fredag 18 juni 2010

Ballongtur i Kappadokien

I mitt sökande efter en gammal bild ramlade jag på vår ballongtur i Kappadokien, så det tänkte jag att ni kanske också har lust att hänga med på? Ursäkta mängden bilder, men hur kan man göra en ballongtur kort? Alla bilder är tagna med vår allra första lilla digitalkamera, så kvaliteten är kanske inte den bästa.

Kappadokien är ett område i centrala Turkiet som är känt för sitt märkliga månlandskap, sina häpnadsväckande stora underjordiska städer och sina grottkyrkor. De märkliga ravinerna och stenformationerna har bildats av vulkanutbrott som skapade den högplatå av framför allt tuff som senare har eroderat till att skapa dessa underliga formationer. Redan i slutet av 100-talet bildades här kristna samfund och många av de kristna tankegångar som växte fram här är viktiga än i dag, bland annat att religionen skulle vara en del av samhället, i stället för att de troende skulle stå över samhället.

Man vet inte exakt hur gamla de underjordiska städerna är, men har kunnat fastslå att de åtminstone går tillbaks till 500-talet f.Kr. och att en del av byggnadsdetaljerna och försvarssystemen kommer från hettiterna. Den största underjordiska staden Derinkuyu, som också är öppen för allmänheten, går sju våningar under jord och här finns allt man kan behöva från kök och skolsalar till stallar och kyrkor.

Tyvärr har jag inga foton från friluftsmuseet Göreme med alla kyrkor som är inhuggna i bergen, inte heller från den underjordiska staden Derinkuyu eftersom jag stukade foten och inte kunde följa med ner, eller den vackra klippstaden Ürgüp. Mängder av foton har blivit förstörda när de har förvarats på en CD-skiva.

Ballongfärder sker med fördel tidigt på morgonen när solen går upp. Det har att göra med luftströmmar och jag vet inte allt, men tidigt var det, jag tror vi samlades redan vid femtiden på morgonen.

När vi kom fram till gläntan vi skulle lyfta från sträcktes ballongerna ut.

Maken är behjälplig att hålla upp ballongöppningen när ballongen blåses upp med stora fläktar innan man kan köra på med varmluften. Och han är van, han har åkt land och rike runt på festivaler under fyra somrar med ballongpiloten Janne.

När ballongen är tillräckligt uppblåst kan ballongpiloten Janne (som Maken åkte land och rike runt med) dra på varmluften.

Det gäller att hålla i, men maken är stark så det gick bra.

Inuti ballongen.

Det syns på mig att jag är lite nervös, va?

Här eldas det på ordentligt.

Uppe i luften med utsikt över Kappadokiens berömda älvskorstenar. Ser ni dörren i den stora älvskorstenen längst fram? Någon har bott där.

Här kommer en annan ballong svävande genom en dal.

Här odlar man mellan de mjukt formade klipporna.

Kompisballongen flyger över en vacker klippa. Vi var två ballonger som gav oss ut samtidigt.

Älvskorstenar i en dal framför en taggigare formad klippbrant.

Kompisballongen flyger genom dalen. På höstkanten, när aprikoserna är mogna, kan man ofta flyga så lågt att man kan plocka aprikoser från ballongkorgen.

Klippor med duvslag.

Under årtusendena har människor grävt sig sina bostäder i klipporna här, både i de vanliga klipporna och i älvskorstenarna. Än i dag bor man i grottorna, fast nu har man el, avlopp, vatten och tv. Det är mycket populärt bland utlänningar att flytta hit och köpa sig en grottbostad. Har tyvärr inte kvar någon bättre bild för att illustrera grottbostäderna.

Där står följebilen och maken och väntar, han fick inte plats i korgen, men han har ju flugit så mycket ballong i Sverige, så han tyckte han kunde avstå.

Ballongen packas ihop.

Och vi firar vår färd med lite bubbelvin som piloterna häller upp. Min pilot Janne till höger.

Det var en helt fantastisk flygtur och jag är väldigt glad att jag har fått uppleva det. Men jag som har lite höjdskräck ska ärligt talat säga att om det inte hade varit Janne som var pilot, då hade jag vägrat. Janne litar jag dock på, jag vet att han är noggrann med andra saker i sitt liv, och då är han även noggrann med ballongfarandet.

Hoppas att ni också fick en fin tur, om än bara i cyberrymden. Är det någon av er som har flugit ballong IRL?

28 kommentarer:

Pettas sa...

