tisdag 22 juni 2010

En tur på Bosporen

Jag tjatar ju hela tiden om att Istanbul är världens vackraste stad, så jag tänkte att ni skulle få hänga med på en båttur på Bosporen i dag.

Bosporen är ett sund mellan den europeiska och asiatiska kontinenten, och delar Istanbul mitt itu. Inloppet är från Svarta havet i norr, och utloppet är i Marmarasjön i söder.

De första bosättningarna i Istanbul har daterats till cirka 6000 f.Kr, så Istanbuls historia är lång och rik. Men jag ska inte dra alltihop, det får bli småstycken om lite av varje, för den som vill gräva ner sig i stadens historia finns mängder av bra litteratur*.

Bysans var den första staden som anlades på platsen i historisk tid. Legenden säger att Byzas från Megarian (utanför Aten) konsulterade oraklet i Delfi som rekommenderad honom att grunda en stad "mitt emot de blindas land". Därpå seglade Byzas iväg och när han år 667 f.Kr. kom till Seraljudden där Topkapi-palatset ligger i dag, förstod han vad oraklet menade. För på andra sidan sundet låg den grekiska kolonin Chalcedon, och de måste ju vara blinda som inte hade sett det mycket bättre läget för en bosättning på så nära håll. Vid inloppet till Bosporen kunde staden kontrollera all sjöfart till och från Svarta havet, det antika Pontos, samtidigt som man hade tillgång till handelsvägarna till lands både på den europeiska och den asiatiska kontinenten. För att göra saken ännu bättre, var staden när den var omgärdad av murar ointaglig, omgiven som den var på tre sidor av vatten. Något som var sant ända till 1453 när turkarna intog Konstantinopel, men det är en annan saga.

Fotona är av blandad kvalitet, beroende på att de är tagna med diverse kameror. Och jag går inte in på detaljer om de olika ställena i det här inlägget, jag återkommer i stället till de olika moskéerna, kyrkorna och palatsen.

En av alla de färjor som korsar Bosporen. Mer än 1 miljon resor beräknas göras över Bosporen dagligen, antingen med färjor eller över en av de två broarna.

På väg mot Europa. I bakgrunden till babord (vänster), precis vid den aktre flaggan, ser man Blå moskén och till styrbord (höger) ser man den röda Aya Sofya, den 1.500 år gamla katedralen som blev moské och som i dag är museum.

Blå moskén som byggdes av sultan Ahmed 1616 och Aya Sofya vars äldsta delar är från 360 e.Kr.

Seraljudden med Topkapi-palatset som byggdes 1465 av sultan Mehmet II.

På andra sidan Gyllene hornet, en vik som går in från Bosporen, ligger de "nya" stadsdelarna. Här syns Karaköy, "den mörka byn", som förr hette Galata. Galatatornet som sticker upp ovanför taken byggdes 1348 för den dåvarande genuesiska kolonin.

Ny och gammal bebyggelse trängs på Istanbuls kullar. Här stadsdelen Cihangir på den europeiska sidan. Här bor många konstnärer och andra kulturpersonligheter.

Beylerbeyi Sarayi på den asiatiska sidan byggdes 1865 för sultan Abdül Aziz som sommarstuga och som bostad för besökande dignitärer. Bland de prominenta gäster som har bott här kan nämnas kejsar Franz Joseph av Österrike samt kung Edward VIII av Storbritannien och mrs Simpson. I dag är det museum.

Ortaköy, "mellanbyn", på den europeiska sidan är ett populärt ställe att besöka på helgerna. Här finns mängder med kaféer och restauranger, små butiker och en liten marknad.

Färjestationen i Bebek, en lite elegantare stadsdel en bit norrut på den europeiska sidan.

Ny och gammal bebyggelse klättrar uppför kullen i Bebek.

En speciell typ av hus som är typisk för Istanbul är de som kallas "yali", hus byggda direkt vid kanten till Bosporen. En del av dessa var stora palats för sultanens döttrar, andra var mindre och beboddes av olika höga figurer. Jag har tyvärr ingen bild av de allra tjusigaste. Men jag kan tala om att de här husen är dyra i dag!

En liten yali i klassisk roströd färg.

