tisdag 7 oktober 2008

Mounaya Gallery

I dag åkte jag till Mounaya Gallery som ligger på ön El-Gezirah mitt i Nilen. Det är en butik som säljer väldigt vackra saker, allt från smycken och vackra skålar till sängkläder och fantastiska kläder. Det mesta är ganska dyrt, så kläderna kan man bara stå och fingra på och sucka över, men en del av faten och skålarna, ljusstakarna och lite annat smått och gott har man råd med.

Allt är designat och tillverkat i regionen, inte bara i Egypten utan även länderna runt omkring. En del är ny design och en del är klassisk egyptisk design i modern tappning. Men allt är inte bara bissniss i den här affären, de har också en del saker, som små glasskydd som sys av handikappade barn, där all vinst går direkt tillbaks till barnens familjer (jag har inte sett dem annars hade jag köpt några, så klart), och hantverk av fattiga kvinnor runt om i landet för att hjälpa dem att få ett bättre liv.

Man måste nästan känna till den här affären för att hitta den, för entrén ligger inne i en port och det finns ingen skylt utanför på gatan som talar om att butiken ligger där. När man kommer in måste man dessutom ringa på så att någon kommer och öppnar för en.

Ingången till Mounaya Gallery.

Jag handlade en hel del presenter till några olika personer, men tyvärr kan jag inte berätta allt vad jag köpte, för "risken" är stor att några av dem läser här. Den minsta presenten kan jag berätta om, det är en rosentvål som doftar himmelskt och är formad som en ros. En kompis moster i Istanbul ska få den för att pigga upp henne nu när hon är sjuk.

En present är till min guddotter Defne i Istanbul som fyller två år. När hon föddes var det mina händer hon landade i. Det var fantastiskt. Och nu passar det sig så bra att Klas åker till Istanbul i nästa vecka och kan ta med sig presenter som ska dit.

Det är fem kassar med grejor, det mesta är presenter i väldigt vackra paket.
Alla kassars handtag är hopbundna med ett litet rep med stora blå glaspärlor i ändarna.

Och så kunde jag naturligtvis inte låta bli att handla lite till oss själva. Jag köpte två dörrstoppare från Libanon. Inuti finns en påse som ska fyllas med sand. Var jag nu ska få tag i det ...?

Dörrstoppare.

21 kommentarer:

Victoria sa...

Haha, du är ju bara FÖR rolig - nu har jag fått dagens bästa skratt! "var jag nu ska få tag i det...?" Ja, VAR ska du få tag i sand månne...?! :o)

Marianne sa...

Victoria: Hahaha, ja, jag får väl ge mig ut i den lilla öknen här utanför : D

Suzesan sa...

Samma här... först läser man så fint så fint med alla pakten och sen vara ska jag få ta på sand. Hahhahahaha. Jag skrattar mycket. Tack Marianne.
De kommer bli glada för de där fina paketen.
Så Duktig du är med gardinerna:)
Hoppas på bildbevis sen. Så man kan säga ååååhhhh vad fint det blev. Sköt om dig och ta på dig ordentligt så du inte fryser nu:)
Kram
Susanne

Suzesan sa...

*paketen* ska det vara*fniss*
/Susanne IGEN

Saltistjejen sa...

Det verkar vara en jätterolig affär det där! Och vad gulligt att du tänker på din kompis moster! :-)
Det där med sand ja.... hm.... ;-)
Tänk vilken känsla det måste varit för dig när din guddotter kom! Ojojoj! Förstår att hon har en speciell plats i ditt hjärta.
Kramar!!!

KARLAVAGNEN sa...

ÅÅÅh, men tusen tack, men inte skulle du ha... ;-) Fina dörrstoppare och tvålen låter förförisk. En av mina två dofta gott favvisar är gjord av bulgariska rosor. Den andra är Chanel no.5

Emmama. sa...

Vilket fantastiskt förtroende att få vara med när ett barn föds (om jag nu inte missförstod det där med att hon landade i dina händer). Bara gudmorsskapet måste vara en ära!

Vilka jättefina dörrstopp, jag tycker så mycket om att blanda olika stilar i inredning som jag skrivit innan. Jättefina! EXTREMT roligt att du undrar var du ska få sand ifrån, för det är väl knappast en bristvara? :)

Ha en skön kväll!
KRAM!

Millan sa...

:-) ja sand lar du val inte leta sa lange efter!! ;-)

Vad skoj att aka och shoppa i en affar med sa mycket olika saker och dessutom inte saker som man hittar overallt precis.

