onsdag 15 oktober 2008

Onsdagsrecept: Limesmör

Onsdag igen och dags för ett litet recept. Men först tänkte jag berätta vad jag gjorde i går.

I går träffade jag en bloggis för första gången! Jätteroligt, det var Allteanna som bor här i Kairo under höstterminen. Vi tog en fika och sedan visade jag henne ett par affärer som inte är så lätta att hitta om man inte vet att de finns där eftersom de ligger inne i portar, uppför trappor och knappt en skylt som talar om att det är en affär som gömmer sig där bakom. Nu får hon besök hemifrån, men sedan tänkte jag att vi skulle bjuda hit dem och våra trevliga grannar på middag någon kväll.

Kan berätta att jag även passade på att köpa ett underlägg för vinflaskor, en vinkork att korka igen en vinflaska med och ett jättevackert tvålfat till gästtoan.

Onsdagsrecept var det ja! I dag ska jag bjuda på ett alldeles eget recept. Visserligen finns det säkert någon annan som har kommit på det här för lääängesedan, men jag har inte läst det någonstans utan hittade på det själv. Normalt när jag gör kryddsmör blir det vitlök, vitlök med basilika, vitlök med gräslök, vitlök ... Nu var det dags för någonting helt annorlunda tyckte jag eftersom vi hade hittat ett par fina laxkotletter som behövde piffas till. Så det blev ett kryddsmör med chili, lime och gräslök.

Limesmör

Limesmör
200 g rumstempererat smör
saft och rivet skal av 1 lime
1 hackad chilifrukt
1 dl klippt gräslök
salt

Mixa ingredienserna, gärna med stavmixer så att gräslöken slås sönder, då blir smöret grönt och vackert med röda prickar av chilin. Rulla till en lång, lagom tjock sträng i smörgåspapper och kyl.

Mängden chili beror naturligtvis på hur stark den är och hur starkt man vill ha det. Det jag gjorde blev inte särskilt starkt, så jag kommer att ta lite mer nästa gång.

16 kommentarer:

Jenny sa...

Åh så gott det låter och perfekt till fisk! Jag tycker annars jämt att det är så svårt att hitta något som ger smak åt fisk, men som kanske inte är just sås. Perfekt idé, tack för tipset! //kram

Marianne sa...

Jenny: Jag tror jag ska prova det här till den vita fisken som jag gjorde i paket och skrev om förra veckan. Då kanske det blir lite godare.

Kram!

Marianne sa...

Oj så gott det låter. Jag samlar alla dina goda ideer till senare. Just nu finns inte så mycket tid till att laborera i köket. Det blir mest det gamla vanliga som går fort. Men nyfiken som man är måste man ju kolla in lite vad ni andra hittar på för gott.
Som sagt, jag finns fortfarande här ute i ´spacen´ nånstans.
Kram från Marianne som just kommit från mamma på sjukhuset. Där är fullt krig nu mellan avdelningarna eftersom inget händer. Mag-tarm har internt gjort en anmälan till kirurgen eftersom de inte fått den hjälp de behöver därifrån. Kul va ! Svensk sjukhusvård trodde jag var bland de bättre i världen. Va faa´n betalar vi skatt till egentligen. OK det var inte meningen att gnälla men nu när det är gjort känns det ganska skönt. Tjingeling så länge :o))

Annika sa...

Mums!! Låter urgott, det ska jag prova.
KUL med bloggträff! Låter som en bra ide att bjuda över henne på middag sen. Sådant är ju så uppskattat!!!

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Men vad är det du säger? Din mamma ligger på sjukhus och mår dåligt för att de inte gör vad de ska?! Det är ju förfärligt! Har de kollat det jag sa om bukspottskörtelns enzymer? Skulle inte förvåna mig om det är någonting så enkelt!

Nu får vi hoppas att de sätter fart, för så där får det ju inte gå till! Frågan är om du ska kontakta Socialstyrelsen? Svårt att ge råd när jag vet så lite. Om du vill får du gärna mejla och berätta mer, så kanske jag kan hjälpa dig bättre. Har du någon sjukvårdskunnig annars i bekantskapskretsen som du kan prata med och som kan hjälpa dig? För jag tror du behöver hjälp mot övermakten nu!

Har du hennes journal? Du kanske ska kräva att få en kopia av den så att du kan se exakt vad som är gjort och vad som inte är gjort?

Stora kramar och hälsa så gott till din mamma. Hon kanske blir glad att få hälsningar från långt håll även om jag inte känner henne?

Annika: Ja det var jättekul, min allra första! En trevlig tjej också, men det hade jag redan räknat ut från hennes blogg, för jag gick tillbaka och läste (ögnade) från början.

Kram!

Anonym sa...

Låter jättesmarrigt! Det skall jag prova till helgen :-) . Tack för en bra blogg. Jag tittar in varje dag nu när jag har hittat hit.

Suzesan sa...

