torsdag 24 juni 2010

Bloggbilder 2 och lite av varje

Skoputsarlådor i Kadiköy vid färjestationen.
Det här var "vår" färjestation på den asiatiska sidan av Istanbul.

Tack alla ni som svarade på min fråga om ifall ni kan se hela bilden jag lägger ut eller ej. Nu har jag, tack vare Olgakatt, kommit på vad felet är. Ni som inte ser fyra stycken hela skoputsarlådor på bilden här ovanför, behöver (om ni vill se hela bilder utan att klicka på dem) ändra inställningarna för skärmbildsupplösningen. Skulle tro att ni får bättre vyer vad ni än surfar på om ni gör det. Jag testade på Makens pc, och genom att öka upplösningen fick jag ordning på problemet. Nu kan han se mer än sin näsa. Alltså för pc är det: Kontrollpanelen - Utseenden och teman - Ändra bildskärmens upplösning - dra sedan pilen på skalan mot höger tills ni får en bild som ni är nöjda med. Lyckliga Mac-ägare verkar inte ha problem, Mac-ägare har sällan det.

---

Jag hade morgonsoffeprogrammet på tv igång bakom ryggen och där satt de som alltid och pladdrade om både det ena och det andra. Men så hörde jag någonting om en iransk författarinna och en bok som skulle heta Persepolis, och att den var utnämnd till årtiondets bästa bok av New York Times. Någonting gick igång i bakhuvudet på mig - har inte jag en sådan bok som ligger och väntar på att bli läst? Men så började de prata om att hon var en fantastisk serietecknare. Inte har väl jag köpt en serieteckningsbok? Jag pilade iväg för att kika i min lilla bokhylla där jag har böcker som står på kö. Jo, mycket riktigt, där hittade jag Persepolis - The Story of a Childhood and The Story of a Return av Marjane Satrapi. Och det är en serieteckningsbok! Jag läste de första två berättelserna på stört, och är lite småstum av beundran över de fantastiska uttrycken och känslospelen hon lyckas återspegla med så enkla medel. Den här boken kommer att slukas!

---

Morgonen har varit osedvanligt skön. Svala vindar letar sig in genom öppna fönster och balkongdörrar, nu vid lunchtid har det inte hunnit bli mer än 28°. Det är alltså en gudasänd dag som inte redan från början bjuder på bastuvärme. Det var bara grannfruarna i huset bredvid som kokade över, plötsligt hörde jag hur några skrek åt varandra och kikade ut. Där stod en tant på en balkong och skrek åt en tant i trädgården som skrek tillbaka åt tanten på balkongen. Många invektiv blev det, STUPID bland annat. Har ingen aning om vad det handlade om, men lite kul var det när man nu inte var inblandad.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skrev en kommentar igår men den fõrsvann visst... I alla fall så försvinner delar av bilden på ipad med Safari och det går nog inte att ändra upplõsning så det finns problemer med Mac också :-)
Tack fõr en trevlig blogg!

Marianne sa...

Anonym: Hej och välkommen hit om jag inte har sagt det tidigare! Så himla trist när kommentarer ramlar bort, det har hänt mig också ett par gånger. Jag har i alla fall INTE raderat den.

Jaha, så på iPad funkar det tydligen inte. Finns det inte systeminställningar på den också? Jag måste säga att jag är lite avis, jag vill nog också ha en iPad!

TACK för dina fina ord!

Helly på Sicilien sa...

Förra sommaren läste jag oxå en serieteckningsbok av en iransk författarinna. Tror det nog var samma... Det var ett intressant sätt att utrycka sig på och som de säger så kan ju en bild säga mer än 1000 ord :)

Jag ser inte heller hela bilden ovan fast jag har Mac...

Kram och ha en bra dag!

Marianne sa...

Helly: Ja, det måste nog vara samma! Jag är helt fast!

Testa att gå in i systeminställningar och ändra skärmupplösningen. Det borde funka tror jag!

Ha en bra dag du också!
Kram!

Annika sa...

