söndag 8 juni 2008

Turkiska squashplättar - Mücver

Jag hade tänkt föra facklan vidare från Petchie. Hon slog upp sidan 123 i en favoritkokbok och delade med sig av ett riktigt bra recept. Men det gick inget vidare. Jag börjar i stället tycka att jag inte har någon bra kokbok, för alla recept jag slår upp på sidan 123 är trista, konstiga eller så finns inte ens sidan 123. Eller är det någon som är intresserad av helstekt lammhuvud? Säg till i så fall så ska du få receptet.

Hela dagen har jag ändå varit så helt inställd på att dela med mig av något bra recept, så nu har jag i stället letat upp ett recept på turkiska squashplättar - Mücver. Det här åt jag första gången på en picknick i Turkiet när vi bara hade bott där en vecka. Det var då jag blev kär i turkisk mat. Senare fick jag lära mig göra dem själv av svenska V som har bott i Istanbul i arton evigheter och som är en fantastisk kock. De kan ätas varma, ljumna eller kalla, lika gott vilket som.

Fotot lånat från turizm.net

Mücver - turkiska sqashplättar
1 kg squash
2 dl finhackad dill
1-2 gula lökar
2 ägg
2 dl mjöl
salt
matolja

Skala sqashen och riv den sedan. Salta över rivet och låt stå cirka 15 minuter för att suga ut vätskan. Krama ur så mycket vätska som möjligt.

Hacka löken fint.

Blanda sqashrivet med löken, dillen, äggen och mjölet.

Stek/fritera i rikligt med olja i stekpannan genom att klicka i cirka en matsked av degen så att små plättar bildas, ungefär lika stora som vanliga svenska plättar av pannkakssmet. Stek gyllenbruna. Låt rinna av.

Kan serveras som tillbehör till någon kötträtt, som del av en buffé, tas med som picknickmat, kanske som lunch med knaperstekt bacon.

Sedan kan man variera sig lite om man vill. Man kan riva i lite morötter, skippa löken, krydda med persilja, koriander eller andra kryddor och göra lite som man känner för. Men det här är grundreceptet.

Afiyet olsun - smaklig måltid

Jaha, tyckte väl att det var varmt. Det är redan 40°C. Får nog köra lite mer AC.

20 kommentarer:

aurorabuddha sa...

Det har receptet *maste* jag prova, kanske redan idag! Jag har sa manga vegetariska vanner... jag slar vad om att dom skulle gilla det har!

Oj, vad ni har varmt dar du ar... har ar det ocksa varmt, men vi har inte krupit over 40 grader - inte annu. Hos Annika ar det varst, tror jag, dom har 100 grader redan tidigt pa morgonen idag...

aurorabuddha sa...

Na, det dar maste jag ta tebax. Dom ska fa sa varmt under dagens lopp. (Jag har alltid tyckt om att overdriva, det man berattar blir sa mycket battre da!) :o)

Marianne sa...

Aurorabuddha: Haha, jo det är så man bygger en bra historia, man måste brodera lite grann! Nu har vi i alla fall 41°C här ser jag. 100°F är nästan 38°C har jag nu räknat ut. Bah, svalt och skönt ; D

Hoppas du gillar plättarna, de är riktigt fräscha och goda. Turkiska (eller för den delen Medelhavs- Mellanöstern-) meze-rätter är till stor del vegetariska och urgoda. Jag kan lägga ut fler så småningom.

Anonym sa...

Ser gott ut! 40 grader sa du...hmm...här är det säkert drygt 30 och då är jag ju i kalla norden;)
kramen

Marianne sa...

Trollpackan: Det är så skönt att ni äntligen har sommar - och 30 måste höra till toppnoteringarna för början av juni. Hoppas nu hela sommaren blir så här bra, med lite variation förstås så att ni orkar njuta! Här är man tacksam över att inte bo i ett tält i öknen just nu. Helt klart.

Marianne sa...

Oj vad gott det ser ut och enkelt också. Jag lovar jag ska prova. Här är det 48 i solen på söderväggen, 30 i skuggan, 25 inne och 24 i sjön. Där har vi varit nästa hela dagen. Orkar inte simma längre, vi bara står still med vattnet upp till näsan ända till abborrana kommer och nafsar på benen. Då blir det ett jämfotahopp upp på land, Ha,ha jag skulle vilja sett mig själv då, för alla andra hade himla kul åt mig. Nu blir det lite isvatten i skuggan. Mat får vi tänka på lite senare.
/Marianne

Anonym sa...

Åh, det här låter gott!

Har nu skrivit ut och ska absolut testa, kanske nästa helg..

Och kan bara meddela att terometern nyss kröp upp till 31skuggan. I brist på AC (som jag tänkt skaff i en massa år ) får det bli korsdrag och fläktar...

