fredag 17 oktober 2008

Fredagstema Show and Tell: Stjärnor

Så är det fredag igen och dags för fredagstema som under oktober månad kommer från Anna i Stockholm. Dagens tema är Om jag var stjärna, så skulle jag …

Jag beundrar inte särskilt många kändisar. En del kändisar är i dag dessutom bara kända för att de gjorde bort sig i någon fånig såpa på tv, för att de super på Stureplan eller ser sexiga ut i någon dyr modedesigners kläder. Det har jag lite svårt att beundra och imponeras av. Annat var det förr i tiden : D På den tiden när en person var tvungen att prestera någonting för att uppmärksammas och bli känd av fler än de personliga vännerna. Och där, i forntiden, hittar jag faktiskt en riktig stjärna, en som jag gärna skulle vilja vara om jag var stjärna.

Det är Dame Margot Fonteyn de Arias (1919-1991), prima ballerina assoluta.

Margot Fonteyn som hon är känd som, hade precis som drottning Silvia brasilianska band på sin mors sida, men föddes i Reigate, Surrey, England av en brittisk far och en irländsk mor. Hon började dansa balett redan när hon var fyra år, och fortsatte dansa ända till den otroliga åldern av sextio år (1979). De flesta dansare pensionerar sig i början av fyrtioårsåldern, men just som alla trodde att hon skulle gå i pension uppträdde hon första gången 1962 på scen med Rudolf Nureyev i Giselle. Det framträdandet cementerade ett nästan tjugo år långt partnerskap.

Margot Fonteyn hade grace, musikalitet, teknik och dramatik i en unik kombination, och tillsammans med Nureyev blev de ett oslagbart par.

Och nu kommer vi till den innersta kärnan och sanningen om varför jag skulle vilja vara Margot Fonteyn: För att få dansa med Rudolf Nureyev så klart!

Jag har aldrig fått se Margot Fonteyn dansa i verkligheten, men jag är faktiskt så lyckligt lottad att jag har sett Rudolf Nureyev dansa i Giselle tillsammans med American Ballet Theatre på Lincoln Center i New York i mitten av 80-talet. Då var han gammal, så han gjorde inga avancerade hopp, men hans totala scennärvaro gjorde att minsta lilla bensprattel fick hela publiken i extas. Det var som en rockkonsert – folk skrek och grät om vartannat. ”Rudy, I love you!” "Rudy, oh Rudy!"

Har ni aldrig sett honom dansa? Se de här klippen:

Fonteyn och Nureyev i Corsaire - ser du inget annat klipp så se detta! Filmen är lite skadad de första sekunderna, men blir sedan bra.


Fast det är klart, Miss Piggy fick ju också dansa med honom:


Fonteyn som Odette i Svansjön:


Romeo och Julia, balkongscenen:Fler fredagsbloggar hittar du här: Annika, Desirée, Lullun, Saltis, Aurorabuddha, Anne, Petra, Millan, Victoria, Anki, Cecilia, Nilla, Simone, Anna, Susanne, Lia, Leopardia, Anne-Marie, Marina, Ingabritt, MKB, Marie, Strandmamman, Barbamorsan, Ulrika, Jemayá, Nina, Kicki, Sparkling.

Har jag missta ditt namn så säg till, så lägger jag till det. Sugen på att bli fredagsbloggare? Hoppa på du också, men säg till hos minst någon på listan så att vi får med ditt namn och hittar dit!

17 kommentarer:

Annika sa...

Men, my god!! Inte visste jag att du var balettälskare, liksom jag. När jag spånande tänkte i dessa banor tänkte jag ett tag säga att jag skulle vara världsberömd ballerina i klass med M. Fontayn eller Sylvie Guillem eller ngt ditåt. Sen såg du vad jag valde...
NU ska jag kolla dessa ljuvliga klipp på youtube. Korsaren har jag sett på Sthlms Operan ett par ggr.
Jag såg Nureyev dansa på Cirkus i Sthlm 81. det var i som Jean i Cullbergs Fröken Julie, en upplevelse!! Svansjön är en balett jag sett 25 ggr, minst!
Balett...Bara SÅ BÄST!!!
Tack för detta, Marianne!!!
Kram!

Marianne sa...

