tisdag 15 juni 2010

Nu är jag riktigt arg

I går eftermiddags slog jag på tv:n - SVT World - när jag skulle stryka. Och möts av rena rama porren! Rumpor, tuttar och jag ska inte nämna alla andra kroppsdelar som mötte min blick. Detta var alltså vid sextiden på eftermiddagen, just den tid då många barn sätter på tv:n för att de är trötta på lek och väntar på middagen. Jag blev störtförbannad och kollade i tv-tablån. Programmet hette Som en pascha, och programtexten löd: "Svensk dokumentärfilm från 2010. Välkommen till Europas största bordell, ett elvavåningshus i Köln. Här arbetar mer än 200 kvinnor med att förverkliga mäns drömmar. Filmaren Svante Tidholm söker svar på frågan: Varför är sex så viktigt för män?"

Jag vet inte ett smack om denne dokumentärfilmare, men enligt mitt sätt att se på saken verkar filmen mest uppfylla filmarens egna önskemål.

Fy fan säger jag för att:

1) Man på ännu ett sätt utnyttjar och förnedrar de stackars kvinnor som arbetar som prostituerade. Jag går inte på myten om den lyckliga horan, jag är fullständigt övertygad om att de kvinnor och män som lever genom att sälja sina kroppar gör det därför att de av olika orsaker har tvingats in i denna smutsiga handel. Och jag köper inte svammel om "världens äldsta yrke" eller likande dravel.

2) Att SVT World visar en sådan film mitt på blanka eftermiddagen när barn i alla åldrar ofta tittar på tv. JAG vill inte se eländet, jag vill inte ha en massa okända människors olika kroppsdelar körda rakt in i fejset, och hade jag haft barn hade jag sannerligen inte velat att de skulle introduceras i erotiken på det sättet.

Jag har skrivit till SVT World, vi får väl se om jag får svar.

Nu ska jag lugna ner mig genom att visa lite blommor.

Rosa pelargon.

Röd pelargon.

Blyblomma. (Det vet jag att den heter tack vare Bert.)

Röd blomma.

Afrikansk ringblomma.
Även denna kunskap tack vare Bert. Se länk ovan, vid blyblomman.

34 kommentarer:

Pettas sa...

Marianne,
jag kom av mig i rabarbersockerrörandet! Det är inte klokt, men tydligen så vill männen framstå som odjur utan tankar, när de gör sådana program. Tack och lov inte alla, det finns de som kan skilja på sex och på porr.
Men att tv-bolaget inte har mera vett än så, att sända dylika program mitt under bästa barntittartid, jaa, vad säger man ? Det är vidrigt!
Jag förstår mycket väl din ilska; adrenalinet kokar här också nu och inte enbart rabarberkompotten.
Skam på torra land! Det är vad det är.
Tur att det finns vackra blommor som mildrar för en stund, men visst borde man vara riktigt kärringkärring just sådana här stunder med kruskaveln i högsta hugg! Jäklar anamma!

Pettas sa...

Kram! Den glömdes mitt i ilskan!

Marianne sa...

Karin: Ja visst blir man förbannad! Jag var SÅ glad att jag inte hade ett gäng småbarn här hemma när jag satte på tv:n! Nu får vi se om de behagar svara på brevet jag skickade.

Kram tillbaka!

Otta sa...

Det har varit en del snack innan denna dokumentär och filmaren är MYCKET emot stället och prostitution. Tyvärr kom du in i slutet av filmen där det visades en hel del scener som inte alls fanns med i övrigt i filmen. Han intervjudade en kvinna från Rumänien samt en man som köpte sex för att försöka få förklaringen till varför man som man kan göra något sådant. I övrigt var det en bra dokumentär, men jag förstår att du blev upprörd och det är fel att man sänder reprisen vid en sådan tid. Helt fel!

Kramar
PS. Nour börjar jobba imorgon! :-)

Bert sa...

Har inte sett programmet, men den blå blomman är en bly-blomma.

Marianne sa...

Otta: KUL att Nour redan har fått jobb! Det var snabbt.

Det var fruktansvärda scener som kastades rakt i ansiktet på mig, tänk om ett barn hade satt på tv:n och fått den bilden av erotiken. Fy så hemskt.

Kram!

Bert: Ett hemskt program, i alla fall den delen jag fick rakt i nyllet. Tack för namnet på blyblomman!

KARLAVAGNEN sa...

Jag noterar avsaknaden av bin i blombilderna. Va? Gjorde de verkligen det? Dåligt... Resten av kvällen fick jag överdos på kungligt. Har du skrivit och klagat?

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja jag vet inte om bina har jobbat färdigt för i år?

Jepp, det gjorde de. Jag har skrivit till dem och fått ett standardsvar som blabbar om sportsändningar och sändningsrättigheter och bla bla. Jag har svarat att jag vill ha ett svar på min fråga i stället.