Presenter ar alltid lika skoj att shoppa!!
Kram

Petra H sa...

Åh, det låter som en riktig Petra-affär ;-) Älskar sådana ställen med en massa fina saker som man kan köpa som presenter till vänner och en själv... Farligt!
Du får berätta mer om din guddotter - hur kommer det sig att du var med på förlossningen?
KRAM!

Annika sa...

Låter som en äkta Annika affär också. DEN skulle jag gilla...
Gulligt med guddottern och vilken grej att få vara med på förlosssningen.
Vacka paket och påsar är alltid trevligt.

Kram!

Marianne sa...

Karlavagnen: ; ) Chanels femma är en av mina favoriter också. Och Bulgaris klassiska, Hermés Calèche är två andra. Men i dag ska jag köpa Au Jardin du la Nil (ungefär så) från Hermés. Den måste man ju ha när man bor här!

Emma: Jo, hon landade bokstavligen i mina händer. Doktorn sa till mig att ta på mig sterila handskar när det var dags, och så fick jag ta emot henne. Pappan var lite för nervös för uppdraget och jag var med som lite mer bestämt stöd än en rörd och gråtande mormor hade varit (hon fick vänta utanför med resten av släkten). Så jag hann rota mig en del i Istanbul som du förstår. Några gudbarn har jag inte i Sverige.

Ja de där dörrstopparna är verkligen annorlunda, det var därför jag inte kunde låta bli. Och vill man inte ha dem som dörrstoppar borde man kunna byta ut sanden : ) mot lavendel eller något potpurri.

Kram!

Millan: Hehe, får väl gå till någon lekpark och sno ungarnas sandlåda? : D

Ja, där finns verkligen allt man kan önska sig av lite annorlunda och vackra föremål. Ångrar att jag inte köpte en tvålkopp. Hoppas den finns kvar när jag kommer dit nästa gång.

Kram!

Petra: Du får väl komma hit och shoppa då!

Det är så att jag är turkisk mamma till en svensk tjej med turkiska föräldrar, hennes mamma är hennes svenska mamma : ) Jag stöttade henne lite i början när hon flyttade till Istanbul och gifte sig (obs helt frivilligt hon var/är väldigt kär i sin man). Haha, det var jag som talade om för henne att hon var gravid, det hade hon inte fattat själv. Vi satt på min balkong och fikade och kaffet var inte gott och ciggen var inte god och hon var så trött och ...

Nåväl, när det började dra ihop sig ville hon att jag skulle vara med som ett lite mer bestämt och stadigt stöd för hon visste att hennes svenska : ) mamma bara skulle vara så rörd och gråta hela tiden. Oj vilken dag det var, började med tidigt telefonsamtal och jag rusade iväg med taxi och färja och taxi igen till sjukhuset som ligger på den europeiska sidan. Sedan blev det att vanka lite i korridorerna innan det blev dags och lilla Defne kom. Och då sa doktorn till mig att ta på mig sterila handskar och ta emot henne. Så det var till mina händer hon kom till världen.

Kanske ska tillägga att Defnes pappa var med också, så klart, men han höll sig uppe vid huvudänden och höll om Defnes mamma. Sunt tycker jag, tror lustan kan få sig en törn av alltför närgångna studier av barnafödandet ...

Man kan vara två mammor till någon, men inte två mormödrar. Då blev det fel kände jag, särskilt som riktiga mormor bodde i Sverige och inte kunde träffa sin lilla Defne lika ofta. Då blev jag utnämnd till gudmor i stället, någonting som egentligen inte finns i den muslimska världen på det sättet.

Och nästa vecka fyller hon två år den lilla snorpan!

Kram!

Annika: Du får också komma hit och handla! Inte mer med det! Dörrstopparna kan man ju fylla med lavendel eller något potpurri om man tröttnar på att ha dem vid en dörr.

Ja, det var fantastiskt att vara med när Defne föddes, jag har beskrivit det lite noggrannare i svaret till Petra, så läs där.

KRAM!

Marianne sa...

Suzesan och Saltis! Det är dags för mig att gå till ögonläkaren tror jag! Jag missade helt era kommentarer! FÖRLÅT, DET VAR INTE MENINGEN!

Suzesan: ; D Jag hoppas de blir glada för paketen. Men det tror jag nog, för det är vackra saker. Tycker jag!

Bildbevis kommer, nu är en längd till sovrummet nålad, så den om inte annat kommer jag att sy i kväll. Hoppas Klas hinner hänga de andra två i kväll så att de åtminstone blir nålade och sedan sydda i morgon - nähä då ska vi bort - på fredag kväll.