Även Mac har sina fläckar alltså ;-)
Sorry, kunde inte låta bli :-DDD

Har aldrig haft bildproblem eller annat med de PCs jag haft genom åren. Inte heller här hos dig, och som du säger, nu när vi lärt oss hur man förstorar så har vi ju noll lust att börja förminska igen.
När jag kollar min och andras bloggar via min iPhone så kan de se annorlunda ut, lite beskärda. Men jag har alltid trott att det beror på att iPhonens skärm är så liten. oh well.
Glad iaf att problemet verkar löst.

Här går vi förmodligen årets hittills hetaste dag till mötes, 35grader och sisådär en 90% luftfuktighet. Gotta love the summer...

Haha, kul att höra gräl sådär OM man inte själv är inblandad, vill säga. DÅ är det så lagom kul.

Kram!!!

Anonym sa...

Kanske det är samma serieböcker som min son hade när jag var där några år sen. Mycket intressant om en tuff tjej under press.
Vi har också svalare väder nu ett tag.(lagom är väl bäst)
Monica P

Anna, Fair and True sa...

Den boken har jag också velat läst länge. Finns en film också.

Vad gäller bilder tror jag också att det kan ha att göra med vilken version av webbläsare man har, om man har ny version eller en äldre variant. Så om det är någon som det fortfarande inte fungerar för kan de ju uppdatera webbläsaren.

Otta sa...

Visst är hon bra! Har läst 2-3 av hennes serier, men nu tror jag att det finns fler.

Har bara halv dag och imorgon åker vi till mamma! Det vill Nour också så det är ju bra!

Ha en härlig midsommar!

Många kramar
Anna-Lena och Nour (och Kissen, som just nu sitter och tittar på TV (fotboll???) med husse)

Marianne sa...

Annika: Hahahaha, nä, det kan jag väl aldrig tänka mig att Mac har problem : D

Visst blir fotona så mycket bättre när de är förstorade! Man kan visa en del foton som inte riktigt funkar i mindre storlek, det är mycket roligare. Men de flesta har ju inte problem, verkar det som. Och de som har problem fixar det lätt samtidigt som allt blir bättre och ingenting sämre, så egentligen ska det inte vara problem.

Fy sjutton för den luftfuktigheten ni har! Här har vi en skön dag i dag, bara 32 än och torrt. Nu har jag satt på AC:n, men det behövdes inte förren vid tretiden, helt underbart.

Hoppas du står ut - eller stannar inne!

KRAM!


Monica: Det kan mycket väl vara samma böcker! En spännande ny bekantskap för mig.

Jag tror kanske vi har haft ungefär samma högtryck som äntligen har mattats. Visst är det underbart!!!


Anna: Den borde nog finnas på NK:s bokhandel eller Hedengrens. Annars tar de nog in den, eller förresten, du kan ju handla på nätet också.

Webbläsaren kan det kanske vara också. Jag hänger inte med i Windows-uppdateringarna, men Klas har nummer 8 typ.

Kram!


Otta: Hon är jättebra, måste hitta fler böcker av henne sedan. Förresten har boken inte kommit än, så jag antar att vi får ge upp om den. Trist!!!

KUL att ni ska till din mamma över midsommar! Hoppas att ni får en sån där riktigt härlig midsommar, med dans runt midsommarstången och allt - det är ju Nours första midsommar!

KRAM och hälsa hela familjen!

Saltistjejen sa...

Å vi såg den animerade filmen som bygger på hennes bok! Såg den fö ett par år sedan och den är också otroligt bra!!! Gissar att de använt hennes egna teckningar till den för jag minns att det var ganska speciellt gjort. Allt svart-vitt. Gripande historia också!
Bra att du kunde reda ut bildproblemet också.
Ha nu en skön "sval" dag och försök undvik bråk! ;-)
KRAM!

Marianne sa...

Saltis: Ja allt är i svart-vitt i boken också, så det måste vara hennes teckningar. Hm, ja annars blir det ju inte hennes film : ) KUL att den var lika bra som boken!

Haha, ja jag lovar att inte bråka med grannarna : D

KRAM!

Musikanta sa...

Jag gillar inte serieböcker något vidare så jag tror jag hoppar över denna...

Jag ser bilden exakt likadan om jag klickar den större.

Ha en skön midsommar och kram från Ingrid

Pettas sa...

Jag tycker det är så enkelt, ett klick för större bild och ett klick till för en ännu större..jättebra.

Du har tydligen ett mycket intressant yrke.

Glad midsommar, om ni firar den i Kairo.

