jo förresten. Det var min första upplevelse av våra muslimska nysvenskar. En morgon när jag tittade ut där jag bodde så såg jag en av våra nya grannar gå ut. Jag skrek till och sa till ungarna. "Kom och titta där är karl och hämtar tidningen och han har klänning". Det var säkert ett nattlinne det oxå*ler*Det var ovant bara.
Kram
Susanne

KARLAVAGNEN sa...

Hahahahahahahahahaha!!!!
Jag vet - detta trauma med att vara svensk och detta företaget...

Marianne sa...

Vilken härlig beskrivning på hur det ser ut runt er. Man nästan hörde dina forsteg i trapporna.
Jag sitter med tröja på mig på jobbet. Det är kallt och det regnar. Du har det tydligen lite varmare. Jag tycker fortfarande lagom är bäst men det är det ju aldrig. Och så förlorade vi boulen igår. Trist , men vi går vidare i B-laget så än är det inte kört.
Måste fortsätta jobbet nu. Må så gott i värmen.

Marianne sa...

Suzesan: Jo, jag kör de där knepen jag också. Och så har jag ju AC, det hjälper.

Hihi, normalt har alla gubbsen vanliga kläder, dvs långbyxor och skjortor/t-shirts, det är bara på morgonen han kommer ut i sitt nattlinne. Fast allmänt sett ser man många karlar i kaftan och turban här i stan. Jag hajar fortfarande till av den synen, för det är man liksom inte van vid.

Karlavagnen: Alla skiner alltid upp som solar när de får höra var han jobbar, och så kommer alla frågor som en störtskur : ) I Istanbul hade jag folk som ringde och frågade om JAG (?!) kunde fixa jobb till den och den ...

Marianne i Sverige: Tack! Ja, jag hörde att det är kallt hos er nu. 12°C i morse, sa Maken. Fy bubblan, men som du säger, LAGOM är det väldigt sällan.

Synd att ni förlorade i går, ni får kämpa vidare!

Fröken Anki sa...

Vad kul med en bildpromenad! Ser väldigt lummigt och fint ut i ert område, som jag kanske sagt tidigare. :D
Om man inte såg skylten vid dörren så kan man nog gissa vilket företag det är när man ser inredningen på kontoret. haha :D

Ha en härlig måndag!

Desiree sa...

Vad kul att få se lite bilder på ert hus och område. Huset ser jättefint ut och området verkar mysigt. Jag förstår att ni trivs bra här. Det är kul med vardagsbilder.

Jenny sa...

Det där var ju en jättebra ide att dokumentera sin närmiljö för de som inte bor så nära. Och roligt som minne, när man inte längre bor kvar :-).
Och så tänkte jag höra om den här Billy bokhyllan som jag beställt... ;-). Nä, men jag blev så nyfiken på mer exakt vad maken jobbar med på det stora företaget? I Egypten av alla ställen :-). Roligt om du ville berätta! //Kram

Kersti sa...

Det var verkligen en trevlig promenad. Ett kul sätt att göra det så att man känner att man går tillsammans.

Spanarn sa...

Å fan Ikea har verkligen verksamhet överallt... Vad fint det verkar vara i dessa kvarter.

Ha de gott //Spanarn

Marianne sa...

Anki: I bostadsområden som det här vattnar man regelbundet så att det ska hålla sig grönt, och längs Nilen är det grönt och fint. Annars kan det vara rätt beige på många ställen : )

Lite sent att önska dig en bra måndag. Nej förresten, du har mycket mer måndag kvar än jag har. Trevlig måndag!

Haha, ja du har rätt, man hade nog kunnat gissa sig till det av inredningen på kontoret.

Desirée: Lovar att det kommer foton från affärer och liknande också. Förr eller senare, beroende på hur glömsk jag är : )

Jenny: Bokhyllan är just precis lastad ombord på fartyget Vågen som avgår från Rotterdam i morgon klockan 14. Kaptenen heter Haddock : D

Den bra idén kommer från Lullun i Grönland. Men visst är det bra, och kul att ha sedan, som du säger.

Han jobbar med inköp. Ikea köper in pryttlar över hela världen.

Kram!

Kersti: Alltid trevligt att ta en promenad med goda vänner!

Spanarn: Ja, nästan precis överallt. Den bästa svenska kulturspridare man kan tänka sig som når mycket längre än alla fina mässor med ministrar och prinsessor.

Jo här är fint. Hoppas du också har det bra!

KARLAVAGNEN sa...

Vilka otroligt vackra grindar! Oooh!

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja du har rätt. Man ser inte det man har rakt framför nosen ibland ...

Fick hemlängtan till Turkiet av Packat och klart. De pratade turkiska och jag känner mig hemma och jag förstår vad det står på reklamskyltarna och jag vet hur brödet smakar och ...

