onsdag 16 juni 2010

Favoritrecept och lite annat

En skrynklig hibiskus.

Helly på Sicilien efterfrågade för någon vecka sedan alla bloggares bästa recept för att göra en samling och kanske så småningom en bloggkokbok, och sedan dess har jag funderat och funderat och funderat. Det finns ju så mycket god mat, så vilket är mitt allra bästa recept? Inte lätt att välja bara en enda sak bland allt det goda. Men nu har jag bestämt mig, och det grundar sig på följande:

Jag har ju drabbats av diskbråck i nacken, som den trogne läsaren vet. Det innebär att det inte är läge att ställa sig och knåda degar, inte heller att sitta och skumpa i en bil en timme för att kunna handla bröd i det enda bageri som har riktigt gott bröd och sedan en timme till för att komma hem. Vad gör man då om man inte vill äta skummgummiluften som är det enda "bröd" som säljs i den vanliga mataffären? Jo, man bakar Nigellas Latmanslimpa! Det är bara att mäta upp ingredienserna och röra ihop dem till en ganska lös grötig smet, hälla i den smörade formen och stoppa in i ugnen. Visserligen krävs en temperaturhöjning efter trekvart, men det klarar man även med diskbråck.

Vips, så får man ett väldigt gott, riktigt och nyttigt bröd!

Eftersom jag redan har delat med mig av det receptet tidigare, nöjer jag mig med att bara länka till det inlägget, länken i texten ovan. Där finns även bild på brödet.

Ett kråk-kärlekspar.

Bröllopsveckan rullar på, och jag måste säga att det är mycket intressant de visar på tv som handlar om Sveriges historia, svenska kärlekspar, och inte minst kungahuset. Oavsett vad man tycker om kungahuset och bröllopet, är det roligt att få veta mycket som jag inte visste förut. Och som jag brukar säga, jag får stå ut med sporten i flera timmar varenda vecka, år ut och år in, nu får andra stå ut med bröllopet en begränsad tid för första gången på dryga trettio år. Det är min och andras som gillar kungahuset tur att gotta oss för en gångs skull.

Har jag förresten visat baren i området? Den finns vid vår närmaste pool.
Det roliga med den är att den verkligen kommer till användning, för barnen
leker hej vilt här och varje gång man går förbi ser det annorlunda ut med olika dekorationer.

20 kommentarer:

Katarina sa...

Jag måste också ta itu med mina favoritrecept. Bra att du påminner mig,,

Bra att baren kommer till användning,, ha ha, de har säkert jätteroligt där!

Jag såg att du också skrev om ett mindre bra Tv inslag i ditt förra inlägg,, håller med mig! Jag hade hoppats jag kunde se SVT Play, men den är inte möjlig att se här,, antagligen är vi utanför någon region som inte har sändningsuppehåll.

Kram

Helly på vift sa...

Det lät verkligen jättegott. Här har de ju oxå bara vitt bröd och jag bakar faktiskt en hel del här men eftersom det är det enda jag gör i matlagningsväg så ska jag inte klaga ;)

Anonym sa...

Tack för receptet! Det ska jag prova. Det var ju du som inspirerade mig att baka pumpa/morotsbröd för ngn månad sedan! Kul kul! Här skiner solen och jag ser framemot en lång dag på jobbet! Ha en bra dag! //Nathalie

Marianne sa...

Katarina: Väl bekomme! Ja man behöver bli påmind om saker och ting ibland, särskilt tvättmaskinen har jag en förmåga att glömma : )

Men SVT Play måste du väl kunna se? Det är ju på Intenet. www.svtplay.se Där kan man se de flesta svenska program, i alla fall alla SVT-producerade som de har rättigheterna till.

Däremot SVT World, som är en satellitsändning och som man måste abonnera på, det kostar drygt en tusenlapp om året, det kanske inte funkar hos dig. Fast de säger att det ska funka över hela världen.

Kram!

Helly: Testa att göra det här brödet, det är verkligen enkelt och snabbt, men ändå riktigt bröd, inte något sorts fuskbröd. Jag har inte müsli, utan tar havregryn och olika frön jag har. Typ linfrö, pumpakärnor, havrekross ...

Kram!

Nathalie: Jag tror du kommer att gilla det här brödet också, man gör det så grovt eller icke-grovt man vill.

Hoppas din långa jobbdag blir bra i alla fall!

Kram!

Annika sa...