Ja, det fick jag. Tusen tack för färden, hoppeligen så får jag själv vara med på riktigt en gång. Jag har aldrig flugit ballong men det finns på min önskelista..

Grekland nu sa...

Vad modig du var! Själv vet jag inte om jag hade vågat. Otroligt vacker plats!

Anonym sa...

Vilket otroligt häftigt äventyr!!! Hade jag aldrig vågat!
Ser helt fantastiskt ut :-)

Suzesan sa...

Fantasktiskt. Vilken ballongfärd och så modig du är. Vilket vackert landskap. Jag tycker det räcker med denna ballongfärden mer än så skulle jag NOG inte våga. Men jag vill flyga helikopter.

WOW Marianne vilka bilder på älvskorstenarna. Menar du att kort blir förstörda på CDskivor. Bättre med USBminne kanske.

Kram
/Susanne

Lotta sa...

Vilket underbart landskap med intressant historia! Jag tror inte jag hört talas om det förut så nu måste jag googla lite ;-) Så modig du var som tordes dig upp i ballongen. För några år sedan hade jag aldrig gjort något sådant här men nu är jag inte så säker längre. Kanske, kanske skulle jag våga. Och det här måste ju vara bästa sättet att få en överblick över detta otroliga landskap!
Kram! Nu ska jag se England-Algeriet och sen ska jag upp tidigt imorgon bitti och se ALLT försnack ;-)

Anonym sa...

Underbart, vilket landskap! Och så fina kort!
Jag ser Turkiet borta i öster, bortom Pserimos, varenda dag när jag åker till stan, men ännu har det inte blivit någon tur dit. Men denna sommar ska det bli av, om också bara till Bodrum.
Monica P

olgakatt sa...

Såå fantastiskt, Marianne!
Vet inte om jag vågar åka ballong, det har inte varit aktuellt ännu, i alla fall.
Jag har aldrig varit i Turkiet men har inte glömt din kommentar att Istanbul är världens vackraste stad. Så jag får lägga det till att-göra-listan.

Saltistjejen sa...

Verkligen HEEEEELT FANTASTISKT!!!!!! otroligt vilket SAGOLIKT landskap! Sååå vackert och trolskt! Man tror nästan inte det är "på riktigt". Det måste verkligen ha varit helt enastående underbart att flyga över detta och se allt uppifrån! Att det bor folk här känns nästna lite underligt. Som att träda in i en saga. jag vet att du itne ger mycket för Fantasy men detta känns lite "Sagan om Ringen" måste jag säga.
Jag blir grön av avund! TÄNKA att få gå runt där med sin kamera!!!!!! :-)
KRAM!!!

Desiree sa...

Wow vilken häftig ballongutflykt. Coolt! Många fina bilder även med mobilkameran. Vilket läckert och interessant område att få flyga över. Inte bara vilken flygtur som helst utan detta var som sagt en mycket vacker, interessant och unik miljö. Jag tycker du har fått till riktigt bra bilder. Jag har aldrig själv flugit ballong men skulle nog gärna prova på (är lite höjdrädd). Var det läskigt eller var det mest nervöst innan? Du såg lite nervös ut på bilden som du själv skrev. Coolt att det fortfarande bor folk i de där grottbostäderna. Ha en fin helg framför tv:n.
Kram!

Karin på FOX sa...

Tack för den ballongfärden! Dit vill jag fara! Att du nämner Hettiterna påminner mig om min favoritförfattare Mika Valtari. Om ni inte läst hans böcker har ni mycket roligt kvar. Det är historiska romaner som är helt underbara. Uppsök antikvariaten!

Malin sa...

Åh, helt sagolikt vackert!! Vad modig du var som vågade åka!

Bloggblad sa...

Så fantastiskt. Helt otroligt landskap, jag har aldrig sett bilder därifrån förut. tänk så bildande att blogga... :)

Jag har inte åkt luftballong, men maken blev bjuden på en tur en gång, och då var jag med när de lyfte och sen följde jag ballongen med bil - och plockade upp honom på en åker ett par mil bort, när han fått sin skumpa!

Jag vet inte om jag hade vågat... jag är misstänksam mot allt som verkar farligt, finns ingen äventyrlighet i mig alls. Bortsett från när jag tackar ja till en massa saker som känns som mentala bungy jumps...

Anne sa...

