lördag 25 oktober 2008

Fredagstema Show and Tell: Om jag var tidsresenär, så skulle jag ...

I går var det dags för fredagstema, jag är lite sen med mitt bidrag den här veckan, men bättre sent än aldrig.

Som under hela oktober kommer temat från Anna i Stockholm, och den här veckan är ämnet "Om jag var tidsresenär, så skulle jag ..."

Jag vet precis vad jag skulle göra i så fall. Jag skulle åka tillbaka i tiden och ta mig ett snack med tre specifika herrar, nämligen profeten Moses, profeten Jesus och profeten Muhammed. Eftersom jag nu har superkraften att åka tillbaka i tiden, har jag också superkraften att visa dem vad som händer under alla de tusen år som har gått sedan deras tid så att de alla tre får se och verkligen förstå konsekvenserna av deras uttalanden. På så sätt skulle de kunna modifiera och klargöra vissa saker så att vi under alla dessa tusentals år kunde få slippa krig i religionernas namn, förföljelser i religionernas namn, diskriminering i religionernas namn, kvinnoförtryck i religionernas namn och jag vet inte allt. Dessutom kunde de göra en del uttalanden om att anpassa religionerna och sederna efter tidens och platsens krav. Det skulle jag göra.

Moses. Bilden lånad från nätet.

Jesus. Bilden lånad från nätet.

Kaban i Mecka.
Jag har här medvetet inte letat upp någon bild föreställande profeten Muhammed 
eftersom det kan såra människor. Jag har inget behov av att hävda min rätt till 
yttrandefrihet på det sättet.

För att hitta fler fredagstemabloggare, var snäll och titta i mina kategorier under fredagstema, listan över deltagarna finns i de flesta fredagsinlägg.

11 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Jag är övertygad om att du gjort det samtalet bra! Vilken intressant resa och en underfundig tanke! Håller med dig om att man inte kan göra vad som helst i yttrandefrihetens namn.

Emmama. sa...

Bra, men samtidigt måste jag säga att jag nog hellre undervisar människor idag om riskerna med att leva efter regler som sattes upp då det var andra tider. Jag hoppas inte att jag, om tretusen år, döms för vad jag säger idag utan att människor tänker på att jag var en kvinna av min tid. MEN jag förstår din poäng och tycker om den! Religion (och ännu mer fattigdom och klasskrig enligt min uppfattning) har ställt till med mycket hemskheter. Nu ska jag jobba marathonpass och önskar en bra helg!

Marianne sa...

Simone: Jag hade fixat de samtalen perfekt för jag hade haft superkrafter : D Och i yttrandefrihetens namn kan man tycker jag diskutera saker och ting, men man behöver inte provocera och såra i onödan.

Emma: Det är just precis det som är problemet. De var män av sin tid, men det är få som förstår det i dag. Mycket av det som var vettigt i ett ökenlandskap (judendomen, kristendomen och islam kommer ju från samma område) för x antal tusen år sedan funkar ofta sämre i dagens samhällen, och eftersom folk fortfarande lyssnar på dessa tre herrar utan att inse det, skulle det ha varit bra om dessa tre herrar hade kunnat sia om framtiden. Vilket de självklart inte kunde, de var ju vanliga människor som du och jag, och gjorde sådant som var bra för människorna under deras egen tid. Så inget ont om dem, det är vi andra som är så korkade att vi inte kan skilja agnarna från vetet och ser inte skogen för bara trän.

Stort ämne det här : )

Ha det så bra på ditt maratonpass, hoppas du inte tröttar ut dig alldeles och att det blir många ljuspunkter som resultat av ditt arbete!

Kram!

Kerstin sa...

Det är nästan så jag hoppas att du kan resa i tiden. Skulle vara intressant att se vad det samtalet skulle utmynna i. Bra tänkt av dig. :)
Ha en härlig lördag.

Annika sa...

Ja, jag skulle gärna skicka ut dig på den tidsresan! DET skulle vara så intressant att höra vad dessa tre herrar skulle ha att förtälja när dom fick se framtiden...
Ha en fin lördag!
KRAMAR!!

Suzesan sa...

Hej Hallau Marianne. Åhh du skriver bra och intressant som vanligt. Härligt att läsa OCH jag tycker er ytterdörr är mycket fin som nymålad OCH jag tycker Hasse var smart som tog sig ett skrovmål.
DE tre herrarna... profeterna som ditt inlägg handlar om de lade grunden.