En vacker yali.

Rumeli hisari, borgen på den europeiska sidan längre norrut där Bosporen är som smalast, cirka 700 meter. Borgen byggdes 1452 av Mehmet Erövraren, året innan han intog Konstantinopel.
Brofästet för Fatih Sultan Mehmet-bron, i folkmun kallad Andra bron. Det är alltså en av de två broar som korsar Bosporen och binder samman Europa och Asien. Bron byggdes 1988, exakt 2500 år efter att Darius på nästan exakt samma plats byggde en bro av båtar för att leda sin armé om 700.000 män mot skyterna.

Vy över delar av den asiatiska sidan.

Efter en dag på Bosporen är det gott med en kopp kaffe, det kan man få på det här lite annorlunda kaféet i Üsküdar där man sitter på trappavsatserna ner mot Bosporen. På andra sidan vattnet ser vi Europa.



*Historiska fakta hämtade ur:
Strolling through Istanbul av Hilary Sumner-Boyd och John Freely.
Constantinople, City of the World's Desire av Philip Mansel.

24 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Jag blir så sugen på att åka till istanbul efter att jag började läsa din blogg. Du skriver så varmt om staden och det lilla jag redan kände till om den innan har även det såkart hjälpt till. Just blandningen av olika influenser från olika delar av världen med olika kulturer och arkitektur tycker jag känns så himla spännande! :-)
Tack för jättevackra bilder!
kram!!

Anna, Fair and True sa...

Håller med dig om att det verkar vara en vacker stad! Måste åka dit någon gång! Har ofta tänkt det men det har inte blivit av ännu :)

Förresten, när jag hör Bosporen tänker jag alltid på På spåret av någon anledning hahaha!

anna of sweden sa...

Väldigt vackert! Nästan :) lika vackert som Lissabon som är min vackraste stad.

Marianne sa...

Saltis: Ja det är verkligen en blandning i Istanbul, både av tid och stil. Det gamla kristna Konstantinopel blandas med osmanernas Stambul och det moderna europeiserade livet. Samtidigt som det gamla livet sticker in ibland med de kringvandrande brödförsäljarna som ropar "Simit, simit, simiiiiit" och ... Nä, nu får jag stoppa mig : )

Du MÅSTE åka dit!

Kram!


Anna 1: Du måste absolut åka dit! Du får inte missa Istanbul! Man brukar alltid säga att allt finns i NYC, men jag skulle vilja påstå att det är i Istanbul allt finns. ja, utom svenskt lösgodis då : )

Haha, På spåret! Hoppas det kommer tillbaka i höst.

Kram!


Anna 2: Haha, ja Lissabon är också vackert. Men jag har inte så många minnen av den stan, jag har inte varit där sedan jag var 7-8 eller liknande. Måste alltså åka dit också!

Och du måste ta med kameran och åka till Istanbul!

Kram!

Otta sa...

Jag skall definitivt åka till Istanbul! Det känns som jag måste göra det NU - efter att se dina bilder...

Äventyret framtiden sa...

Jag tycker det är så fantastiskt att kunna resa på det här sättet till olika platser. Istanbul är ju fantastisk. Tack för den här dagsturen!

Kram!

Marianne sa...

Kim: Ja i Istanbul skulle du kunna hitta MYCKET stoff till dina böcker. Har du läst några av dem jag har översatt? Läs annars Barbara Nadels deckare, de är mer än bara deckarhistorien, så att säga, det är mycket historia, folkliv, kultur och mat i dem.

Kram!

Otta: Jag skulle också behöva åka dit NU : )

Kram!

Karin: Visst är det bra! Och jag håller med, Istanbul är fantastiskt!

Kram!

Desiree sa...

Vad vackert det ser ut. Jag precis som Saltis blir himla sugen på att åka till Istanbul efter att jag börjat läsa din blogg. Verkar vara en sådan härlig stad med massor av både vackra och interessanta platser. När jag bokar resan dit kommer jag garanterat att höra av mig till dig för att få de bästa tipsen.
KRam!

ExPIAtriate sa...

