måndag 13 oktober 2008

Lite allmänt prat om vädret

Traditionell egyptisk träbänk.

Här har inte hänt så mycket i dag mer än att Maken har åkt till Istanbul och har tagit med sig de presenter som ska levereras där. Han har det bra han som får åka på bissnissresor dit lite då och då.

Här har det blivit betydligt svalare, temperaturen håller sig på en 30° om dagarna och på morgnar och kvällar är luften riktigt frisk och sval. Till och med så man kan bli lite frusen när man sitter ute och det bara är dryga 20°. Så nu är det så skönt att öppna fönstren och släppa in den svala fräscha luften när man vaknar. Synd bara att myggen trivs i den här temperaturen så man måste stänga fönstren på kvällarna. I går kväll glömde jag stänga och de fick riktigt kalas på mina fötter och ben.

Äta bör man även när man är gräsänka, så jag får väl pallra mig ner i köket och steka upp lite kyckling. Riset satte jag igång för någon timme sedan så det bör vara färdigt. Gud ske pris för riskokaren säger jag bara, med den kan man glömma bort det hela tills det är dags att äta. Mycket bekvämt och bra.

Hoppas ni alla har en bra måndag!

20 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Vilken vacker bänk!!!!!
Och du ur länge ska du vara gräsänka då? När kommer maken tillbaks från sin jobbresa. Fröstår att du är lite avis på att han får åka till din älsklingsstad då och då. Men kanske kan du följa med ngngång ibland?? Eller är det superdyrt?
Och du muggnät kan ni inte ha det för fönstren? Då kan ni släppa in den svala kvällsluften utan att bli uppätna av ohyran.
KRAM!!!!

Marianne sa...

Saltis: Vi HAR myggnät för alla fönster. Men det hjälper inte. Det är otätt lite här och där, katterna har kloat lite här och där och myggen är små. Tyvärr!

Han kommer tillbaks på onsdag kväll. Så det är ingen längre resa den här gången. Och visst kan jag följa med någon gång, men just nu hinner jag inte. Fattar itne, jag skulle ju bli hemmafru och kunna resa och fara och roa mig bäst jag vill och så HINNER jag inte! Upp-och-ner-vända världen! Den här gången ska de vidare till en liten stad uppe vid Svarta havet och ha kick-off.

KRAM!!!

Marianne sa...

30 gr. Tjoho. Här var det 13 gr ute och 19 gr inne när vi kom hem i kväll. Vi har eldat en brasa i kaminen så just nu är det varmt o gott. Jasså, du är gräsänka igen. Stackare, men jag förstår du måste ju jobba med ditt, hi,hi. Men faktiskt kan i alla fall jag tycka att det är skönt att va lite solo emellanåt. Då kan man passa på att fuska lite med både det ena och andra. Men förståss, det är allt rätt skönt när gubben kommer hem igen, eller hur.
Jäkla mygg bara, hoppas de inte biter för mycket.
Kram från hösten i Sverige, och tack för ett kul inlägg hos mig.

aurorabuddha sa...

Vi har samma vader har, tror jag - det har blivit mycket svalare, knappast over 30 pa eftermiddagarna. Fast just nu har vi valdigt fuktig luft har, sa det kanns varmt. Och, get this, det smaregnar idag!!

Vad ar du sa upptagen med, da? ;o)

Desiree sa...

Jag förstår att du passar på att njuta av "svalkan". Men visst känner jag också lite som du att temperaturer kring 20 känns ganska svalt numer. Sköt om dig och ha det bra.

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Hu, 19° inomhus är inte roligt. Det är så vi har det här på vintrarna, man får gå ut och värma sig eller köra extraelement. Vi gör det senare. Eller ja, ut går vi ju också så klart.

Visst, det är bara skönt att vara gräsis en stund och fuska lite med maten och så. Men sedan är det bra när han kommer hem igen. En vecka tycker jag är max, sedan blir det för länge. Den här gången är bara 3 dagar, så det är helt okej.