Det är de som förmedlar deras budskap.... till dem som inte kan läsa eller inte vill eller har kommit dit på vägen att de vill läsa... som gör fel.
Det är min personliga åsikt. Om man fördjupar sig i något av det de säger så ser man att det är "vett och etikett" de lär ut. Det andra som händer i "religionens namn" är vi människor själv som ställer till. Att projicera vårt handlande... att sudda ut det vi gör genom "att skylla på" eller "hänvisa till nån annan" sa att jag fick göra så" Det är ju lätt att skylla på dessa tre då de inte kan komma och försvara eller protestera över det. Väldigt intressant ämne och ett sånt man kan diskutera hur länge som helst. Underbart fina bilder du lagt in. De genomstrålar godhet. Hopp!
Jag är troende men på ett balanserat och normalt vis. Att tvivla är otänkbart för mig. Jag tillhör min egen kyrka och min egna samfund. Jag tror inte att tro är kollektivt. jag tror att mans ka hitta sin eget sätt att förhålla sig till att tro.
Tvivel och att människor slutar tro är precis det som behövs för kaos.
Jag är fast övertygad om att dessa tre profeter fortfarande på ett eller annat vis talar om för oss hur vi ska göra och leva i denna tiden. MEN jag tror att vi har för mycket att göra så vi lyssnar inte. Det var ingen som lyssnade på den tiden heller. Ja de lyssande en del men blev skiträdda. Därför gick det som det gick. Så tänker jag.
Jag har läst mycket lyssnat mycket och sammanställt min information och det blev så här. Fint!;)
Yttrandefriheten ska vi kämpa för i den nivån. Att kunna diskutera utan att kränka.
Jag har fått mig en smäll i yttrandefriheten igår! (Alltså nån kränker min rätt till yttrandefrihet.)
Jag hoppas regnet gjorde gott.
Önskar dig en underbar lördag.
Du skriver så bra och är så klok. Tack!
Kram och omtankar
Susanne

Suzesan sa...

Sen så lovar jag och svär att jag ska kämpa för att inte slarva när jag skriver. men det har jag ju lovat innan och se hur det gick med det. Tokmaja som jag är:)
Ferlåt*fniss*
Kram
Susanne

Lullun sa...

SÅÅÅ bra! Också bildtexten på sista bilden! Något liknande hade jag velat komma på till mitt fredagsinlägg, men har ju inte fått skrivit ihop något denna gången. sår se hur det blir i helgen...

Marianne sa...

Kerstin: Tack! Ja de ville bara gott, tyvärr har vi ju tolkat det lite galet emellanåt.

Hoppas du också har en skön helg!

Annika: Jag tror de hade gjort en hel dem "amendments" om de visste hur det blev. Bara en sån sak som att mörda i Jesu namn! Han som predikade förlåtelse och att vända andra kinden till! Knäppt är det!

Ha en jätteskön helg!
Kram!

Suzesan: Tack, tack! Jo Hasse är en smart grabb han.

Visst är det så som du skriver, det är vi som tolkar de här tre herrarnas budskap som läser in lite vad som passar oss bäst. Dvs de som får makt genom att tolka skrifterna som de passar dem. Det är där det stora felet ligger, och om profeterna hade vetat det kanske de hade varit tydligare på många punkter. De tre profeterna ville bringa ordning i samhällen i kaos, strukturera ett samhälle så att samspelet mellan människor kunde fungera. Och det gjorde de enligt de förutsättningar som fanns då. Mycket av deras budskap är fortfarande bra - barmhärtighet, förlåtelse osv - men en del av reglerna runt det hela kanske skulle behöva uppdateras.

Trist det som hände dig i går, hoppas du kan stå upp för din rätt.

Hihi, du är ferlåten : )

Kramar på dig!

Lullun: Tack! Önskar att jag hade kunnat plugga religionsvetenskap nu i höst som jag hade tänkt, men det kom lite annat i vägen : )

Kram!

Norrsken och stjärnfall sa...

Jag skulle gärna ha följt med dig på din resa och höra vad dessa tre herrar själva skulle säga när de fått se hur världen ser ut idag. Men som sagt, de var män av sin tid och förstod inte hur deras budskap skulle tolkas i framtiden.

Ha en bra helg!

Marianne sa...

Norrsken och stjärnfall: Hej och välkommen hit! Du hade varit hjärtligt välkommen att följa med på resan!

Jag tror att de hade blivit rätt bedrövade om de visste hur vi människor har burit oss åt i deras namn! Fel - bär oss åt.

Hoppas du också har haft en bra helg!