Det blir kungligt nu hela veckan, men vad tusan en vecka på 30 år, sporten är ju flera timmar varenda vecka, år ut och år in och det får jag stå ut med. Så nu får republikaner stå ut en vecka. Så ser jag det : )

Kram!

Kim M. Kimselius sa...

Men vad tänker de på att sända sådant vid den tiden. Det är sådana program som ska sändas långt efter bästa sändningstid, runt midnatt eller efter midnatt! Tur att du avslutade med vackra blommor. Kram Kim

Marianne sa...

Kim: Ja, och när det gäller SVT World som sänder över 28 olika tidzoner tycker man att de borde avstå från att sända det, eftersom det alltid kan finnas ett barn som tittar.

Ja vackra blommor behöver man alltid.

Kram!

Anonym sa...

Av liknande anledning kan jag inte läsa t.ex. Aftonbladet på jobbet på lunchrasten, för sidorna är fyllda med bilder och artiklar på sex i olika former. Jobbarkompisarna förstår ju inte texten, men ordet sex förstår det och bilderna förstår de verkligen, de tror att jag sitter och porrsurfar. Att det ska vara en nyhetsblaska, om än en futtig kvälls- sådan, är svårt att förstå ibland. Det är så man får skämmas.

Annika sa...

Onekligen en märklig tidpunkt att visa den dokumentären...
Klockan 18, hmmm...
Den borde vistats vid 22 tiden istället. Bra att du mailade. Har läst om den filmen, och tänkt se den. men jag skulle som du blivit klart förvånad om jag slagit på tv:n på "bästa barntid" och sett de scenerna.
KONSTIG, konstig tidpunkt.
Iaf är dina blommor ljuvliga!!!
Kramar!!!!

Marianne sa...

Matilda: Sant! Man får vara försiktig med vad man läser och säger när folk som inte talar svenska är med. Jag tycker det är hur pinsamt som helst att sitta i bilen med en chaufför och prata om att det börjar "klockan sex" och liknande ...

Annika: Den borde inte visas på SVT World eftersom de sänder över så många tidzoner, det finns risk vid varje tidpunkt att något barn får se eländet. De kan visa den på SVT Play om det ska visas internationellt.

Blommorna är verkligen vackra.

KRAM!

Kim M. Kimselius sa...

Håller absolut med dig. Varför sända programmet över huvud taget, när det är stor risk att barn kan se det? Bra att du har skrivit till dem! Kram Kim

ab sa...

Det är bara att hålla med. Om repristidpunkt och åsikt.

Beträffande kvällstidningarna på nätet också. Jag är urled på alla "tuttchocker" och hjärndöda frågor i stil med "vems rumpa?" Med bild.

anna of sweden sa...

SVT var så himla noga med sådant förr i tiden (lät jag gammal nu?) men så verkar det ju inte vara nu. Eller var det kanske (förhoppningsvis) bara ett misstag. Ska bli spännande att höra vad du får för svar.

Hur går det med er flytt? Blir det Swiden?

Marianne sa...

Kim: jag ska publicera ickesvaret i morgon.

Kram!

ab: Det är mycket på grund av alla tuttchocker som jag har slutat läsa Sexpressen och Aftonblasket. Jag orkar inte se eländet.

Anna: Det var ett riktigt ickesvar, men jag ska publicera det i morgon.

Vi vet inte hur och när det blir med flytten än. Det enda vi vet är att vi kan vara kvar längst till nyår, men om "vi" hittar ett jobb innan dess flyttar vi redan då. Och om det blir Swiden eller Hotahejti vet vi inte än. Det beror på var det finns ett jobb. Eller två. : )

Bloggblad sa...

Överdos på kungligt är i alla fall inte så äckligt som oönskad porr! Jag håller helt med dig, det finns egentligen inte någon anledning att visa så realistiska bilder (nu såg jag inte det här, men jag vet ju hur det brukar vara - och jag stänger också av, är inte intresserad av porr alls) Vill man ta upp hur det är att leva som prostituerad räcker det så väl att någon berättar om det utan illustrationer.

Anonym sa...

Jag måste vara motvalls kärring i detta!

"Prime Time" är olika i olika länder.

Jag såg inte programmet men tittade på ett par klipp.

Förstår att det var ett reportage om ett horhus i Tyskland.
Det är legalt.

Varför skulle man inte rapportera om detta?

Om man inte gillar tuttar mm kan man ju stänga av,men varför avskärma sig från måhända en relevant information?

Jag antar att det inte var en propagandafilm för horhus?

I övrigt finns liknande,såvittjagvet, men mindre kontrollerade i alla storstäder inklusive Istambul,Alexandria,Cairo U name it. (Stockholm är inget undantag)

Tycker KalleB

Marianne sa...

Bloggblad: Helt rätt, de explicita bilderna kan man vara utan, man fattar ändå. De prostituerades situation är verkligen behjärtansvärt att ta upp, men som sagt, vi fattar ändå.

