tisdag 15 juni 2010

Svar från SVT World

Först fick jag det här standardsvaret från SVT World:

"Hej och tack för ditt mail,

Vi tar inte ställning till om programmen är bra eller dåliga, utan vår målsättning är att sända alla program som vi har rätt att visa i SVT World.
Många känner inte till att vi som ansvarar för SVT Worlds utbudsplanering inte kan välja och vraka bland programmen eller plocka program från SVT:s arkiv, utan är hänvisade till det utbud som sänds i SVT:s kanaler här i Sverige och i första hand direkt och oförändrat.

SVTWORLD sänder idag till 28 olika tidszoner världen över. Så en tid som är "bra" för några av tittarna, är urusel för andra, och av den anledningen sänds också många av programmen vid flera tillfällen och då vid olika tider på dygnet.

Följande grundförutsättningar styr SVT Worlds utbudsplanering:
Grunden för tablån är svenskproducerade program som ska visas samtidigt som de sänds i någon av SVT-kanalerna i Sverige.
Utländska produktioner får visas endast om rättighetsägarna gett SVT tillstånd att sända programmen utan extra ersättning för visning utanför Sverige.
Långfilmer kan sändas bara i undantagsfall, då de flesta producerats av Svensk Filmindustri, Sandrews eller Telepicture Marketing som inte gett SVT tillstånd att sända sina produktioner utanför Norden.
TV-bolagen slåss om sporträttigheter och därför har SVT ofta rätt för visning enbart inom Sverige. Inte heller alla svenska sportevenemang får sändas i SVT World, då sändningsrättigheter utanför Sverige många gånger ägs av utländska bolag.
Vi har begränsad rätt att uppskjuta visning av program ("time shift") inom två dygn från sändning i Sverige för att programsätta pauser som annars skulle uppstå, när alla SVT-kanaler samtidigt sänder program utan SVT World-rättigheter. Tack vare "time shift"-möjligheten och repriser kan vi i stort sett visa alla program vi har rätt att sända i SVT World.
Repriser är repriser även i Sverige, då alla svenska produktioner repriseras minst två gånger. Dessa servicerepriser ger dem, som inte hade en möjlighet att se första sändningen, ett tillfälle att se programmet vid en tidpunkt som passar dem bättre. Tack vare eftermiddagsrepriser kan t ex tittarna i Thailand se program som de annars skulle missa helt, då svensk "prime time" inträffar på natten thailändsk tid. Och nattrepriserna här i Sverige kan ses på lokal kvällstid av tittarna i Nordamerika.

Trots ovanstående begränsningar lyckas vi ändå sammanställa en 24 timmars tv-kanal som uppskattas av majoriteten av våra tittare. Men smaken är olika och vi kan aldrig göra alla tittare nöjda samtidigt.

Vänliga hälsningar

SVT WORLD - Sveriges Television
SE-105 10 Stockholm, Sweden
Tel: +46 (0)8 784 2505 - Fax: +46 (0)8 665 9039
svtworld@svt.se - http://svt.se/world"
Då svarade jag så här, eftersom jag tycker att det där var rena bladdret:

"Jag förstår allt det som skrivs nedan och är i övrigt mycket nöjd med SVT World, men ämnet för mitt brev var inte sportsändningar eller repriser. Frågan var om PORR ska sändas på ett sådant sätt att barn kan se det. Tacksam för ett genomtänkt svar, inte bara en kopia av ett standardsvar.

Hälsningar"
Svaret jag fick löd:

"Hej,

För att förtydliga mitt tidigare svar så sänder SVTWORLD idag till 28 olika tidszoner världen över. Så en tid som är "bra" för några av tittarna, är urusel för andra, och av den anledningen sänds också många av programmen vid flera tillfällen och då vid olika tider på dygnet.
Programmet du talar om sändes första gången den 13/6 kl 02.45 CET med repris 14/6 kl 16.25 CET. Barnprogrammen sänds mellan 18.00- 18.45 CET samt för våra barn- och ungdomar i Nordamerika mellan 00.00 - 01.00 CET. Vi tar inte ställning till om programmen är bra eller dåliga, utan vår målsättning är att sända alla program som vi har rätt att visa i SVT World.

Vänliga hälsningar

Bibbi Strömberg
SVT WORLD - Sveriges Television
SE-105 10 Stockholm, Sweden
Tel: +46 (0)8 784 2505 - Fax: +46 (0)8 665 9039
svtworld@svt.se - http://svt.se/world"

Jag svarade så här:

"Hej!

Jag har full förståelse för att ni har en viss målsättning och följer rutiner. Men när det kommer till ren porr, som dessutom riskerar att visas för barn i alla era 28 tidzoner, kanske man borde fundera på att utesluta just det programmet och visa någon repris i stället? Har du sett programmet? Det är inte frågan om kärlek och erotik i den filmen, det är ren hårdporr. Skulle du vilja att dina barn såg det?

Förhoppningsvis är ingen större skada skedd, men jag hoppas att SVT World funderar på om man ska sända den här typen av program i fortsättningen.

Hälsningar
Marianne"

Efter det har jag inte hört någonting.

15 kommentarer:

Otta sa...

Go´Marianne go!

Kram

olgakatt sa...

Man tar sig för pannan. Väl att nån reagerar!

Lotta sa...

