fredag 24 oktober 2008

Svar till Camilo angående sexuella trakasserier

Jag vill gärna svara på Camilos kommentar till mitt inlägg Seger för Egyptens kvinnor genom ett nytt inlägg i stället för att gömma det bland kommentarerna.

Camilo skrev så här: 
"Jävla subba! Tre år för man tar på tuttarna lite, vilket jävla land Egypten blivit. Nästan värre en Sverige. (skrämmande tanke)"

Mitt svar lyder så här:

Hela min kropp är min och bara min. Från mitt hår till mina tår. Jag bestämmer vem som får röra vid min kropp - jag vill inte att för mig okända människor som jag möter på gatan kommer fram och petar mig på näsan, nyper mig i kinden, klappar mig på armen, eller kittlar mig under fötterna. Vänner får komma närmare, vänner kan klappa varandra på handen, ge en uppmuntrande smekning på armen, hålla om för att trösta osv, men det sker genom ett ömsesidigt samspel, genom den kommunikation jag har med mina vänner ger jag dem mitt outtalade tillstånd till kroppskontakt.

De reproduktiva kroppsdelarna är de kroppsdelar de allra flesta av alla människor på jorden reserverar för en enda person (jag är medveten om att här finns oändliga variationer, men det är inte det den här diskussionen handlar om). Om det är socialt betingat eller en biologisk instinkt är jag inte rätt person att avgöra, men det är ett obestridligt faktum att vi människor bara låter vår utvalda partner röra vid våra reproduktiva kroppsdelar.

Det gäller även den prostituerade kvinnan på gatan, porrfilmsstjärnan och dem som hänger sig åt så kallade ormgropar. Bevekelsegrunderna må vara annorlunda och för många av dem handlar det säkerligen inte om ett särskilt frivilligt val av tillfälliga partners, men de partners som får röra vid en prostituerad kvinnas könsorgan har fått hennes tillstånd.

De flesta kvinnor här på jorden är dessutom sådana att de INTE hänger sig åt sex lite hur som helst, utan reserverar den aktiviteten och de kroppsdelar som hänger samman med sexualiteten till en utvald partner. De reproduktiva kroppsdelarna hos människan är alltså de mest privata.

Om jag inte vill att okända människor på gatan kommer fram och petar mig på näsan vill jag än mindre att de kommer fram och "tar på tuttarna lite". Inte ens mina närmaste vänner får "ta på tuttarna lite", den enda som får göra det är min man, och han får bara göra det när vi båda vill det.

Camilo, jag antar att du är en man. Vad skulle du tycka om att en i dina ögon ful och osmaklig kvinna kom fram och "tog på testiklarna lite"? Eller en homosexuell man? Skulle du tycka att det var helt okej?

Tre års fängelse är jämfört med den svenska straffskalan ett hårt och långt straff, det är väl ungefär vad man i Sverige dömer våldtäktsmän och pedofiler till. Den här domen avgjordes dock inte enligt den svenska straffskalan, utan enligt den egyptiska, vilken ser helt annorlunda ut. Jag är inte insatt i den och kan inte ge några exempel (om någon som läser här vet mer får du gärna dela med dig av den kunskapen), men vet i alla fall så mycket att straffen är mycket hårdare och längre här.

Camilo, tycker du att det är värre att den här mannen fick ett straff för ett brott som han faktiskt hade begått, än att det sitter människor i fängelse runt om på jorden vars enda brott är att de har uttalat en politisk åsikt?25 kommentarer:

Bert sa...

Bra svar på tal!

Tror Camilo behöver putsa fasaden lite. Och varför inte fortsätta med en helrenovering av insidan också. Åtminstone den översta våningen. Annars kan man tro att den rasat ner till strax ovanför källaren.

Victoria sa...

Marianne, jag hade skrivit en jättelång och upprörd kommentar här men jag tog bort den. Det enda som betyder något är att den egyptiska kvinnan fick upprättelse och att mannen (och alla andra män som bär sig sådär svinigt åt) får veta hur det går om man "tar på tuttarna lite" utan att kvinnan vill. Du har alldeles rätt.
Många kramar//Vic

aasa, Stockholm sa...

Mycket bra svar, Marianne!!!
Hear, hear.

Petra H sa...

Jättebra svar på en dum kommentar, Marianne!! Jag ska absolut skriva mitt inlägg om mina erfarenheter - jag vet att många skulle tycka att det var bagateller men det är sådana upplevelser som får en att känna sig mindre säker på offentliga platser.
Stor kram!

KARLAVAGNEN sa...

Instämmer!

Annika sa...

Bra svarat, Marianne!!

aurorabuddha sa...

Jag laste pa Annika's blogg om nagon som fatt stanga ner sin blogg pga otrevliga kommentarer.

Som jag har sagt forut, sa ar jag ju sa hopplos att jag vet inte vem som for tillfallet betraktas som kandis - och sarskilt inte i Sverige! Jag foljer ju inte med vad som hander dar langre.

I vilket fall sa letade jag upp den dar nedstangda bloggen. Och jag laser med stor sorg i hjartat om hur *tonen* har forandrats i Sverige. Pa bara 11 ar...

Den kommentaren du hanvisar till i ditt inlagg idag, har precis samma ton som det jag laser om och blir helt forskrackt over.

Vilket lidande. :o(

Marianne sa...

Bert: Tack! Ja, jag begriper inte att det faktiskt finns människor som ser andra människor som föremål. Men det gör det tydligen.