Annika: Du också! Och du har också sett honom! Men hur var han i Cullbergs regi? Jag har aldrig riktigt gillat henne. Suck, ja, när jag hade sett honom var det den där känslan, "nu har jag sett honom, nu kan jag dö lycklig".

Vet du, jag har faktiskt provat hans balettskor! Det var en kille upstate NY som hade dansat i kören med Rudy, och han hade snott ett par som han självklart vårdade ömt. Ja, så gick storyn i alla fall : )

Sökte in till Operans balettelevskola efter att ha dansat några år hos Ellen Rasch, men jag var lätt hjulbent, så det bidde inget. Det är annars faktiskt min stora dröm här i livet, att fått bli ballerina. Nästa liv kanske?

KRAM!

Annika sa...

Jo, jag såg honom tom flera ggrt på Cirkus tack vare min moster som är journalist. Två ggr när han dansade mot Operans prima ballerina Astrid Struwer (som gjorde Julie med briljans) och sen med Ana Laguna. NOG hade han scennärvaro som FÅ!!! Tänk att ha sett honom på 60 talet när han var som bäst. Vilken dröm!!
Jag gillar inte heller Cullberg så vidare, men Fröken Julie tycker jag är en bra balett.
Jag har sett Baryshnikov in action också på 80-talet! WOW!! WOW!! OCh jag har sett Natalia Makarova som Manon.
Jösses, Marianne...Nu skulle du och jag börja kunna snacka balett BIG TIME!! Jag hade aldrig ballerina ambitioner, men OJ vad jag nog gärna hade velat ha förutsättningarna. Det syns nästan på dig att du hade "gåvan"...
Kram igen!! I¨ll be back ;-)

aurorabuddha sa...

Namen gu', tjejer!!! Jag med!! Och Ellen Rasch kanner (eller kande, far jag val saga) genom min syster som dansade for henne pa... 70-talet i Stockholm. Jag har ocksa sett bade Dame Fonteyn och Nurejev dansa... vi kan ha varit pa samma forestallningar!!! Min syster har dansat med dom i Paris, innan hon borjade pa Operan i Stockholm...

PS. Det finns baby bilder nu!!

aurorabuddha sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
aurorabuddha sa...

Oj, ursakta min kommentar kom opp tva ganger...

Desiree sa...

Åh jag gillar verkligen ballet. Det är helt underbart att se på. Så vackert, grasiöst och enkelt det ser ut men så svårt. Det är en otroligt vacker och stämningsful konstart. Vad kul att läsa om att du skulle välja att vara en så pass annorlunda kändis. Ha en toppen helg du också.

Fritt ur hjärtat sa...

Jag som nyss upptäckt dans har ju väldigt mycket kvar! det känns gott! Jag hade kanske valt att dansa med Patric Swazey (hur det nu stavas)...Annars är jag helt på din linje, kändis,, det har blivit ett skamligt begrepp på något vis, ingen glamor, bara billig såpa...

Marianne sa...

Annika: Åååå, ditt lyllo! Jag såg parisbaletten i NYC också med Cinderella som han hade koreograferat. Galapremiären. Men då dansade han inte själv, då kom han bara ut på scenen efteråt. Tror det var 86.

B har jag bara sett på film, och Bolsjoj missade jag med en dag för premiären blev flyttad!

Och så Aurora som har sett Fonteyn OCH Nureyev! För att inte tala om hennes syster som har DANSAT med dem! Suck, nu skulle jag kunna sätta mig och dagdrömma i flera timmar.

STORA KRAMAR!

Aurora: VA!!!!!! ÅÅÅÅÅÅÅ!!!! Du har sett BÅDA TVÅ!!!! Och din syster!!!!! Hon måste ju vara VÄRLDENS LYCKLIGASTE MÄNNISKA! Du måste berätta mer! Vem är din syster? Eller det kanske blir för privat, men: Dansar hon fortfarande? I Stockholm? Var mer? Å, berätta!

Hälsa henne från världens mest avis människa!

Desirée: Ja, det är så vackert, det känns i hela kroppen, jag önskar så att jag kunde dansa bara hälften så bra som Margot Fonteyn! Men som sagt, nästa liv kanske ...

Simone: Hehe, om jag skulle välja någon modern filmdansare så skulle det nog bli han LeRoy i Fame. Yes, det skulle det bli. Undrar vart han tog vägen förresten.

