fredag 24 oktober 2008

Regn och poliser

Det har REGNAT här i dag! Närmare bestämt började det regna klockan 13.40 och höll på i femton minuter. Det ösregnade och åskade. Stackars kattungarna hade ju inte varit med om det förut i hela sitt liv, så de var rätt förskräckta här ute. Här är lite bildbevis:När det regnar mycket står takfönstret i tv-rummet inte riktigt pall, så det blir lite blött inomhus också, men det är inte så farligt eftersom det är marmorgolv. Eller ja, det blir ganska halt och pölen blir precis ovanför trappan, så det är bäst att inte halka i den.

Inomhusregn.

Lite handdukar räckte den här gången.

Jo, och så blev jag tagen av polisen i går. Inte för att jag hade tafsat otillbörligt på någon, utan för att jag hade tagit ett foto av en åsna. Så här gick det till:

Min trevliga granne och jag strosade lite nerför en gata och tittade lite i skyltfönstren när det kom en åsnekärra farande. Snabbt upp med kameran för att försöka få en bra bild av de små djuren. Halvdana bilder. Vi gick sakta vidare och tittade in i ett skyltfönster men affären var stängd. Då kom en karl fram och sa: "One minute, please." "Yes, yes, we can come back", sa vi och strosade vidare. Han var lite efterhängsen med den där minuten, men vi brydde oss inte så mycket för försäljarna brukar ge sig efter en stund.

Så hittade vi en affär som verkade intressant och var öppen, där gick vi in. Tittade lite på kläderna, kollade lite extra på några t-shirts ... Ja, ni vet hur man gör i en affär. Så kom plötsligt några karlar och några poliser i vita fina uniformer och sa: "Madame, did you take a picture on the street?"

Jag blev lätt förvirrad men insåg att det förmodligen inte var några försäljare eftersom de hade poliser med sig, och svarade: "Yes."

Han: "Can I see the pictures?"
Jag: "Of course."

Och så tittade vi på bilderna tillsammans och förstorade upp när han bad om det. Och så bad han mig radera en bild, de andra kunde jag behålla. Jag raderade, men undrade så klart varför. Det visade sig att det låg ett ministerium på andra sidan gatan, och det fick man inte fotografera.

De var hur som helst hur artiga och trevliga som helst, och när vi en stund senare gick ut ur butiken, stod de där utanför och gav oss var sitt sockerrör!

Efter det gick vi och fick pedikyr.

18 kommentarer:

Desiree sa...

Det kan man kalla för ösregn. Här regnar det också idag fast inte som hos dig. Vad mysko med de där poliserna som kom och raderade din bild av gatan. Konstigt men men så länge de var hövliga och bara behövde ta bort en bild så...

Petra H sa...

Ojoj, det gäller att akta sig när och vad man fotograferar i vissa länder... Kändes det inte lite olustigt, trots att poliserna var väldigt artiga??
Jobbigt med läckor, vi hade ju ett liknande problem när det "stormade tropiskt" förra året - även vi har ju marmorgolv men man undrar vad som händer om man inte är hemma och torkar upp. Och se dig för i trappen, otäckt om ni inte skulle märka att det ösregnat (tex på natten).
Kram och trevlig helg!

Anna sa...

Jag känner mig lite avundsjuk på dina "regn-bilder", mycket fina!

sus i fredagssoffan sa...

men vad f_n vad kom "q" ifrån *skrattar*...
Kollade bara kommentarerna från förra inlägget och JAG har inte skrivit "baraq"... måste varit min trogna vän "Inga"! *ler stort* Måste halkat på tranjangentborjet :D

Inte har jag fått något sockerrör av svenska konstaplar när jag cyklat svart (=utan fungerande cykellyse efter mörkrets inbrott)

Nä. det jag fick var en bot på 300 riksdaler...försökte att få konstaplarna att inse att de hade viktigare bovar att jaga än tanter på cyklar men de blev rent utsagt skitsura... jag som tipsade om ligisterna som trakasserade folk i småstadens köpcentrum *morrar*

Men så trevligt med hövliga konstaplar iaf!

Fundersam Cecilia sa...

Det regnar nog överallt idag verkar det som....Men det är skönt det,dock inte så skönt att få så mycket som ni verkar ha fått.Ja då vet man att det är bäst att passa sig för att ta kort hursomhelst om man kommer till Egypten.Tur att de var trevliga.
Trevlig helg!

Anna, Fair and True sa...

Ja, det var ju en intressant upplevelse, den med poliserna alltså. Tur att det inte blev krångligare än så, och att de ville ha med dig till polisstationen eller liknande.

nina sa...