Victoria: Men vad synd att du tog bort den långa och arga kommentaren! Den hade jag velat läsa! Vi kan bara hoppas att det kommer en dag när vi människor kan behandla varandra med värdighet.

Kram!

Aasa: Tack! Jag tror jag känner igen dig sedan tidigare? Om inte så välkommen hit!

Petra: Ja, vad bra att du ska skriva om det! Vi måste få röra oss utan att känna oss rädda och obehagliga till mods.

Kram!

Karlavagnen: Tack!

Annika: Tack!

Marianne sa...

Aurora: Nä, fy så trist. Jag hoppas vi ska klara oss från sådant allihop. Jag har inte hunnit läsa hos Annika (heller) men ska göra det.

Kram!

Truddelutt sa...

Ett väldigt bra svar Marianne!!

Trodde faktiskt att jag läste fel när jag läste Camilos kommentar och läste därför en gång till. Tyvärr hade jag inte läst fel...

sus sa...

Marianne, du skriver så fint... jag baraq njuter av ditt resonemang. Som skön musik.

Många tycker olika här i världen så är det, men jag håller helt och fullt med dig. Min kropp är min och den vill jag själv bestämma över.

Ha nu en trevlig helg!
kramen!

Marianne sa...

Truddelutt: Tack! Ja, jag trodde också att jag läste fel när jag såg det. I mitt stilla sinne hoppas jag att det är någon som skämtar, fast det tror jag inte.

Sus: Tack! Oj, tack! Visst har vi olika åsikter här i världen och det är bra, men vi måste lära oss att respektera andra människors integritet och behandla andra människor med värdighet. Det är viktigt.

Trevlig helg till dig också!
Kram!

Jenny sa...

Amen, Marianne och bravo! Alla har rätt till att tycka vad de vill och hur korkat de vill, men inte oemotsagda!! Tack och lov att det finns välformulerade människor som du som då kan ge idioter svar på tal!! //stor fredagskram!!

Desiree sa...

Vilken jävla skitgubbe. Bra svar.

Anna sa...

Helt sjukt att det finns sådana män år 2008... Bra att du inte bara lät det passera!
kram

aasa, Stockholm sa...

läser regelbundet, men kommenterar aldrig. men det här var ett viktigt inlägg. och välformulerat.

Fundersam Cecilia sa...

Du är så bra du Marianne!!Bra svar.

Kram!

Anonym sa...

Jag beundrar till tålamod med att ta dig tid till att skriva ett så långt svar. Det är ju lätt att tycka att det du skriver borde vara självklart, men tydligen är det inte det för många.

Marianne sa...

Jenny: Tack! Som du säger, tycka vad man vill får man, men inte ta på vad man vill.

Kram!

Desirée: Tack! Ja, när ska världen bli befriad från skitgubbar?

Anna: Nä, sånt får inte passera hur som helst. Det här är viktigt.

Kram!

Aasa: Roligt! Du kommenterar precis när och om du känner för det, jätteroligt att du läser!

Cecilia: Tack, vad gullig du är!

Kram!

Matilda: Sådana här saker har jag egentligen inte alls tid med, men om det finns en mikrochans att få någon att förstå hur viktig den personliga integriteten är, så måste man ju. Att låta hans kommentar stå oemotsagd hade känts som om jag godtog den.

Nu till det jag skulle ha gjort i torsdags ... Det kommer!

Suzesan sa...

Marianne Japp där satt den. Så bra gjort. Ingen kunde gjort det bättre. Jag är imponerad! Vilket inlägg!
Jag tycket det tredje sista stycket var såååå roligt. Hmm ja uttryckt menade jag. jag är övertygad om att "han" inte skulle gilla det. Men sen å andra sidan tror jag att en man som uttrycker sig så som det var gjort i kommentaren med ett sånt uttryck, ska noga vara himla "glad för det han får" hahahahahaha så han kanske hade gillat om nån tagit honom på testiklarna så där som du beskrev det.
Ha det bra:)
Kram
Susanne

Lullun sa...

Oj, jag har visst helt missat denne Camilos kommentar. Väldigt bra svarat Marianne!! Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Tack! Ja, man vet inte vad det är för figur. Människor med snedvriden kvinnosyn har ofta problem av något slag. Det kanske är synd om honom.

Kram!

Lullun: Tack! Kram!

cecilia sa...

Hej Marianne, jag läser ofta din blogg, och vill bara säga att jag tycker att ditt svar till väldigt trist kommentar är jättebra!
Det är så trist att vi inte kommit längre i utvecklingen, men samtidigt tror jag (hoppas i alla fall) att sånna som Camilo är enskilda knäppgökar... Kan man hoppas i alla fall....

aussiekicki sa...

Heja Marianne!!!
Det var ett mycket bra svar på en väldigt korkad kommentar!
Resepekten för andra människor har urholkats och det är visst okej att tafsa eller fälla obehagliga kommentarer. Hemskt, tycker jag.
Bra skrivet!!!
kram!

Marianne sa...

Cecilia: Hej! Och tack! Det var evigheter sedan jag hann in på din blogg, just nu hinner jag inte läsa nästan någonting vilket är urtrist!

Ja, man får verkligen hoppas att de är enstaka knäppgökar, eller till och med att det är någon som har försökt vara ironisk. Men tyvärr är det nog inte så.

Kicki: Tack! Ja jag förstår inte att människor värderar sina medmänniskor så lågt att de tycker det är okej att förgripa sig både i ord och handling.

Kram!