Ah, tack for din guidetur, helt underbart och nu ska jag verkligen aka dit!!! Laste osteuropakunskap som handlade mycket om osmanska riket, fascinerande! Turkiskan och koreanskan har manga likheter sprakmassigt (inte sa att man forstar varandra, men grammatiskt sett) och tydligen aven manga kulinariska likheter! Ar ytterst fascinerad av Turket och Centralasien, sa spannande!
Sag forresten i tidigare inlagg att du ar/var aktiv i SWEA! Har aven haft min SWEA-tid nar vi bodde i Singapore, kul!
Ser fram emot mer lasning nu!!
Kram!

Marianne sa...

Desirée: Vad roligt att kunna inspirera till intresse för Istanbul och Turkiet! Det är verkligen en vacker stad, ett vackert land, med så mycket att erbjuda. Ni som älskar att vandra skulle med fördel kunna åka upp till Svartahavskusten, bort mot Trabzon och vandra i bergen. Jag har själv inte gjort det, men det finns fantastiska kloster hängande på klipporna och en otrolig natur, dessutom kan man vandra hur mycket som helst i Kappadokiens dalar, Torosbergens högplatåer som Yasar Kemal skrev om. Nä, nu får jag stoppa mig igen : )

Kram!


Pia: Så du har läst östeuropakunskap! Jag läste ost- och sydostasienkunskap på min tid, men det är så länge sedan att det mesta är inaktuellt. Visst har språken många gemensamma nämnare, som just grammatiken. Även med japanskan och finskan, jag var lite avundsjuk på finnarna som hade så lätt att lära sig på kurserna : )

Är du inte med i SWEA Dubai? Här i Kairo finns inget SWEA, och jag känner att jag inte orkar dra igång en avdelning, ja nu ska vi ju dessutom flytta, så jag är medlem i Istanbul fortfarande. SWEA var så bra, det blev så lätt att ta sig in i samhället och få vänner. I Istanbul var ju de flesta dessutom turk-svenskar med helt vanliga liv, så det var ingen cocktail-klubb.

Mer Istanbul kommer!

Kram!

Anonym sa...

Men hjälp, vad intressant! Jag har så ofta undrat hur det ser ut i just de där områdena, och här får vi en rundvandring. Fantastiskt! Jag vill hemskt gärna besöka Istanbul, så jag njuter verkligen av både information och bilder, även om det är mycket info att ta in på en gång. Jag får återkomman och läsa igen!

Helly på vift sa...

Gillar oxå Istanbul jättemycket. Där öst möter väst... Så mycket spännande kontraster i en och samma stad! Känns verkligen som man andas historia där som så mycket har hänt.

Förstår om du längtar tillbaka ibland.

Själv har jag lämnat kvar en liten bit av mitt hjärta i Australien...

Kram!

Annika sa...

Som sagt, nog får man resa här på bloggen!!
Underbart!!!
Bosporen, på spåret---haha, ja det låter ju onekligen lika!
Jag får en sång i huvudet som mina fldrar brukar sjunga ibland "Istanbul was konstantinopel was Istanbul not konstantinopel" eller ngt sånt :-)
Tack för ännu en härlig vandring i din värld!
HOPPAS att man får komma till den delen ngn dag!
Kram!!

Marianne sa...

Matilda: Vad kul att du är nyfiken på det här landet! Såg du inlägget om Kappadokien? Jag kommer att publicera rätt många bilder om Istanbul framöver, jag hittade ju alla mina gamla bilder.


Helly: Vad roligt att du också gillar Istanbul!!! Visst är det en speciell sorts mix där som i alla fall jag inte har sett någon annanstans. Supermodern stad samtidigt som man snubblar över gamla romerska stenar och plötsligt upptäcker man att den där fula pelaren är från 300-talet och ... Oslagbart.

Har aldrig varit i Australien, men det står också på min lista. Och jag kan förstå att du lämnade en bit av ditt hjärta där eftersom du träffade ditt hjärtas kärlek när du var där!

Kram!


Annika: Hahaha, vilken rolig sång! Hoppas att du får texten av dem eller tips om var man kan höra den. De kanske kan sjunga in den så du kan lägga den på bloggen? DET hade varit roligt. Ja Istanbul hette ju Konstantinopel, Konstantins stad, medan det var Bysantinska riket. Grekerna kallar fortfarande Istanbul för Konstantinopel, till och med på flyget! De är rätt envisa : D

Det är så vackert i mitt älskade Istanbul, önskar verkligen att jag fick visa dig det en vacker dag!