Låter gott det där. Fin smaker ihop och till fisk. Perfekt!Måste göra lite kryddsmör till helgen det var länge sen jag hade i frysen:)Bra inspiration.Så kul att fått träffa en bloggvän där du bor.
Ok jag läser på mina idolers bloggar. Har gjort det i ett år snart.....först och främst...
http://niklasstromstedt.blogspot.com

och så såklart

http://www.magnusuggla.nu

..han har börjat blogga igen efter ett uppehåll sen februari....om man läser hans gamla blogg så är man med i mycket av hans tänk då han fortsätter där han slutade. Den kan man leta sig fram till och den är rolig kreaktiv och han är öppen.
Det är lite ovanligt när det gäller dessa båda då de värnar om sitt privatliv ...men styr upp det som de vill att människor ska få reda på, som för hos oss andra, genom att berätta själva på sina bloggar.
Om tidningarna hittar på nåt så kan man bara gå in och läsa på bloggarna för där finns sanningen.Hahah förhoppningsvis;) Om vad de planerar för musik eller teater och som nu revyn.Eller bara vardagliga händelser. Vi som läser bloggarna får det först av alla. Coolt. De skriver mycket bra båda två. Men språket och musiken och det kreaktiva är ju deras yrke och "kall" lixom.

EXTRA!!EXTRA!
Till Marianne i Sverige!!..Hälsa din mamma att krya på sig OCH ge er inte. Vakta allt de gör och se till att allt journalförs. Var gärna besvärlig för det höjer ribban för dem.Det händer mycket skumt på vissa sjukhus nu. Såg du inte på TV om prio.. lotteri vilken prioritet som stroke får vid 112. Helt sjukt! De lottar!Två jag hört om har blivit nonchalerade inför röntgen av skelettskador som de fått genom olycksfall. Senast en kvinna som fick rådet att hon kunde springa maraton om hon så ville dan efter hon åkt ambulans för hon ramlat mer för en stege. Förlåt min långa kommentar.
Sov Gott
Kram
Susanne

Emmama sa...

Vad gott det låter! Nu har du redan skrivit det men jag tänkte också skriva att du ju kunde haft det i fiskpaketet! :) Kul med bloggisträff! Kram!

Mia sa...

Mums vad det låter gott! Behöver lite ny inspiration i matlagningen och det här måste jag prova!

Ha en bra dag!

PS.Kika in på min blogg så får du lite roliga nyheter! :-)

Emil sa...

Hej, du har ju tidigare skrivit lite om presidentvalet och jag kom över ett litet roligt videoklipp (om man gillar simpsons)

http://www.liveleak.com/view?i=f7d_1222962429

Marianne sa...

Mais oui: Hej! Och välkommen hit! Vad roligt att träffa dig, jag ska titta in till dig också!

Suzesan: Jag använder ofta kryddsmöret att steka i också, det blir ju liksom gratiskryddat då : )

Aha, det är deras bloggar du läser. Jag hinner inte fler än jag redan har, hinner inte med dem ens, så jag hoppar kändisarna helt och hållet. De har säkert så många läsare ändå. Men visst är det ju bra att få veta sanningen bakom det blaskorna skriver!

Håller med, man måste vara besvärlig när man söker sjukvård i dag. Tyvärr. Hoppas det går bra för Mariannes mamma nu!

Kram!

Emma: Ja, det kanske är det jag ska göra till middag i kväll. Men skippa potatisarna inuti utan ha dem bredvid (fast det var det som var så bekvämt) och med det kryddsmöret. Hmm ...

Kram!

Mia: TACK för skvallret! Äntligen! Och vad skönt att hon kom ut av sig själv så det slapp bli en jobbig igångsättning!

Visst behöver man ny inspiration i matlagningen! Det är därför Petra drog igång onsdagsreceptet så att vi kan inspireras av varandra. Häng gärna på där du också!

Kram!

Emil: Tack! Ska genast gå in där och kika!

aussiekicki sa...

Det där lät ju fantastiskt gott! Jag brukar göra Café de Paris smör och slänga in i frysen och nu ska jag även göra lime smör!
Kram!!!!!

Marianne sa...

Kicki: Ja, det är ju också gott, det var länge sedan jag gjorde. Nu har jag gjort en ny laddning av det här smöret, men hade ingen gräslök så det fick bli utan.

Kram!!!

Lullun sa...

Så fick du också till en bloggträff! Kul!
Och smöret, ja det lät gott (till maten alltå, inte att äta rent... ;-) ). Ska nog testa det nästa gång det vankas laxkotletter. Tack! :-)

Anne sa...

Jag ska steka några laxfiléer i kväll, de har legat på upptining i kylen så helt perfekt att jag råkade läsa det här receptet hos dig. Ska testa det redan ikväll, återkommer med omdömen! Det låter fräscht och gott.

Marianne sa...

Lullun: Haha, vet du, när jag gjorde en ny omgång i går till fisken så slickade jag i mig det som var kvar på skeden! För det var så himla gott. Tror det här funkar till kött också.

Anne: Spännande att höra vad du tycker! Mängderna kan man ju laborera med, jag hade i lite mer av allt i går och då blev det ännu godare. Fast jag hade ingen gräslök så det blev utan och det var lika gott.