söndag 19 oktober 2008

Dadlar och höst

Ruttna dadlar.

Förra året skördade gubbsen i området alla dadlar som växer här, även våra. Då blev jag lite besviken för att jag aldrig fick smaka, men det har jag gjort i år. I år har gubbsen däremot inte skördat dadlarna, så nu är de fågelmat i stället om de hänger kvar på träden och myrmat om de ramlar ner på marken. Det är ju lite synd.

I övrigt har väl hösten kommit även här, men vi märker den på lite annat sätt än att sätta på värmen inomhus och bylta på oss koftor. I stället slipper vi nu sätta på AC:n inomhus och man svettas inte ihjäl och får solsting bara för att man tänker på att gå en promenad. I stället är det så där alldeles lagom varmt så man varken fryser eller svettas och det räcker ändå att ha bara en t-shirt eller liknande på sig. Väldigt skönt med andra ord.

Så nu är det bara drygt en månad tills vi kan börja frossa i jordgubbar igen! Och bara två månader till jul, men det förstår jag inte för det känns väldigt konstigt här i solen och sanden.

Ber om ursäkt för att jag knappt läser några bloggar alls för stunden. Det är inte så att jag inte är intresserad att läsa hos dig längre, tvärtom, men jag hinner bara inte just nu.

Hoppas ni alla har en bra vecka framför er!

18 kommentarer:

Emmama. sa...

Låter helt underbart att kunna gå i bara t-shirt! Vad har ni för julplaner, var firar ni i år? Hoppas ni har trevliga planer! KRAM.

Marianne sa...

Emma: Vi kommer att stanna här i år. I alla fall jag. Ev får Klas en jobbresa till Sverige i närheten av jul, i så fall tittar han in till sina föräldrar under juldagarna. Jag stannar definitivt här i alla fall. Både för att vi inte har någon kattvakt under den perioden och för att vi sedan ska fira svärmor den 10 februari när hon fyller 80. Så då blir det en hemresa. Man får välja, liksom.

Vad ska ni göra? Åka till Kenya via Kairo?

Kersti sa...

Jag blir ganska avundsjuk. Gillar inte vinter och kyla. Borde kanske flytta till något varmare land men är väldigt fast förankrad i den svenska myllan.
Om att hinna med vet jag hur det är. Tiden räcker inte alls till allt som man vill. Önskar att dygnet hade några fler timmar.

Petra H sa...

Härligt när det blir lite svalare - det är faktiskt mindre fuktigt här för tillfället vilket är underbart! Dock fick vi veta idag att det är fler denguemygg för tillfället efter allt regn - så vi gör rätt i att hålla fönsterna stängda (vi har inga myggnät för fönsterna)! Våra senaste gäster har haft fönsterna öppna och jag har fått så många myggbett... jag förklarade för dem att när fönsterna är stängda kommer inga mygg in (logiskt, eller hur!?).
Jag försökte kommentera på sushi-inlägget nedan innan idag men internet strulade - ville iaf säga att det ser så mumsigt ut! Jag har inte ätit sushi sedan jag var i Kbh i somras, är lite skeptisk till puertoricansk sushi (som uttalas "suchi" precis som "chopping" [shopping] - vet inte varför puertoricanerna uttalas "sh" som "ch", hi hi)...
Kram!

Desiree sa...

Här är det också just nu helt lagom temperatur. Man slipper ha ac:n på och man slipper ha värmen på. Underbart.

Grekland nu sa...

Jordgubbar i november! Det visste jag inte att ni har, låter härligt. Själva får vi väl vänta till maj på gubbarna...

Fritt ur hjärtat sa...

Hmmm, drabbas av lite avund, men den går över... fast en höst som är varm och skön är ju rena drömmen. Idag regnar det och böåser, lätt att längta efter värme då!

Annika sa...

Men här är det höst, fast det syns kanske inte det är fortfarande så gott om gröna träd, men det känns. Under nollan imorse. Nu kanske fem grader och klockan är snart 8. INTE MIG EMOT!!!
Värmen i huset slogs på igår...
Din höst verkar skön, varm och låååååång.
Kram!!

Truddelutt sa...

Här är det riktig höstruggigt. Lite småregn och kallt så jag är nog lite avis på dig som har lagom varmt :).

Två månader kvar till jul och en del affärer har redan börjat med julsaker. Lite väl tidigt om du frågar mig. De kunde gott och väl vänta en månad till.

Kerstin sa...

Tänk om man kunde gå i t-shirt. Här är det 8 plusgrader just nu när kl är 15 och i morse vaknade vi till rimfrost och minusgrader. Vi är långt från varandra.
Ha det jättefint.

KARLAVAGNEN sa...

Gott, mer punsch till isen eller hur det nu var!

Laura sa...

Hej Marianne! Förlåt för att jag har varit så seg med att svara på dina kommentarer! Det är förstås inte enbart dina kommentarer det gäller, utan allas... :S Jag har känt mig lite nere den senaste tiden pga det som hände med Aysun, men nu är det dags att ta itu med livet igen och också bloggen. :)

Jag ville i alla fall tacka för ditt stöd och dina värmande ord! De är guld värda!