Vilken bra ide med kokboken...
Jag får genast hjärnsläpp och kan inte tänka på ett enda recept :-)
Bakar aldrig, är rädd för just bakning, men brödet låter supergott!!
FINA bilder, och vad trevligt med en BAR!! Alltid!!
Kramar!!

Marianne sa...

Annika: Jag hade också svårt att komma på någonting, men det här passade ju rätt bra. Särskilt med tanke på att de flesta kommer att bidra med matrecept, förmodligen.

Haha, jag vet att du är rädd för bakning, men det här brödet VET jag att du skulle klara. Du kan ju röra ihop en pannkakssmet, då kan du också röra ihop den här smeten. Promise! : )

KRAM!

Desiree sa...

Kul att sammla ihop favoritrecept från olika bloggare. Ja gott bröd är alltid en hit. Jag hatar också det där skummgummibrödet som säljs i butikerna här. Bakar mycket själv. Men håller med om att det inte är lätt att bara välja ut ETT favorit recept. Men jag tycker du gjorde ett jättebra val.
Stackare hoppas att det blir bättre i nacken snart. Men det var väldigt fina bilder. Jag tyckte jättemycket om den första bilden på den skrynkliga hibiscusen som håller på att slå ut.
Jag har ännu inte hunnit kolla in några program om bröllopet på SVT men det låter som de har en hel del matnyttigt och interessant där. Ska dock bänka mig på lördag morgon här för att kolla in bröllopet.
KRamis och krya på dig.

anna of sweden sa...

Jag borde kanske baka den där latmanslimpan när jag kommer hem till Swiden. Tror nämligen att den skulle göra sig bra med Bregott ...

Bregottfixerad? Vem? Jag? :D

Marianne sa...

Desirée: Du som har så många goda recept kan väl också bidra? Allt det jag har gjort som du har tipsat om har varit så himla gott.

Ja det är jobbigt med nacken, men i morgon ska jag till doktorn så hoppas jag att han ordinerar sjukgymnastik. Det är nog det enda som hjälper tror jag.

Jag ska också bänka mig på lördag, då är det jag som ska bestämma om fjärrkontrollen : D

Kram!

Anna: Haha, jo men jag lovar, Bregott passar utmärkt till det brödet. Nu är det inte långt kvar tills du får Bregott!

Kram!

Saltistjejen sa...

Å det lät ju som ett bröd t o m JAG skulle kuna försöka mig på att baka!!! :-) Annars är jag ignen stor bakare. Jag hoppas SÅ att din rygg snart känns bra!
Kramar!!!

Musikanta sa...

Jag ska pröva receptet på brödet, det verkar lagom enkelt för mig. Gjorde en stor sats med kikärtsbiffar i måndags efter ditt recept med lite egna tillägg. De blev jättegoda som vanligt. Bra att frysa in, de tinar ju snabbt!
Många kramar/M

olgakatt sa...

Jag länkade till ditt brödrecept och såg att du hade Bregott på bilden. Kan bidra med recept på eget Bregott, det är urenkelt!
Låt 500 g gott smör, 4 dl god olja och 3 dl vatten anta rumstemperatur.
Vispa med elvisp till jämn konsistens
Salta efter smak
Förvara i kylen.

Jag har gjort detta i minst 10 år, använder ekologiskt smör och dito rapsolja, men det går bra med olivolja som inte har alltför genomträngande smak.
Vanligen gör jag halv sats, det går inte åt så mycket hos oss.

Trillingnöten sa...

Vilken kul ide det där med kokbok! Det är ju verkligen spännande! Och tack för bra recept. Älskar sånt som kräver så lite tid som möjligt, men ändå är hemlagat...eller hur?

ExPIAtriate sa...

Jattebra ide! Jag behover ny inspiration, det kanns som att vi lever pa spaghetti och kottfarssas typ varje dag...
Baren sag trevligt ut, sakert perfekt att leka affar och annat skoj i nar man ar barn!
Ja, jag jobbar har sedan ett och ett halv ar tillbaka, ar jurist pa ett litet foretag som har verksamhet i Sudan, Afghanistan, Chad och Somalia. Mycket intressant och har fatt formanen att besoka Afghanistan och Sudan ocksa. Det ger onekligen perspektiv!
Det ar intressant att jobba i denna multikulturella miljo, men aven frustrerande nar man som svensk har sina procedurer och processer och de andra bara tittar lite fragande och undrar om man just landat fran en annan planet...
Ha en harlig helg! Idag ar det torsdag!
Kram!
Pia

Grekland nu sa...