Lullun sa...

kul du fick gjort din fototur som planerat! Lite lustigt dock, för jag hade tänkt mig göra en liknande nu i veckan, men mer som ett före/efter, sommar/vinter, inlägg, såhär innan vi sticker på semester. :-)
Dina kvarter är verkligen exotiska sett med mina "grönländska" ögon!

Anne sa...

Vilken jättebra fotopromenad, det kändes som jag gick bredvid dig :)
Det ser väldigt vackert ut, jag gillar arkitekturen. Det är ju väldigt exotiskt jämfört med det jag är van vid där jag bor. Det låter som en rätt smart idé av de som byggde huset att ha en rätt fönsterfri vägg och slippa ha solen som gassar på.
Det är mer lummigt än jag trott, vet inte varför men jag trodde det skulle vara mindre växtlighet.
En mycket trevlig promenad till arbetsplatsen maken din har.

Jessica sa...

Ah vad kul!! Nagot att tanka pa.
Intressant jobb och vilka mojligheter varlden over. Florida nasta kanske....

Marianne sa...

Lullun: Det är du som har inspirerat mig, när du berättade om hur du hade fotograferat så att din mamma skulle kunna se framför sig var du var någonstans när du ringde. Jättekul om du gör något liknande! För tänk vad annorlunda det kan vara, vad det är som är exotiskt för en. Dina myskoxkotletter och sälsoppor och snödrivor upp till tacknockarna är bland det mest exotiska jag kan tänka mig.

Ja nu är det inte många dagar kvar tills du får åka.

Anne: Tack! Arkitekturen är verkligen annorlunda här, särskilt den som är inspirerad av nubisk tradition. Ska skriva upp att försöka ta lite bilder av just byggnadsstilar så att jag kan visa.

Just i sådana här bostadsområden och kring Nilens stränder är det väldigt grönt, andra områden är väldigt torra och trista. Men så är det någon som odlar något på ett tak, då lyser det upp som en grön oas. Vi hade kunnat bo i stadsdelen Maadi också, men då hade maken fått ca 1-1,5 timmars bilväg i en riktning, totalt 2-3 timmar varje dag, så vi valde att bo här i stället och nu har han 2-3 minuter. Maadi hade varit roligare för mig, men det här är bäst med tanke på jobbet.

Jessica: Ja det är verkligen roligt att hela världen står öppen. Nästan. Jag tror inte de kostar på ex-pats i US till exempel eftersom kunskap och rätt kvalitets- och miljötänk redan finns. Men skoj hade det varit. Däremot Vietnam, Kina ... Vi tänker inte direkt på nästa hållplats än, känner oss rätt nya här fortfarande.

Annika sa...

AHA!!! Det är där han jobbar, den käre maken...
Måste bara fråga....
Nädå :-)))

Jättefin fotopromenad!! Älskar fotopromenader, det känns verkligen som om man är MED!!!
Tycker att du bor så otroligt VACKERT!!! Det har jag alltid tyckt...

Soliga hälsningar från sommarstockholm!!!

Marianne sa...

Annika: Fråga på du, jag kan ändå inte svara för jag vet inte ett dugg : D

Ja du tog också en så fin fotopromenad när du visade din promenadväg. Önskar att jag hade tid att åka runt och bara fotografera, har speciellt en gata jag vill gå med kameran, men jag har inte tid till något annat än att jobba just nu.

Jo, här är jättefint. Men jag fick ändå en tår i ögat i går kväll när jag såg Packat och klart och de visade ett par olika ställen i Turkiet.

Fortsätt njuta av Stockholm och hälsa stan från mig!

nina sa...

Jättekul och intressant inlägg! Jag blir så inspirerad att göra något liknande någon dag framöver.

Fast mina kvarter kommer nog inte vara lika fina som dina, de ser ju ju så lummiga, fina och tysta ut. Här är det gallergrindar, trasiga gator och skällande hundar som gäller. ;-)

Marianne sa...

Nina: Det är bara här inne i själva området som det är så här fint. Utanför ser det ut ungefär som jag tror att det gör hos dig. Fast det är nog grönare hos dig, generellt sett. Du har ju djungel i stället för öken.

Och jag har kanske inte direkt fotat de skabbiga delarna inne i området heller ...

Jättekul om du gör något liknande. Hade kameran med mig i går när jag åkte för att lämna in datorn, men han körde så fort att det var omöjligt att ta några bilder. Måste få tid att gå ut och promenera mer.

Anna, Fair and True sa...

Skulle vilja se en bild på gubben i nattlinnet! :) Kul att se lite fler bilder från ert kvarter!

Marianne sa...

Anna: Du missar inget, ingen större ögonfägnad : )