torsdag 23 oktober 2008

Seger för Egyptens kvinnor

En egyptisk kvinna har för första gången någonsin vunnit ett mål mot en man för sexuella trakasserier! Det är en historisk seger och förhoppningsvis ska (egyptiska) män lära sig att hålla fingrarna i styr efter det här.

Noha el-Ostaz gick i lugn och ro på en gata i Kairo när en man lutade sig ut ur en bil och tog henne på brösten. Hon hade sinnesnärvaro nog att hänga sig fast vid backspegeln och fick två förbipasserande män att hjälpa henne att ta förövaren till polisen.

Mannen dömdes till tre års fängelse!

Med tanke på att 83% av alla egyptiska kvinnor säger sig ha blivit trakasserade - oavsett om de bär korta kjolar och visar håret eller är helt täckta och inte visar mer än ögonen - och 60% av männen säger sig ha trakasserat någon gång (ibland bara på grund av uttråkning!) är det här en viktig seger för kvinnorna!


Uppdatering: Läs en intervju med Noha el-Ostaz.

Jag har klarat mig hittills, men jag vet en dansk kvinna som råkade ut för samma sak.

14 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Sickena typer!

Svensk chekchouka sa...

stark kvinna, tänk att envisheten frân en människa i mängden kan betyda sâ mycket för sâ mânga!! Bra gjort!

Grekland nu sa...

Vilken tuff kvinna. Så borde vi nog alla reagera när sånt här händer! Fattar inte hur männen kan tro att kvinnor är allmän egendom med rätt att tafsa hur som helst, vad har de i skallen??

Petra H sa...

Jättebra nyhet, vad skönt att iaf en kvinna fått upprättelse!
Jag har länge gått och tänkt på ett blogginlägg i det här ämnet om mina erfarenheter här i PR i jämförelse med Bryssel, Italien, Frankrike och Spanien... ska försöka få ihop ett inlägg snart!! Jag har råkat ut för ganska många olika grejor... och PR är hittills det lugnaste stället jag bott på!! Inte kanske vad man hade förväntat sig.
Kram!

sus sa...

Tänk OM all världens kvinnor fick ett "virus" som gjorde att de inte kunde hålla sina fingrar i styr. De började tafsa och klämma på karlar de mötte ...

Tänk vilket rabalder det skulle bli! Världssamfundet skulle sätta till allar resurser för att "bota" kvinnorna. Rättsystemen skulle äntligen börja fungera när det gäller sexuella trakasserier och ordningen skulle snart vara återställd...

Men jag lyfter på hatten för Noha-el-Ostaz och hennes mod att driva sin rätt. Och jag utgår från att Egyptiska fängelser inte liknar de svenska "pensionaten" *skrattar lite skadeglatt*

Saltistjejen sa...

Wow!!! Vad bra! Hur är det annars med just klädkoder i Egypten? Är de flesta kvinnor helt täckta eller hur fungerar det?

Emmama. sa...

BRA att hon tog det hela vägen. Har varit med om samma sak (fast klappad på rumpan av en person som körde förbi i bil) och blev vansinnig! Dock är ju straffet helt vansinnigt högt enligt mig.

Annika sa...

Ja, du bor väl inte direkt i ett land där kvinnor har mkt talan. BRA att kvinnan anmälde och att hon fick RÄTT, vilken milstolpe!

Desiree sa...

Roligt när tragiska händelser kan användas till något positivt och konstruktivt. Tummen upp för sådant här. Det är för jäkligt att vi kvinnor fortfarande i modern tid ska behöva trakasseras och ses som en bottenklass av vissa män i samhället.

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja, man fattar inte att de gör så!

Chekchouka: Verkligen en stark tjej, hon är hjältinna här i landet nu, med all rätt!