Kram!

Kim M. Kimselius sa...

Underbart vackra skoputsarlådor! Visst är det bra när bloggläsarna uppmärksammar en om att något är fel med bloggen. Mina länkar försvann i bakgrunden, fick jag veta av en bloggläsare, men numera syns de bättre eftersom jag lagt annan färg på länkarna. Tycker det är jättebra att du skrev hur man skulle åtgärda felet, uppskattas säkert av alla de som hade problem. Ha en trevlig midsommar! (Firar ni det även där nere?) Kram Kim

Laura sa...

Persepolis-boken läste jag också för några månader sedan, gillade den skarpt!

Glad midsommar Marianne!

ab sa...

Jag har en Mac och ser bara tre. Nu måste jag gå tillbaka och klicka på fler bilder.

Ska gå in och kolla upplösningen någon dag när jag orkar ... :)

Trevlig midsommar, förresten! Var dansar svenskarna kring stången i Kairo? Eller nöjer ni er med en kall drink under ett parasoll?

Anne sa...

Rätt underhållande med andras gräl som man kan betrakta lite på avstånd sådär. Gräl för öppen ridå sådär, man blir ju nyfiken och tycker det är lite underhållande. Vad roligt det där med boken och hur du hörde om den på tv och fick ett svagt minne att själv ha den i hyllan. Utnämnd till årtiondets bok, nu är ju förstås recensionerna alltid subjektiva men visst får man lite högre förväntningar på en sån bok. Men det låter som du inte är besviken utan gillat de två första berättelserna. Kul!
Ha en riktigt fin helg! KRAM

Trillingnöten sa...

Vad bra att ni kom på vad det var! Jag ska kolla min upplösning senare! Tack för tipset! Hoppas du får en fin midsommar trots att det inte blir nåt direkt firande! Kram :)

Marianne sa...

Musikanta: Jag kan inte säga att jag är speciellt förtjust i serieböcker/tidningar jag heller, men den här är speciell. Fråga efter den på bibblan och titta i den. Läs första kapitlet (det tar inte långt tid) och se vad du tycker.

Hoppas din midsommar har varit bra, jag antar att du har spelat på ett eller ett par ställen?

Kram!


Karin: Men gå in och höj upplösningen, du ska se att allt blir bättre, skarpare, på datorn. Jag tror du kommer att bli väldigt nöjd.

Jag har kanske inte direkt något yrke just nu, men jag har översatt några böcker under åren i utlandet. Det skulle jag gärna fortsätta med, men man tjänar ju ingenting ...

Hoppas din midsommar har varit bra!
Kram!


Kim: Ja visst är det BRA när man uppmärksammas på sånt som inte funkar i andras datorer. Jag vet att mina länkar är lite svaga, men jag ska ändra färger och kanske design när vi flyttar, så jag behåller det som det är just nu.

Vi har inte direkt firat midsommar, om man inte räknar en Jansson som vi åt i går.

Kram!

Marianne sa...

Laura: Ja visst är den bra! Nu väntar jag bara på mina nya läsglasögon, så ska jag fortsätta. Texten är rätt liten ...

Kram!


ab: Men vad konstigt! Fast din Mac är rätt gammal har jag för mig att du har sagt? Kan det vara någonting sånt?

Vi har nöjt oss med parasolldrinkar : ) Eller, Jansson för att vara exakt. Det blev inte ens någon nubbe till, lite dumt att blanda med värktabletter.

Kram!


Anne: Ja jag undrar vad de grälade om! Man är inte direkt van att höra folk skrika åt varandra så där : )

Och inte är jag van vid att de pratar om en bok som jag redan har! Jag är inte ens van vid att de pratar om en bok som jag kan skaffa, bokhandlarnas utbud på engelskspråkiga böcker är väl lite begränsat här. Den största bokhandeln är rätt bra, men det är ändå begränsat på ett sätt man inte är van vid. Men nu har jag ju min iPad!

KRAM!


Trillingnöten: Ja, kolla upplösningen, för det är ju fler som har stora bilder nu. Och bilderna blir SÅ mycket bättre när de är stora.

Jag läste hos Saltis att ni inte kunde vara med på firandet så länge, det var ju synd. Men, men, ni kan ju träffas igen.

Kram!