Grattis till regnet, även om det kanske regnade lite väl mycket inomhus. ;-) Kan tänka mig att kattungarna blev rädda, särskilt om det ösregnar och låter väldigt mycket. Min Kisse är ju van och kryper in under täcket och sitter mest och glor på dropparna. :-)

Det där med att inte få fotografera överallt känner jag igen. Har inte blivit förföljd av poliser men däremot säkerhetsvakter med walkie-talkie. Tur att de var snälla iaf och bjöd på godsaker. :-D

Jag återkommer snart och läser mer här, dessa internetcaféer är inte kul att hänga på. Jag har förresten äntligen gjort den där 5 saker-utmaningen jag fick av dig för en evighet sen. :-)

Marianne sa...

Desirée: Så är det i många länder, att det är förbjudet att fotografera ministeriebyggnader och så vidare. Hade jag vetat att det låg någonting sådant där hade jag inte tagit något foto. Fast jag borde ha fattat det eftersom det satt så många poliser runt den byggnaden ... Tur att man har digitalkamera nu för tiden, annars hade jag blivit av med en hel rulle, och då hade jag blivit ledsen.

Jag har inte haft mycket med poliser att göra varken här eller i Turkiet, men det lilla som har varit har bara varit positiva upplevelser. Sedan vet jag ju att det inte alltid är fallet när det gäller de egna medborgarna, tyvärr.

Petra: Nej, det var mer som ett äventyr. Hade de bett mig följa med till stationen däremot, då hade jag nog blivit livrädd. Men jag är ju utlänning, är artig tillbaka och samarbetar (för jag har ju verkligen inte ett smack att dölja) och då är det nog ingen fara. Det är ju så, man får det bemötande man själv visar, väldigt ofta.

Haha, första gången det regnade in där (det är bara där, ta i trä) bad vi hyresvärden fixa läckan. Hon skickade några hantverkare som silikonade igen fönstret. Sedan kom tv-Muhammed och behövde komma upp på taket för att fixa med parabolen ... Nu vet vi att det läcker där och de få gånger det regnar är vi beredda : D Jag har börjat föra loggbok över regnen, jag räknar från våra år här, dvs från 23 augusti. Det här var de första dropparna som kom.

Kram!

Anna i Kairo: Tack! Som tur är har vi ett litet tak över ytterdörren, så där kunde jag kräla runt för att få bilder där det syntes att det regnade. Regn är svårt att fånga annars, man måste nog vara mer eller mindre proffs. Men visst var det lite häftigt! Såg du hur smutsigt regnet var? Vi har skålar med vatten till utekatterna (så de ska slippa dricka klorvatten ur poolen) och det vattnet blev alldeles svart! Så om du har ljusa kläder på dig ska du undvika att få regn på dig.

Kram!

Sus: Jag tror du drömde om Baraq Obama : D

Haha, ja jag har verkligen tur med poliser. I Istanbul fick jag karameller av en polis och nu fick jag sockerrör i Kairo! I Sverige har jag inte ens fått en misstänksam blick, för jag ser väl alldeles för oskyldig ut. Kanske ska börja klä mig som en goth? Och sedan när poliserna upptäcker att jag är en snäll gammal tant kanske jag får prinsesstårta?

Kram!

Cecilia: Jo, det kom rätt mycket vatten, men bara under en kvart. Det skulle behövts myyycket mer. Det skulle behöva regna en månad i sträck, ett jämnt regn så att det hann tränga ner i jorden, inte bara lägga sig ovanpå och sedan dunsta. Tänk om det kunde regna ett helt år över Sahara så att det började växa ...

Tror inte det är så farligt det där med fotograferandet, de säger till, och har man bara digitalkamera och är beredd att radera inte bli sur så går det nog bra. De vet att turister är turister och inte vet.

Anna i Stockholm: Ja, hade de velat ha med mig hade jag blivit rädd. Men jag vet att jag hade fått hjälp från svenska ambassaden å andra sidan, så jag hade nog inte blivit "sittande" så länge. Inga Midnight Express-äventyr för mig : )

Nina: Ja du skulle sett de små ungarna! De kom springande och skrek och visste inte vad som höll på att hända, skulle världen gå under? Jag sa till dem att de kan sitta under taket vid vår ytterdörr när det regnar, det går ju bra när de vill ha mat, så ...

Säkerhetspoliser är nog bättre än säkerhetsvakter, för de borde ha lite mer utbildning i alla fall. Tur att de pratade engelska förresten. Annars hade det blivit lite krångligare!

Trist att ditt Internet inte funkar! Det är sånt som bara SKA funka. Internet, bilar och telefoner.

Kram!

Mia sa...

Hej! Jag har hittat hit via Fredagsbloggarna, som jag har hoppat på.

Vilken fin blogg du har. Gillar dina härliga regnbilder.

Ha en fin helg!

Marianne sa...

Mia: Hej! Och välkommen hit! Och tack!

Kul att du har hoppat på fredagstemat! Jag var inne och kikade hos dig, men får läsa mer senare, för just nu hinner jag inte.

Nu har jag två Mia att hålla reda på, bra att du har en bild, så vet jag vem som är vem!

Hoppas du också har en skön helg!

aurorabuddha sa...