Ingabritt: Nej, man fattar inte hur de tänker! Det var visst en som hade tafsat på en heltäckt kvinna, med motiveringen att "hon måste ha någonting värt att dölja". Det här har i alla fall gjort mig beredd, så om någon tafsar på mig kommer han att få veta att han lever!

Petra: Det vore verkligen intressant att få höra om dina erfarenheter på det här planet. Själv är jag nog lyckligt lottad eftersom jag aldrig har råkat ut för det.

Kram!

Sus: Ja, du! Då hade det blivit andra bullar i domstolarna. Och du har nog helt rätt i att fängelserna här inte alls liknar pensionaten i Sverige. Här är det nog rena öknen, om man ska använda ett passande uttryck ...

Kram!

Saltis: De flesta kvinnorna har huvudduk och täcker hår, hals och resten av kroppen. Många har galabeja, eller kaftan, men många har vanliga västerländska kläder som jeans och (långärmad) t-shirt till sin huvudduk. De heltäckta, de som bara har en springa för ögonen, är långt ifrån i majoritet, men man ser dem överallt varje dag.

Så de flesta ser ut som du och jag fast alltid långärmat och med långa ben på byxorna eller långa kjolar plus huvudduk.

Sedan finns det ganska många som inte har huvudduk också, framför allt gäller det högre socialgrupper, utlänningar och kopter. Så man känner sig inte som en marsmänniska bara för att man inte har huvudduk.

Jag ser dock alltid till att täcka axlar och knän och har inte för djupa urringningar (fast det har jag aldrig haft så det är ingen nyhet).

Kram!

Emma: Ja, straffet är högt enligt vårt sätt att se på saken. Jag skulle tro att det sattes så högt för att verkligen ge ett budskap till alla män här i landet, vilket jag ändå tycker är bra. Det är enda sättet att få bukt med problemet.

Ett problem här är nämligen att kvinnorna tar på sig skulden - de vågar ofta inte rapportera en sådan här sak till sin man för då kanske de får stryk eftersom de ju måste ha gjort något för annars skulle ju självklart inte ... osv.

Det här är en modig tjej på fler sätt än vi i väst kan förstå!

Kram!

Annika: Nej, här är det männen som talar och kvinnan tiger. Men det går sakta, sakta åt rätt håll och det är kanske det enda man kan begära. Nya lagar stiftas för att kvinnor och barn ska få det bättre, men det tar tid innan tänkesättet filtreras genom folklagren. Eftersom många är analfabeter tar det längre tid än det skulle göra i t.ex. Sverige.

Kram!

Desirée: Ja, visst är det konstigt att sådant här fortfarande händer, även i västvärlden! Men då är det så skönt när någon verkligen vågar sätta ner foten och att det verkligen har blivit ett resultat! Jag är beredd om det skulle hända mig!

Laura sa...

Hehe, jag läser alltid din blogg så sent så då jag väl ska kommentera så har tio andra redan kommenterat samma sak! :P Ingen idé att upprepa det som de andra har skrivit alltså! :) Men jag håller förstås med de andra. :)

Kram!

Camilo sa...

Jävla subba! Tre år för man tar på tuttarna lite, vilket jävla land Egypten blivit. Nästan värre en Sverige. (skrämmande tanke)

Truddelutt sa...

Verkligen på tiden!

Marianne sa...

Laura: Försökte svara på din kommentar i går kväll, men det ville Blogger inte vara med om. Nåväl: Det är ju lätt hänt när det är sådana här ämnen att alla håller med, men det gör ingenting om det blir upprepningar, på något sätt blir det någon liten variation hos alla ändå. Och som du ser i kommentaren under dig finns tydligen andra åsikter.

Kram!

Camilo: Jag vet inte om du menar att jag är en jävla subba eller om du tycker att Noha är det. Hur som helst, jag kommer att göra ett nytt inlägg med svar på din kommentar.

Truddelutt: Ja, inte en dag för sent. Hoppas att alla (egyptiska) män nu lär sig att man inte får göra så.