Det där receptet låter perfekt för min nya mathållning! Och enkelt dessutom, ska jag absolut pröva. Kul idé med en bloggkokbok. Hoppas din nacke snart ska bli bättre, har själv haft nackbesvär i alla år så jag vet hur jobbigt det kan vara. Kram!

Lotta sa...

Ja, nu är det bröllopstider allt! Jag och min mamma har suttit klistrade framför TV:n i flera dagar och sett repriser på de senaste bröllopen i de europeiska kungahusen. Om det är fint väder på lördag tar vi oss ut till Sofiero där bröllopet visas på storbilds-TV. Som sagt, det är inte varje dag detta händer och jag ska frossa i kunglig glans, klänningar, släktband och alla detaljer ;-)

Marianne sa...

Saltis: Jag är inte heller vidare haj på att baka, men det här brödet kan man nog inte misslyckas med. Kan man röra ihop en pannkakssmet så kan man baka det här brödet. Testa!

Tack! Jag hoppas också att jag blir bättre snart, nu har jag tagit på mig halskrage som doktorn sa, så får vi se. Ska försöka vila mer än jag har gjort också.

Kram!

Musikanta: Kan jag baka det här brödet så kan definitivt du baka det! Superenkelt och inte ens tidskrävande. Jag ställer klockan på ringning så att jag kommer ihåg att höja värmen på ugnen och att ta ut brödet.

Det är så roligt att MM gillar kikärtsbiffarna!

Kram!

Olgakatt: Tack för receptet! Det ska jag prova att göra. Faktum är att jag skrev till Arla (?) för en massa år sedan och frågade om receptet, förklarade också att jag bodde utomlands, men jag fick inget recept. Här går inte åt några mängder, det är bara jag som äter det, men jag måste ha det annars blir det inte gott med smörgås. Dessutom behöver jag alla kalorier jag får i mig. Fast nu har jag gått upp ett kilo : )

Marianne sa...

Trillingnöten: Visst är det så, så lite tid som möjligt, så gott som möjligt och så nyttigt som möjligt. Utom när man KÄNNER för det : )

Visst är det kul med kokbok! Bidra du också vetja!

ExPIA: Om du kollar under mina kategorier Recept och Onsdagsrecept så hittar du en del som kanske kan inspirera. Desirée på Sweet Home Alabama och Petra på Petchie's Adventures (länkar till höger) har också många goda recept. Och har du något recept att bidra med till Helly blir hon nog bara glad!

Oj vilket intressant jobb du har! Och som du säger, förmånen att få jobba med så många kulturer är ju oslagbar. Själv är jag s.k. medföljande, maken jobbar på det Stora Möbelvaruhuset : ) Men visst blir det krockar ibland när man som svensk tar för givet att någonting ska vara på ett visst sätt, när det inte alls är så : D

Ja, nu ser vi fram emot en skön helg, vi har ju helg samtidigt du och jag!

Kram!

Ingabritt: Det receptet är verkligen perfekt! Du har ju i vilka frön och gryner du vill under täckmantel "müsli" : ) Hittade lite kornmjöl här som jag tog i stället för lite av vetemjölet, och det blev jättebra.

Helly blir nog bara glad om du har bidrag till kokboken du också!

Tack, det tar sin tid med nackar, men jag ser fram emot sjukgymnasten som ska få hjälpa mig hela vägen till vanliga gymet, sedan ska jag aldrig mer ha ont i rygg och nacke! Basta!

Lotta: Jag ska också frossa på lörda, fast det blir hemma i tv-soffan. Hade hoppats att ambassaden skulle ställa till med kalas, men det blir tydligen bara för anställda och "viktiga". Ja, ja. Tv-soffor är inte att förakta. Så mysigt att se det hela på Sofiero! Bättre plats kan man nog inte välja för att se det hela, då får man ju verkligen kunglig glans runt omkring. HOPPAS att vädret blir vackert!

Fröken Anki sa...

Mmmm... Den där limpan låter riktigt smarrig. Det ska jag ta och prova, och skönt att slippa jäsa. Jag gillar Nigella, enkla recept och de ser alltid så goda ut. Får kanske bli en tur till bokhandelns kokboksavdelning snart. Har några presentkort att använda upp!

Marianne sa...

Anki: Ja prova det brödet, man gör det ju så grovt man vill, beroende på vad man använder som müsli.

Visst är Nigella bra! Inga betänkligheter där inte, utan det viktiga för henne är att det är gott och enkelt. Och det blir det ju, allt jag har gjort ur hennes kokböcker har blivit gott. Så det är en bra grej att göra av med presentkort på!

Kram!