Absolut! Den turen tackar vi för, det var ett sant nöje få ta del av den via cyberrymden.
Mycket fascinerande, dels grottboendet förstås men också landskapet i övrigt som ni flög över. Det måste ha varit väldigt speciellt att få uppleva detta från luften.
Jag är också höjdrädd, men när ändå en dröm om att åka ballong, gärna över Stockholm. Kanske en dag....om jag vaknar på min mest modiga sida.
Väldigt bra kvalité på bilderna, tycker jag. Det märks inte alls de varit på CD-skiva flera år och tagna med en äldre digitalkamera. Tycker bilderna är jättebra. Kram!

Anonym sa...

Jag skulle nog våga, trots en viss höjdskräck, om jag var fastbunden på något vis. Står man helt fritt, eller hakar man i en livlina?
Landskapet är ju helt fantastiskt, jag har aldrig sett något liknande. Tack för att du visar!

ExPIAtriate wife sa...

Nu MASTE jag besoka Turkiet! Vilket fantastiskt landskap, sa otroligt fascinerande, och folk har bott dar!
Ar ocksa lite hojdradd men med ratt pilot som du sager sa vore det en otrolig upplevelse! Tack for turen!!!
Kram
Pia

ab sa...

Vilket otroligt vackert landskap. Och om du inte tar illa upp att jag säger det, så är du ju en riktig snygging! Och inte ser du nervös ut heller.

Avd onödigt vetande: De här "skorstenarna" finns med i ett Modesty Blaise-äventyr.

Laura sa...

Vilka fantastiska bilder på ett fantastiskt landskap! Om så även med en vanlig liten digitalkamera så har du lyckats ta underbara bilder! Kappadokien är verkligen ett ställe som jag skulle vilja besöka länge, det har stått på min "bucket list" hur länge som helst nu! Vi hade tänkt åka dit nu i vår efter vår semester i Didim, men eftersom jag måste tillbaks till Finland i tid till min faffas begravning så blev det inte av nu. Ahmet svamlade till och med något om att han hade haft små planer på att fria till mig uppe i en ballong över Kappadokien... :P Haha, men det blev som sagt inte av nu! Kanske senare! :)

Kram!

anna of sweden sa...

Wow! Säger jag bara!

Marianne sa...

Karin: Hoppas att din önskelista blir uppfylld. Och för ballongflygningen kan jag rekommendera den här platsen!

Kram!

Ingabritt: Jag hade inte vågat med någon annan pilot, men med Janne vågade jag. Kappadokien är otroligt vackert, ni som inte har så långt dit borde åka. Man kan bo i grotthotell!

Saraconnemara: Hej och välkommen hit! Det var verkligen ett av mitt livs äventyr, och det var otroligt vackert där. Men man kan mycket väl upptäcka Kappadokien till fots också!

Jag ska kika in till dig också!

Marianne sa...

Suzesan: Kappadokien är fantastiskt. Jag tror inte att det finns något motsvarande ställe någonstans på jorden. Önskar att jag hade kort från grottkyrkorna och allt det andra också! Hoppas att du får flyga helikopter någon gång, jag har faktiskt gjort det en gång, i New York! Det var kul, för man flög ju så pass lågt att man såg så mycket.

Jag tror inte att USB-minne är bättre än cd, men jag vet inte. Jag tror man ska ha en extern hårddisk och så kan man ju även lagra på nätet. Och alla bilder man lägger upp på blogger sparas ju i ens eget bibliotek på Picasa, det är lite därför jag nu är mån om att lägga ut de allra viktigaste bilderna!

Kram!

Lotta: Ja för dig om någon måste ju det här landskapet vara intressant! Du kommer säkert att hitta massor på nätet. Och du måste bara åka dit, man kan kombinera det med en resa till Antalya, eller om det är Alanya som är bäst, men en av dem i alla fall, och så tar man bussen till Göreme. Du måste se den underjordiska staden Derinkuyu också!

Jag såg också ALLT försnack och ALLT hela dagen utom valsen ... : )

Kram!

Monica: Jag tror du kommer att gilla Turkiet, det finns så mycket att se och göra. Så mycket historia också, ni borde försöka åka och se Efesus också om ni åker till Bodrum. Det är visserligen en bit, men det är det värt, jag lovar! Åh, jag vill också åka till Turkiet snart!!!

Marianne sa...

Olgakatt: Du skulle säkert våga om du bara litar på piloten. Men det är klart, känner man ingen som är pilot så är det ju svårt att veta något om personen.

Vet du jag börjar fundera på att ordna en bloggresa till Turkiet, det är så många som inte har sett det fantastiska landet - och de flesta har bara sett badorterna. Vi får se, i så fall får det bli när vi bor i Sverige igen.