KRAM!

Anonym sa...

Ja, jag läser alla dina inlägg! :)

Jag skulle vilja ta med mig ett staffli och sitta och måla. Inte för att jag kan måla, men jag föreställer mig akrylfärger. Dis, persikofärgade hus som egentligen är vita men färgas av soldiset. Konstiga stenformationer som folk bor i. Allt, allt, jag blir så inspirerad! Och så måste jag ju skriva sagor också när jag ändå är där.

Marianne sa...

Matilda: Jag försöker läsa alla dina men jag kommer ju inte in ibland : ( I dag kommer jag inte in : ( Det är inte hos dig det är fel, jag tror det är min router. Vi ska ta den och åka in till Internetföretaget, men det måste bli tid för det också.

I Kappadokien bygger man hus av en lätt aprikosfärgad sten som är speciell för området. Stenen gör att det är svalt på sommaren och varmt på vintern. De är rätt vackra de husen. Samma sak är det med grottorna, de håller rätt temperatur året om.

Ja, du måste åka dit och måla och skriva sagor!

Musikanta sa...

Mycket intressant att följa med på din rundtur - vet ingenting om Istambul egentligen mer än det jag läst hos dig och hos Barbara Nadel (i din översättning). MM har varit där i jobbet några gånger och han säger också att det är en fascinerande stad...

Fantastiska bilder som vanligt - du är jätteduktig att fotografera.
Kramar!!!

Lotta sa...

Det ser väldigt fint ut! Särbon var där mycket för några år sedan och säger ofta att jag skulle gilla den här staden. Ja, Istanbul står på min reselista :-)

Emmama sa...

Inte undra på att du trivdes så bra där, det är ju jättefint! Har varit i Marmaris som jag gillade och det var HETT den sommaren! :)

Kram!

Marianne sa...

Musikanta: Tack! Ja Istanbul är en mycket intressant stad, jag tycker att du och MM ska ta och mellanlanda där över en lång långhelg nästa gång ni åker till Kina. Jag tror att du kommer att älska stan. Jag ska göra en grej om kyrkorna där snart.

Kram!


Lotta: Jag tror att du skulle älska Istanbul, så lyssna på särbon!

Kram!


Emma: Ja om du gillade Marmaris skulle du älska Istanbul! Allt finns där! Till och med badstränder, vi hade fem minuters promenad till närmaste. Okej, det var överdrivet. Tio minuters promenad.

Kram!

Dubbelörn sa...

Vi har bokat resa till Istanbul o ska besöka min svåger i ett par dagar. Tar till mig av dina tips och det blir helt klart Bosporen som får ett besök.

Istanbul kan vara glödande hett i juli...

Marianne sa...

Dubbelörn: Vad KUL att ni ska till Istanbul! Jag vill OCKSÅ!

Ta en båt från bryggan i Ortaköy, inte från färjestationen utan till vänster om moskén. Den är billig och åker en lagom tur på en timme upp till andra bron och tillbaka. Eller så tar ni en färja från Eminönü, åk ända upp till Anadolu Kavagi och promenera upp till borgen. En fantastisk utsikt därifrån. Jag ska göra ett inlägg om det, det kan få bli i morgon!

Och så kan du se min reseguide till Istabul: http://nyaaventyr.blogspot.com/2009/02/min-reseguide-for-en-langhelg-i.html

KUL! Jag är AVIS! : )

Unknown sa...

Hej,
Sitter och funderar på vart resan över påskveckan skall gå hän och ser dina trevliga bilder och information som ger inspiration till ett besök

Marianne sa...

Rolf: Hej och välkommen hit! Vad roligt att jag kan ge inspiration! Se även min lilla reseguide till Istanbul: http://nyaaventyr.blogspot.com/2009/02/min-reseguide-for-en-langhelg-i.html

Jag älskar Istanbul, och kan verkligen rekommendera en resa dit. Hör gärna av dig om du har frågor!