Kram!

Aurora: Småregn, jag är lite avis! Kan inte berätta vad jag jobbar med, inte riktigt än. Väntar på klartecken för det. Men det är jätteroligt i alla fall! Men i morgon eftermiddag ska jag ner på stan en liten sväng.

Desirée: Visst är det konstigt hur man vänjer sig. Tänkte på det förut, när vi kom till Istanbul tyckte vi det var så himla varmt, nu när jag tänker tillbaka var det nog ganska lagom. Och i Sverige sitter man ju ute i t-shirt när det är 20°, här tar man på sig en kofta!

Ha det gott du också!!!

Lullun sa...

Nej, men kära hjärtanes. Inte ska du behöva sitta där och huttra i ynka 20 C. Och ingen man har du att värma dig. Är du säker på att jag inte ska skicka ner den där isbjörnspälsen ändå? ;-)

Marianne sa...

Lullun: Hahahahahaha, jo, det kanske är bäst! Så jag inte skinnar katterna : D

Jenny sa...

Jag tycker det är precis lagom att vara själv i två, tre dagar - Lagom länge för att man ska hinna göra/äta det som man vill, och så precis lagom länge för att man ska hinna börja längta jättemycket och bli jättejätte glad när man ses igen! Så njut i "kylan" ;-)! //kramar

Annika sa...

Jaha, jaha...30 grader...Vi har väl 25 idag, men nätter och kvällar och morgnar är kyliga och snart kommer ju den riktiga kylan. Det här är indiansommar. Tycker det är lite skönt faktiskt.
Som du vet så drar ju Peter till Alabama ikväll...jag är ensam till to kväll, buhu!! Vad synd att ni inte bor här....DÅ hade vi kunnat hålla varandra sällskap!
Kramar!!

Marianne sa...

Jenny: Ja, precis så. Och längre än en vecka är så trist. Tror jag ska gå och ta mig en halv Dubbelnougat från Marabou bara för det : D

Kram!

Annika: Ja, det är synd att man inte bara kan ta bussen, eller "beama" sig! Men du har ju i alla fall Karolina och jag har katterna. Vi får tänka på varandra!

KRAM!

Laura sa...

Vädret är något som man aldrig kan tröttna på att prata om! Just nu är det väl kring en +20C i Istanbul, men det känns MYCKET kallare.. Du vet ju hur kallt det är inomhus på vintern.. Precis som i Egypten.. :)

Visst finns det många som kan engelska här också, men det finns ju vissa meningar som de säger på ett "turkiskt vis"! :P Jag måste ändå berömma turkarna över att de vågar och VILL prata engelska trots sina bristfälliga kunskaper, finnarna däremot vågar inte prata engelska även om de kan språket!

Birsen sa...

kikar in hos dig genom Laura. Fin blogg. Ser att du har bot i både Bg där jag är ifrån och Tr där min man är ifrån :-)

Anne sa...

Du verkar ha en hel del bra köksmaskiner, glassmaskinen nämndes tidigare och nu riskokaren. Ris är lite småknepigt koka på gasspis, det vill lätt bränna vid eller bli överkokt så kanske en riskokare vore nåt. Vad skönt att ni har svalare väder, så till och med fönstren kan öppnas. Men visst är det lustigt hur man vänjer sig, hade du bott i Sverige hade du tyckt runt 20 grader är en riktigt fin sommardag och nu gör de temperaturerna att du till och med huttrar lite.

Marianne sa...

Laura: Tur att Klas tog en tröja med sig då, de ska upp till Sile och ha kick-off. Vi hade en egen kombi som gick på naturgas i vår lägenhet i Istanbul, så vi kunde reglera värmen själva. Det var jättebra att slippa vänta på att en snål värd skulle tycka att man förtjänade lite värme.