Vi hade ett fredagstema tidigare i ar - eller var det forra aret? Da skulle vi fotografera i var matbutik. Det var lite otackt och jag tror alla kande likadant, att vi maste smyga med kameran... men det var kul att se matbutiker fran hela varlden!

Fint regn! Lyckans ost!

Lullun sa...

Nu sitter jag här och är fortfarande upprörd efter att ha läst dina tidigare inlägg, men kan ju ändå inte annat än dra lite på smilbanden åt detta inlägg. vilka äventyr man kan hamna i, helt oskyldigt en dag på stan! ;-) Men ja, se nu upp med ¨vattenansamlingar vid trappar. vilket väder ni fick!

Marianne sa...

Aurora: Förstår precis vad du menar, de sa ju till mig att jag inte fick plåta inne på Carrefour. Vad det nu finns för hemligt där?

Ja, det var allt bra skönt att det regnade lite. Nu får vi se hur länge det dröjer till nästa gång.

Lullun: Hahaha, ja, jag ska strax göra ett inlägg om vad som hände en kollega till Klas!

Anne sa...

Jättefina bilder, det är väldigt svårt fånga regn på bilder. I alla fall så att det blir snyggt. Men det har du lyckats med.
Men du, vilket äventyr!!! Jag tänker förstås på det med polisen, tur att du inte blev rädd. Annars kan det ju lätt bli så, själva synen av polisen får en att bli lite spänd. Som när man kör bil och ser en polisbil komma blinkande bakom en, även om man vet att man inte gjort något så åker adrenalinet upp och man tänker kom inte till mig....
Poliserna verkar väldigt vänliga hos er, som du säger, det gäller att vara artig tillbaka och visa respekt.
Vi blev stoppade av polisen i ett skede (hade trasigt lyse på bilen), polisen var väldigt trevlig först men ändrade helt attityd då inte maken tilltalade honom med Sir och kanske allmänt uppvisade lite för nonchalant attityd. Mannen var inte oartig på nåt sätt, men borde nog varit med Yes Sir, Yes Sir-attityd.

Marianne sa...

Anne: Jag tror det är lite olika det där med om poliserna är snälla eller inte. Alla jag har mött har varit hur gulliga som helst, ja det är ju inte så många, men de här och de som står mitt i gatan här nedanför, men om jag hade varit fattig egyptier ...

Vilken snorkig polis ni råkade ut för! Fast visst är det så i det stora landet i väst, allt detta Sir-ande och Mam-ande så man tror man befinner sig på artonhundratalet! Det är väl bäst att han tränar på att säga Sir efter var och varannan mening så att ha inte råkar illa ut!

Anonym sa...

Haha, nu är jag inne på din blogg i alla fall! :P Det finns en internetsida som döljer ens IP-adress och via den så kommer man in på alla spärrade sidor som Youtube och även Blogger nu.. :P Dock är det lite mera omständigt och tar lite mera tid, så jag kanske inte kommer att titta in här 5 ggr per dag som tidigare eftersom det tar så länge att öppna sidan. :S

Ja, varför har de spärrat blogger? Antagligen därför för att det har cirkulerat så mycker propaganda på olika bloggar på sistone, bloggar som har uppmuntrat till våldsamma demonstrationer och liknande.. Men jag vet inte hur mycket det hjälper, för de som verkligen är intresserade av att läsa såna bloggar kommer nog att hitta dit i alla fall.. :(

Vad trevliga poliser du har träffat på! :) Är det likadant i Egypten som i Turkiet, att man måste bära på sig sitt identitetsbevis om man vistas utomhus?

Kram!

Anonym sa...

Hmm, tydligen så gick det inte att välja namn/URL då jag skulle posta kommentaren, men det var i alla fall jag som skrev den förra kommentaren. :)

Laura // http://papatya.blogg.se

Marianne sa...

Laura: Haha, jag fattade ändå att det var du, för jag vet ingen annan som bor i ett land med spärrad Blogger och You Tube! Men det är ju bra om du skriver namnet under om det inte framgår så tydligt : )

Bra att det finns smygvägar, konstigt att inte myndigheterna fattar att det är så och att den som vill kan, och att de bara biter sig i svansen på det där sättet. Om de lärde sig dra på smilbanden lite åt sig själva hade de vunnit så enormt mycket.

Fast det är klart, inte kul när det uppmanas till våldsamma demonstrationer. Är det för den här rättegången mot ... har glömt vad de heter, nationalisterna som stöds av militären?

Skrev jag det, jag har fått karameller av polisen i Istanbul också : ) De stoppade vår bil när vi var på väg över första bron över mot asiatiska sidan och stack in handen och gav oss varsin karamell! Bara så där! En turkregistrerad bil och Klas ser ut som en turk, så det kan inte ha varit för att vi var utlänningar!

Jo, man måste nog ha leg på sig här också. Jag har mitt svenska körkort på mig. Uppehållstillståndet är en klisterlapp i passet, och det har jag ingen lust att gå och bära med mig. Fast man kanske skulle ta en kopia och bära med sig förstås ...

Kram!