Det tråkiga med kändisar i dag tycker jag att det BARA är glamour, ingen prestation. De behöver inte ens kunna sjunga lite halvtaskigt, bara vara tjusiga på Stureplan. Vad är det jag ska beundra?

aurorabuddha sa...

Det har ar ju sa lange sen, vet du, att jag maste nog ta och fraga henne - sa jag inte far med osanning mitt i uppstandelsen! ;o)

Hon bodde i Paris pa 60-talet och dansade i ett kompani dar - jag minns inte vad det hette, nat med 'unga dansare'. Sen flyttade hon tillbaka till Sverige och dansade pa Operan nagra ar - det maste ha varit i slutet pa 60-talet eller borjan pa 70-talet. Hon kande Ellen Rasch *mycktet* val. Jag sag min syster dansa Svansjon - hon var en av 'alla andra' svanar, dom som man ser uppradade pa var sida om prima ballerinan - jag tror hon var fjarde fran hoger, eller nat sant. ;oD

Efter 'karriaren' sa har hon undervisat balett overallt dar hon har bott.

Min syster fyller 65 om ett par veckor - hon bor i England sen manga, manga ar tebax. Retired, saklart.

Marianne sa...

Aurora: Och jag gick hos Ellen Rasch, hm, det måste ha varit 60-61-62 ungefär. Jag var en av alla flickor som gick hos henne. Var skulle man annars gå! Måste ha sökt in till Operan ungefär 62, och sedan slutade jag dansa : ( Tror kanske inte riktigt att det var mitt beslut ...

Så hon var nog i Paris när jag gick hos Rasch. Vilket härligt liv hon har och har haft! Mitt drömliv! Men jag förstår att hon inte dansar längre. Hälsa henne stort grattis när hon fyller år!

Suzesan sa...

Jag är ingen balettfantast men beundrara dansen som konstart. Det här var ju så vackert så nästan tårarna kommer för det är så vackert. DEt där är ju att vara ett med musiken och dansen. De är ju dansen. De smälter in i den. Tack för att du letade upp det. Åhh så du har dansat balett. Coolt. Ont i tårna.
Ja prestation krävs för att bli stjärna och förbli en sådan.
Han måste ju ha varit dåtidens "hunk" Nureyev. Jag visste faktiskt vem han var ...men inte Fonteyn
Hoppas din fredag varit bra och att du får en fin lördag
I just love Miss Piggy:)
Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Ja, du har rätt vet du vad, de ÄR dansen. Det är det som gör dem så bra. Det känns i hela kroppen när de dansar och jag förstår bara inte att inte jag kan göra likadant! Ser ju busenkelt ut : )

Nureyev har nog alla i vår ålder hört talas om, men jag undrar hur det är med de yngre.

Hoppas du också har en bra helg!
Kram!

Fundersam Cecilia sa...

Jag kom att tänk apå att förra veckan frågade du mig om tidningen som vi ger ut på företaget...Det är ingen rolig tidning alls,bara construction jobb och sånt där.Så inga roliga artiklar eller intervjuer där inte...
Jag såg en balett i Göteborg för många år sedan och det var bland det bästa jag sett.Kommer inte ihåg vad det var för någon,tyvärr.Men balett skulle jag vilja gå mer på.
Ha en fortsatt trevlig helg!

Emmama. sa...

SVÅRT ämne men du fick ju till det bra! :)

Lullun sa...

Vad kul att ni är så många som nu "funnit varandra" genom ditt inlägg! :-) Men visst är det svårt att beundras av många av dagens "kändisar". på den fronten var det verkligen bättre förr. tycker faktiskt bara det blir "värre och värre", men, men... ;-)

Marianne sa...

Cecilia: Det är ju din tidning så du kan ju bestämma att du vill piffa upp den med någon liten intervju då och då när du känner för det : )

Det finns många bra danskompanier i US, håll ögonen öppna och försök gå på någon. Det finns barnbaletter också, när jag var liten gick vi alltid och såg Nötknäpparen till jul.

Emma: Tack! Fast det kändes lite självklart för mig. Nästa veckas tema vet jag också : )

Lullun: Ja, man upptäcker nya saker hos varandra ibland, det är jätteroligt. Visst är det konstigt att folk beundrar andra bara för att de har råd att handla kläder och dricka skumpa på dyraste krogen! Förstår inte det där. Haha, de va bättre förr!