Kram!

Saltis: En riktig skattjaktsaffär! Och grejor som man liksom aldrig har ett förut, som dörrstopparna.

Du kan läsa här ovanför i svaret till Petra lite mer om när Defne kom till världen.

Vår kompis moster är som hans mamma, för hans mamma dog när han var liten. Så det är lite extra känslosamt för honom nu när hon är sjuk, och det är en så jättegullig kvinna. Tänkte det skulle muntra upp med någon liten, lite grej bara som ett tecken på att vi tänker på henne.

Kram!

sus sa...

Fina dörrstoppare, min dörrstoppare är ett ordentligt vikt kuvert som jag stoppat mellan dörr och karm. Hade en ful men praktisk dörrstopp (grön) i något gummimatrial förut, men den har Ludde lekt sönder! (det som ligger på golvet måste ju vara en leksak...)

Men glasskydd förstår jag nog inte riktigt vad det är för något... är det så´na där som man ställer glasen på kanske?
Bra att man kan köpa saker som går tillbaka till de som gjord dessa.

Ha det så bra !
kramen!

aussiekicki sa...

Vad fina saker du får tag på!!!
Jag skrattade också åt ditt "sandbekymmer", hihi!

Vilken fantastisk känsla det måste ha varit att få vara med när lilla guddottern föddes. Tack för att du beskrev det så fint.

Kram!

aurorabuddha sa...

Jattelackra dorrstoppare! Hur stora ar dom, undrar jag? Som en pumpa stor?? Eller som en knytnave, bara?

Affarer som gor sig till och har fina, dekorerade pasar... det ar oxa my kind of place!

Marianne sa...

Sus: De här får vara i fred för katterna, än så länge : ) Tror de är lite för stora för att kanske vara en råtta. Annars är det ju så, allt som ligger på golvet måste vara en råtta som är till för att jagas. Så Ludde har helt rätt!

Glasskydd tror jag ska vara någonting som man lägger över glaset när man sitter ute så att inte flugorna kommer i. Men jag är inte säker.

Kram!

Aurora: Dörrstopparna är som en liten och en lite större honungsmelon, tror jag man kan jämföra med. Mindre än en fotboll. Men inte mycket mindre, inte så liten som en knytnäve. Pumpor tror jag är mycket större.

Ja, visst är det skoj när man får riktigt fina paket och påsar, särskilt när man ska ge bort som present.

Marianne sa...

MEN nu blev det så igen! KICKI! Jag MENADE INTE ATT HOPPA ÖVER DIG! FÖRLÅT!!!

Kicki: Om du vinner tävlingen i onsdagsreceptet så skickar jag en fin sak till dig! Har de inga fina saker Down Under? Jo, det måste de väl ha, fast mer asiatiska grejor kanske?

Det var helt fantastiskt att vara med när hon föddes. När barnbarnen kom var jag ju inte med, för det är man inte i Sverige, så det var verkligen roligt att få vara med när en ny människa kom till världen!

Kram!!!

Lullun sa...

*hahaha* Ja, var ska du få tag på det?! ;-)
Men vilken affär och att du hittat dit! Låter ju verkligen som perfekta stället att hitta de där alldeles speciella, fina presenterna. Och så omtänksam du verkligen är som ordnar och donar så!

Marianne sa...

Lullun: : D

Jag hittade affären tack vare min kompis K som visade den för mig. Hade nog aldrig hittat den av mig själv eftersom det inte ens syns att där finns en affär. Dessutom med Gallery i namnet, jag hade trott att det kanske var en dyr tavelaffär ...

Perfekt presentställe eftersom det är lite klass på grejorna! Och man behöver ju inte köpa det dyraste.

Anonym sa...

Vi vill åter igen tacka för den fina presenten Defne har fått. Hon blev så förtjust i den att hon somnade med den. Jag tror att hon förstod att den var från någon som är väldigt speciell för oss i Toprak familjen. Gudmor som var med när Defne kom till världen och som var den första med att ta emot henne. Vi saknar dig Marianne. Älskar dig väldigt mycket.

Stora kramar från oss alla!

Marianne sa...

Anonyma Yasemin: Hej hjärtat! Vad roligt att hon tyckte om den! Var den lagom stor? Ska försöka komma ihåg att sätta på Skype i kväll, annars får vi mejla.

Jag älskar er också! STORA KRAMAR TILL ER!

När kommer ni hit förresten?