Kram!

sus sa...

ha ha.. såg ut som om det hängde lakritsfiskar i trädet!

ja, så är det ibland hinner man inte med bloggen..

Jenny sa...

Så i Kairo har man jordgubbar till jul istället för till midsommar? Inte kanske för att egyptier firar ihjäl sig på just jul, men ändå ;-). Låter gott i vilket fall, och vädret verkar härligt! Njut av verkliga livet och ha inte dåligt samvete för bloggandet, vare sig skrivande eller läsande. Stor kram!

Marianne sa...

Kersti: Många flyttar ju till varmare trakter när de går i pension, halva året i värme och halva i Sverige. Långt kvar för dig i och för sig, men det är en variant jag skulle kunna tänka mig när den dagen kommer. För jag vet inte riktigt hur jag kommer att klara de där tristaste månaderna jan-mars när den tiden kommer.

Ja, tänk om dygnet kunde få 30 timmar i stället. Det tycker jag vi ska rösta för : )

Petra: Dengue! Fy, då måste du vara försiktig och ha öppet-fönster-förbud! Har du Mygga som du kan ta på dig? Det hjälper bäst av allt jag har provat.

Hihi, så det blir "chop til you drop" då?

Kram!

Desirée: Visst är det ljuvligt! Att bara kunna vara utan att någonting är besvärligt!

Ingabritt: Nja, inte riktigt november, mer i december. Lagom temperatur för att odla infaller ju mer nu än om ett halvår när det börjar hetta till igen. Det bästa är att jag får färska jordgubbar till min födelsedag, vilket jag har önskat mig i hela mitt liv men varit omöjligt i Sverige (utom smaklösa importer, men det räknas ju inte).

Simone: Ja, nu är det som en perfekt sommar i Sverige. Så nu längtar jag inte efter regn längre som jag gjorde i somras när jag höll på att smälta bort i en liten pöl.

Annika: Under NOLLAN! Oj, jag måste ta reda på numret till sjukhuset i Borås. Klas mamma är inlagd. Återkommer.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Pust! "Bara" kärlkramp, men hon mår bättre nu och det ska inte vara någon fara med henne. Fy vad jag blev rädd nu. Ska ringa direkt till henne i morgon, nu pratade jag med en sköterska.

KRAM!

Truddelutt: Ja här slipper vi i princip julskyltningen, lite pynt blir det framåt jul, men inte så mycket. Och inte så här tidigt. Kopterna är ju kristna och firar jul, men deras jul är inte förrän 7 januari. Och de har väl inte riktigt anammat den amerikanska jultomten : )

Kerstin: Brrr! Men neråt en 5 grader blir det i januari-februari på nätterna. Rimfrost får vi nog vara utan i alla fall ...

Karlavagnen: Mer punch överhuvudtaget tycker jag! Fast inte för ofta, jag blir ju trött en hel helg efter ...

Laura: Söta du! Det är väl inte konstigt att du har annat att tänka på än att svara på kommentarer! De är inte till för att stressa och ge dåligt samvete, de är till för att tala om hur hemskt vi tycker det är och att försöka ge dig lite styrka från långt avstånd.

Ta allt i din egen takt, det är du, Ahmed, Aysun och hennes man och alla andra människor du har omkring dig i riktiga livet som är viktigast.

Stor kram till dig!

Sus: Tänk om det hade varit lakritsfiskar! Och rabarberstänger och rosa skumsvampar och sockerbitar och söta och salta piastrar och salta skruvar och ... Pippi hade ett sockerdricksträd. Jag vill ha ett Karamellkungenträd! Det tycker jag borde vara en mänsklig rättighet!

Kram!

Jenny: Jo då, kopterna firar jul, de är ju kristna. Men deras julafton är inte förrän 7 januari. Tror de är cirka 20% av egyptens befolkning, och det är de som är ättlingarna till folket på de gamla faraonernas tid. Resten är invandrare : ) även om de nu har bott här en 1300 år.

Det ska bli sååå gott med jordgubbar snart igen. Det är nästan så att man skulle kunna ta och slösa på de sista vi har i frysen. Måste ju göra plats för nya!

Det är inte så att jag direkt njuter av livet just nu, jag jobbar stenhårt. Det är därför jag inte hinner med bloggläsandet. I och för sig är det ju kul att jobba, så ...

Kram!

Lullun sa...

Ingen fara med läsandet. Själv är jag ju en veckan "försenad" här. Har inte fått läst något alls i veckan. Och inte heller skrivit. inte sedan i tisdags iaf... Vad skönt att det inte är så hett hos er längre. :-)

Marianne sa...

Lullun: Jag lyckades ta en runda i går kväll bland bloggarna, jag ligger också hopplöst efter. Och det lyckades jag med mest för att Klas jobbade ända till halv tolv!