Tjoho! Där fick de så de teg! Och när standardsvaren är förbrukade verkar de inte ha något mer att säga :-/ Jag bara gapar, hur är det bara möjligt att visa porr vid den här tiden?

Suzesan sa...

Marianne du är min idol. Bra gjort och bra skrivit. Tjohoo. Vad fort du fick svar ändå. Det är f*n skit att sända porr men du vet Sverige är inte som det varit förut.

Haha jaha så orden tog slut för dem. Hahaha.

Äcklen. Inte undra på att ungarna i skolorna kan de mest avancerade sex..ja sex....positionerna eller whatever... nuförti'n. Alla föräldrar skall vara rädd om sina barn nu så de inte är de som råkar ut för de som gärna vill prova det de lärt sig på TV. Eller över nätet. Ojoj vad jag har fått höra av ungarna så jag baxnar och jag ÄR INTE pryd!

YoU GO GIRL!!!

Kram
/Susanne

Malin sa...

Bra skrivet Marianne!!

Pettas sa...

Du lär knappast få något svar; vad finns att säga för dem?
Bravo, Marianne!

Kram!

Matildas fikarum sa...

Har SVT World aldrig hört talas om STIL OCH SMAK och känsla för URVAL?

Bra rutet, Marianne.

anna of sweden sa...

Det där med att inte ta ställning till om program är bra eller dåliga var väl en märklig kommentar. Det var ju inte det du reagerade på utan huruvida det var lämpligt att visa på barntid eller inte.

Bra att du sa ifrån!

Grekland nu sa...

Intressant diskussion! Jättebra att du skrev till dom. Jag kan förstå problemet med tiden, att för vissa är det tidigt och för andra är det sent. Men jag kan INTE fatta att man utan urval sänder alla program man har rätt till, utan bedömning!! Det låter inte klokt. Nån form av bedömning borde man väl för hela friden ha! Men har man inte det så blir det ju helt klart så att även dåliga och olämpliga program sänds. Bra att du tog upp frågan med dom i alla fall! Fler borde reagera.

Marianne sa...

Otta: Ja man måste ju säga ifrån.

Kram!

Olgakatt: Rutiner måste man ha, men man måste ju tänka också. Kan man tycka.

Lotta: Ja för de VET ju att det är lämplig/olämplig tid på samma gång över hela världen. Då borde man inte visa. Enligt Mica i förra inlägget har de till och med valt att inte lägga ut den här filmen på SVT Play JUST för att det är så explicita scener att det kan användas i andra syften. Då borde det inte sändas på SVT World heller pga tidzonerna.

Marianne sa...

Suzesan: Exakt! Tänk då att en femåring får det här daskat rakt i synen! Äldre barn är svåra att styra, och de kommer alltid att ta reda på saker och ting själva, men då gör de det åtminstone själva. De får det inte plaskat rakt ner i knät när de i själva verket hade tänkt sig att titta på Landet runt eller Drömmarnas trädgård. Bara för att barnprogrammen börjar en viss tid är det inte säkert att de har koll på klockan utan tultar in och knäpper på tv:n i alla fall.

Kram!

Malin: Tack!

Karin: Det viktigaste är kanske att de lägger om sina rutiner på ett sådant sätt att det inte upprepas.

Kram!

Marianne sa...

Matilda: Tack!

Anna: Fast det hänger ihop lite eftersom det alltid är barntid på SVT World, de sänder ju samtidigt över 28 tidzoner, alltså är det alltid barntid någonstans på jorden, oavsett när man sänder ett program. Och då borde man tillämpa urval. SVT Play har ju valt att inte visa det programmet pga att det är så explicit!

Kram!

Ingabritt: Ja på vanliga SVT som bara sänds i Sverige är det ju lättare, för de har bara en tidzon att ta hänsyn till och kan visa ett sånt här program sent på kvällen.

Nu får vi hoppas att det inte upprepas!

Musikanta sa...

Jättebra av dig att reagera! Och vilket utmärkt brev dessutom. Bra att du inte gav dig också. Det har nog i alla fall lett till en diskussion eftersom du inte fått svar! Hon kanske HADE barn själv eller hellre barnbarn eftersom hon heter Birgitta...

Tänk om jag själv hade fått se en sådan film när jag var i 10-årsåldern. Jag tror att min värld skulle slagits i spillror och förtroendet för vuxna rubbat för alltid. Man BEHÖVER väl inte visa alla program bara för att man KAN?
KRAMAR!!!

Anonym sa...

Jag säger som Anna och fler, vaddå inte ta ställning till om program är bra eller dåliga?
Det är inte ens ett standardsvar, det är bara ovanligt dumt.

Marianne sa...

Musikanta: Nej, barnen får förr eller senare ta del av det "smutsiga" här i världen ändå, de kan gott få ha kvar sina barnasinnen så länge som möjligt. Och när de ska presenteras för den fysiska kärleken kan de väl i alla fall få se den vackra sidan först, kan man tycka.

Att visa alla program bara för att man kan är lika dumt som att slå någon bara för att man kan.

KRAM!

Carina: Det borde väl ändå vara varje programansvarigs skyldighet att ta ställning till om ett program ska sändas och hur det ska sändas? På SVT sänder de sent på kvällen för att barn inte ska se det, på SVT Play har de valt att inte sända det alls eftersom det kan råka i fel händer, och på SVT World borde man också ha gjort en bedömning - att inte sända det alls eftersom det kan hamna i plytet på femåringar.