KalleB: Jo visst kan man rapportera om de prostituerades situation och horhusens utbredning etc. Men man kan klara sig utan de explicita bilderna. Alla vuxna människor fattar det ändå. Jag applåderar alla som jobbar för att de här kvinnorna ska få ett bättre liv, om det är med film eller på annat sätt, men som sagt de alltför utstuderade bilderna klarar vi oss utan.

Och eftersom "prime time" är olika i olika länder borde SVT World kanske undvika att sända det här programmet när det nu är så utstuderat. Om de sänder i 28 tidzoner är risken stor att barn i 28 tidzoner får en rätt taskig introduktion till erotiken. Och det tycker jag är väldigt tråkigt. Då är det ju inte alltid bara att stänga av, om barnen sätter på tv:n mitt i riktigt utstuderade scener, då är det för sent även om man kastar sig över av-knappen.

Sen tycker jag inte att legaliteten försvarar bordellernas varande. Jag tror inte ett ögonblick på att de här kvinnorna har valt att prostituera sig, de har av olika anledningar, väldigt ofta knark eller skriande fattigdom, tvingats in i den världen.

Mica sa...

SVT Sverige sände programmet 22.00 och reprisen körs 23.00. Till skillnad från de flesta dokumentärer så finns den inte på SVT Play "orsaken till stoppet är farhågor om att de pornografiska sekvenserna ska plockas ut och spridas på nätet, tagna ur sitt sammanhang".
Jag hade läst om denna dokumentär innan och såg den men reportaget jag läst med filmaren var bättre och gav mer än själva dokumentären.
Företeelsen i sig, enbart tragik.
Men hur funkar SVT World? Med tanke på så många olika tidszoner trodde jag att de anpassade sig någorlunda? Eller tror de att det endast är vuxna som ser deras sändningar?

Marianne sa...

Mica: Du ser!!! Den är så explicit att man inte ens lägger den på SVT Play! Och att då sända den genom alla tidzoner så att barn riskerar att få hela härligheten rakt i ansiktet! Och till och med att intervjun med filmaren ger mer än filmen ...

SVT World sänder dag som natt, jag är osäker på exakt hur de anpassar, men de har en europeisk och en amerikansk tid i alla fall. Amerika blir då på natten i Europa. Vi ser med en timmes förskjutning, eller hur man ska säga. Dvs det som sänds kl 21 i Sverige sänds kl 22 här pga tidsskillnaden. Och så förskjuts det hela över världen. Så man kan tycka att de borde förstå att det finns barn som sätter på tv:n även om det inte är barnprogramsdags.

Kram!

Suzesan sa...

FINA blommor för övrigt håller jag med dig. Men läskigt fina BLOMBILDER.

Kram
/Susanne

Anonym sa...

Snygga blombilder!

Tycker KalleB

Passar inte kritiska kommentarer så...

Ha det gott!

Bert sa...

Å'du! Den där vita är ju en afrikansk ringblomma. Det glömde jag ju att meddela.

Marianne sa...

Suzesan: Tack sötnos!

Kram!

KalleB: Jo men visst får man tycka annat än jag! Debatter är bara intressanta och världen skulle stå still om det inte fanns olika åsikter. Du är alltid välkommen med åsikter som går emot mina.

Det enda jag inte tolererar (efter mitt inlägg om att stödja skeppen till Gaza) är otidiga kommentarer, dem kommer jag att radera hädanefter. Men en motstridig åsikt är inte otidig, som bekant. Det är presentationen av den motstridiga åsikten och du framför ju dina åsikter på ett vettigt sätt, så det kommer jag aldrig att radera. Bara bemöta med det jag tycker. : )

Ha det gott du också!

Bert: Tack! Den är så vacker, ska försöka få frön, hur man nu gör : )

Bert Bodin sa...

Frön finns i närmaste svenska fröaffär. Ska jag skicka?

Marianne sa...

Bert: Aha, då kommer till och med jag att kunna fixa frön : D

Tack, men jag tänkte fixa med allt sånt där sedan när vi är på svensk jord igen, så att jag kan ha dem kvar. Här har jag dem ju redan omkring mig.

Suzesan sa...

Afrikansk ringblomma kan du köpa ÖVERALLT!

Tur du har!!De marknadsförs under olika namn ofta. Men du vet ju hur den ser ut.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Vad BRA! Haha, ja nu vet vi hur den ser ut så det blir lätt att köpa den.

Kram!

Anonym sa...

Blyblomma! Vad bra. Jag har undrat i flera år vad blomman heter på svenska! För en gångs skull var detta en blomma jag bara visste på dominikanska/spanska.

Marianne sa...

Carina: Perfekt med bloggar! Jag blir också jätteglad när jag får lära mig en ny blomma, särskilt de som finns här där jag är just nu.

Anna, Fair and True sa...

Sådana där ringblommor har jag i lådorna på balkongen just nu!

Marianne sa...

Anna: Vad KUL! Visst är de fina! Jag vill ha sådana sedan i Sverige också!