Är det så i Finland? Att man inte vågar prata engelska? Jag har inte varit jätteofta i Finland, men några gånger i Helsingfors och jobbat. Så det var nog ingenting jag märkte.

Birsen: Hej! Tack för dina fina ord och välkommen hit! Vår granne är turkbulgar från Bulgarien och hans fru är turkiska, tänk vad världen är liten ibland!

Anne: En riskokare kan jag verkligen rekommendera! Det är så skönt, man sätter igång riset och sedan kan man glömma bort det ända tills det är dags att servera. Det blir aldrig bränt och aldrig överkokt. Håller sig varmt medan man gör ordning det andra, sover en stund eller går ut en promenad. Jätteskönt. Speciellt när jag är gräsänka är det bra, för då går jag ner och sätter igång riset och sedan får det bara stå tills jag blir hungrig och då är maten nästan klar i stället för att behöva vänta. De är inte dyra heller.

Visst är det märkligt hur man vänjer sig. Det är skönt nu när man inte svettas ihjäl i jeans i alla fall, för det brukar jag ha när jag åker in till stan. Känns påklätt och bra, men varmt. I Istanbul kunde man klä sig precis som man ville, ärmlöst och (stads)shorts gick alldeles utmärkt. Men så funkar det ju inte här.

Laura sa...

Suck.. Ja, vi lider också av en snål hyresvärd som har lagt in dogalgaz i hälften av lägenheterna medan de andra fryser rumpan av sig. Vi har kört på elektrisk soba de senaste åren, men det blir så dyrt och värmer bara en del av lägenheten, så i år blir det antagligen en hederlig spis!

Tack så mycket för lyckönskningarna inför arbetsintervjun! Det gick jättebra, men jag ska skriva mer om det senare i ett annat inlägg..

Nja, klart inte alla finnar är sådana, men om jag ska generalisera, så JA! DÅ jag jobbade som reseledare så träffade jag på en massa finnar som kunde, men inte vågade prata engelska med t.ex. hotellpersonalen, utan prompt ville att JAG skulle meddela receptionen om uteblivna handdukar osv... :S

Kram!

Marianne sa...

Laura: Det var märkligt att dra in dogalgaz bara hos en del och andra inte. Det kan ju inte ha kostat mycket mer att dra det till alla. Ja, ja, ibland begriper man ingenting. Hoppas ni får det varmt och skönt i år i alla fall.

Skulle tro att många svenskar är likadana när de åker på charterresor, att de jagar de stackars reseledarna för småsaker i stället för att säga någonting själva. Har aldrig varit på någon, så jag vet ju inte, men jag kan gott tänka mig.

Kram!

yasemin sa...

Tack Tack Tack sååå mycket för den fina presenten. Defne blev så fin i klänningen. Jag har försökt ringa till dig men utan resultat,provar igen när jag kommer hem. Tack gudmor för att du finns!

Pusssssar och kramar från Istanbul

aussiekicki sa...

Vilken vacker bänk på bilden! Du har verkligen öga för vackra ting!
Hur länge stannar maken i Istanbul?
Vi har också en riskokare för det är helt omöjligt att koka ris på en gasspis. Jag fattar inte varför jag inte har skaffat en för länge sedan!!! Bäst helt enkelt!
Ha det gott! Kram!

Marianne sa...

Yasemin: Hej gullet! Det är en kaftan för barn. Men jag skulle nog också kalla det klänning : )

Ska som sagt försöka komma ihåg att sätta igång Skype i kväll, annars får vi mejla.

Pussar och kramar till er alla och mest till stora tjejen som snart är 2 år!

Kicki: Tack, men det är nog mest det att det finns så många vackra saker här så man vet inte riktigt allt man ska fota och visa.

Klas kommer hem i kväll, han sitter nog på planet nu. Så det var ingen längre sejour.

Visst är det bra med riskokare! Fattar inte heller att jag inte skaffade en förrän förra året. Nu skulle jag inte kunna leva utan!

Kram!!!