Kramen!

Anonym sa...

Det låter riktigt rikitigt gott. Ska dela med mig av receptet till min vän som är vegeterian. Tror det passar henne och mig.
Idag faktiskt 29 grader i skuggan. Nu bara 25 och jag fryser men bara lite.

Anonym sa...

så gott det lät! ska skriva ner det för användning minsann, tackar! :)

Suzesan sa...

Med knaperstekt bacon är det säkert supergott....eller vad som helst:)Blir faktiskt hungrig nu igen.
Bra med recepttips*fniss*

Ha en bra kväll
Kram

Grekland nu sa...

Det receptet måste jag spara. Man gör ju många mezes med zuchini här i Grekland, men jag hittar sällan recept när jag vill ha dom. Och - vad är det för temperaturer ni pratar om! Här i Grekland var det bara 19 grader för en stund sen...

Petchie75 sa...

Mums, det låter jättegott!! Det receptet ska jag minsann testa. Jag älskar squash medan O älskar aubergine...
Kul att du försökte dig på sidan 123 iaf, jag tog ju mitt recept från min handsskrivna receptbok och fick räkna sidorna "för hand".
Tänkte faktiskt komma med ännu ett recept i veckan, ngt som vi åt till frukost imorse - håll utkik ;-)

Marianne sa...

Marianne: Hihi, synd att du inte blev videofilmad! Skulle velat se när abborrarna kommer och nafsar dig i benen. Fast fy, jag hade blivit jätterädd. Gjorde det ont? Det gick inte hål hoppas jag!

Sus: Var glad att det hjälper med korsdrag. Det gör det inte här, det blir bara hetare av det. I Sverige brukar det ju vara skönt när det fläktar också, här är det som om någon står och blåser med fön på en.

Kersti: Perfekt recept för vegeterianer. Om man har det som huvudrätt kan man göra en sås av yoghurt, salt, vitlök (eller vad man tycker om) och lite olivolja att ha till.

Leopardia: Jag ska också ta och göra det i dagarna, det var ett tag sedan sist.

Suzesan: De är goda bara för sig själva också, men man kan ju variera hur mycket som helst.

Ingabritt: Ja, Grekland är ju också experter på goda mezes. Konstigt att man inte tänker mer på Grekland som matland, förresten. Det är alltid bara Frankrike, Italien, och ibland lite Turkiet som nämns som de stora matländerna. Att ni har det så kallt, det är ju ändå bara Medelhavet mellan oss!

Fick förresten hjärtat i halsgropen när jag såg att det har varit jordbävning i Grekland. Sedan lugnade jag mig när jag såg att det var nere utanför Aten, så jag visste att du var välbehållen. Hoppas hela er familj och alla era vänner mår bra också!

Petra: Jag har varit dålig på att uppdatera min handskrivna, allt blir på tråkigt printerpapper nu för tiden, och så ligger det där inte stor slarvig hög. Så det fanns inte sidan 123 i den. Får kanske ta och göra något åt det.

Jag har några bra recept på aubergine också, jag kan lägga ut dem senare. Och jag håller utkik! Definitivt!

Desiree sa...

Dessa låter jättegoda. Jag ska testa att göra dem. Tack för receptet och inspirationen.

Marianne sa...

Desirée: Tack! Hoppas ni ska tycka om dem!

Anonym sa...

Det låter asgott, turkisk mat är väldigt gott tycker jag. I alla fall om den äts i Turkiet, har inte ätit turkisk mat här i Sverige dock....

Marianne sa...

Hillan: Det finns några turkiska krogar i Stockholm, men jag vet inte om maten är lika god som i Turkiet, har inte provat. De här plättarna är inte svåra att göra i alla fall. Håller med om att turkisk mat är dögott, att äta sig mätt på olika meze passar mig utmärkt, många olika smaker och rätter så man inte hinner tröttna på någonting.

Anonym sa...

Trevlig blogg du har och vilket bra recept!

Jag var ju tvungen att testa men jag hade inte så mycket sqash hemma så jag hedde i morötter och persilja och struntade i löken. Det blev faktiskt riktigt gott! Men jag tycker det blir mer som en deg än en smet...

Nästa gång ska jag nog skära ingridienserna i mindre bitar innan jag river dem. Blir nog mindre "trådigt" då.

Tack för ett bra recept!

Marianne sa...

Emil: Hej och välkommen hit! Och tack för dina fina ord, jag blir jätteglad!

Ja, det här receptet kan man göra lite som man vill med, det är det som är det fina i kråksången. Jag kommer att lägga ut lite fler turkiska recept, det får bli lite då och då.

Anna, Fair and True sa...

Åh, det såg gott ut!