Saltis: Du har rätt, det ÄR som ett sagolandskap. Man väntar nästan på att älvorna och djinnerna ska komma flygande. Och det ÄR lite Sagan om ringen! Haha, jag är inget Fantasy-fan, men Sagan om ringen älskar jag : )

Du MÅSTE åka dit och gå runt med kameran!

KRAM!

Desirée: Visst är det coolt att folk faktiskt bor i grottbostäder! Det är ett riktigt unikt område och jag kan verkligen rekommendera att ni tar er en resa dit! Man kan bo i grotthotell, men det ska man visst bara göra på sensommaren/hösten, när fukten från vintern har vädrats ut ordentligt.

Jag var jättenervös innan och när vi var som högst tittade jag inte så mycket, men vi flög mest på rätt låg höjd eftersom poängen är att verkligen uppleva landskapet. Och så visste ju Janne att jag inte ville vara så högt : )

Kram!

Marianne sa...

Karin på Fox: Väl bekomme! Ja, du måste åka dit! Pust, nu ser jag att det är 44°C här just nu, "real feel" 45. Och då vet jag att det är några grader varmare i verkligheten ...

TACK för tipset om Mika Valtari! Jag ska absolut leta upp de böckerna. Jag älskar Turkisk historia, och hettiterna är definitivt en del av den.

Malin: Ja där är sagolikt vackert! Och där finns massor av fantastiska vandringleder, så jag rekommenderar en resa dit. Jag vet inte om jag var modig, det var liksom bara att hänga med när man blev bjussad på färd ...

Bloggblad: Du borde åka dit och se alla fantastiska grottkyrkor och kloster! Man måste inte åka ballong där, promenader och bilturer går alldeles utmärkt! : )

Visst är det bildande att blogga! Jag har lärt mig massor de här åren.

Haha, ja mentala bungy jumps kan vara nog så riskabla som fysiska!

Marianne sa...

Anne: Roligt att du tyckte det! Jag rekommenderar hellre att åka ballong i Kappadokien än i Stockholm, för här åker man inte lika högt hela tiden. Man går ner i dalarna och på hösten kan man plocka frukt från träden. I Stockholm flyger de så högt hela tiden ... HOPPAS att du vaknar på din modiga sida en vacker dag!

Matilda: Man står fritt, men korgen har höga kanter så det finns ingen känsla av att ramla ut. Det har visst att göra med att man inte har markkontakt också, det sägs att man får mer svindel på en bro t.ex., eftersom man har markkontakt. Fast jag vet inte.

Önskar att jag hade fler bilder, det finns så mycket att se där!

Pia: Ja, du MÅSTE se Turkiet! Där finns så mycket både natur, människor, mat och historia.

Absolut viktigt att man litar på piloten, annars hade jag aldrig vågat. Aldrig!

Kram!

Marianne sa...

ab: Haha, tack, men jag ser förfärlig ut där tycker jag, osminkad, okammad, nyvaken, nervös ... : )

Det är otroligt vackert där, jag tror du hade gillat det.

Wow! Jag har varit på samma ställe som Modesty, my hero of the youth : D

Laura: Men åhhh så romantiskt! Ni MÅSTE åka till Kappadokien så snart du kommer tillbaka till Turkiet!!!Å andra sidan kommer det ögonblicket bli romantiskt var och hur det än sker!

Ja det är så trist med din faffa! Har tänkt mycket på dig den här tiden.

KRAM!

Anna: Ja, det är egentligen det som uttrycker det här landskapet bäst!

Anna, Fair and True sa...

Jag har också flygit ballong fast inte över så där häftiga vyer!

Marianne sa...

Anna: När jag skulle svara på din kommentar i går kväll packade så klart Internet ihop ... Nu provar jag igen.

Flög du över Stockholm? Var det fint? Flög ni inte hemskt högt hela tiden?

Anna, Fair and True sa...

Tyvärr blev det inte över Stockholm för vinden tog oss inte dit :( Det blev från Bromma till Rinkeby ungefär. Men det var en minnesvärd upplevelse ändå! Allt var kul, från allt arbete till själva flygningen till champagnen efteråt. Vi åkte både högt och lågt - de tycker väl det är kul att visa hur snabbt man kan gå upp och ner så att säga.

Mitt inlägg om detta här: http://annafairandtrue.blogspot.com/2007/06/high-up-in-sky.html

Marianne sa...

Anna: Synd att de inte startade någon annanstans då, så att ni hade flugit rätt. Men de kanske inte har tillstånd till det, förstås.

Jag ska gå och kolla på ditt inlägg!